Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Ettans fem bästa målvakter

Det finns mängder med duktiga målvakter i hockeyettan och har gjort det under flera år. Tittar man bara på SHL-trupperna så har målvakter som Robin Jensen, Niklas Rubin, Tex Williamsson och Christoffer Rifalk alla spelat i hockeyettan för bara några få år sedan. Och det finns stora möjligheter att några av namnen på min lista också gör det i framtiden.

Om vi kikar på namn som inte kommer med så kan jag nämna ettans tidigare bästa målvakt Magnus Åkerlund som tappat mycket de senaste åren, det verkar saknas lite driv. John Vestermark hade en bra säsong i Lejon men imponerade inte speciellt på mig säsongerna innan i Kumla. Vännäs Henrik Edström gjorde en grym höst i Borlänge men tappade mycket när det väl gällde. Isak Edman gjorde lite för få matcher säsongen som gick för att jag skulle vilja ta ut honom men är också en stark kandidat. Men nu till de som ändå tog sig in på listan, jag tänkte att vi börjar bakifrån.

5. Isak Mantler, Lindlöven

Isak är en jättetalang som förrförra säsongen vann superelits målvaktsliga som 19-åring och som under säsongen som gick konkurrerade ut kompetente Sammy Gustafsson från målvaktspositionen i Lindlöven. Han vann också den västra fortsättningsettans målvaktsliga med finfina 93,5 i räddningsprocent trots att laget gick kräftgång och han själv var förstaårssenior. Örebro vill väldigt gärna ha kvar den egenfostrade talangen i trakten och det är säkert en stor orsak till att han blir kvar trots locktoner från betydligt mer penningstarka klubbar. Var faktiskt utlånad till SHL-laget säsongen som gick, men fick aldrig chansen att spela.

4. Tomas Rydén, Vimmerby

Tomas Rydén har ingen spikrak blixtkarriär direkt men han tuggade på under några år i småklubben Köping. Han gjorde det dock väldigt bra och var en stor orsak till att Köping mer och mer etablerade sig som ett topplag i den västra ettan, och han förbättrade stadigt sina siffror år för år. Men det var nog ingen som trodde att 25-åringen skulle göra sådan succé när han flyttade till Vimmerby så att han inte bara konkurrerade ut duktiga Jonathan Stålberg, han lyfte dessutom verkligen laget. Det var till stor del hans förtjänst att laget gick hela vägen till playoff 3. Laget släppte in minst mål i den södra ettan, man släppte in minst mål i allettan och han stod på huvudet när laget slog ut Troja i playoff 2. Har en rätt spektakulär spelstil där han gör en hel del ”idioträddningar”.

3. Robin Johansson, Nybro

Robin Johansson gjorde två riktigt bra första seniorsäsonger i Troja och var en stor orsak till att laget kvalificerade sig för spel i allsvenskan för tre säsonger sedan. Gjorde också en helt ok första allsvensk säsong i Troja men valde att lämna när dom ramlade ur till förmån för Karlskrona. Karlskrona hade dock en rätt svag säsong med svajigt försvarsspel och det gynnade inte Robin som inte heller riktigt stod på huvudet. Nu tar han som 24-åring ny sats i ettan med Nybro och det är en i grunden ytterst kompetent målvakt med höga toppar i sitt spel. Skulle kunna förbättra lägstanivån dock.

2. Wictor Ragnewall, Troja

Wiktor är en rutinerad (26 år) målvakt med tre allsvenska säsonger i ryggsäcken. Förra säsongen var han dock tillbaka i ettan igen och hade en bra räddningsprocent på 92,5. Spelar lugnt och säkert, står rätt och ingjuter trygghet till sitt försvar, men inga spektakulära räddningar direkt. Med tanke på att han antagligen har ettans starkaste försvar framför sig så tycker jag dock att han borde kunna leverera ännu bättre. Han kanske lider lite av att ha delat ansvar på målvaktspositionen, det är rätt vanligt hos målvakter att de inte trivs med det riktigt.

1. Tobias Sandberg, Mariestad

Detta kommer säkert sticka i ögonen hos en del att jag väljer en från min egen klubb som etta, men jag tycker verkligen han är bäst. 25-åringen var en stor talang som ung och vann såväl målvaktsligan för J18-allsvenskan syd som för J20 superelit norr i respektive åldersgrupp. Som förstaårssenior vann han målvaktsligan i norra ettan och som andraårssenior målvaktsligan i fortsättningsettan norr. Han var alltså bäst var han än spelade fram till säsongen 17/18 då han fick dela målvaktsspade med en annan kompetent målvakt, Markus Hellgren (numer Karlskrona). Det passade inte Tobias alls, han kände att han aldrig kom in i det när målvaktsspaden varvades med två matcher i taget var och hamnade därför säsongen efter i Mariestad. Där har han varit en otroligt trygg och säker sista utpost och förra säsongen var han outstanding. Vann hela allettan södras målvaktsliga trots två stora handikapp: Dels missade han en massa träning sedan han inlett allettan med körtelfeber och var långt ifrån helt i form när han kom tillbaka. Dels så underpresterade laget framför honom radikalt så han fick se till att vinna matcherna till stor del på egen hand. Otroligt placeringssäker och spelar med ett lugn i kassen som ingjuter trygghet i backarna men kan också göra spektakulära räddningar om det behövs. Gör dessutom otroligt få misstag, jag tror han gjorde en dålig match på hela säsongen. Hade flera allsvenska anbud att ta ställning till, men valde att stanna då han ville ha en förstaspade vilket klubbarna inte kunde erbjuda.

Som ni säkert ser är det ingen från den norra och östra ettan som tar plats i laget. Det är för att ingen från dom serierna platsar i mina ögon. Så är dock inte fallet när jag synar backar och forwards framöver, så ni behöver inte hetsa upp er över att jag inte har koll på de hockeyettanserierna. Dock måste ni ha klart för er att detta är MIN lista, eran kanske ser helt annorlunda ut och det är ok det med.

Publicerad av Krister Holm