Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Ettans fem bästa tränare

Det är roligt att se att hockeyettan lockar till sig profiler. Vi har tidigare nämnt backen Per Savilahti Nagander och forwarden Marcus Paulsson som kommer spetsa serien ytterligare. Men det är ändå på tränarsidan det skett mest kunskapstillskott skulle jag vilja påstå. Tre av fem på min lista över hockeyettans bästa tränare är tränare som inte tränade på hockeyettannivå tidigare. Inte för att de saknade konkurrens. Lenny Eriksson är en välmeriterad herre som säkert kommer att få Kalmar att leverera. Karl Helmersson lyfte Tranås både en och två klasser sedan han kom dit. I Dalen har Per Gustafsson förädlat talanger på löpande band och i Kalix får tränarduon Niklas Dahl och Petter Kristoffersson både lovord och framgång för/med sitt arbete. Men de slår ändå inte min kvintett!

5. Mikael Tisell, Nybro

Mikael Tisells karriär är lååååååååååååång! Främsta meriterna är kanske att han varit assisterande i SHL (Leksand), huvudtränare för J18-landslaget samt haft huvudansvaret för Nybro och Tingsryd i allsvenskan. Han har också tränat Modo i hockeyettan på den tiden det inte fanns någon allsvenska. Många trodde dock kanske att hans karriär var över efter att han under tre år varit juniortränare i Troja och sedan tagit två års uppehåll för att starta byggfirma, men han fick suget tillbaka och har de två senaste säsongerna tränat först ett ungerskt och sedan ett rumänskt lag. Nu är han tillbaka i Nybrotröjan och har naturligtvis med sig tonvis med erfarenhet. Har framför allt rykte om sig att bygga ett starkt defensivt lag som sedan slår om i snabba kontraattacker. Det lär passa Nybro alldeles utmärkt, förra säsongen läckte man alldeles för mycket för att nå framgång. Det hoppas man ha åtgärdat i och med rutinerade Micke Tisells inträde.

4. Niclas Högberg, Hanhals

Jag ska erkänna att jag inte känner till Niclas Högberg lika väl som de andra på min lista, men det jag ändå hört och läst har idel varit positivt. ”En genomsympatisk tränare som alltid är glad och lyfter sina spelare” är ett omdöme. ”En tränare som alltid tar ansvar för hur spelarna mår” är ett annat. Var en damhockeypionjär som under flera år tränade damlandslaget där han tog laget till semifinal i två OS i rad. De senaste fyra åren har han varit ansvarig för Hanhals herrlag och det ansvaret har han tagit med den äran. Från en anonym plats i tvåan spelade man senaste säsongen både allettan och playoffspel. Och man gjorde det trots att man inte har något dyrt lag, istället har Högberg fått unga talanger att växa ordentligt. Nu blir laget av med några av spetsarna (Robin Carlsson, Henrik Persson och Mattias Elfström), men med Niclas vid rodret och flera nya spännande talanger blir säkert Hanhals att räkna med också i år.

3.Fredrik Mälberg, Nyköping

Det finns många i hockeysverige som har åsikter om Fredrik Mälberg, men man kan inte ignorera hans CV. Han har tagit sina lag till fyra kvalserier och fem playoffspel under de 10 år han tränat, ett svårslaget facit. Han gör det genom att vara oerhört noggrann i allt han gör. Både under försäsongsträningen som träning under säsong. I hur han bygger lag och i hur han matchar sitt lag. Alla vet sina roller och hans lag har alltid en tydlig plan för hur de vill spela. De flesta spelare gillar att ha Mälberg som tränare, de gillar att han ställer höga krav och tydligheten han har. Men det finns också spelare som inte funkar med honom och det var nog också en av orsakerna till att han fick lämna Huddinge och till att han ännu inte fått det allsvenska kontraktet han så hett eftertraktar. Men att Nyköping kommer att nå minst playoffspel finns det som sagt var nästan garanti på med Mälberg som tränare.

2. Andreas Appelgren, Mariestad

Andreas Appelgren är en riktig Boisikon. Efter en lång och framgångsrik karriär som spelare blev han tränare och gjorde säsongen 07/08 en enorm bedrift: Bois hade ett riktigt budgetlag som var tippat att få kämpa för att hålla sig kvar i ettan, men ”Appel” fick laget att bli en riktig maskin och tog det hela vägen till allsvenskan. Nyckeln då var att få alla spelare att köpa sin roll till 100% och att prestera max i varje byte. Just detta tog han sedan med sig när han tog över Leksand några år senare och fick det laget att lyfta och ta sig hela vägen till SHL. Sedan dess har han, när han inte varit expert på TV, agerat antingen som tränare eller scout på SHL- eller allsvensk nivå innan han nu alltså återvänder till Mariestad. Och det är en tränare som fortfarande brinner för det som kommer tillbaka. Han hade flera tränarerbjudanden och andra spännande jobb att välja på, men han ville hem och valde en betydligt lägre lön för att få träna klubben i sitt hjärta, Mariestad. Det är detta han vill och brinner för och det i kombination med den stora kunskapsbank han byggt upp borgar för att vi kommer att få se ett klart vassare Skaraborgslag i vinter. Och framför allt ett där alla köper sin roll till 100% och presterar max i varje byte.

1.Hans Särkijärvi, Visby

Hans ”Säcken” Särkijärvis karriär är inte riktigt lika lång som Mikael Tisells, men nästan. Redan säsongen 92/93 startade den med att han hjälpte till att träna Djurgårdens -79-lag. Sedan dess har han hunnit med att träna TV-pucklag, juniorlag, hockeyettan, fem allsvenska säsonger och hela 11 SHL-säsonger! Det var faktiskt bara drygt tre år sedan 62-åringen tog sitt älskade Djurgården hela vägen till SM-kvartsfinal vilket var deras delat bästa resultat på 13 år. Inte illa med tanke på att han dessutom fört upp laget till SHL från allsvenskan bara två år tidigare. Det var för övrigt inte första laget han fört upp i SHL, redan säsongen 00/01 gjorde han samma bedrift med Södertälje. Men de senaste åren har inte varit lika framgångsrika. Säsongen 16/17 var han arbetslös och senaste jobbet som huvudansvarig i Modo 17/18 var ett riktigt misslyckande, den topptippade klubben slapp kvalspel neråt med en hårsmån. Efter det trodde kanske många att han var slut som tränare men nu är han alltså tillbaka i tränaryrket igen. Efter en kort period som konsult förra säsongen tar han nu huvudansvar för Visby. Många kanske har invändningar emot att han lever på gamla meriter och att hungern kanske inte finns där längre, men jag väljer att ändå tro på ”Säcken”. Visbys sportchef André Lundholm vittnar om en tränare som pendlar 3-4 mil för att se på träningar han inte hade behövt se, så glöden kanske finns där ändå. Och gör den det så kan detta bli riktigt bra, han har ju en enorm kunskapsbank att ösa ur!

Publicerad av Krister Holm