Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Sportcheferna om lagbyggena: Nyköping

alt text

Nyköping har fört en anonym hockeyettantillvaro sedan de gick upp i ettan för två år sedan. Men nu spänner de musklerna rejält med det ena vassa nyförvärvet efter det andra. Frågan är dock om inte den vassaste värvningen står i båset: tränaren och sportchefen Fredrik Mälberg.

Alla som följer hockeyettan känner till hockeytränaren Fredrik Mälberg, men kan inte du presentera vem du är vid sidan av?

Jag är 43 år, har en sambo och en dotter på 17 och två söner på 4 och en som snart fyller 3. Bor i hus i Huddinge. Jobbar som sportchef och tränare, så det blir inte tid över för så mycket annat. Hockey och familjeliv är det som gäller. Har i år nytt lag till Nyköping igen som jag varit i tidigare.

Anledningen till att du är välkänd i hockeyettankretsar är att du under dina 10 år som seniortränare har nått 4 stycken kvalserier och gått till playoffspel fem av de övriga. Du har ett rätt hyfsat facit!

Ja det var ett år jag missade, jag fick ett lite konstigt slut när jag lämnade Hammarby en säsong i oktober-november. Jag hade erbjudande att gå till Kristianstad faktiskt men jag skulle få barn så det passade inte riktigt. Jag stannade hemma och gjorde lite tv-grejor för hockeyettan istället och sedan tog jag nya tag i Tranås säsongen därpå istället. Så visst har jag haft ett hyfsat facit!

Med tanke på meriterna: Är du lite besviken att inte ha fått chansen att träna ett allsvenskt lag?

Jo det är jag, jag tycker jag förtjänat det. Men jag har fått ett förslag, det var efter min första säsong i Huddinge som Södertälje anmälde intresse. Men det hade gått bra i Huddinge och jag kände att ville bygga vidare på det. Sedan hade jag en annan familjesituation också, jag bodde själv med dottern. Sedan trodde man att det skulle komma fler chanser, men jag har inte fått något, utan jag har hamnat i hockeyettanvärlden. Nu känner jag ingen prestige så, jag trivs bra i rollen jag haft i dom lagen jag varit i, men det hade varit roligt att prova på högre upp, jag tror jag fixat det bra. Men jag är inte som alla andra som ringer upp och jagar klubbar, jag hoppas på att CV:t ska visa vad man går för, lite gamla skolan.

Du är också känd för ditt stora driv och din stora vinnarskalle. Gäller det överallt?

Går jag in för något gör jag det till 100%, men där är ju hockeyn speciell för mig. Det är ett sätt att leva och få ut det man går och drar på. Mitt ledarskap bygger på att man ska vara engagerad och ge allt. Jag är en vinnarskalle och gillar inte förlora i spel men jag tar det inte lika hårt. Det är något annat. I hockeyn försöker jag visa att mitt sätt att vara är framgångsrikt och då vill man att det ska synas utåt, att jag brinner för att spelarna känner att de utvecklas och får chansen att få den miljön de förtjänar.

Nu lämnar du Huddinge som du förknippats starkt med och ska istället ta över Nyköping, en förening med potential att bli ett bra hockeyettanlag men som inte riktigt fått till det. Vad ska du göra för att det ska lyfta?

Det är mycket därför jag är där. Jag var där för fem år sedan och hade egentligen två år kvar på kontraktet men föreningen gick i konkurs. Men jag brinner för de faciliteter som finns, att vi ska få tillbaka publiken och utnyttja den fina arenan. Utmaningen att föreningen har förutsättningar men inte fått ut det med laget. Att få en nystart är det som driver mig.

Är det en rolig utmaning?

Ja men det är nästan oförtjänt att ha den arenan och publiken som kommer om det kommer framgång. Man har också ett näringsliv som brinner för idrott. Vi skulle kunna gå rakt in i allsvenskan, nästan rakt in i SHL, med de förutsättningar vi har. Men lagmässigt har man inte alls fått till det. Se på Se på andra klubbar som har gått bra sportsligt men inte har förutsättningar i form av arena och annat.

Nyköping har flyttats över från den östra till den västra serien. Vad innebär det intressemässigt och sportsligt tror du?

Jag tror det bara är positivt! Innan konkursen och de sista två åren så har man spelat i den östra serien och publiken behöver lite nytändning och då är det positivt. Serien är också lite jämnare med fler bra lag. Topparna är lika bra i båda serierna, men svansen är bättre. Sedan är det kul med publiklag som Mariestad, Skövde och Borlänge, generellt är det roligare lag. Inget ont om Visby och Hudik men ditt Mariestad är det lite extra drag kring, men publik och mer drag. Sedan pratade jag med supporterklubben och de sa att de redan haft mer utbyte med andra supportrar i västra under de här sommarmånaderna än de haft under två år i den östra ettan. Det blir en positivare stämning!

Det har varit rätt stor omsättning på spelare i Nyköping, är det snack om storstädning för att få plats med nya eller är det spelarna som valt att lämna?

Det är en kombination. Många spelare som inte var beredda att lägga ner jobbet de vet att jag kräver har lämnat. Men sedan är det också så att jag vill ge plats för den typen av spelare och karaktär som jag gillar. Vissa ville också vara kvar, de har väntat på att något sådant här ska hända. Jag vill också sätta min prägel på det så det blir att man städar ur lite.

Är det några av dom som lämnat som du ville ha kvar?

Nej! Jag har nog fått behålla dom som jag tycker är intressanta, jag har förlängt med dom jag vill ha kvar. Ni har också fått in nio nya spelare i laget, varav tre som du tar med dig från Huddinge. Där vet du verkligen vad du får!

Ja precis. Jag vet att jag får vad jag vill ha och uppskattar både på och vid sidan av isen. Dom har högt uppsatta mål som jag vill hjälpa dom att nå så det är kul att få med dom tre.

Men du har också värvat in ett gäng andra spelare, vad är det för egenskaper du sökt?

Jag söker framför allt den typen jag vill ha: Skridskostarka framför allt. Jag vill ha snabbheten och fysiken att orka spela det fartfyllda spel jag vill ha. Jag tycker att vi har en stabil grund och spelare som passar in. Jag har en bred bas med 10 års erfarenhet från hockeyettan och känner till spelare både i allsvenskan och tvåan och även bland juniorer. Det gäller att hitta rätt karaktärer som driver sig själva framåt, det är mycket så jag jobbar att gruppen ska driva sig själva framåt.

Ni har just nu en målvakt, fem backar och tolv forwards klara. Hur bred trupp siktar ni på att ha?

En full trupp ska vara 22 spelare så jag räknar 23-24 om vi ska ha 8 backar och en eller två forwards extra.

Vad är det ni söker för spelartyper på dom platserna som ska fyllas?

Just nu har jag haft en dialog med ett par-tre spelare som jag pratat med sedan i våras. Dom väntar på att få kontrakt i utlandet eller i allsvenskan och blir det inget där så kan det bli något. Så det är spetsvärvningar som ska in. Men skulle de dyka upp spelare med rätt karaktär istället så skulle det kunna bli det istället, man får inte låsa fast sig. På backsidan vill jag ha in ett par skridskoskickliga backar som kan följa med upp i anfallet. Någon rightskytt vill man gärna ha också, men det är tunt på marknaden så jag tar inte vad som helst bara för att få in en rightare. Hänger han inte med så tar jag hellre en leftare, så får man lösa att man saknar rightbackar på annat sätt. Men jag vill ha in ett par spelare som kan leverera på den nivå man vill. Vad gäller målvakten är han klar, den släpper vi imorgon.

Då kommer vi smidigt nog över på målvaktssidan, hur tycker du att den ser ut?

Min ambition är att bygga ettans starkaste målvaktspar och det tycker jag att jag har gjort. Vi har två bra målvakter som kan tävla, det känns jättebra och jag har fullt förtroende för att vi har en bra målvaktssida.(Sedan intervjun gjordes så har man offentliggjort att Oskar Malm är den som kompletterar Fahlström).

Om vi går framåt ett snäpp till backsidan…?

Än så länge är vi bara fem man, men dom fem är intressanta och har hållit en hög nivå både i ettan och en serie uppåt och har en bra utvecklingskurva. Jag är nöjd men vill hitta ett par man till för att komplettera. Det finns förutsättningar för att göra något bra med backsidan även om det är mycket som ska sitta när man går på is, spelsystem och så vidare.

Då har vi bara forwardssidan kvar…

Den tycker jag är stark redan nu. Vi har 9-10 namn och några krokar ute. Sedan vet man aldrig hur det blir, men kan tro att man har napp i 2-3 månader och sedan kommer ett samtal som ändrar allt och man får börja om. Men jag hoppas på något av de jag jagat och sedan komplettera med något mer. Vi kommer ha en bra mix med fyra slagkraftiga kedjor. Sedan är det svårt att prata grupp innan den är färdigbyggd, men det är en intressant grupp. Sedan är det mycket nytt så det kan ta lite tid att få ihop något, men av erfarenhet vet jag att ju mer driv i gruppen desto snabbare går det att få ihop det. Så jag tror att vi kommer bli att räkna med och bara bli bättre och bättre ju längre säsongen går.

Vad har klubben för visioner med a-lagsverksamheten?

Som jag säger med dom förutsättningar man har ska man slåss om att vara en allsvensk förening. Sedan så är det en ung förening, bara fem år. Det är därför jag är här, för att bygga organisationen från grunden. Jag har med Sara Ridderlund också, hon jobbar med ungdom och jag med elit. Vi har en ekonomisk verklighet att förhålla oss till också, men vi ska slåss om topplatserna för det är där vi hör hemma med miljön som finns här. Det finns inget att spara på. .

Och vad är ambitionerna i år, hur långt ska ni gå för att du ska vara nöjd?

Just nu spelar vi i hockeyettan och det finns en nivå till, allsvenskan och det är dit jag vill gå, annars kan man inte vara nöjd, då har man misslyckats. Jag är nöjd när jag nått målet man kan nå.

Vilka lag tror du utmanar om allettanplatserna?

Jag tror att vi, Mariestad, Skövde, och Borlänge går dit. Sedan blir det alltid en del bubblare, Grums gjorde det bra och gick till allettan förra säsongen och får ett bra lag, Lindlöven tror jag vill ta revansch efter den dåliga förra säsongen, Forshaga har ett intressant lag, så finns ett gäng! Men dom tre första platserna är det vi Mariestad och Borlänge som slåss om, även om det verkar svaja lite i Borlänge. Men dom har ändå en viss kontinuitet med ”Pajen” (Markus Persson) och några till så de borde kunna knipa topp 5.

Vilka lag tror du kommer kunna utmana de allsvenska lagen om att ta ett kliv uppåt?

Det var en svår fråga i juli, men jag hoppas vi är ett av dom. Jag tror på det om vi får ihop det. Sedan finns det många bra lag: Tranås och Hudik tog kliv förra säsongen och har byggt vidare på det. Östersund, Vimmerby, Mariestad. Det är många lag som är med och slåss om det och det har visat sig tidigare att bottenlagen i allsvenskan inte är bättre än topplagen i ettan, så det gäller att ta chansen i år när det finns möjlighet för två lag att gå upp.

Om någon kan Huddinge så är det ju du. Tror du de kan utmana, de har ju värvat vasst?

Nej det tror jag inte. Dom har skickliga spelare men jag tror inte de kommer vara med hela vägen fram, Det känns som det finns andra lag som har siktet inställt som kommer att komma före.

Tack för pratstunden!

Tack så mycket!

Av Krister Holm

Foto: Idrottsfoto

Publicerad av Krister Holm