Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Sportcheferna om lagbyggena: Huddinge

Huddinge är plantskolan som varje år är med långt in i kvalspelet upp mot allsvenskan men som ändå inte riktigt räcker hela vägen fram. I år ska det bli annorlunda, med nya tränare, många nya spelare och vid rodret en ny sportchef vid namn Darryl Finnell.

Du får börja med att presentera dig för oss!

Jag föddes i USA och flyttade hit- 84 tacka vare ishockeyn och kärleken. All ungdomshockey spelade jag i USA och Kanada och jag nådde den högsta collegeserien. Sedan träffade jag en svenska och bestämde mig för att spela i Sverige och spelade då i Väsby säsongen innan de gick upp i elitserien. Efter att jag spelat i Väsby och la av så tog det till -93 innan jag in som tränare för Huddinges -88:or då jag hade barn där. Det var en fin årskull med Stefan och Calle Riddervall och Jhonas Enroth bland annat, ett kul gäng att träna. Jag var med dom till U15/16 sedan 2-3 år senare blev jag invald i syrelsen för Stockholms ishockeyförbund. Samtidigt är jag en mycket aktiv veteranspelare i Huddinge, så en bra vecka gör jag 3-4 ispass. Jag kan inte sluta med det, det är världens bästa sport! För övrigt så har jag sedan -95 varit partner och vd i olika konsultföretag och jobbat med företags- och ledarutveckling. Jag har en stor passion för sporten och är van med att utveckla företag och hitta var potentialen ligger, och får jag med mig andra så det blir bra.

Tänker jag Huddinge så tänker jag ”Plantskolan”. Ni har fått upp mängder med spelare till både NHL och SHL. Vad är hemligheten?

Hemligheten är tidigare att vi har haft en tydlig röd tråd, ett gemensamt synsätt med engagerade och duktiga ledare, och det blev lite av ett självspelande piano på något vis, ett positivt hjul. Men precis som i näringslivet så måste man fortsätta utveckla en förening annars stannar man. Vi har haft ett bra koncept som funkat bra länge men den röda tråden har bleknat lite men nu är den på väg tillbaka. Bland annat genom att vi tagit ett nytt grepp med ett elitblock från U16 till a-lag och damlag. Alla ledare jobbar tillsammans, jag tror mycket på delat ledarskap. Man ska ha en tränare och en assisterande, men ingen ska vara mer betydelsefull än den andra. Så en U16-tränare kan stå i båset under en a-lagsmatch för att lära sig och komma med feedback till a-lagstränarna. A-lagstränaren kanske kan lära sig av damerna. Vi har på det sättet möjlighet att se att den röda tråden i elitblocket följs och att elitblocket är starka och utvecklar:

  1. Individen.

  2. Laget.

  3. Att se resultaten av de första två.

Vi ska inte bara se på och utveckla hur spelarna är på isen utan också hur de är vid sidan av isen som människor. Vi ska ha höga krav med en tydlig och gemensam värdegrund. Det finns många spelare som inte är bra lagspelare och som inte ger tillbaka till samhället. Vi ska utveckla hela personen! En spelare som egentligen platsar kanske mår bäst av att lånas ut under uppsikt några veckor för att sedan plocka tillbaka honom efter att de fått spela mycket, fått självförtroende och mår bättre. Så hela elitblocket är nytt.

Hur mycket har talangutvecklingen med att göra att ni är hockeyettans näst mest framgångsrika lag de senaste 10 åren?

De är en kombination från säsong till säsong. Vi är bra på att utveckla duktiga spelar vilket gör att spelare vill komma till oss för att utvecklas, framgång föder framgång. Men en förening som inte utvecklas stagnerar och andra föreningar kommer passera oss. Så jag tror inte på några snabba vinster, v i måste inte vinna varje match, den dag vi kliver upp så har vi en maskin, en organisation bakom som vet hur vi måste göra för att utveckla duktiga spelare. En process, en linje och arbetsro i hur vi jobbar och det vi håller på att utveckla.

Ni har varit väldigt nära allsvenskan flera gånger, vad är det som saknas?

Jag pratade lite med vår nya tränare Micke Österblom om det. Det vi saknat de senaste åren är storleken. Vi är ganska små, ettriga och snabba men hamnar ofta i hörnen och där görs inte mycket mål. Vi har tenderat att det gått lite för fort och inte rätt. Visst det går snabbt men man hamnar i hörnen, så vi vill bli lite rakare.

Vad har klubben för ambitioner, vill ni etablera i allsvenskan?

Det är inte ens en ambition, det är ett krav! När det kommer får vi se. Vi förtjänar att vara där, vi har ett av de starkare varumärkena och tillhör allsvenskan men måste spela oss dit. Men vi ska etablera oss och då ska vi vara bäst på att utveckla spelare och då kan jag med glädje lämna över spelare till SHL och säga varsågod att ta över utvecklingen, då är vi som bäst.

Hur ser du på hockeyettanhockeyn i Stockholm annars?

Det är kaxigt kanske men vi är laget man ska räkna med i ettan, det finns inget annat. Vi har musklerna, kunskapen och förutsättningarna för att vara laget att ta oss upp i allsvenskan, de andra lagen är bra och kämpar på och utvecklas och blir bättre. Men det är inte många föreningar i Stockholm som känner att de skulle mäkta med en allsvensk resa. Det är en helt annan maskin i allsvenskan: resorna, kostnaderna, sponsorer och ishall. Du kan inte bedriva allsvensk verksamhet i en liten hall, utan bra omklädningsrum och gym och med lite publik. Det kommer inte kunna locka spelare. Budgeten ökar också väldigt mycket i allsvenskan och det är baksidan av den svenska modellen, som är bra på många sätt, men den gör att det blir som när Väsby gick upp för många år sedan, att helt plötsligt ramlar de ur med en massa skulder. Det tog många år för dom att ta sig tillbaka. Ambitionen är en sak men man måste kunna klara av det också. Vi är den föreningen som egentligen är bäst lämpad att etablera oss på allsvensk nivå. Men det är på papperet, sedan kan ett anat lag slå ut oss givetvis.

Inför förra säsongen så försvann ett helt gäng Huddingespelare till Segeltorp och i år är många av dom tillbaka. Hur kommer detta sig?

Jag tror av det jag hört, jag kom först i april, att det fanns en del som inte uppskattade ledningen och som kände att det skulle vara bättre i Segeltorp. Lugnare och mer harmoniskt, och de trivdes bättre med tränarna. Så de lämnade oss. Det var inget myteri eller uppror, men programmet i Segeltorp kändes bättre för dom helt enkelt. Nu har dom kommit tillbaka för att vi gjort om och att tränarna de hade där numer är våra tränare. Jag hoppas också att de fått en känsla av att något är på gång och det har de sagt själva. Vi hade en samling och när de tittade runt och såg vilka spelare som var där så sa dom att det kändes spännande, de ville vara med.

Ni har också fått över Segeltorps tränare, Mikael Österblom och Christopher From Björk. De hade ett annat träningsupplägg i Segeltorp föregående säsong med färre gemensamma träningar på försäsongen. Hur ser ert upplägg ut i år?

I år har dom kommit in i Huddinge på ett positivt sätt och jag har haft långa diskussioner med dom. Deras ambition är att vårt lag ska vara bäst tränat i hockeyettan och dom tog det lite lugnare i Segeltorp för där var förutsättningarna annorlunda. Nu har de sagt att matcherna kommer vara lättare än träningarna. From Björk är en gedigen tränare som sätter hård press på dom men det är också viktigt med lust och glädje. Det ska vara skönt att jobba hårt för det kommer ge resultat. Så det blir ett annorlunda upplägg i år, de kommer vara extremt disciplinerade och hårt arbetande för då blir matcherna roligare och enklare än träningarna.

Du har redan varit inne på det lite, men du kan väl utveckla: Hur märker man på isen i vinter att Huddinge har fått nya tränare?

Det kommer märkas genom att det är ett mer rakt spel. Vi kommer gå mer på mål och inte bry oss om om det står en back i vägen. Vi ska också vara ett spelande lag som spelar oss ur situationer och vi kommer vara jobbiga att möta. Jag är van från nordamerikansk hockey, så det är ett krav från mig, att vi ska vara betydligt mer fysiska utan att var huliganer. Vi ska ha skickligheten att spel oss ur situationer men finns möjligheten ska man vara fysiska och använda den styrkan man har. Sedan kommer vi att vara väldigt skridskostarka men hjärnan ska vara påkopplad så det inte blir fort och fel. Bättre ta det lite lugnare och det blir rätt istället.

Ni har inte bara plockat tillbaka spelare från Segeltorp, ni har också fått in ett gäng hemvändare från annat håll också, som Niklas Lehmann och Viktor Andersson. Är det en satsning vi ser?

Satsning och satsning… Det är klart intressanta spelare du nämner, skickliga och betydelsefulla spelare som kommer betyda mycket för oss. Det var dom själva som ville komma tillbaka. Det är en liten värld, hockeyvärlden, och dom pratade med sina gamla lagkamrater och såg att något spännande var på gång och då ville dom tillbaka. Deras kunskaper kommer bli värdefulla, så ja en rejäl satsning.

Jag tänkte vi ska gå igenom lite lagdel för lagdel. På målvaktssidan har ni tappat Daniel Fahlström till Nyköping men har fått tillbaka Rasmus Hedström och har kvar Pontus Eltonius. Hur ser du på era sista utposter?

Det känns starkt. Vem som tar förstaspaden och kliver fram vet man aldrig, det får man se när säsongen tar form. Men vi är trygga med målvakterna vi har, jag har 100% förtroende för båda.

Bakåt så har ni fått in ett par rutinerade klassbackar i Adam Hansen och Gustaf Ahnelöv. Hur tycker du backsidan ser ut?

Den känns också stabil. Vi har också plockat upp juniorspelare som vi tror på. Vi har spelande backar men också en del storlek som gör att det känns stabilt. Vi kommer att kunna spela oss ut och vi kommer ha rutinen som gör att man känner att man kan lita på att backarna tar hand om spelet framför kassen och uppspelen. Det känns bra.

På forwardssidan har det formligen vällt in spännande nyförvärv i Måns Krüger, Dennis Nordström, Niklas Lehmann, Filip Norman osv osv. Är det den starkaste forwardsuppställningen i ettan tycker du?

Om jag ska vara strategisk ska jag egentligen säga nej, men jag tycker faktiskt det. Jag understryker att det är på papperet, sedan gäller det att hitta rätt formationer och så vidare. Lagbygget är extremt viktigt så vi tänker inte ha 2-3 fixstjärnor som struntar i laget, utan alla kommer enligt svensk modell inta vissa roller. Men skicklighetsmässigt har vi ett oerhört starkt lag! Skicklighet och ödmjukhet räcker långt.

Vilken av alla värvningar är du mest nöjd med?

Oj! Jag tror jag passar på den. Vi har så många intressanta spelare och att då bara plocka fram ett känt namn säger ingenting, det är helheten. Vi lyckats med att plocka ihop ett gäng som ser bra ut tillsammans och det vill jag hellre lyfta fram än att peka på spelare X.

När man plockar in många så betyder det att det också är många som lämnat. Var det någon du gärna behållit?

Jag skulle säga att majoriteten hade jag gärna behållit. Ingen som sticker ut och säger att vi blir svagare på någon position, men det var bra och härliga spelare som valt att gå vidare.

Ska ni ha in något mer?

Det kommer att komma lite justeringar vad gäller personlig utveckling. Vi kommer ha ett samarbete med någon annan klubb i ettan dit vi kan låna ut spelare som varit skadad eller inte fått så mycket istid. Bättre att de får spela i ena annan klubb åtta matcher kanske och sedan komma tillbaka. Vi hoppas bygga upp ett bra samarbete med en eller flera klubbar som kan vara bra för båda parter.

Med det förstår jag att ni har lite för stor trupp egentligen…

Vi har några spelare för många när det dragit igång men vi vet att det kommer skador och annat. Så truppen är full till att börja med, men vilka som får permanent tröja är inte bestämt ännu.

Det låter lite som någon form av try out…

Till viss del, så gör man där jag kommer från, i Nordamerika. Vi bedriver elithockey och då måste man prestera när det gäller. Men alla vi har tror vi kommer att kunna ta en tröja, så vi tror på alla vi plockat in, men vi kan inte ha en trupp på 30 man och tro att det blir bra.

Hur ser du på era konkurrenter i den östra ettan?

För att vara ärlig har jag som ny sportchef haft otroligt mycket annat att göra med tanke på alla rekryteringar och röda tråden och så vidare, så jag säger till dig precis som jag sagt till supportrar som frågat att det är ointressant. V i ska spela vårt spel, det ska räcka. Vi ska inte låta oss påverkas av det andra laget utan vi ska fokusera på vårt spel och det ska motståndarna också göra, det är målet.

Till sist: Är det er tur att gå upp i år?

Det skulle mycket väl kunna vara det om man tittar på papperet. Vi har det bästa laget vi skapat på länge på papperet. Men för mig är det ingen förlust om vi inte går upp om laget mått bra och vi har presterat så bra vi kan och nått potentialen vi har i laget. För mig är det inte viktigt om vi går upp i år eller om tre år. Vi har nya tränare, ny sportchef och många nya spelare, så kanske vi tappar bollen och inte går upp i år, men då blir vi bara starkare nästa år. Varje match ska man prestera max, men räcker inte det så är det så det är.

Tack för pratstunden!

Tack själv, det var trevligt att prata med dig!

Publicerad av Krister Holm