Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Sportcheferna om lagbyggena: Piteå.

Jonatan Glader

Piteå är Norrlandshockeyns mest framgångsrika hockeyettanlag. Så framgångsrikt att fjolårets playoff 2-plats var lite av en besvikelse. Nu har Piteås sportchef Jonatan Glader tänkt om lite kring hur han ska bygga laget.

Du ska få börja med att presentera dig!

Jag heter Jonatan Glader och kommer från Tyringe. Jag har egentligen bara varit aktiv i två klubbar: Tyringe och Piteå. I Piteå sedan 2014 då jag blev assisterande tränare och sedan våren -15 så har jag varit klubb och sportchef. Jag har ingen egen större hockeykarriär, men jag har spelat några år i Tyringe.

Hur kom det sig att det blev Piteå, du kommer ju från allra längst i syd, Skåne?

Vi hade många spelare från Skellefteå i Tyringe, det var så under många under årtionden. Så vi blev ett gäng som hade kul tillsammans och började fira midsommar i norra Sverige, ett helt gäng av dom jag spelat med hamnade i Piteå, så det var kopplingen Sedan behövde Piteå en tränare och det var en kompis till mig som fick det först men det funkade inte för honom men han sa att vänta till midsommar så kommer det en bra kandidat. Så vi träffades när jag kom upp och tog en kaffe och sedan skrev vi kontrakt. Jag skulle bara vara en säsong här uppe tänkte jag men trivdes superbra. Det är en förening och en stad som vågar andas framåtanda. Piteandan är påtaglig.

Piteandan?

Det är individuellt vad den är egentligen, men Piteå som stad har stort självförtroende och samtidigt som dom är sunt skeptiska är dom ändå öppna för nya idéer och upptåg. Man vågar ta för sig! Ett exempel på det var när vi hade paltkastning en gång, det var ett kul sätt att visa upp sig.

Ni har en väldigt framgångsrik sejour bakom er med sju raka slutspel där ni gått som kortast till playoff 2 och dessutom nått 3 kvalserier. Ni är faktiskt ett av de mest framgångsrika lagen i ettan de senaste 10 åren. Vad är hemligheten?

Det var en bra fråga! Det hänger ihop med att det finns en genuin hockeykultur här och en kunskapsbank bland ungdomstränare. Jag har inte varit runt så mycket så jag kan jämföra, men jag tycker att kunskapen är stor, och det är många som varit aktiva som också blir kvar. Man har spelat på en hög nivå ganska länge, i näst högsta serien fram till 2005 om jag minns rätt. Vi har alltid haft många spelare i truppen med koppling hit drygt halva truppen har det nu till exempel och hade det varit färre så hade spelarna och kunskapen skingrats när de slutade, så det har blivit en kultur. Sedan har vi ett stort hockeyintresse i staden. Sedan har vi en liten utmaning i att visa det i publiksiffror, men när det blir playoff och kvalserie så finns intresset där. Sedan är Piteå en ganska ung förening, vi är en sammanslagning sedan -86 av Munksund-Skuthamns SK, Öjebyns IF och Piteå IF, det är tre föreningar som blivit en, Piteå HC, så det finns en stor gräsrotsrörelse. En annan bit är att eftersom vi har månfa spelare från orten så blir det en stark vi-känsla innanför väggarna. Vi har haft stark kontinuitet, vi tappar en hel del uppåt, men det är sällan vi bytt halva laget. Jag tror det är viktigt med kontinuitet och erfarenhet.

Vad i ert spel är er framgångsfaktor som du ser det?

Nu har vi tittat på de säsonger som gått riktigt bra och de som bara gått bra och jämfört. Jag ska börja med att säga att vi har ett starkt samarbete med Stefan Thompson som också har hand om Skellefteås och skidlandslagets träning. Han tillför en enorm kunskap, vi tränar väldigt vetenskapligt. Men dedikation krävs också, och de åren vi lyckats riktigt bra har vi haft stark en närvaro tidigt och verkligen känt oss väl förberedda, då har vi legat i topp på det fysiska. Jag har svårt att se att det är så många som tränar bättre. Vi har också en kultur som säger att man tränar hårt i föreningen, det vet man om, det är givet om man kommer hit. Det är ett viktigt ben att vara så väl förberedda vi bara kan, det är ett ess att vi alltid kommer orka. Slutsatsen vi dragit är att dom säsonger som gått riktigt bra så har vi också varit riktigt bra på tester, när vi åkt ut i playoff 2, så faller det allt för ofta för att vara slumpen samman med att vi haft sämre värden på testerna.

Att ni tränar hårt står ju klart, men hur vill ni spela på isen?

Det blir lite klyschigt, men ett konstruktivt spel. Till säsongen som kommer kommer vi ändra spelet lite så vi vänder spelet snabbare och sätta en starkare press på motståndet. Att spela med hög fart och vända spelet snabbt. Vi går från ett mer possession-inriktat spel till att vända snabbt och sätta hård press. Utan puck vill vi bli bättre på att ge motståndarna mindre tid. När vi möter bättre motståndare och vunnit så är det försvarsspelet som varit nyckeln. Så med puck vill vi vara snabba och aggressiva, utan puck vill vi ligga tätt och tight med hög press. Det är så vi vill att det ska se ut i alla fall.

Du som har bra koll på både de södra lagen och de norra, är det någon skillnad i spelsätt?

Det har sagts tidigare att den södra är mer taktisk och den norra mer fart och skridskostarkare, men skillnaderna har suddats ut. Om det ska vara någon skillnad är det att den södra allettan har spelat generellt sett fler täta och tighta matcher och de norra lagen har i kraft av att få spela mer med pucken kunnat bli lite skickligare individuellt. Men det går mer och mer mot att lag också i norr blir mer taktiska, som Boden till exempel, det var det mest taktiskt drillade laget i hela ettan.

Ett problem för den norra ettan är de långa resorna som innebär stora ekonomiska problem, och bara tio lag spelar i den norra ettan. Hur ser det ut för er del med ekonomin, märker ni av det?

Det är väl självklart! Nu startar vi upp ett juniorlag till, så vi kommer ha två J18-lag, ett elit och ett regionlag och ett i J20 elit och när de tre lagen reser är det en stor del av omsättningen. Jag har inga exakta siffror men många hundra tusen reser vi upp varje säsong. Det är en utmaning men det vet vi om. Samtidigt har östra serien till exempel högre hallhyra. Vi är ett avlångt land och har en liga som spänner från de som är väldigt små till de som är väldigt stora. Så vi har en ekonomisk och en geografisk spridning, det är både en styrka och en utmaning.

Ser du någon lösning på problemet?

Jag tror stenhårt på hockeyettan som liga och intresseförening och på att vi går åt rätt håll. Jag upplever att vi får en proffsigare och seriösare stämpel och man ser den ekonomiska utvecklingen, det kom en utdelning senaste säsongen. Vi när en dröm här uppe att ligan blir så stark att domarkostnader kan generaliseras, att ligan kan jämna ut en sådan kostnadspost. Kollar vi på vårt J20 elit så finns det ett reseutjämningssystem som fungerar hyfsat, de som reser mest får bidrag och de med minst ger ett bidrag. Om det funkar med 46 lag vet jag inte, men jag hoppas på att organisationen och vi kan vara så starka att vi kan bedriva en fungerande verksamhet också i framtiden. Hockeyn är beroende av att sporten lever i hela landet, och då måste det finnas möjligheter att också bedriva en fungerande verksamhet i hela landet och där är hockeyettan en stor del av lösningen som jag ser det.

Tittar man på det sportsliga så har ni haft en stark stomme under flera år med Magnus Isaksson och Joakim Högberg i spetsen. Vad betyder den duon för er?

Jättemycket så klart! Vi jobbar med att få fast ”Jocke” och tror att vi lyckas med de. Vi har haft andra starka spelare här under åren, men det senaste är det dom som stått för det. Det är inte hälsosamt att vara alltför beroende av en så stark förstaformation, de andra inte får gömma sig bakom den. Jag tror det kommer vara fullt möjligt att inte vara så beroende av dom genom att sprida poängproduktionen, det kommer vara viktig för oss. Nu får vi tillbaka Petter Mäkitalo till exempel, och det finns ett helt pärlband med spelare som jag tror kommer ta nästa kliv. Som Emil Wrenman, Erik Wikgren, Viktor Nilsson och Tim Kämpeberg till exempel .

Nu öppnade Högberg i en artikel i Piteåtidningen upp för att lämna för något söderlag. Vad är historien bakom den och vad gör ni för att lösa det?

Det handlar om den civila biten, men vi är nära varandra, jag är övertygad om att vi kommer att komma överens.

Även om det löser sig så har ni ett tapp i Carl Becker som hade en grym utveckling säsongen som gick och noterades för 50 poäng i seriespel. Hur tungt är det tappet?

Det är tungt givetvis. Jag är säker på att Calle kommer att visa resultat redan i vinter, jag är lite besviken på Skellefteå och Luleå att de inte var framme faktiskt. Han är så kraftfull så han hade inte gjort bort sig där. Men vi vill att spelarna ska sträva uppåt, vi strävar uppåt och vi vill att spelarna ska göra det också och då blir det naturligt att de lämnar, Men nu börjar det lossna med att vi får en kompensation för spelare som lämnar vilket är något hockeyettan har jobbat hårt för, det är skönt att det lossnat där, även om man tycker att den är för låg.
Hur mycket hade hans framgång att göra med att han spelade med Isaksson och Högberg?

Dom driver varandra, dom har en del i det var. Calle hade lika stor del i att ”Mange” och ”Högga” kunde prestera, så de hjälpte varandra.

Om vi kikar på truppen består den just nu av två målvakter, fem backar och sex forwards. Det ser lite tunt ut, framför allt på forwardssidan. Hur kommer det sig?

Måns Lång och Ludvig Vännström är klara vilket inte står på eliteprospects än. Pontus Wikström förväntar vi oss få klar när som helst. Sedan hoppas vi som sagt på Högberg som vi kan få klart med när som helst. Sedan har vi tre forwards på try out som spelade med J20 ifjol: Joakim Blomqvist, William Edholm och Alfred Sjödin. Så vi har en stomme att gå på is med på forwardssidan. På backsidan hoppas vi få Emil Wikström klar, vi är muntligt överens men har inte fått ner det på papper än bara. Sedan har vi två backar på try out från egna led: Andreas Bohman och Viktor Eriksson. Så det finns ett lag att gå på is med. Sedan har vi fördelen at vi har ett starkt J20.lag, så vi har gjort som så tidigare år med att vi börjat säsongen lite kort om folk de för att ge juniorerna chansen att få tampas. Sedan har vi vunnit höstserien två år i rad och det ska vi vara stolta över och vi ska inte sänka målsättningen, men det ger oss inte någonting. Då har vi satt truppen tidigt och när vi kommit till allettan har vi haft små möjligheter att påverka situationen, i år ska vi göra annorlunda i år för att kunna moderera till allettan.

Ni sparar helt enkelt en peng för att kunna förstärka till allettan? Ja precis. Är ni alltså nöjda med truppen nu, det är så här ni kommer att starta seriespelet?

Ja, om det inte dyker upp något alldeles speciellt så är vi det.

Ni har plockat in två spelare utifrån, kan du berätta något om dom?

Petter Mäkitalo är en nygammal spelare, en riktig målskytt. Han var hos oss i två år, sedan gick han till Borlänge inför förra säsongen men nu är han tillbaka. Senaste säsongen han var med oss tog han stora steg i spelet utan puck, han stack nästan ut när han jobbade fast puckarna. Så han är en målskytt men också en hårt jobbande som vinner mycket puck, en klasspelare.

Johan Vestermark är en riktigt stark målvakt som tagit den långa vägen till elithockeyn. Han fick chansen att vara med i Skellefteå på slutet av förra säsongen så nu har vi ett fantastiskt starkt målvaktspar. Joel (Vännström) är också en toppenmålvakt.Det ska bli häftigt att se hur de lyfter varandra.

Hur ser det ut på tränarfronten?

Vi har huvudtränaren kvar, Anders Johansson. Målvaktstränaren är också kvar. Men vi jobbar på att få fram en assisterande.

Vad har Piteå för visioner?

Vi har inte satt något datum för att gå upp eller så, men vi ska fortsätta vara ett topplag och utmana om de allsvenska platserna, och vi ska göra det med egna och regionala spelare, dit räknar vi Norrbotten och Västerbotten. Vi ska fortsätta utbilda och kriga om de allsvenska platserna så kommer klivet att komma, när det kommer får vi se, men vi ska fortsätta utmana.

Kommer Piteå bli att räkna med långt fram i vår?

Det tror jag!

Är ni omkörda av Boden nu som Norrbottens starkaste hockeyettanlag?

Det får vi spela om! Dom har definitivt utmanat oss. Jag ska inte säga att vi varit ensamma om den titeln, men de har kommit upp och skällt lite starkare på slutet. Dom har varit underdog tidigare men de skäller starkare nu, men vi får väl trycka till dom lite och sätta dom på plats.

Hur ser du på konkurrensen?

Den är påtaglig! Det är klart att så länge det är inom rinken och är rättvist så är det hälsosamt, men det är också en förutsättning för att det ska vara bra. Men den är påtaglig. Sedan bryr vi oss inte om dom lika mycket som dom bryr sig om oss, de har mer fokus på oss.

Vad ser du för andra konkurrenter om allettanplatserna?

Där är ett antal som brukar vara med: Vi, Boden, Östersund, Kalix, sedan något mer till och det är sunt. Serien blir tightare för varje år och det är bra, vi kommer också få kämpa. Vännäs och Teg har tagit stora kliv, båda Kirunalagen är starka på hemmaplan. Ö-vik har historiskt sett varit det lag som tagit sig dit, de har alltid skickliga spelare och spelar en konstruktiv och bra hockey. Det kommer bli en fight för alla lag att ta sig till allettan, det kommer bli tuffare än tidigare.

Och om ni ska ta er riktigt långt måste ni också tampas med lagen från de övriga serierna. Vad ser du för konkurrenter där?

Vi har lagt fokus mest på oss själva, vi tittar först och främst på allettanplatserna. Men Huddinge tror jag på i östra, Mariestad och Borlänge i västra och i södra gjorde Tranås en imponerande säsong förra året, så dom tror jag på.

Då tackar jag för pratstunden!

Tack själv!

Publicerad av Krister Holm