Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Utredning Skövde IK!

Oxarna.se har ringt upp Skövdes Sportchef tillika Klubbchef för en kort pratstund. Jag fick redan vid svaret känslan av säkerhet och kunnande. Jag mötte en person som vet vart han står och han vet också vart han vill. Så efter lite lösprat besvarade han första frågan om vad den stora skillnaden på att vara Klubbchef och vara sportchef var och hur de fungerade att kombinera. -Klubbchefen har övergripande ansvar över hela verksamheten. Det handlar just nu om att hitta en organisatiton som kan ta sig väl och ta sig framåt på den resan vi nu har startat. Det handlar om att rekrytera folk på olika positioner, ordna dryckesavtal och avtal med leverantörer till kioskerna. Det gäller att hitta intäkter och även se över alla kostnader. Vi har väl inte varit så bra på det tidigare, men har nu en chans att börja om. Sportchefen har ett mer omfattande ansvar för det sportsliga när det gäller spelartrupp och liknande.

Vi ska inte undangömma att Skövde varit i en svår sits det senaste, hur är läget nu? Jag menar, det har ju trillat in ett par kronor för Max antar jag samtidigt som rekonstruktionen gick igenom, hur ser ni på situationen som den är nu?

-Det har varit en jättetuff hinderbana i 6 månader utav ovisshet och delar av styrelsen har jobbat stenhårt för att vi ska undvika konkurs, men bara för att vi nu lyckats betyder det inte att vi kan pusta ut utan det gäller att ta ny fart och man kan säga att vi ligger lite sent ute med det mesta som det är nu med tanke på omständigheterna.

När det gäller Max så skrev han på runt den 15 Juni och pengarna Skövde IK får ut tack vare att han skriver ett rookieavtal har inte något att göra med att rekonstruktionen går igenom, men har däremot fått styrelsen att jobba ännu hårdare för att reda ut situationen.

-Man har sett det som en morot, hade Skövde IK kursat hade alla pengar för Max tillfallit konkursboet och vi, Skövde IK hade som sagt inte fått ut något, heller inte om man startat en ny förening.

En löpande kontakt ska dock tilläggas att man hållt med Max under tidens lopp, då Ljunggren är gudfader åt Friberg så har han god kontakt med honom och hans familj.

När en spelare skriver på för en NHL klubb för första gången får han skriva på ett avtal där det finns ett visst tak. Max har fått ett "bra" erbjudande, men Ljunggren kan tyvär inte svara på hur "bra". Samtidigt som han skriver på för klubben tillfaller 225 000 US Dollar de klubbar han representerat de senaste 4 åren. Max har spelat i Timrå en säsong och i Skövde tre, alltså får Skövde IK ut 3/4 utav de 225 000 US Dollarna som ett rookieavtal är värt.(Ugefär 1 000 000 till SIK beroende på kursen)

När vi sedan går över och pratar om spelartruppens budget så märker man direkt att Ljunggren blir försiktig men ändå ärlig. Han vill inte att det ska vridas och tolkas fel vilket han tycker att det har gjorts tidigare i media. -Jämför man BoIS och Skövde. Hur offentlig budget har Mariestad? Vi i Skövde har fått allt granskat och alla kunde kolla vad spelarna tjänade under den här tiden. Vi har hela tiden fått klä skott inför media, säger Hans.

När det då gäller spelarbudgeten så kan vi nästan kalla det en budget som innefattar de anstälda runt laget. DVS spelare, ledare, läkare, materialare, rehab med mera och den budgeten låg i fjol på ca 2 300 000 inklusive sociala avgifter och den är i år nere på 1 500 000. Då ställer jag frågan, hur kan man få ihop den truppen Skövde ändå har fått sett till de här omständigheterna? -Det bygger på att spelarna trivs och man har sin sociala tillvaro på plats här i Skövde. Man har familjen och jobbet här. Hur den än har sett ut under säsongen har spelarna alltid fått sin lön, sitt material och sin mat.

När det gäller kontrakt med spelare har de kontrakt som sträcker sig över 7 måndare och alltså inte 12 som många tror. Blir det mer spel, det vill säga kval eller liknande så ersätts dom naturligtvis för den månaden också.

När det gäller tränare har turen kommit till Fredrik Ljunggren som under de senaste fyra åren har varit juniortränare. Det var första önskemålet från styrelsen som ville rekrytera internt och lokalt sett till den ansträngda ekonomin och till sin hjälp har han Lars Trygg. -Fredrik tvekade inte utan hoppade på direkt, Lars däremot tänkte väl efter om han skulle spela vidare eller ej, men behövde inte heller han jättelång tid på sig att bestämma sig. Vi kan ju förmoda att Ronnys avslut av karriär kanske också påverkade Lars beslut då de båda är vänner vid sidan om isen och två mycket stora ikoner inom division 1 Sverige!

Jag ställer också frågan till sportchefen Hans Ljunggren om vilka han tror ska blomma ut, han har ju trots allt själv varit med om att bygga upp truppen. -Jag tror att Ellingsen i målet har god chans att blomma nu under sitt andra år för klubben och även nyförvärvet Karl Johan Sjögren från Kumla. Han är en bra målskytt, men också väldigt allround. Modern, stor, men ändå väldigt rörlig och är bra på skidskorna.

I årets upplaga av Skövde IK har man bara tagit in 5 "nya" spelare varav Markus Molin och Filip Blomqvist har spelat i Skövde förut och Julius Selle larsson är från Lidköping. Så man har satsat ganska lokalt samt att få spelare med lite extra känsla för klubben att vända hem alltså.

Jenssen som var tillfrågad om fortsatt spel hade svårt att hitta jobb i Skövde och fick ett i Örebro, då föll lotten ganska naturligt på spel i Kumla. Ljunggren var också lite rädd för han skada i benet. -Han har ju en ganska allvarlig skada som han drog på sig mot BoIS och den är inte helt läkt än, säger han. Sedan är han född 84 och då är det viktigt med jobb, han fick ett i Örebro och vi lyckades inte få fram något åt honom här i Skövde.

Målet med truppen som sattes i Maj när Skövde Ik stod utan trupp var att klara sig kvar, nu med facit i hand så har man nog reviderat den lite. -Jag tror inte det är någon klubb i hela E serien som inte vill vara med och spela i Allettan till våren. hur ska man rekrytera spelare till en klubb utan målsättning? Dock ska tilläggas att serien i år verkar vara jämnare än på många år och det kommer bli ett race hela vägen.

Vi ska avsluta med några snabba frågor: -Mariestad eller Grästorp? Mariestad och vattnet! -En full Katrinhall i ett dery eller ett halvtomt Billingehov i ett derby? Det blir aldrig halvtomt i Billingehov i ett derby! -En grym målvakt eller en grym forward? En grym Målvakt. -E20 via Mariestad eller Tågbanan via Skövde? SJ!

Innan samtalet är slut och vi kommer in på SJ så kommer Ljunggren att åka till Stockholm i helgen med tåget och gå på årsmötet med Hockeyettan, något som han är väldigt positiv till. -De första mötet jag var på var riktigt bra, de var väldigt bra förberedda, ja det var riktigt bra. Sen har dom ju rekryterat Kjell Nilsson som tidigare varit ordförande i Svenska hockeyförbundet till posten som ordförande i Hockeyettan.

Ljunggren kommer också att vara på plats i Mariestad om två helger då cupen med lag från Allsvenskan går av stapeln. -Det ska bli intressant att se, dels BoIS, men också de Allsvenska lagen, hur stor och vad är skillnaden?

Vi tackar så enormt mycket för pratstunden med Hans Ljunggren och önskar honom lycka till i fortsättningen med uppbyggnaden utav det "nya Skövde IK"!

Tack!

Publicerad av Henrik Andersson