Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Hockeyidiot med IQ?

Klockan är cirkus 20 i sex på en vanlig Tisdagkväll, Iskallt i shorts och T-shirt i ishallen, men ack vad man längtat! Det är inte mycket som får en att må så bra som att andas in den kalla doften av nyspolad is! Mattias Pehrson sitter och filmar träningen med en mobil ifrån bästa möjliga plats, Svertsbolagets läktare! "IQ" som han i lokal folkmun kallas, kom efter att han i sin freestyle, (ni vet en sån där ytterst liten smidig sak som man kan lyssna på musik i utan att störa andra) lyssnat på låten IQ med Magnus Uggla. En kille vid namn Dennis Ödlund lyckades höra detta och efter det så föll det sig naturligt att kalla Mattias... just det IQ!

"IQ" började sin karriär redan som 4 åring, då han tog de första staplande skridskoskären. Han fortsatte sin bana och började sedan "lira" i BoIS fram till slutet utav 80 talet, men styrde sedan resan av mot Hangelösa tillsammans med flertalet killar ifrån Mariestad. 3 Bilar styrde ofta iväg för att träna och spela med Hangelösa. Av oförklarlig anledning la han åkandet och spelandet på hyllan och istället började redan här banan som materialare. Under fem år hjälpte han med sina kunskaper och händigheter Juniorlaget som materialare för att sedan vid 2002/2003 någonstans råka bli "springpojke" åt Fröberg i A-laget och där står han nu idag, stark och respekterad som den "chefen" han är, men inte uttalar sig vara. Anledningen till att Mattias fortfarande håller på 10 år senare är enkel.

-Det är en livsstil, vissa väljer att meka med bilar eller något annat. Jag väljer hockeyn! Jag är en hockeyidiot och ishockey är förbannat kul.

alt text

På frågan om vem som är den naturliga ledaren i omklädningsrummet och vem som borde vara kapten vill han inte peka ut någon särskild. Det finns många! Pontusson, Davidsson, Jones och Törnqvist är alla ledare på olika sätt säger han. Det gäller att du kan vara en bra kompis på och utanför planen, vilja vinna, kunna borra ner huvudet och ge järnet med mera, det är mycket som spelar in enligt "IQ". Skillnaden mellan att bära ett C eller ett A behöver inte vara jättestor, utan den största är ordningen på vem som pratar med domaren under match. Du kan ha en kapten som är bra mentalt med domaren, en som går in med energi och en som håller i ordning i omklädningsrummet, det finns många olika kombinationer, säger han. Den som kanske inte håller bäst ordning i omklädningsrummet är Törnqvist medans Jones lite är motsatsen, han vill liksom Eddie ha ordning på grejerna när han lämnar!

Även på frågan om årets utropstecken och poängmakare är han blygsam. Klart att Pontusson, Persson och Davidsson kommer vara med i toppen, men även Per Johnsson kommer förmodligen lyfta in ett par baljor från blå!

Sen får Mattias frågan om vem som blir årets rubriksättare (och det är väl ingen ledande fråga?)

-Citatmaskinen Qvarnström, svarar han med ett skratt!

Årets lag är inte som vanligt enligt Pehrson, alla gör saker tillsammans på ett annat sätt nu. Nu har till exempel de flesta TV spel som tidsfödriv och skillnaden på åldrarna i gruppen är inte stor! Gå tillbaka tre år och kolla medelåldern då, då var vi nästan tredje äldst i ettan, nu är vi bland det yngsta laget!, nämner han Så svaret på årets utropstecken blev: Gruppen! Här ovan har ni en snabb blick utav hur det ser ut i omklädnignsrummet, fyra TV apparater som är vinklade åt alla håll, ljudanläggning som står längst in i hörnet (Tror Backesten satt närmas och dock spelas det bara skit ur högtalarna enligt IQ) och vattenkran med kolsyrat vatten till vänster!

Mattias som varit med om ett antal tränarbyten tror gott om årets tärnarpar: En tränare i Staffan, med lite kött på benen kombinerat med "Dalle" som kanske kommer med lite extra entusiasm, men samtidigt mycket tänk, det kan bli bra,säger han.

När vi tar upp diskussionen om nya matchstället är det första han säger: Ja de var väldigt vilket liv det blev om dom! Han är dock nöjd med resultaten och tror att dom kommer att se bättre ut när folk ser dom live på spelarna. Jag nämner också att bortastället påminner lite som Skövdes Bakifrån av någon anledning, då kontrar han fort och säger: Nej och skulle det vara så får vi trycka på mer reklam, men nej det är inte Skövde! alt text

Här ovan ser ni Mattias eget place, det är där han sköter det mesta, syr reklam på matchstället, hänger in matchtröjor och slipar skridskor är bara några utav de saker han mämner!

Det var faktiskt allt vi fick ur Mattias "IQ" Pehrsson, den här gången. Jag kan dock lova att det blir fler pratstunder med honom, för en ödmjukare och lättare person att prata med blir svårfunnet och när man inser vilket arbete han lägger ner så lär man sig också uppskatta sådana personer, det är dom som behövs för att en klubb som BoIS ska fungera! Dom får vad dom ska ha är det sista han säger när jag frågar om dom är bortskämda och med de orden tackar vi så mycket och önskar Mattias lycka till i fortsättningen och hoppas att det blir många år tillsammans med Mariestad även ifall hans mål alltid är att bli bättre, gå längre och till slut kanske till och med kunna leva helt på hockeyn!

Publicerad av Henrik Andersson