Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Sportcheferna om lagbyggena: Vimmerby

Vimmerby vann den södra ettan och gick hela vägen till playoff 3. Framgångarna hade dock ett högt pris då en hel radda av de främsta spelarna nu lämnat för spel högre upp eller i ettankonkurrenter. Ansvarig för att täppa igen de många hålen är nya sportchefen Morgan Persson.

Vem är Morgan Persson?

Jag är 44 år, född och uppvuxen i Osby. Har hållit på med hockey hela livet, spelade själv fram till jag var 28-29 då jag slutade på grund av skada. Sedan blev jag lagledare i Osby och efter det assisterande tränare. Efter det har jag jobbat som tränare 11-12 år på heltid. Jag har varit i Serbien, Danmark och Frankrike och fått prova på mycket, det är jag tacksam för.

Du är rätt nytillträdd sportchef i Vimmerby, i mars övertog du efter Daniel Stolt som lämnade för Oskarshamn som gick upp i SHL. Hur är det att ta över efter honom?

För det första är jag otroligt stolt och tacksam att jag fick frågan, att de hade det förtroendet. Det är stora skor att fylla, han har gjort ett superjobb och fått stora saker gjorda med små medel. Man kommer bli jämförd med honom säkert, men jag ska försöka göra min grej. Men jag är sjukt impad av honom och det jobb han gjort och det är stora skor att fylla. Det går inte över en natt att komma in och skapa samma kunnande som han hade, men jag och klubben kommer hitta nya vägar och sätt, så jag är inte bekymrad. Jag har haft spelar- och agentkontakter förut, nu blir det siffror att hålla sig till också, men så här långt har det gått bra.

Det är som sagt var ditt första sportchefsjobb, hur har det varit?

Ska jag vara ärlig så var jag lite naiv när jag gick in i det, jag trodde inte det var så märkvärdigt. Jag har gått på lite minor, man kanske tänkt och gjort annorlunda om man haft lite mer erfarenhet, jag har fått lära mig läxan. Jag var till exempel sen med tränare, men jag trodde det skulle lösa sig. Det var en stor stress att hitta tränare. Men nu har jag hittat rätt i Peter Nordström, det känns bra. Det är samma sak med spelare som har svårt att bestämma sig och bara vill ha mer. Det gäller att nypa av och säga att det är detta som gäller. Man kan inte lova mer än man kan hålla och vi har en budget att förhålla oss till.

Det har också varit otroligt mycket jobb på kort tid. Man har jobbat hårt som tränare med, men nu är man tillgänglig hela tiden, det är fullt med mess och samtal hela tiden. Man har fått lära sig att man inte kan göra allt på en gång utan strukturera upp det. Det kommer jag dra lärdom av inför framtiden, framför allt före min egen skull.

Så det har varit intensivt men jag gillar när det är mycket att göra och jag gillar att ha många bollar i luften. Jag har lärt mig mycket under de här månaderna och kommit in i det bra, men det är en omställning från att vara tränare. Det har varit kul och spännande måste jag säga.

Vimmerby har i alla år varit väldigt hemmastarka. En av förklaringarna kan vara den mindre isen, nu bygger ni ut till fullstora mått, tappar ni lite av fördelen nu?

Det tror jag faktiskt inte. Förra året var vi faktiskt bättre borta än hemma, man tog fler poäng och spelade en bättre ishockey på bortaplan. Det var många lag som kom hit som läst in sig på spelet väldigt bra i vår hemmahall, så jag tror snarare det blir en fördel att få samma is hemma som borta. Killarna får mer utrymme för sin individuella styrka, sin kreativitet och sin fantasi. Det vill jag tro i alla fall! Sedan blir det lite roligare att komma in i hallen också med ny sarg och belysning. Det blir ljusare och fräschare, det ger ett lyft för alla, även publik. Jag ser det bara som positivt.

Vimmerby kommer från en väldigt bra säsong, framför allt hösten då ni vann den södra ettan. Ledde laget då gjorde Phil Horsky som framför att gav laget en väldigt solid defensiv, ni släppte in minst mål både i grundserien och allettan. Vad var hemligheten till den tryggheten?

Det jag förstått när jag pratat med spelare och andra var att Phil kom in med en struktur och disciplin som kanske var obekväm till att börja med, han kom från en annan kultur och hade ett nytt sätt att tänka. Men även om det gnyddes och gnälldes en del så ställde alla upp på det. Det var ingen som grävde ner sig, utan man följde det man i gruppen kommit överens om. Killarna kom samman starkt och vann grundserien, det trodde ingen innan då vi var ganska nedskrivna. Det bevisar hur högt man kan nå om alla kommer överens och drar åt samma hål. Man behöver inte ha det bästa laget på papperet, men brinner man för det och vill utvecklas så får man resultat. Jag var och tittade på Vimmerby i playoff 3 och de imponerade på mig, de var bättre spelmässigt och det var orättvist att Kristianstad gick vidare och inte Vimmerby. Men så är ju sporten och det är därför man håller på. Att det inte alltid är det laget som är bäst som vinner. Att alla kan vinna, oavsett storlek på budget, namn på papperet och så vidare.

Som vi varit inne på tidigare så lämnar Phil Horsky klubben och in kommer istället den som spelare väldigt välmeriterade Peter Nordström. Innebär det och den fullstora isen att ni kommer att ändra spelet på något sätt?

Det blir lätt lite klyschor när man pratar hur man vill spela, alla säger samma sak. Men det finns olika grader givetvis. Vi vill spela ett starkt försvarsspel över hela banan och bygga på vi hade från förra säsongen. Vi vill vara aggressiva med mycket skridskoåkning men, vi vill också ha kreativa spelare. Sedan har vi bättrat på fysiken mycket, vi har i snitt tre centimeter och två kilo tyngre spelare i år så vi kommer bli tyngre att möta. I stort tror jag inte det blir så stora förändringar, men vi vill bli lite mer offensiva i år, det kan vi utveckla. Att bibehålla defensiven men skruva på offensiven. Där kan Peter, med sin stora erfarenhet från sin tid som spelare, ge jättemycket till gruppen.

Hur ser du på ert tränarbyte annars?

Vimmerby har nästan som tradition att byta tränare varje år de senaste 5-6 åren. Ibland byter man tränare för att man vill prova något nytt som klubb och ibland är det tränaren som vill pröva lyckan på annat håll. Det är svårt i ettan då alla vill uppåt, men generellt sätt så skulle jag vilja ha tränare över längre tid, det är svårt sätta ett spel och bygga ett lag över en enda säsong. Så vi vill behålla Peter över längre tid, det är målet.

Jag vet att du pratade om när du tillträdde att du gärna ville behålla så många spelare som möjligt. Så har det verkligen inte blivit utan spelare har lämnat på löpande band har det känts som. Hur jobbigt har det varit?

Det är både och, visst är det tråkigt att spelare lämnar. Man vill ju behålla alla tongivande för man vet att det inte är lätt att få nya. Måns Carlsson hade ju en otrolig utveckling och Hampus Harlestam var alltid stabil. Men på samma sätt som med tränare så är det svårt att behålla spelare som vill uppåt, det är ju deras ambitioner att avancera och gå uppåt. De senaste 3 åren är det 13 spelare som lämnat för spel högre upp, det är ett kvitto på att vi är en bra miljö för att utvecklas i och jag är glad för spelarnas skull, det är därför man håller på för att få spela på så hög nivå om möjligt. Sedan hade man hoppats på att de skulle vara med och avancera med oss men så blev det inte. Så de som gått uppåt hade jag räknat med skulle lämna, det är lättare att ta än de som gått i sidled.

Sedan har vi också fått spelare från allsvenskan och det är jag glad över. Jag är också glad över att stommen blir kvar med våra Vimmerbykillar, det betyder mycket för att lära de som kommer vad som krävs för att spela hos oss.

Sebastian Kauppila hade ni dock förhoppningar om att få tillbaka, men det lyckades inte. Hur nära var ni?

Vi var väl inte så nära egentligen om man ska vara ärlig. Han hörde av sig samma dag som han inte fick kontrakt. Jag hade inte räknat med honom, men vi gjorde ändå en kraftansträngning för att hitta en lösning och hade vi hittat ett jobb så hade det löst sig. Spelarna vill ju ha sin nettopeng… Men blev för kort tid att hitta en lösning helt enkelt. Hade man haft en månad mer på sig så hade det gått, men nu gick det inte och det var tråkigt. Men vi har en jättebra backsida, så rent krasst hade det kanske blivit problem med för många bra backar och då kan det bli knorr i leden bland de som inte får spela. Samtidigt är det konkurrens vi är ute efter, att killarna inte ska ta sin plats för given.

Var han bästa back hos er förra säsongen?

Kanske inte vår bästa, men bäst i den rollen han hade. Han var väldigt rörlig och stark defensivt, och han har också potential att utveckla offensiven. Det är bara att gratulera Boden.

Du har dock varit väldigt flitig att värva ersättare. Du värvade bland annat Pierre Gustafsson som jag ser som en av södra ettans bästa värvningar. Hur viktig kommer han att bli?

Otroligt viktig! Han har en massa rutin, han har också varit här tidigare och vet vad det handlar om. Med sin smartness, spelskicklighet och rutin kommer han betyda mycket och jag är glad att han kommer tillbaka. Han har stort driv och är väldigt ambitiös och kommer passa fantastiskt bra hos oss. Sedan har han haft en mer defensiv roll i Västervik och vi tror det finns mer offensivt att ge från honom om han får en lite annan roll. Defensivt är han hur bra som helst.

Är det några andra som det kittlar lite extra i din mage att få se i Vimmerbytröjan?

Om vi börjar bakifrån så på backsidan så är jag otroligt nyfiken på Herman Johansson, från Färjestad, jag har hört mycket fina saker som sagts om honom. Jan kommer bli viktig för oss. En tvåvägsback, skridskoskicklig med tanke på sin storlek och med fina händer och ett bra driv. Sedan är det en bra pojk har man märkt när man snackat med honom.

Sedan tittar vi framåt så är en liten joker i Jonatan Augustsson från lindlöven som jag tror kan bli ett utropstecken. En stor pojk med ett bra skott som hela tiden drar sig mot mål. Jag tror det blir många som blir överraskade av honom.

Men alla vi fått in är hockeyfolk som vill köra hårt och brinner för det. De kommer få andra roller hos oss som utvecklar dom ännu mer. Oscar Walldén kommer ge Rydén en riktig fight om målvaktspositionen vilket kommer lyfta Tomas också. Så här långt är jag nöjd, det är bara det sista som saknas.

Ni är inte klara än?

Nej vi vill ha lite mer spets framåt, lite finess som kan göra de lättare målen och poängen i powerplay och var ett hot där. Minst en till, kanske två, ska vi ha in. Jag jobbar för högtryck för att lösa det, men vi har ingen panik, vi är 13 forwards redan. Hoppas vi kan göra klart med en åtminstone det närmaste.

Ni kommer ha en väldigt bred trupp, 15 forwards…

Ja det kommer krävas med den historiken vi haft med skador och sjukdomar. Sedan vill vi ha en konkurrenssituation också. Att dom känner att man inte har en given plats utan måste tävla om det på varje träning för att få spela. . Så vi vill ha lite bredare. Sedan händer det saker under säsongen, men ska försöka spela med den truppen vi har från start för att skapa trygghet och samhörighet.

Med andra ord så vill du ha ett lag som är spikat från start snarare än ett som är föränderlig under säsongen. När jag pratade med Piteå gick de motsatt riktning. Hur går dina tankar?

Ska jag utgå från mig själv och min bakgrund som tränare så när det kommer folk in och ut hela tiden, så blir det en otrygg och lite spretig känsla. Man ska sätta in dom i spelet och de ska lära känna spelare och staden och så vidare. Då är det bättre att ha ett lag som kan växa samman under tid. Sedan kan det bli så att man måste förändra laget under säsong, det kan vara spelare som inte passar in eller spelare som inte trivs, då blir det förändringar på grund av det och det är inget man kan styra över. Sedan om du har en bredd från start så har du också konkurrenssituationen som gör att du inte kan mygla med fysen om man vill spela, man får mer intensiteten på träningarna som både jag och Peter är ute efter och som ska ta oss långt kommande säsong. Sedan har jag all respekt gentemot Piteå och deras val, rätt eller fel, facit får man i slutändan. Men jag tror på detta.

Ni har trots alla tapp också kvar en del spets i laget, jag tänker då kanske framför allt på Jakob Karlsson och Tomas Rydén. Hur skulle du ranka dom i hockeyettan?

Om vi börjar med Rydén så vet alla vad han betydde för laget förra säsongen, jag rankar honom som en hockeyettans bästa målvakter utan snack. Nu kommer han in otroligt väl förberedd till denna säsong och kommer ta steg. Han ger en trygghet till laget.

Jacke (Jakob Karlsson) är en Vimmerbykille som sätter höga krav på sig själv och sin omgivning vilket gör att alla är på tå hela tiden, han betyder jättemycket för oss och är en som driver laget.

Jag vill också nämna Vimmerbykillarna Anton Karlsson, Pelle Ström, Tobias Frid och Oskar Karlsson, det är viktiga spelare med rötterna i klubben, det är inte lätt att ha så många egna spelare i truppen och ovanligt i hockeyettan. Dom är otroligt viktiga för laget och ser till att alla är sedda och hörda på. Dom har en otroligt stor roll och jag vill lyfta den kärnan.

Apropå Rydén, kommer ni ha honom som en uttalad förstamålvakt?

Nya Oskar Walldén är otroligt duktig och de kommer få tävla om det. Men tittar man på vad Tomas presterade förra året så kanske han är uttalad etta, men han kommer få jobba för det. Det är så jag vill ha det, det är viktigt för utvecklingen. Vet man vem som spelar är det svårt att ta steg, det är Peter som avgör vem som spelar och så ska det vara.

Hur ser du på er backsida?

Otroligt stark! Jag är väldigt nyfiken på den. Vi har kvar Pelle Ström som har ett stort Vimmerbyhjärta. Alexander Andersson gjorde sitt första senior-år säsongen som gick och kommer ta steg och bli ännu mer stabil. Det är en tvåvägsback som har bra skridskoåkning och som är bra på att sätta igång spelet, men vet vad han måste jobba på. Oskar Karlsson är en fantastiskt ledargestalt, en härförare med rutin från spel högre upp. Herman Johansson är jag som sagt var spänd på, Edvin Johansson är ett riktigt kraftpaket som det gör ont att spela mot. Christoffer Rasch kommer från Kristianstad där han fått en defensiv roll men han har en stor offensiv uppsida också. Ett bra skott, är rightare också. Linus Ljung, Tyringe, är en prestigelös spelare som tar vilken roll som helst, en tvåvägsback som stämplar in varje dag, och som också gärna följer med upp i anfallen.

Så totalt sett en solid backsida där vi fyllt de platser vi tappat på ett bra sätt. Jag tycker vi fått lite mer spets på backsidan, med lite mer spel. Kvalitets och storleksmässigt är vi både större och bättre. Så bakre leden är jag trygg med, jag började också bygga bakifrån: först målvakter, sedan backar, de jobbar ihop.

Centersidan är också fin. Vi fick behålla Mattias Wigley. Över tid är han bäst i ettan i sin roll skulle jag säga. Defensivt stark, läser spelet bra, jobbar hårt och är en av seriens bästa boxplayspelare. Han är otroligt viktig och en kulturbärare. Det finns kliv att ta i det offensiva, det kan han bygga på. Pierre har vi redan nämnt . Jakob Karlsson är en väldigt smart spelare och en ledare på isen och kapten. Sedan har vi andra spelare som spelat center tidigare som vi kanske sätter in där och värvar då in yttrar i så fall. Det är tunt med svenska centrar på marknaden men det finns en del utländska, så det kan bli utländskt också, vi får se.

Bland ytterforwards har vi växt och blivit större. Augustsson och Bärgård är välväxta killar som är väldigt duktiga samtidigt som de gör ont att möta. Bärgård har jag följt sedan han var i Nybro, så han har jag bra koll på. Han kommer gå i bräschen vad gäller att ta sig in där det är obekvämt och göra det jobbigt för motståndarförsvaren. Tobbe Frid gjorde det bra i Tyringe men hade lite skadeproblem. Max Popovic följde jag under J20-slutspelet och det är en spelare man lägger märke till. Skridskostark, ett bra skott och han sticker in näbben där det gör ont. Väldigt obekväm. Honom har jag fått bra lovord om från spelare och ledare. Semjonovs till sist vet alla vad han är kapabel till. En notorisk poänggörare som gör poäng överallt. En spelare som kan göra det oväntade. Nu hoppas jag att jag hittar en bra lekkamrat till honom som kan vara med och bidra i offensiven.

Jag brukar fråga efter lagens visioner, vad är era?

Vi vill spela allsvenskan, inget snack. Vi var nära förra året, men åkte ut i playoff 3. Nu vill vi ta ytterligare steg. I grundserien spelar ingen roll om vi kommer etta eller femma, men allettan är delmål 1. Vi vill vara som bäst i februari-mars när det drar ihop sig, då vill vi vara med och kriga. Det sved otroligt förra året att åka ut, det var en stor besvikelse. Och när man är så nära så vill man ta revansch, och jag unnar killarna att ta sig dit.

En ny sak för säsongen är att Tranås flyttar tillbaka till den södra serien och därmed så får ni ett derby. Vad tycker du om det?

Jättekul! Det är fullsatt i båda hallarna när vi möts och mycket supportrar från Tranås hos oss och vi har mycket supportrar från oss hos dom. Vi kommer mötas redan under försäsongen två gånger, det ska bli hur kul som helst och få känna på varandra redan under försäsongen. Man kan säga att det bara betyder tre poäng när man möts, men det är så mycket mer än så. Det byggs upp över tid, spelarna känner varandra, och det blir lite hets mellan spelare och supportrar, och det skrivs extra mycket. Det är sådana matcher man ser fram emot att spela, det är otroligt häftigt!

Håller du med om att hockeyettan södra ser ut att vara mer oviss än på många år?

Det vill jag nog hålla med om. Det är fler lag som på papperet som är med och slåss om topp 5 än förra året. Flera lag har blivit starkare på papperet så det blir en tuff serie och en strid in på kniven hela vägen in på slutet. De är så det ska vara, att det är fler lag som slåss om det. Tidigare har det funnits matcher som inte är lika svåra, men inte i år, alla lag har breddat och spetsat. Sedan blir det många publikmatcher också.

Vilka lag når allettan?

Sett till hur sillyn sett ut är Kalmar med där liksom Nybro. Troja är det definitivt. Vi är med där också och Tranås. Ska jag sticka ut hakan så ser jag Hanhals som en stark outsider. Vi sa redan inför förra säsongen att de såg bra ut och då gick de till allettan och jag tycker de har värvat spännande i år också. Sedan finns Dalen, Mörrum, Krif, det är fler lag i år som kan hamna i allettan.

Vilka är då era konkurrenter från de andra serierna?

I östra så har ju Huddinge värvat väldigt bra och mycket, de ser otroligt starka ut. Hudik brukar också ha bra lag. I västra så är Mariestad alltid bra, de är solida och har mycket hockeykultur. Forshaga tror jag blir bra också, de har värvat bra. Borlänge har tappat lite men är alltid med och slåss. I norra är det Östersund och Piteå som man aldrig vet med, de har byggt om lite. Boden ser otroligt starka ut, det är ett lag som jobbar hårt och som inte viker ner sig. Det kommer bli otroligt tufft där inget är givet på förhand, men kul! Man vill ju spela tighta och tuffa matcher som gäller något. Det är ju det man är ute efter, det är alltid roligare att vinna med 3-2 än 7-0.

Då tackar jag för pratstunden!

Tack själv, det var väldigt trevligt!

Publicerad av Krister Holm