Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

alt text

Nybro kommer från en sämre säsong med missat playoffspel men har dragit lärdom av sina misstag och satsar nu för att göra en klart bättre säsong säsongen som kommer. Klubbchef och medlem i sportgruppen är före detta Nybrospelaren, blott 27-åriga, Rasmus Aro.

Vem är Rasmus Aro?

Nybrokille, 27 år gammal som gör mitt tredje år som klubbchef nu. Så jag är ganska ung klubbchef, redan som 25-åring tog jag över, men jag har ett stort Nybro Vikings-hjärta och har spelat själv i föreningen som ungdom, junior och en säsong i a-laget. Sedan spelade jag några år på längre nivå innan jag gick med i Vikings styrelse och efter ett halvår blev jag klubbchef. Och vi har gjort en häftig resa sedan dess. Jag har också sambo och hus i Nybro, men det är allmänt hockey för hela slanten, det är både ett jobb och en hobby.

Nybro har väldigt bra publiksiffror, näst bäst i ettan. Hur fixar man det i en så liten ort?

I grunden är det ett intresse som krävs och det har vi verkligen. Sedan är föreningen välskött både vad gäller organisation och ekonomi. Nybro är en anrik hockeystad, hockey har alltid funnits och för några år sedan hade vi sportslig framgång som vi suktar efter att få igen, och det intresset finns hos både privatpersoner och företag. Vi har ett bra snitt för att vara i ettan, men det kan alltid bli bättre. Vi försöker också alltid ha en matchvärd på hemmamatcherna där företagets personal/kunder får äta i vår restaurang innan matcherna.

Gör ni något speciellt för att locka folk?

Det är det vanliga med bra marknadsföring, att nå ut till folk på bästa sätt. Vi är aktiva med dom som köper säsongskort, det är många som går varje vecka. Som du säger är det en liten stad med inte så mycket att göra och på vintern är det en stor aktivitet med hockey. Sedan gäller det att spela korten rätt och få med sig folk.

Förra säsongen måste ändå sägas ha varit lite av en fiaskosäsong för er del. Men det sägs ju att man lär sig av sina misstag, så vad har ni lärt er av säsongen?

Det är klart vi inte är nöjda. Vi ville gå till allettan och spela playoff och vi hade truppen för det enligt många. Vi började också ok och låg på allettanplats långt in i grundserien, men under hösten hände något mellan trupp och huvudtränare vilket gjorde att vi bytte i ledarstaben, det synkade inte riktigt där. Och våren blev likadan, vi började bra i vårettan men sedan tappade vi mer och mer och nådde inte playoffplatsen. Men det är bara att lära sig av det och gå vidare. I min och styrelsens position måste man dock se helheten, så även om det sportsligt gick dåligt så funkade det bra organisatoriskt och ekonomiskt. Det är viktigt att det ska fungera båda benen, ekonomi och sportsligt, annars slår det tillbaka. Det är också fler och fler klubbar som jobbar så, i och med licensreglerna så måste man göra så, och där är vi i framkant både vad gäller organisation och faciliteter.

Är det något ni kommer ändra på vad gäller det sportsliga för att lyckas bättre kommande säsong?

Det första var att vi tog in en tränare som varit med ett tag och som lyckats tidigare. Det var viktigt att få den tryggheten och det gjorde att vi kontrakterade Micke Tisell. Han har stor erfarenhet och har varit runt i stora klubbar i 30 år. Han har också ett stort kontaktnät och har haft spelare som ville ha honom. Det behövde vi, att ha en stark huvudtränare. Tidigare tränare, som Sami, har gjort ett grymt jobb helhetsmässigt, men det skar sig mellan honom och truppen och det kan hända var som helst.

Ja Micke är ju en väldigt välmeriterad tränare, han har bland annat fört upp Tingsryd i allsvenskan och varit assisterande i Malmö i SHL. Hur kommer hans intåg märkas?

Först och främst så kommer vi ha en vältränad grupp, det är en klyscha, men där är han noga. Han har gjort många tester under sommaren så han vet hur de ligger till. Det hoppas jag kommer synas på isen, att vi orkar åka mycket skridskor och att vi blir jobbiga att möta. Vi hade lite problem med vårt defensiva spel förra säsongen och det hoppas vi ska rätta till sig, utan defensiv är det svårt att komma så långt. Sedan vill vi ha en bra offensiv också, men Micke vet vi är bra på det defensiva, så det är det vi hoppas få av honom.

Hur involverad har du varit i lagbygget?

Vi är en sportgrupp och har ingen uttalad sportchef. Det hade vi förra säsongen, men han valde att sluta inför denna, det är ett tufft jobb att sköta ideellt. Så numer är vi en sportgrupp där jag varit med och haft hand om ekonomi delen mest, även om jag inte är helt ”off” vad gäller det sportsliga. Där har ju Micke Tisell stor kompetens, men vi är fyra stycken som varit med i diskussionen om alla spelare. Det har funkat bra, vi har haft bra diskussioner och varit överens i alla frågor. Sedan har vi varit väldigt noggranna hur killarna är så vi får en stark grupp, det gör man väl alltid men vi har varit extra noggranna i år. Sedan kan sådant vara svårt på hockeyettannivå, där finns inte resurser för scouting så man får förlita sig på referenser och erfarenheter från folk som känner spelarna. Om man kikar på det utifrån ser det ut som ni laddar på rätt ordentligt i år, är det en liten satsning vi ser? Det är det, vi känner oss redo för att satsa lite mer, vi har ekonomin för det. Sedan är det inga utsvävningar, men vi känner oss redo för en liten satsning.

Hur mycket hänger det ihop med att Kalmar kommer och utmanar er ordentligt?

Det är klart vi påverkas, vi blir mycket jämförda med Kalmar och det är inget fel med, det är så det ska det vara, vi ligger ju bara 20 minuter med bil från varandra. Sedan påverkas vissa mer och andra mindre, vi som sportslig ledning tittar mer på vad som är bäst för Nybro Vikings. Så även om inte Kalmar varit i vår division hade vi varit redo för att ta nästa steg ändå, vi vill spela längre under vårsäsongen.

Hur ser du på er rivalitet?

Jag tycker det är positivt. Dels hade vi en seriepremiär med 2500 personer i Liljas arena, det var en häftig upplevelse även om inte resultatet gick vår väg. Det ger också klirr i kassan. Så absolut är det så att konkurrens triggar, man vill ju prestera bättre än konkurrenten.

Ni är ju annars det klart mest meriterade laget av er två med sju säsonger i allsvenskan mellan 2002 och 2009. Är målet att ta sig dit igen?

Det är klart man hela tiden strävar uppåt men vi har inget datum för det. Tisell är här på två år och får gärna stanna längre. Men ett första steg är säsongen som kommer, då vill vi spela playoff och nosa på kvalserien. Sedan får vi se hur det blir med serieupplägget nästa säsong när det bara blir en plats att spela om. Men framgång föder framgång och det ska vi bygga upp nu, den mentaliteten. Sedan skulle vi börja närma oss så är det helheten vi måste bygga upp, allt måste hänga med.

För att nå längre kommande säsong så har ni värvat väldigt spännande. Ni började tidigt med en riktig vass värvning då ni redan i april lyckades stjäla Robin Johansson som många trodde skulle återvända till Troja. Hur gick ni i hamn med den värvningen?

Sista åren har vi haft ett jämnt målvaktspar och vi kände att det vi ville ha en kamp om målvaktspositionen. Men i år är Robin en förstamålvakt från start och när hans namn dök upp och gick det ganska snabbt. Han ville starta om och har stort förtroende för Tisell som haft honom tidigare, så det löste sig snabbt då han tyckte vi var ett bra alternativ.

Trojaspelarna verkar ha ett gott öga till er för ni har också fått in två andra vassa kort, Hampus Andréen och Alfred Andersson, med rötterna där. Vad hoppas ni få ut av dom?

Hampus och Alfred känner varandra väl och ska faktiskt bo tillsammans, så det gick hand i hand. Båda har haft Tisell förut så det var samma där som med Robin, det blev en bra lösning. Alfred är en ung spelande center som fick spela allsvenskt förra året som vill tillbaka till allsvenskan, men Nybro eller på egen hand. Vi behövde stärka upp centersidan och då var Alfred ett namn vi tror mycket på. Hampus ville också testa något nytt och då blev det naturligt när Tisell var här att han sökte sig hit. Det är det som vi ville åt också, att spelare vill komma för att vi har en duktig tränare.

Ett annat riktigt spetsnyförvärv är ju Daniel Håkansson som fick spela i tvåan (Mjölby) förra säsongen sedan han lämnade Kristianstad och ingen klubb ville betala det dom krävde för honom. Vad förväntar ni er av honom?

Daniel är en spelare som ska leda vårt lag offensivt. Vi har mött honom under flera år och sett vad han går för och det hoppas vi få till vår fördel nu. En väldigt spelskicklig center med bra fart och blick. Kan sätta upp ett bra powerplay.

Ni har också fått in några andra spännande värvningar: Kalle Hult (Dalen), Simon Hansson (Krif), Otto Henell (Växjö J20) och Anton Andersson (Luleå J20). Vad kan du berätta om dom?

Anton är den enda nya backen. Han har gjort en bra säsong i Luleå J20, är stor stabil och har ett ruggigt skott. Vi hoppas få ut mycket av honom, han är också NHL-draftad så finns mycket hockey i honom.

Otto Henell är en lokal kille, kommer från Lenhovda, som har gåt i Växjös hockeygymnasium. förra året plockade vi in Jonathan Augustin från Växjö så vi försöker hålla det spåret varmt. Han var kapten i deras J20 och varit med lite med a-laget och tränat och gjort någon match. Jag är övertygad om att han kommer spela högre upp i framtiden.

Simon Hansson har gjort tre säsonger i Kallinge och har en bra storlek. En riktig powerforward som går rakt på kassen. Vi ville ha lite större forwards och hoppas han ska spela fysiskt.

Kalle Hult påbörjade sin seniorkarriär i Nybro men har sedan spelat i Tyringe och Dalen. Han har utvecklats för varje säsong och är nu väldigt duktig. En retsticka som även har spelkänsla och gör en del poäng. Känns bra att få tillbaka en kille med Nybroanknytning, tjejen kommer härifrån.

Det känns som att ni värvat en mix med både poängspelare och mer fysiska spelare…

Absolut! Som jag sa, vi ville ha lite större spelare, lite kilo och längd. Vi hade lite för små spelare förra året, men har lyckats ganska bra med att få hit lite storlek och nu känns det som en bra mix.

Vad ska ni ha in mer?

Först och främst en forward, någon som har lite nätkänning och kan stänka dit lite puckar. Men vi har ingen stress, det finns mycket spelare som har try out i andra lag som kommer att komma ut på marknaden. Vi kollar vad som finns i Sverige och Finland, men en ytterforward är det vi söker först och främst. Sedan har vi ett par egna juniorer som ska få chansen, vi får se hur det utvecklas.

Ni har också tappat en del spelare, allra mest måste det ha svidit att tappa poängkungen Johan Järlefelt till Kalmar. Hur ses det med Nybroögon?

Johan är en duktig spelare som varit här i två säsonger och gjort mycket poäng. Sedan om det är Kalmar eller Troja han går till spelar ingen roll, även om det säkert utifrån verkar som det borde vara jobbigare att tappa en spelare till Kalmar. Men det är spelaren som bestämmer och Johan kände att han ville byta.

Fabian Ilestedt gick till allsvenska AIK och är naturligtvis också ett kännbart tapp, men är det någon annan av spelarna som lämnar som ni gärna haft kvar?

Jag kan säga att dom vi velat ha kvar har vi kvar. Järlefelt var vi i och för sig intresserade av men hela backsidan är kvar, och på forwardssidan förde vi lite diskussioner kring Santesson men kände att han inte riktigt var det vi behövde som vår sista forward.

Jag tänkte att vi skulle gå igenom lagdel för lagdel. Om vi börjar med målvakterna…

Målvakterna är en spännande mix med Robin som går in som vår etta och sedan har vi en ung kille på lån från Tingsryd i Didrik (Jansson) som dom tror mycket på. Han kommer göra det bra för oss, man måste ha två bra målvakter för att gå långt, och vi har en bra mix mellan rutin och ungt och hungrigt.

Backsidan är solid med mycket erfarenhet och mycket hockeyettanmatcher och Nybromatcher. Jag tror vi kan få ut ännu mer av Augustin som är på frammarsch. Erik Lindström tog kliv förra säsongen och Rasmus Johansson som kom hem igen efter en utflykt och nu gör sin tredje säsong med oss. Viktor Bohlin var borta i stort sett hela säsongen på grund av skada så honom ser vi nästan som ett nyförvärv. Lindström sist men inte minst är en ledande back för oss som gör sin åttonde säsong i Nybro. Han är stor och stark, oerhört vältränad. Har en fin skridskoåkning och petade även in en hel del poäng förra säsongen och det hoppas vi han fortsätter med! Vi har en rutinerad och stabil backsida.

Forwardssidan är där det hänt mest. Vi har sex nya och ska in med någon till. Vi har en stark centersida, med Daniel Håkansson, Alfred Andersson, Fredrik Strömgren, Otto Henell. Som yttrar har vi kvar Markus Palmberg och Alex Ek som är riktiga poänggörare. Sedan har vi gått in Andréen och Håkansson, det känns som en spännande mix. Vi är lite större och har många som vill framåt och ta nästa kliv.

Hur många derbyn kommer ni vinna mot Kalmar i år?

Hahaha! Vi hoppas givetvis på att vi vinner seriepremiären och sedan tar en hemmaseger i november. Men det kommer bli tighta matcher precis som alla är. De vann de flest förra säsongen, det vill vi göra nu.

Vilka lag går till allettan från södra ettan?

Oj! Det känns till att börja med som att det är svårt att välja fem, det känns som 7-8 kan ta en plats. Men vi, Troja och Tranås tror jag på. Tranås gjorde en fin säsong förra säsongen. Sedan Kalmar och Vimmerby om jag måste säga några lag med Kallinge som första utmanare. Sedan har vi Mörrum som vill vara med och bråka och även Dalen och Hanhals. Det är jättesvårt att tippa.

Vilka konkurrenter från andra serier?

Jag tycker Huddinge fått ihop det intressant. Ditt Mariestad ser också väldigt intressanta ut, jag tycker man kan jämföra dom med Nybro med en stark tränare och trupp men också ordning på ekonomi och organisation. Sedan kommer ju er målvakt, Isak Andersson, från Nybro så jag måste ju hålla på er, haha. Boden gjorde det också bra förra säsongen, men man kan lagen i norr dåligt. Men det brukar ju vara Piteå och Östersund som utmanar därifrån. Men egentligen är det först när grundserierna börjar sätta sig och man börjar ana att man tar sig vidare som man börjar kolla in de andra lagen.

Då tackar jag för pratstunden!

Tack själv!

Publicerad av Krister Holm