Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Sportcheferna om lagbyggena: Boden.

alt text

Bodens IK var länge med och spelade allsvensk ishockey innan den ekonomiska verkligheten kom ikapp och föreningen gick i konkurs. Ur askan har Bodens HF rest sig och man har bestämt sig för att inte göra om misstagen från förr. Trots det så gick man så långt som till den allsvenska kvalserien säsongen som gick och laget ser inte svagare ut inför säsongen som kommer. Sportchef för laget är en man med enorm hockeyerfarenhet, Rolf Nilsson.

Först gjorde du 9 egna a-lagssäsonger, sedan har du tränat lag i 33 säsonger i fyra länder och de senaste tre åren har du varit sportchef i Boden. Man kan verkligen säga att du har en gedigen hockeykarriär!

Ja det har varit ett liv inom hockeyn kan man säga!

Du måste ha samlat på dig en hel del minnen under de här åren, vad är dina bästa hockeyminnen?

Det är alltid svårt att jämföra men när jag var i Tingsryd under 90-talet var det fantastiskt. Det var ett ungt lag som nykomling i dåvarande div 1 och att gå till superallsvenskan var fantastiskt. Att få jobba med ordföranden Gunnar Johansson som var ordförande i 39 år i föreningen, där kan man snacka om ledare! Sedan var det en upplevelse att vara i Sydeuropa också som var väldigt transatlantiskt präglat, det var ohyggligt spännande.

Har det varit stor skillnad i hockeykultur i de olika länderna?

När jag kom till Danmark var det precis när de började satsa. Alla var semiproffs och tränade dagtid, men det var väldigt präglat av svensk hockey, det var lite skillnad i kynne bara. I Sydeuropa så var det en president som styrde, det var så långt från den folkrörelse som vi har i Sverige man kan komma. Det var mycket transatlanter som general managers, tränare och spelare. Där hade jag lite flyt och det gick bra så sedan skulle alla kopiera oss. Tredje året jag var där var det 5 av 8 tränare som kom från Sverige. Men det var annorlunda coachning, det fick man lära sig från början. Hade man inne en tredjekedja mot deras första så ringde det direkt. Man var ju van vid att rulla på kedjorna men det funkade inte där så det var lärorikt.

Numer är du sportchef för Bodens HF som är en rätt nystartad förening som tog över sedan Bodens IK gick i konkurs 04/05. För två år sedan tog ni er upp i ettan och förra säsongen gick ni hela vägen till kvalserien. Ni verkar ha fått ordentlig fart på verksamheten!

Boden är av tradition en hockeystad, kolla på 60-70-80-talet fram till 2000-talet då man ville för mycket och det funkade inte i längden. Sedan låg det i träda innan man startade ny förening. När vi gick upp igen valde vi att ha ett lokalt präglat lag, med lokala spelare från orten, Övertorneå och Luleå J20. Bra spelare som kom till oss som nykomling, och det skapade ett intresse som legat latent i Boden. Vi fick tillbaka publiken och det ena har lett till det andra. Nu gäller det att lära sig att stå med båda benen på jorden och rätta mun efter matsäcken.

Ni har också en väldigt god ekonomi till skillnad från många andra hockeyettanlag. Vad är hemligheten?

Det tror jag är just att man lärt sig efter början på 2000-talet då man gjorde stora satsningar. Med lokal prägel blir det också billiga arvoderingar. Sedan är Boden av tradition en hockeystad och trots sin närhet till Luleå en publikstad. Man har också sponsorer som ställer upp och det har gett bra ekonomi.

Annars är det väldigt få lag inom norrlandshockeyn som fixar detta, det är bara 10 lag i serien. Ser du någon lösning på det?

Jag har haft olika tankar på det hela och istället för att smalna av hockeyettan så borde man försöka bredda den istället för att minska antalet långa resor, det tror vi är lösningen. Vi har långa avstånd och det blir dyrt att resa, sedan har de södra lagen har inte samma problem vilket gör att det är så svårt att sy ihop det. Risken nu är att det blir väldigt få lag här uppe och då utarmas hockeyn i norr och det är en tragik. Framför allt som vi historiskt har fostrat många duktiga spelare här uppe. Det man inte vill se är att det blir som i fotbollen med ett norrlandsfönster som är stängt norr om Sundsvall, det skulle vara oroande med halva Sverige utan representation.

Vad har ni för visioner, vart vill Boden?

Vi vill till allsvenskan, men det får ta tid. Vi ska inte göra några kortsiktiga satsningar utan först få igång juniorsatsningen och utvecklas vidare där. Men vi ska upp i allsvenskan, men utan riskera någon ekonomi. Vi tar det pö om pö istället.

Vilken typ av hockey vill Boden spela?

Lite som vi börjat när vi kom tillbaka. Det blir lätt klyschor, men ett spel som präglas av mycket skridskoåkning och hög fart, men också ett bra eget spel med pucken. Men vi vill inte heller ta bort aggressiviteten, det är den som publiken vill se, det är dom som betalar för att se oss. Traditionell norrhockey skulle man kunna säga.

Det finns dom som menar att ni spelar över gränsen. Vad har du för kommentar till det?

Det håller jag inte alls med om. Vi hade lite otur för två år sedan när vi mötte Västerås och det späddes på via media. Vi tycker inte vi spelar över gränsen, men vi vill spela aggressivt.

Ni hade som sagt var en framgångsrik säsong, men efter kommer baksidan med framgång nämligen att det lämnar en del spelare. Är det några av spelarna ni gärna haft kvar?

Ja absolut. Men samtidigt så känns det som att vi vill ha den rollen att vi är en språngbräda uppåt. Spelarna ska känna att de får en bra utbildning och sedan gå vidare. Det är det tråkiga när man får framgång men man får acceptera det och se det positiva att det kanske blir lättare att få hit nya spelare.

Ni har också nio stycken nyförvärv där jag måste säga att värvningen av Per Savilahti Nagander sticker ut. Hur lyckade ni få honom?

Per är från Luleå och var nära att flytta hem redan förra säsongen. Han tittar på vad han ska göra efter karriären och det var en kombination av jobb och utbildning som lockade hem honom. Han kommer att bidra med erfarenhet och är en stor stark back som kan vara pappa i laget. Han bidrar också med lite tyngd som vi saknade förra året.

Är det svårt annars att få folk att flytta norrut?

Så är det naturligtvis. Det är kanske också därför vi har lokal prägel på laget. Men det är ingen nackdel, det har med ekonomi att göra också, det är inte lätt att få hit folk.

Om vi går igenom laget lite så har ni ett helt nytt målvaktspar.

Pavel (Krajkovic) var ju här för två år sedan och gjorde stor succé och han ville flytta tillbaka så han sökte sig till oss. Han känner trygghet här. Den andra målvakten (Claes Endre) var en målvakt vi fick tips från Björn Bjurling om. En late bloomer som kände vi var rätt klubb för hans utveckling så det blev bra, nu har vi två jämna målvakter som får kriga om det.

På backsidan så har ni inte bara Savilahti Nagander utan också ettans i mitt tycke kanske bästa back i Tommy Wargh. Hur tycker du backsidan ser ut?

Ja Tommy är en utav dom i alla fall, han är väldigt duktig i spelet med pucken. Vi ska ha in en back till, men vi har en bra mix med Per och Tommy och två unga backar i Dahlroth som känns spännande och Dageryd som varit fyra år i Luleå, dom känns riktigt intressanta. Vi har också kvar Bergdahl och Barsk, två stabila backar. Så vi är något bättre på papperet tycker jag då vi har fått in Per och två unga killar som inte vet sina tak.

På forwardssidan får ni bland annat in Kevin Loppatto som gjorde stor succé i Vännäs innan jul men sedan försvann lite. Vad tror du om honom?

Det känns som att han har mer i sig. Det var kanske lite stort steg att ta att spela allettan för Vännäs som lag och då blir det tuffare för Kevin också. Men jag har sett honom många gånger, det är en poängspelare som vi behövde för att ersätta Ylivainio som lämnar. Sedan har vi fått tillbaka Markus Sandström också som flyttar hem och gjort en hel del poäng. Han är kanske främst en fysisk spelare men han kan också göra en del poäng.

Ni gjorde flest mål av alla lag i norra allettan förra säsongen. Hur ser du på forwardssidan?

Det är ungefär samma som förra säsongen. Ylivainio kände vi måste ersättas och sedan breddade vi med Markus, så vi är ungefär lika bra på forwardssidan, kanske något bättre.

Har ni ändrat något på strukturen i laget, var det något ni ville förbättra för att nå ännu längre?

Egentligen inte. Vi vill ha samma prägel på spelet och laget. Men det känns tryggare med en bredare trupp. Vi har två målvakter som kan kriga och att vi fått lite mer erfarenhet i laget. Sedan vad det innebär är svårt att säga. Tidigare har vi slagit underifrån, nu blir det mer press både inifrån och utifrån och det kräver lite mer rutin och erfarenhet.

Vad har ni för ambitioner med säsongen?

Vi vet det kommer bli tufft, Kiruna IF har satsat och Teg också, så jag tror det blir tuffare att nå allettan i år och det är ett stort mål. Väl där är det svårt att säga men vi har luktat på en kvalserie så det vore roligt att nå dit igen. Det känns ovisst även om ambitionerna finns där. Men jag tror det kommer bli tuffare här uppe.

Som du säger så ser det ut som att bredden blir bättre i år men jag undrar om inte spetsen blir lite svagare. Piteå skär ner och Östersund har inte riktigt visat framfötterna under silly season heller. Vad tror du om toppen, vilka lag är med?

Det är det som är svårt att sia om. Kiruna IF har 5-6 importer, Kalix har samma lag som tidigare, Östersund är ungefär lika. Jag tror Piteå, Kalix och vi kan vara där uppe. Vännäs och Teg ser bra ut, så det blir ovissare, men toppen är kanske inte bättre, men bredden definitivt.

Om ni går lika långt som förra säsongen och når en kvalserie. Vilka hot ser du då från andra serier?

Så långt funderar inte vi, det får i se när vi kommer dit, det blir för spekulativt. Vi försöker bygga vårt hus sten på sten och ha fullt fokus på det.

Går något lag upp i allsvenskan?`

Det är svårt att säga, jag passar på den. Södra är väldigt starka, men chans har man definitivt, det skiljer inte så mycket upplevde vi. Men det gäller att ha flyt med skador och att komma i en framgångsvåg, men det finns ett antal lag som kan gå upp.

Då tackar jag för pratstunden!

Tack det var trevligt!

Publicerad av Krister Holm