Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Intervju med bloggare på vhbloggen.blogg.se

Hej Micael, vem är du?

-En ohälsosamt idrottsintresserad kille, som har jobbat med journalistik och reklam de senaste drygt 15 åren. Dessförinnan var jag bland annat med och arrangerade Hultsfredsfestivalen, där jag även jobbade som pressansvarig.

Du driver en blogg, vad inriktar den sig på?

-VH-bloggen berör stort och smått i hockeyns division I i allmänhet samt Vimmerby Hockey i synnerhet. Bloggen har av olika anledningar haft sommaruppehåll sedan i april, men ju närmare säsongen vi kommer desto mer verkar suget både hos mig och läsarna att öka, så nu är det dags att så smått dra igång igen. Som mest under fjolårssäsongen snittade bloggen på omkring 2000 unika besökare per dag. Inte i närheten av de stora bloggarna så klart, men för mig är det ändå en helt sjuk siffra för en opretentiös sida som i första hand avhandlar det som händer i en liten småländsk klubb. Men det visar väl också på vilket intresse det finns för division 1-hockeyn samt inte minst det genuina intresset för hockey i allmänhet, som finns i våra trakter (norra Småland).

Vimmerby, vad är det första du tror folk kommer att tänka på när man hör just Vimmerby?

-Förutom turismen i anslutning till Astrid Lindgren och Astrid Lindgrens Värld, menar du? Ärligt talat: Ingenting! Kanske Åbro Bryggeri, Frödinge ostkaka och hockeylaget i så fall. Den historieintresserade kanske känner till Vimmerby som en av landets äldsta städer och en viktig handelsplats, men annars är nog kunskapsnivån om vår lilla pittoreska stad ganska låg.

Varför ska man gå och kolla på Vimmerby hockey i vinter?

-Det kommer bli ungt, frejdigt och otroligt sevärt. Jag tycker att truppen ser riktigt spännande ut. Visst har vi tappat ett par duktiga spelare, men nyförvärven Henrik Tång (Vita Hästen), Adam Rundqvist (Sundsvall), Oskar Carlsson (Kallinge), Rasmus Schelin (Skövde/Vita Hästen), Christopher Lundqvist (Nacka), Jakob Karlsson (Olofström) och Simon Dahl (Tingsryd) är alla av hög division 1-klass. Lägg därtill att ytterligare en klassforward ska in, målsprutan Björn Jonasson är med från start av den här säsongen och att meriterade nyckelspelare som Jim Nordh och Robin Ekström är kvitt från de skavanker som förstörde deras säsong i fjol, så ser det riktigt bra ut. Kul också att halva truppen består av killar som har Vimmerby Hockey som moderklubb och även att några yngre spelare knackar ganska hårt på a-lagsdörren.

Du jobbar också i Vimmerby Hockeys marknadsgrupp, har ni några nyheter inför kommande säsong?

-Vi kommer arbeta mycket med att göra arrangemanget kring matcherna bättre. I dag funkar det inte att bara erbjuda en hockeymatch, stekt korv i papper och Survivors ”Eye Of The Tiger”. Det gensvar vi får av sponsorer och publik är helt och hållet avhängd på den produkt och upplevelse vi erbjuder. Många säger att publiken är bortskämd som inte kommer till arenorna när det spelas så bra hockey. Sorry, men det räcker inte och det är dessutom aldrig publikens uppgift att fylla hallarna. Det är arrangörens. Vi i klubbarna måste förstå vem som är säljare och vem som är köpare och inte minst hur ansvarsfördelningen ser ut mellan dessa. Enkel marknadsekonomi – tillgång och efterfrågan.

Vidare håller vi på att titta på en total ombyggnation av hallen, men det ligger nog ett par år bort ännu.

Vimmerby tippas ligga högt i serien, vad förväntar sig en "vanlig" Vimmerbysupporter utav sitt lag denna säsong?

-Vimmerbypubliken är erkänt krävande och jag misstänker att något sämre än fjolårets andraplats i E-serien inte accepterats. Att det handlar om den svåra andrasäsongen för oss, verkar alla förtränga. Istället snackas det om att förstärkningen av back- och centersidan kommer göra att vi är betydligt bättre rustade för att gå långt i Allettan, vilket förvisso stämmer. Att vi ”bara” var ett normalbra division 2-lag för drygt två säsonger sedan, verkar ingen bry sig om.

Självklart har vi all anledning att vara positiva och förväntansfulla inför den kommande säsongen men vi måste samtidigt vara extremt ödmjuka inför uppgiften.

Vilka förväntar du dig ska ligga i toppen av serien?

-Vita Hästen, så klart. Sedan blir det stenhårt om de övriga tre platserna till Allettan, men självklart måste jag tro på att vi tar en av dem. De övriga två kommer (som det ser ut nu) Skövde, Mariestad, Tranås och Västervik att slåss om. Över lag känns E-serien betydligt bättre och tätare i år.

Mariestad, vad vet du om "Vänerns pärla" som stad?

-Under några års tid projektledde jag ”Längs Göta kanal” – ett turismprojekt mellan de nio kanalkommunerna, de båda landstingen, länsstyrelserna och AB Göta kanalbolag. Då var jag ganska ofta i Mariestad, så jag har faktiskt hyfsat bra koll på stan. Så jag får väl säga allt från båtlivet, skärgården, Gamla stan och Torsö till cyklisten Bernt Johansson, Örnarna och Mariestadsölet (även om det inte bryggs i Mariestad längre). Under avdelningen oviktigt vetande har det fastnat att Mariestad är en av två städer i landet som har en domkyrka utan att vara stiftstad.

...och vad vet du om dess hockeylag?

-Framför allt har man ju fostrat många bra hockeyspelare under åren. I Vimmerby skryter vi mycket om Thomas Rundqvist, men det är egentligen det enda vi har att komma med. Ni har ju desto fler – Harald Lückner, Per Lundell, Tommy Samuelsson, Staffan Lund och Peter Ottosson är ju bara några av alla spelare med gedigna erfarenheter.

Till den här säsongen har ju Mariestad tappat en del tunga namn men för den skull saknar man sannerligen inte profiler. Bara det faktum att man numer hittar både Rickard Palmberg och Max Qvarnström i laget gör ju laget sevärt…

Målvaktssidan ser väl aningen tunn ut men jag vet inte om man inte är färdiga där eller om Daniel Odehag ses som ersättare för Pär Åkerström. Förlusten av härföraren Ronny Johansson och rivjärnet Viktor Torstensson är förstås blytunga.

Svårt att sia om Mariestads säsong, men visst är man en given kandidat till en plats i Allettan.

Hörde med förfäran att man skulle skrota seriens snyggaste tröjor. Fick dock se de nya häromdagen och de funkar också, även om det är klasskillnad jämfört med de tidigare.

Skövde har haft en del trubbel de senaste, vad vet ni om det i Vimmerby?

-Jag är inte alls tillräckligt insatt i Skövdes verksamhet för att veta vad som gick snett där. Dock verkar det ju som att de håller på att få bukt på problemen och även kommer mönstra ett starkt lag i vinter. Det är kul. E-serien mår bra av hög kvalitet.

Dock kanske Skövde borde skaffa sig en kommunikatör, som klarar av sin uppgift lite bättre än vad som var fallet i fjol. När man försökte släcka klubbens mediala bränder, då det var som värst, kändes det som att man gjorde det med bensin. Efter varje officiellt uttalande blev situationen bara ännu värre och mer svårbegriplig. Dock verkar det väl gå så där halvbra med kommunikationen även i år. Vem är det de försöker lura när de snackar om att ”sikta på att klara nytt kontrakt”? Löjligt med den trupp de har lyckats få ihop!

Vilka spelare ska vi hålla koll på under vintern i er hemmahall?

-Jag tycker att det vimlar av spännande spelare. Men jag skulle ändå vilja säga Eric Johansson och Emil Wahlberg. Kanske främst eftersom dessa får oförtjänt lite uppmärksamhet.

Eric är en trotjänare med enorm kvalitet och är även en poängspruta av rang. Han kom tillbaka i fjol efter ett års uppehåll och gjorde det helt okej. I år har han tränat hårdare än någonsin och sägs vara så motiverad att han håller på att spricka. Håll koll på hans direktskott.

Emil Wahlberg kom till Vimmerby ifjol från Åseda IF, ett bottengäng i division 2. Här skolades han på allvar om från center till back och var sensationellt bra redan den första säsongen. Genomgående var han Vimmerbys bästa defensiva pjäs och att följa hans vidare utveckling ska bli riktigt intressant.

Till sist, vilket lag vill du ha med till Allettan förutom Vimmerby och vilket lag slipper du gärna ha med dit?

-Jag vill absolut ha med Västervik dit. Rivaliteten mellan Vimmerby och Västervik kan jämställas med den som finns mellan er och Skövde. De utsålda derbymatcherna mellan Vimmerby och Västervik ser vi redan fram emot i dessa trakter. Som extra krydda innehåller ju Västerviks lag nu några killar som var hos oss i fjol.

Att säga något lag som man gärna slipper är svårt. Det får väl bli Grästorp då, så att tränare Spaak inte behöver ge sitt gamla lag stryk mer än tre gånger kommande säsong.

Vi tackar Micael och önskar honom och Vimmerby lycka till under säsongen och hälsar dom alla välkomna till Katrinhallen! Glöm heller inte att besöka honom på Vhbloggen.blogg.se

Publicerad av Henrik Andersson