Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Mjörnberg tycker till!

Vi börjar direkt och låter honom presentera sig själv, trots att det knappt behövs här inne!

-Ödmjuk stjärnbloggare med oantastligt renommé från Hockeysverige.se, numera även hårt arbetande redaktör för Hockeyettan.com, division ett-klubbarnas egen webbportal. Sveriges förmodligen mest mångfacetterade hockeybloggare med tanke på hur många olika strängar som finns på lyran utöver just hockeyn.

-Direkt på frågorna om Mariestad, Alba, hade du räknat med honom i Mariestad innan sillyn? Är det någon form utav "bomb"?

-Nej, det hade jag definitivt inte gjort. Känslan var väl att han skulle hamna i något lite ”flashigare” lag, om ni tillåter det uttrycket. Så ja, lite av en bomb är det nog faktiskt att Mariestad trots tufft sparbeting lyckades landa en värvning som Alba. Bra gjort.

-Vi fick Alba, Skövde fick Rosén, vilket lag vann mest i sin värvning?

-Jag skulle vilja säga båda två, så till vida att herrarna sportchefer vet vad det är de har värvat. Alba och Rosén är nämligen två komplett olika typer av backar. Alba med spelskickligheten som främsta egenskap, Rosén med det fysiska spelet. Alba kommer att kunna ligga bakom mycket av offensiven från backplats i BoIS, Rosén kommer att skicka folk i Billingehovs is i parti och minut med sina tacklingar. Var det just de egenskaperna Johansson och Ljunggren sökte i sina respektive värvningar har båda slagit huvudet på spiken.

-Palmberg och Persson avskrivna, vad betyder det? Hur bra klass har dom?

-Framförallt är Johan Perssons snajper-egenskaper något som alla lag i Hockeyettan skulle ha stor nytta av, det är en tung förlust i mina ögon. Om han håller i allsvenskan? Svårt att säga, men han är värd en chans. Palmberg hade ju en bra säsong nu senast och visade att han faktiskt kan vara bra även när det hettar till. Lite synd för Bois att de inte fick suga på den karamellen en säsong till. Så ja, båda två är riktigt tunga tapp.

-Andreas Ollikainen, vad kan han göra i BoISkassen? Bättre eller sämre än Andro Michel?

-Visst finns det potential i honom, men det är viktigt att han får spela många och tuffa matcher för att den ska blomma ut. Därför är det ett bra steg för honom att få ta tag i spaden i BoIS. Michel kom ju in med väldigt mycket starkare meriter än vad Ollikainen gör och har kommit betydligt längre i sin karriär, men han imponerade ju inte direkt under sin tid i Mariestad. Jag tror Ollikainen och Mariestad passar varandra väldigt bra.

-Erik Olsson (18) och Tony Söderman (20), en från J20 och en från DIV 2, vad kan dom åstadkomma i Ettan?

-Det är totalt oskrivna kort, men det är lite det som är intressant med årets Mariestad-lag. Får flera av de yngre spelarna ordentlig utväxling på den här nivån kan det bli riktigt kul att se.

-Bakåt Leroy Eklöw, Marcus Green och Linus Johansson, vad säger dom namnen dig?

Eklöw är en helt okej division ett-back, men jag tycker att han har överskattats ganska kraftigt i det snack som uppstått denna silly season. Det är långt ifrån någon bärande toppback, i alla fall inte i ett lag med ambitioner att ligga på någon övre halva i tabellen. Green och Johansson ska jag villigt erkänna att jag inte har särskilt god uppfattning om alls, det ska bli spännande att se vad de går för i E-serien.

-Jämför Årets BoIS med fjolårets! Bättre eller sämre?

-På papperet sämre. Per Johnsson, Oscar Holst, Johan Persson och Rickard Palmberg är inga förluster som man skojar bort och den enda egentliga klassvärvning som man har gjort är ju Mikael Alba. Därmed inte sagt att det kommer gå sämre. Att bara spana på papperet är det absolut sämsta man kan göra. Mariestads satsning på att lyfta fram en hel del unga spelare är intressant och om ett flertal av de yngre herrarna växer med uppgiften och tar stora kliv framåt kan det bli riktigt bra. Då kan Bois bli ett sådant där lag som blir bättre i takt med att säsongen framskrider.

-Vad kan vi supportrar förvänta oss utav säsongen? Ska vi ställa höga krav på laget eller räkna med att kunna slå ur underläge?

-Man ska alltid ställa höga krav på sitt lag. Framförallt bör man ställa höga krav på sin förening att inte gömma sig bakom defensiva argument om att slå ur underläge och avsäga sig favoritskap. Det är en nationalsport i Sverige och jag avskyr den. Att gömma sig bakom träiga klyschor för att komma undan all form av press borde vara förenat med spöstraff. Mariestad är inget givet topplag inför säsongen, så mycket kan man väl säga, men man är en förening med tradition av att vara med där uppe och att inte våga ha en uttalad målsättning om att nå Allettan skulle vara oförsvarbart. Slå ur underläge är för loosers.

-Vågar du redan nu säga vilka lag i serien som tar sig till Allettan? Genom att utgå från vad du har på pappret!

-Vita Hästen och Vimmerby känns ganska givna. Skövde borde också vara med där tycker jag. Västervik är gravt överskattade så Mariestad och Tranås gör upp om den fjärde platsen.

-Mariestad "väljer" i år att möta lokalkonkurrenterna Skövde, Grästorp och Kumla i en försäsongscup istället för Allsvenska lag som ifjol, bättre eller sämre? Vi har ju dessutom alla lagen i serien!

-Det är nog hugget som stucket tycker jag. Visst är det kul för publiken att få se allsvenska lag på besök, men med det cupupplägg som gäller i år kommer ju lite extra rivalitet in i bilden och gör det hela lite extra spännande. Jag har förstått att det gnällts en del på att det är lag från samma serie som ska spela, men tycker inte det spelar någon roll. Då får man ju rent av lite extra chans att scouta motståndet och någonstans tror jag att publiken tycker det är roligare att se BoIS spöa Skövde och Grästorp än att på nåder spela halvjämnt mot, säg Malmö.

-Hur mycket bättre är det med en försäsongscup istället för vanliga träningsmatcher? Vad vinner man på det?

-Det blir våldsamt mycket mer intressant. Jag har kroniskt svårt för att gå igång på idrott som inte gäller något och vägrar i stort sett kategoriskt att slösa sommartid på att gå och titta på urtrista träningsmatcher. Med ett cupupplägg får matcherna ett sammanhang och får in i alla fall ett litet tävlingsmoment samtidigt som det blir lite av en happening som man kan knyta andra evenemang till. Cupupplägget är vida överlägset vanliga träningsmatcher på alla sätt och vis.

-BoISikonen Fredrik Johnsson har tagit över Kumla, vad tror du? Var det väntat?

Det är alltid intressant när gamla storspelare väljer att ställa sig på tränarbänken. Johnsson har ju lite historia med Kumla så att han hamnade där för sitt första huvudtränar-uppdrag på seniornivå är ju inte helt ologiskt. Däremot tror jag väl att det kommer krävas några säsonger innan han verkligen fått fäste i rollen.

Några snabba klassiker för att bygga upp lite stämning inför våra derbyn mot Skövde!

-Mariestad eller Skövde som stad?

-Ju större desto bättre när det kommer till städer, så Skövde.

-Vilka kommer överst i tabellen, Mariestad eller Skövde?

-Skövde, men Bois vinner fler derbyn.

-Oxarna eller Rebellerna?

-Supportrar som supportrar.

-Katrinhallen eller Billingehov?

Billingehov, en av ettans absolut bästa hallar.

-Volvo eller Electrolux?

-Min Volvo hade den ofina smaken att rasa ihop så jag får svara Electrolux på den frågan.

Det var allt ifrån Mjörnberg den här gången och vi får väl hoppas på att han inte har allt för många rätt i sina svar! Tack så mycket Mikael och på återhörande!

Publicerad av Henrik Andersson