Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Morgon Claesson, ettans bästa domare. Del 2

Fortsättning på intervjun...

Hur bra tycker du att hockeyettan är?

Den är bra! Den har växt de senaste åren, både med profiler på isen och även tränare med stor rutin. Så jag tror nog att ettan står sig väldigt väl som serie om man skulle jämföra med andra länder.

Vad föredrar du som domare, att ha mycket eller lite att göra?

Logiskt hade varit att svara lite. Men är jag där för att göra ett jobb så vill jag ha mycket att göra, det är roligare och mer utvecklande.

Scoutar man spelare som man ska döma?

Lite grand. Klart man vet om spelare som spelar lite fult. Spelare som ofta förstärker. Spelare som alltid vill prata och vill gnälla. Och spelare som man kan föra en bra dialog med och som man kan dra nytta utav för att få ner en het spelare i dennes lag till exempel.

Finns det några spelare som man håller ögonen extra på?

Jo, så är det ju. Det vore ju nästan tjänstefel att inte ha koll på en spelare som man vet håller på med tjuvknep på isen, eller spelare som ofta förstärker en situation. Lika mycket som att vara förberedd på lag eller tränare som ofta gnäller och försöker sätta press på en som domare.

Nu vill jag inte nämna några namn i just ettan, men exempelvis, så är det klart att man som domare inte följde Johan Davidsson i HV71 när han kom in på isen när han lirade då han var en riktigt gentleman på isen som man inte behövde ha koll på. Då var det väl mer att nu är Andreas Jämtin på isen, nu kikar vi vad som händer… Och då inte bara vad i detta fall Jämtin kan få för sig att göra, för det är ju klart att motståndarna visste att kan vi få Jämtin ur balans så drar han på sig utvisningar. Så det gäller även att få med tjuvknepen som dom där ”retstickorna” blir utsatta för. Och det gäller ju i ettan också som i alla andra serier.

Finns det några riktiga gentlemen i hockeyettan som är bra att ha på isen för er domare?

Fredrik Lindblom i Kristianstad var outstanding. Dom är numer i allsvenskan, (grattis!), i och för sig men han var grym att ha på isen. Väldigt förstående, lugn och sansad. Även om man vet att man gjort ett dåligt/felaktigt domslut, men förklarade det för Fredrik så köpte han det utan att spela ut en för publiken och accepterade ens förklaring.

En tidigare tränare som varit i ettan är Fredrik Söderström, även han var en väldigt bra person att ha kontakt med och han hade ett väldigt bra sätt att kommunicera. Han kunde säga, jag håller inte med om ditt domslut, men jag accepterar det.

Sedan som förening, även om dom spelar i div 2 nästa säsong igen, så måste jag framhäva Vänersborg. Allt från spelare till ledare hade ett oerhört familjärt och sportsligt sätt att agera på. Jag hade framförallt ett väldigt dåligt domslut när dom mötte Halmstad, och det förklarade jag för kaptenen och tränaren efter matchen, och dom tog det på ett väldigt bra sätt och det gick att snacka med dom utan att det svävade ut. Sedan vid en annan match så åkte jag förbi båset när en spelare i laget gnällde på en lagkamrat, och då tog tränaren Peter Andersson till orda och på ett ganska rakt sätt talade om för spelaren att han skulle hålla tyst, att typ laget är större än jaget, fast kanske med lite andra, hårdare ord… Detta tycker jag speglade Vänersborg genom alla matcher jag hade dem, och det tyckte jag var häftigt. Jag har nog reflekterat mer över det efter säsongen än just under själva kvalserien.

Blir man extra taggad som domare när det är mycket publik och drag på läktarna och då det är matcher som gäller mycket?

Absolut. För egen del så tycker jag det är roligare med mycket folk på läktaren och om det står något på spel. Det är bara att jämföra: Årets första träningsmatch mot säsongens sista direkt avgörande kvalmatch, det är som dag och natt! Sedan kan det ju vara så att ett felaktigt domslut, en riktig målvaktstavla eller ett missat öppet mål i omgång 3 kan ha betydelse för om ett lag går till Allettan eller inte, så det gäller ju att vara skärpt och fokuserad i alla matcher. Både för oss domare som för övriga aktiva.

Är det någon match som är extra rolig att döma?

Tja, derbyn är oftast kul. När det är folk på läkarna ger det också en särskild stämning. Så det är klart att Nybro och Kalmar håller på att bygga upp en rivalitet som dels kommer gynna dem bägge, och som kommer att öka intresset för alla inblandade. Det är häftigt. Vimmerby vs Tranås är en annan batalj som brukar bli lite het, men dom får se till att få lite mer folk till dessa matcher, så ökar inramningen ännu mer. En annan häftig match är den mellan Mariestad och Skövde, då är det drag!

Hur reagerar man om man får en publik emot sig? Det måste ändå märkas inbillar jag mig…

Det är klart, som domare är man inte mer än människa. Och sedan är det ju så att vissa fixar att prestera bättre under press än andra. Det gäller både spelare och domare. Så det är en del i processen att vara domare, att även klara av publik som sätter press på en. Det gäller det att försöka behålla fokus och lugnet även när det blåser som värst. Men jag tror inte det finns någon domare som aldrig blivit påverkad av att en publik skrikit något och satt press på domaren. Lika lite som jag tror att det finns många till exempel straffskyttar som missat en straff då dom fått stor press på sig från publiken.

Finns det någon mardrömsarena?

Nej. Inte nu när man fått lite rutin och känner sig trygg. Men när man var yngre och kanske lite mer orutinerad så fanns det ju arenor där publiken upplevdes som mer högljudd och gjorde mycket för att gynna sitt hemmalag, och då fanns det väl matcher som kändes jobbigare än andra. Sedan om det gynnade hemmalaget vet jag inte, det var väl mer att man blev mer osäker och då kunde ju felaktiga domslut lika gärna missgynna hemmalaget.

Finns det några knep för att inte låta sig påverkas av publiken?

Rutin är ju inget knep, men klart att det hjälper. En sak som jag alltid säger när jag utbildar yngre domare, eller är på domarträffar med yngre är, att dom måste inse att publiken skriker på ”domartröjan” och inte på personen som är i domartröjan. Så det gäller att inte ta åt sig, och när man gör ett felaktigt domslut, så måste man glömma det, gå vidare och döma framåt. Det går inte älta felaktigheter under matchen. Det får man göra efter matchen och fundera då.

Och något jag tror alla domare säger och ställer sig bakom, är att hur mycket publik, spelare och tränare än skriker och skäller under och efter match, så är det inget emot hur vi själva värderar våra matcher efteråt. Och då pratar jag när vi vet att vi gjort en dålig match, då spelar det ingen roll hur mycket en tränare skäller, för jag blir mer besviken på mig själv än vad en tränares skäll gör mej ledsen eller besviken.

Jag brukar säga att lagen och tränarna står på varsin sida om oss domare som står i mitten. Lagen och tränarna har oftast tunnelseendet om vad som drabbar deras eget lag, men ser inte vad deras eget lag gör för fel, och vi domare som då står i mitten skall försöka jämka och göra matchen så rättvis som möjligt. Så det gäller att vara så förberedd och kunnig som möjlighet för att behålla ett lugn som att man inte påverkas av yttre omständigheter.

Om domare sägs det ofta att ju mindre domaren syns desto bättre är det. Håller du med och vad tycker du om det?

Det är klart att man som domare aldrig vill synas när det går dåligt, det säger ju sig självt. Så det är klart att har man inte synts en match och ingen har en åsikt, så har man förmodligen tagit hem matchen på ett bra sätt.

Kruxet med att vara matchledare, samtidigt som man så klart är olika bra på sitt utövande som domare, är att man måste ha lite tur också. Säg att man tar en halvtaskig eller felaktig utvisning på hemmalaget med 3 minuter kvar, det står 2-2. Men bortalaget gör inget mål, och i sista anfallet gör hemmalaget 3-2 med 5 sekunder kvar. Då kommer ingen ihåg den dåliga utvisningen. Men skulle bortalaget avgöra matchen och vinna med 2-3 i det powerplayet, så spelar det ingen roll om domaren varit bäst på plan i 57 minuter – han eller hon har ändå avgjort matchen.

Och då kommer vi till nästa lilla krux. Vissa säger att man skall höja nivån sista minuterna och inte avgöra matcherna som domare. Men om nu egentligen nr 7 i hemmalaget skulle blivit utvisad med 2 minuter kvar av matchen, ställning 2-2, men vi som domare vill inte avgöra matchen och släpper den utvisningen. Och sedan visar det sig att nr 7 i hemmalaget gör 3-2 när det återstår 10 sekunder av matchen, när han egentligen borde suttit utvisad. Har vi inte avgjort matchen då? Klart att det blir påtagligare när vi tar en utvisning än när vi släpper den – men allt är inte svart eller vitt…

Väljer man som domare vilka linjedomare man dömer med?

Nej, förbundet utser domarteamen.

REGLER

Hur ser du på filmningar inom hockeyn, tycker du att det få några ytterligare konsekvenser?

Den dag ishockeyn når fotbollens nivå på filmningar så lägger jag av. Skämt åsido, det är bedrövligt att se Ronaldo, Neymar och övriga världsstjärnor i fotboll bete sig som dom gör. Med filmningar och klungor kring domaren för att klaga måtte det aldrig komma in i hockeyn!

När det gäller hockeyn och filmningar så tycker jag inte vi har så stora problem idag. Men det är ju klart, det händer ibland, och då vore det på sin plats att man hänger ut spelare som filmar istället för den domaren som blir lurad av den filmande spelaren kan jag tycka.

När det gäller konsekvenser så finns det ju i SHL och allsvenskan en möjlighet att straffa filmare i efterhand. Tror det blir svårt med att inför det i ettan med tanka på administrationen

Är det någon regel som är svårare att döma efter än någon annan?

Nja, det är väl från situation till situation. Säg att jag ser att det är en klubba högt uppe, men jag anser att den kanske är högst i brösthöjd, men spelaren kastar sig och påvisar att den tog i ansiktet, det kan vara svårt att avgöra, det går så jäkla fort och om man då ska lita på sig själv eller den drabbade spelaren är en situation som kan ställa till det.

Huvudtacklingar är också ett kapitel i sig. Rena tacklingar i huvudet, och tacklingar som börjar på axeln och sedan upp i huvudet kan vara svåra att bedöma.

Det är bara att följa en hockeykväll i TV en kväll, och först på 3: eller 4:e reprisen från olika vinklar säger reportern att det är en solklar huvudtackling. Då kan man ju fråga sig hur man som domaren skall se den direkt och ta ett korrekt beslut på 1 sekund…

Finns det någon regel som du skulle vilja ändra på? Hur i så fall?

Kommer inte på någon faktiskt…

I SHL och allsvenskan så får domarna snacka med media efter matchen. Hur skulle du ställa dig till det?

Det har jag inga problem med, men så klart att det är olika från person till person. Har man varit med ett antal år och har rutinen så är det lättare än om man är en runner up på 20 bast och redan dömer hockeyettan och då skall stå och svara på frågor. Sedan upplever jag tyvärr som tidigare nämnt, att journalister ser ett högre klickvärde på att lyfta fram misstag och saker som gått fel än att lyfta fram bra insatser.

Sedan att stå och prata bedömningar är en sak, och att förklara regelkunskap är en annan. Med det menar jag att det är enkelt att förklara vad en regel säger, sedan hur man bedömt en situation beror ju på placering och andra parametrar….

Vill du ha målkamera i ettan?

Nej! Dels så tror jag det är en omöjlighet beroende på ekonomi och administration/logistik. Sedan finns det en annan sida utav det också: Jag tror det är bra att man som ensam huvuddomare måste stå på isen och ta obekväma beslut och stå för dem utan att dels ha en måldomare att ringa eller att veta att man har en huvuddomarkollega som man kan lägga över ansvaret på om man blir osäker. För den egna utvecklingen är det bra att få ha sats på prov och man lär sig väldigt mycket av att stå där ensam med det direkta beslutet utan hjälpmedel.

Vad tycker du om att man tar bort regeln om synlig mittlinje?

Tja, det har jag ingen åsikt om egentligen. Klart att det kan bli domslut som blir lite fel på grund av detta, men jag tycker vi har så bra linjedomare att jag inte ser det som ett större problem.

Hur tuffa är dom fysiska kraven på att vara domare?

Vi har ett DAST test på is, som vi måste klara på en viss tid. Förra säsongen var första gången som vi körde detta, och det var ett testår, så i år har dom skärpt kraven på detta. Sedan är det lite övrig fys som skall genomföras, och det är så klart olika krav beroende på vilken nivå man är på. Sedan tillkommer en hel del teori med prov och tester som skall genomföras och klaras.

Hur mycket måste man träna?

Tja, det beror ju en hel del på vilken målsättning man har. Ju högre målsättning ju mer träning. Sedan är det ju inte säkert att den som springer snabbast, åker fortast, skriver mest rätt på regelproven som blir den bästa domaren. Men självklart är en bra fysik och regelkunskap en stor fördel för att nå långt.

Det är ju oftast i slutet av matcherna som det hettar till lite extra och är man då trött som domare, så ökar ju risken för felaktiga domslut.

Så beroende på försäsong eller under säsong, så ett gäng gånger under veckan bör man köra löpning och styrka, balans och snabbhet för att vara så förberedd som möjligt.

DOMARBRISTEN

Kan man försörja sig på att döma i ettan?

Nej, förra året hade vi ca 1700 kr/match i ettan, sedan tillkommer det traktamente på en hundring eller två beroende på avstånd. Till det kommer förlorad arbetsförtjänst och reseersättning. Klart att det blir en slant om man räknar ihop det, men som domare i ettan kan man absolut inte leva på det, och det kan jag tycka känns ganska normalt.

Så du tycker domarersättningen är skälig?

Jodå, vi har ju vad vi har i ettan, och sedan i allsvenskan och SHL så blir det ju en hel del mer. I SHL så finns det ju proffsdomare med månadslön och arvodesdomare, som får betalt per match. I allsvenskan finns det en trappa där man får ersättning beroende på hur många matcher man dömt. Och det är klart att ersättningen i SHL och allsvenskan är betydligt högre än vad vi har i ettan. Men med tanke på vilken medial press som faller på domarna där och övriga åtagande så är det klart att dom skall ha bättre betalt än oss.

Hur ser du domarbristen i Sverige?

Där har vi ett stort problem. Rent generellt så ju högre upp i seriesystemet man kommer så finns det alltid domare. Men ju sämre urval underifrån, desto sämre konkurrens blir det och det är klart att det inte gynnar utvecklingen av domarna också högre upp på lång sikt. Men på ungdomsnivå och juniornivå är det inte bra, och det händer att det får ställas in matchen. Sedan kanske det måste till att man ställer in matcher mellan två storlag hellre än två lag på vischan för att få lite extra fokus på att det finns mycket mer jobb att göra för domarrekrytering.

Jag vet att förbundet gör mycket jobb för att få killar och tjejer att börja döma med olika insatser. Ett sätt är ju en form av spelarrekrytering där man försöker få spelare som slutat spela att börja döma istället. Så visst görs mycket jobb, men mycket jobb krävs även i framtiden.

Blir den värre nu när det ska bli fyrdomarsystem i allsvenskan också?

Det är klart att när man kommer att köra med fyrdomarsystem i både allsvenskan och J20 superelit så kommer det att dränera domare underifrån, det vill säga från hockeyettan. Samtidigt så kommer så klart hockeyettan fyllas på med domare, och det gör man således från div 2 som då också blir av med en del domare. Som jag sa tidigare, i övre serierna så kommer det alltid finnas domare, men ju färre domare underifrån, ju sämre kommer ju kvalitén bli på lång sikt. Sedan tycker jag det skall bli spännande att se hur denna nya satsning på domarna kommer att utveckla sig.

Vad kan man göra åt domarbristen?

Man gör redan en hel del från förbundet, nämnda spelarrekryteringen är en del. Olika camps och olika träffar är en annan. Sedan har ju så klart både media, föreningar, tränare och spelare ett ansvar att inte såga domare inför öppen ridå. Jag personligen kunde inte bry mig mindre om en tränare sågar mig längs med fotknölarna i pressen eller står och skriker att jag är sämst i världen. Men den unga tjejen eller unga killen som står på läktaren och hör detta, eller läser i tidningen eller på sociala medier lägger nog ner en eventuell tanke om att bli domare en gång i framtiden, och det vinner ju ingen på.

Hur tycker du att ni domare bemöts?

Jag tycker det i största allmänhet är ett bra klimat i ettan och högre upp. Dock så blir man beklämd när man läser om ungdomsmatcher som måste brytas för att föräldrar står och skäller på 12—13 åriga domare. Och det gäller så klart alla sporter.

Har du fått motta hot i din roll som domare?

Ja, det har hänt.

Finns det något du skulle vilja ändra på så att det skulle bli bättre för er domare?

Hmm… i ettan så tycker jag nog vi har det ganska bra. Sedan är det klart att ibland reser man ganska långt efter jobbet och då vore det bra med ett bra mellanmål vid ankomst till arenan, och en bit mat efter matcherna skulle inte vara fel heller. På en del arenor fungerar detta, men långt ifrån på alla.

Som domare i ettan skall det finnas något att sträva emot, och då menar jag upp till allsvenskan och SHL.

Då tackar jag för pratstunden, det var en hel del spännande svar och jag fick lära mig en hel del!

Tack själv!

Publicerad av Krister Holm