Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Ettans fem bästa backar

Ofta så hyllas den södra ettan som den starkaste, men tittar man på backsidan så är faktiskt i mitt tycke hela tre stycken av de fem bästa backarna från den norra ettan. Tre rutinerade kort som hade platsat i allsvenskan när som helst. Men också den östra ettan har en representant och visst hittar vi en från den södra serien också…

Ska jag innan vi drar igång nämna några som inte slog sig in på listan så kan jag nämna Huddinges Adam Hansen som är en ytterst kompetent ettanback, framför allt med puck. Huddinge har också en stark defensiv back i Gustav Ahnelöf. Kristjan Cepon (Kalmar) kommer mycket väl kunna slå sig in men är ett för oskrivet kort än så länge för att han ska platsa och Mörrums spetsback Dave Lindarv har en grym offensiv men kanske lite svagare defensiv.

5. Simon Löf, Hudiksvall

Simon är den förste av tre på min lista som har flera SHL-säsonger i ryggen, i Simons fall är det fem stycken. Lägger man till att han har tre allsvenska säsonger i ryggen och en säsong i Danmark där han blev dansk cupmästare så förstår man att han varit med en del. Den före detta svenska mästaren har sina stora styrkor i den defensiva delen av isen men i ettan har han också fått chansen att visa att han inte är helt oäven också i offensiven. Att Hudiksvall gick till kvalserien i år har Simon en stor del i då han fick mycket speltid, speciellt i de avgörande lägena. Kommer få dra ett tungt lass i Hudik i vinter sedan Tommy Stenkvist och Filip Lander lämnat klubben.

4.Jonathan Nielsen, Troja

Jonathan Nielsen är en back som kan hantera spelet i båda ändarna av isen riktigt bra. Han gör mycket poäng, bland annat snittade han nästan en halv poäng per match när Troja spelade allsvenskan för två säsonger sedan. Det finns dock backar som gör mer poäng, men det är väldigt få som kombinerar den offensiva kvaliteten med ett så stabilt och resolut defensivt spel som 26-åringen. Rörlig, följsam, kraftfull och skottstark är alla egenskaper som kan tillskrivas Trojabacken. Får tillsammans med offensivstarka backkollegan Alexander Edström mängder med istid i powerplay och de har en variant där dom byter plats med varandra som länge var framgångsrik men numer är lite sönderläst.

3. Per Savilahti Nagander, Boden

Med 231 SHL-matcher och 339 Liiga-matcher så förstår man att den numer 34-årige Per Savilahti Nagander tillför tonvis med rutin till ett hockeyettanlag. Han har naturligtvis sina bästa år som hockeyspelare bakom sig men blicken för spelet åldras inte och det kommer inte vara lätt att överlista Bodenförvärvet. Är van vid att behöva ta snabba beslut och som den defensivback han är kommer han veta hur och när man ska spela enkelt. Tillför dessutom bra fysik med sina dryga 100 kg och det bli tufft att ta sig in på Bodens kasse i vinter. Behöver du stänga en match så måste det vara grymt att ha en sådan som Per att slänga in på isen.

2. Johan Pettersson, Kalix

Att inte Johan Pettersson spelar allsvenskt är för mig en stor gåta! 29-åringen är otroligt skicklig med pucken och väldigt produktiv, han har vunnit hockeyettans poängliga för backar 5 år i rad! Men han är också väldigt skridskostark, läser spelet bra och är inte blyg för att smälla på vilket gör att han inte heller är oäven defensivt. Bär Kalix på sina axlar och är en väldigt stor anledning till att dom år efter år spelar allettan. Får spela hur mycket som helst och fixar det också. Det skulle vara intressant att se hur mycket istid Johan snittar per match!

1. Tommy Wargh, Boden

Den otroligt rutinerade 32-åringen har erfarenhet från bland annat fyra SHL-säsonger och två KHL-säsonger och är väldigt trygg i spelet med puck. Inte den störste backen, men följsam på skridskorna och läser spelet bra. En tvåvägsback som hade en stor del i Bodens framgångar säsongen som gick och kom också tvåa i ettans poängliga för backar. Hög lägstanivå och en back som kan bära mycket istid i avgörande lägen.

Detta är i mina ögon hockeyettans just nu fem bästa backar, har ni en annan uppfattning så får ni gärna lägga egna förslag!

Publicerad av Krister Holm