Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Morgon Claesson, ettans bästa domare. Del 1

Om jag frågar dig om namn på hockeyspelare så kan du säkert sitta och rabbla namn i flera timmar, men om jag frågar efter namn på domare, hur länge skulle du komma på då? Och hur många av dom kommer du kunna räkna upp för att det är en domare du retat dig på och hur många kan du för att du tycker dom är genuint bra? Att vara domare måste vara väldigt otacksamt med få berömmande ord och mycket kritik. Därför vill jag ta och lyfta fram också domarna och få deras syn på sin vardag i ett positivt sammanhang. På facebookgruppen Hockeyettansupportrar anordnade jag en omröstning om vem de tyckte var hockeyettans bästa domare och här följer en väääldigt lång intervju med vinnaren, Morgan Claesson. En vinnare som inte alls vill ha utmärkelsen egentligen visar det sig…

Du får börja med att presentera dig!

Jag heter Morgan Claesson, är 46 år och lever med en sambo hennes två grabbar. Gillar så klart sport och framförallt ishockey. Gillar också fiske och vandring i fjällen och då i Härjedalen framförallt. Varit där varje år sedan -81 faktiskt, vi brukar hyra stuga där.

Hur länge har du varit domare?

Jag spelade själv målvakt som ung och började döma som 13-14 åring i pojklagsmatcher. Som junior la jag sedan av att spela för att satsa allt på dömningen. Det gick bra och jag gjorde två säsonger i varje serie innan jag kom upp i dåvarande elitserien, -99/00 tror jag det var. Där gjorde jag fem säsonger som linjedomare. Efter att ha blivit nedflyttad därifrån, så sadlade jag om till huvuddomare och började som det säsongen -04/05. Efter någon säsong i ettan kom jag upp och fick göra någon säsong i allsvenskan, efter det har jag varit i ettan hela tiden. Så totalt har jag väl gjort totalt ca 12-13 säsonger i ettan.

Vilka serier dömer du?

Förra och senaste säsongerna så har det blivit hockeyettan, J20 superelit, J18-allsvenskan samt SDHL. Samt någon pojklagsmatch hemma i Alvesta. I ettan är det mest i den södra ettan då jag bor där nere, det blev en match i Mariestad också på grund av återbud. Kommande säsong blir det lite annorlunda för då ska superelit precis som allsvenskan ha fyrdomarsystem och då de vill att domarna ska döma antingen med fyrdomarsystem eller tredomarsystem så har de delat upp förbundsdomarna i olika grupper.

Grupp A – dömer SHL och Allsvenskan.

Grupp B – Huvudsak J20 superelit för att skolas in i 4 domarsystemen för att bli framtida allsvenska- och SHL- domare. I den gruppen är det mest yngre domare.

Grupp C – där jag tillhör, dömer mest i hockeyettan.

VINNARE I OMRÖSTNINGEN

Du har blivit framröstad till hockeyettans bästa domare. Hur känns det?

Det är så klart alltid kul och trevligt med beröm och uppskattning, Men man får ta det för vad det är, det är ju ett långt land och alla dina läsare har ju bara möjlighet att se vissa domare. Men visst, något rätt har man väl gjort om resultatet nu blev så.

Vad är du gjort att du blivit framröstad tror du, vad är det för egenskaper du har?

Jag har ju varit med ett tag, och rutin är ju aldrig fel i dessa sammanhang. Jag försöker så klart vara så rättvis som möjligt och försöker ha dialog när det är läge för dialog. Jag hoppas och tror också att mina linjemän känner en trygghet när dom dömer med mig. Och med det menar jag inte att dom skulle tycka att jag är bättre än någon annan, utan att jag vill göra dem delaktiga. För går vi ut som ett team i matcherna och hjälper varandra, så gör vi som team förmodligen en bättre match än om man kör sitt eget race som huvuddomare. Och det gör ju såklart att resultatet av domarinsatsen blir bättre.

Annars är det ovanligt som domare att få utmärkelser, spelare kan ju bli utsedda till matchens lirare, men matchens domare finns ju inte. Är det tråkigt att ni får så lite cred?

Nja, självklart så kan jag många gånger tycka att man som domare får väldigt mycket oförtjänt skäll beroende på många saker, egen vinning som lag, okunskap om regler och så där. Men sedan skall vi inte glömma att vi väldigt ofta får beröm som aldrig når sociala medier eller tidningar. För det är ju uppenbart att en journalist tycker det är roligare att skriva om en dålig domare än en bra…

Men någon officiell utmärkelse som bästa domare eller så tycker jag inte vi skall införa. Jag tror det kan leda till att man som domare ”vill bli polare” med spelare och ledare, för att en sådan utmärkelse finns, och därigenom kanske man åsidosätter själva dömandet lite.

Matcherna är inte till för oss domare, och publiken kommer inte för oss domare. Så lite kontroversiellt kanske men jag tycker nog man skulle plocka bort exempelvis guldpipan. Sedan att fans och publik har åsikter och tycker en massa om oss domare är ju såklart något som alltid kommer att finnas.

Hur får ni er belöning för att orka fortsätta som domare? Vad är din drivkraft?

Kärleken till sporten är nu nummer ett. Vidare är gemenskapen grymt viktig. Nu har jag dömt i Elitserien och Allsvenskan och serierna nedanför. Numera dömer jag bara i region syd, och har i och med det i princip bara kontakt med syd-domare på matcherna. Men vi har lovat varandra att vi skall ha högt i tak i domargruppen och vi skall vara ärliga mot varandra om vad vi tycker om varandras insatser i matcherna. Detta för att utveckla varandra och ta steg i vår utveckling. Och jag tycker vi har lyckats väldigt bra och vi producerar väldigt många bra huvud- och linjedomare. Så den gemenskapen är så klart väldigt viktig.

För egen del så har jag tagit en liten roll för att framförallt hjälpa de yngre och nya domarna, och framförallt då linjedomaren som jag dömer med, att få dem att utvecklas och förstå vad som väntar högre upp i serierna och vad som förväntas utav dem. Och klart man blir stolt när man tidigt har sett ett domarämne i ettan som sedan tar steget vidare till allsvenskan och SHL.

Finns det någon domare som du tycker är bäst om du inte får säga dig själv?

Nu varken tror eller vill jag säga att jag är den bästa i ettan, i någon omgång kanske jag är bäst, i nästa kanske jag är sämst. Man är aldrig bättre än sin senaste insats.

Men det är en svår fråga då man har svårt att se andra matcher och domare, både i egen serie och andra serier. Dock så försöker jag ladda ner och följa andra matcher så mycket tiden och möjligheter finns. Jag tycker det är intressant att följa andra domare.

Självklart skall det bli intressant att se Daniel Wessners framfart och hur han utvecklas, från att ha varit en spelare som varit lite av en pain in the ass för oss domare, till att numera bli en av oss. Jag hoppas förbundet tar tillfälle i akt att ta tillvara på hans sida som spelare och utvecklar oss domare med hjälp av Daniel. Det är ju en ”kunskapskälla” som vore bra att tömma så att säga…

Men då jag tyvärr har lite mindre koll på domare i övriga serier, så har jag ju lite mer koll på domarna i Syd, och klart att här finns både rutin och ung entusiasm.

Johan Wedin, Skövde, som hade TV-puckfinalen senast skall bli intressant att följa.

Filip Eriksson är en Norrlandsdomare som flyttat ner till Östergötland, och även han skall det bli kul att följa.

Alexander Österberg är en ung och entusiastisk domare som vill mycket och ha stora krav på sig själv, det skall bli intressant att följa honom också.

Sedan har du en lite mer rutinerad domare, Kristoffer Folkstrand som är på gång, och som varit med ett antal säsonger, och jag hoppas han tar stora steg nästa säsong.

Vidare så har vi ju från syd Andre Hiljanen som dömt ettan några säsonger och som inför nästa säsong gått upp i Allsvenskan. En domare som är väldigt verbal, som har en underbar personlighet och även är en grym skridskoåkare. Så det skall bli kul att följa honom i hans vidare karriär.

I övrigt så är jag övertygad om att de flesta domarna i region syd hockeyettan utan några problem skulle kunna gå in i Allsvenskan och döma och ro hem de matcherna också. Förhoppningsvis gäller detsamma för hockeyettandomarna i de andra regionerna också.

DOMARKARRIÄRVÄGAR

Är det en lång väg att vandra för att få döma i ettan?

Numera finns det ju olika vägar att gå.

  1. Du börjar som ungdomsdomare och vandrar vidare i serierna.

  2. Du är en linjedomare i SHL/Allsvenskan och sadlar om till hockyettan.

  3. Du är en gammal/fd spelare som sadlar om till domare.

Jag tog en blandning mellan vägarna då jag först tog den första vägen men sedan när jag sadlade om tog den andra.

Sedan tar ju alla dessa vägar lite olika tid. Från ungdomsdomare till hockeyettan så finns ju många olika parametrar som spelar roll. Hur bra du är så klart, men också om du har någon konkurrens just de åren som du är i zenit? Har du inte det så är vägen rakare, är det många domare som är i zenit dessa år så blir det ju såklart svårare.

Som linjeman som sadlar om så handlar det lite om hur många säsonger man gjort i högre serie som linjedomare. Vissa med mycket rutin kan sadla om till lite högre serie än dem som har mindre rutin.

Som före detta elitspelare så har förbundet tagit krafttag för att få in dessa individer i vår grupp. Vi vill ju gärna ha in före detta spelare som har en annan erfarenhet in i vår organisation, för att få in deras egenskaper och rutin från ”andra sidan” och utveckla domarskapet. Dom har ju ofta en annan utbildning om spelsystem, spelförståelse och kanske har en annan tanke på hur snacket på isen skall hanteras. Och det är ju något som vi i domargruppen skall ta tillvara på.

Sedan har man ju som gammal spelare en hel del annat att lära sig: åkmönster, stil och profil och regler så klart, så bara för att man lirat i SHL så borgar det inte för en raketkarriär som domare så klart.

Så det finns inget enkelt svar på hur lång tid det tar, det är mycket som spelar in på vägen. Men, finns intresset att testa, så lovar jag att man inte kommer att ångra sig att försöka.

Hur mycket måste man utbilda sig?

Det är ju minst en domarkurs varje år. Sedan är det olika inriktningar beroende på vilken nivå/serie man är i. Självklart blir allt mycket proffsigare ju högra man kommer upp i seriesystemet, men alla nivåer har sin charm. Sedan, förutom domarkursen i början av säsongen, så brukar man ha en mittsäsongsträff där vi träffas och stämmer av säsongen som varit och drar upp riktlinjer inför avslutningen av säsongen. Och numera så har förbundet satsat på elitkamper för domare där ett antal domare blir inbjudna för att förkovra sig ännu mer på olika nivåer.

Kämpar man som domare att få döma så högt som möjligt?

Är man i början av sin karriär så har väl alla drömmen om att döma högst upp. SHL, slutspel, VM och OS… Så är man en vinnarskalle så är det klart man strävar uppåt. Där är det nog ingen skillnad mellan domare och spelare. Sedan finns det andra aspekter på sin satsning. Vad man har för jobb, vill man satsa mer på jobbet eller domaryrket? Sen finns det vissa som är nöjda av med att vara på en viss nivå och som inte strävar uppåt. Själv är jag ju i den åldern att förbundet så klart satsar på yngre förmågor som har fler år framför sig och högre upp än oss som är till åren. Men självklart vill jag döma de ”bästa” matcherna på ”min” nivå.

Är det lättare eller svårare att döma högre upp?

Tråkigt svar kanske, men både och. Det går ju så klart fortare ju högre upp man dömer, spelarna är skickligare och allting runt omkring är så mycket större, med media, publik och den press som kommer med det. Men har man hamnat högst upp, så är man förhoppningsvis mogen för den uppgiften. Och ju högre upp man dömer, så är det mer strukturerat, och då går det att läsa spelet bättre så på det viset blir det enklare.

Sedan är det ju så att, i SHL och allsvenskan så kommer det nästa säsong vara både fyrdomarsystem och målkameror, och i hockeyettan så har vi varken eller. Så som ensam huvuddomare och utan videomåldomare i hockeyettan så är det ju så klart svårare att hinna med och se allt, och där kommer ju mina linjedomare in som en viktig del i att ta hem matchen. Jag brukar säga att mina linjedomare är mina målkameror, och det ligger väldigt mycket i det.

OM ATT VARA DOMARE

Vad är roligast med att vara domare?

Kärleken till sporten, att få vara med. Gemenskapen med kollegor, spelare, lag och stoltheten att tillhöra ett av de största förbunden i landet. Att ingen match är den andra lik. Att gå ut och veta att jag måste göra ett bra jobb för att detta skall bli en bra kväll. Att känna adrenalinpåslaget när man går ut på en match, är en känsla som är svår att förklara.

Vad är svårast?

Att uppfatta allt, jag tror det finns en uträkning som säger att man som ishockeydomare tar ett beslut i hjärnan var tredje sekund, så det är klart att några av dem blir fel. En annan sak är att inte nå fram i en diskussion, när jag vet att jag har rätt, men en spelare/tränare bara tänker på sin egen fördel, då får man försöka lösa snacket på ett bra sätt. Sedan så klart när man misstänker att en spelare filmar och spelar ut en mot publiken, det är ju en knivig situation. En hemmaspelare får givetvis med sig publiken…

Hur viktig är kontakten med spelarna?

Mycket viktig! Dock så gäller det att ha ett flyt i spelet och inte prata hela tiden, men ändå ta sig tid när det behövs. Sedan är det en hel del spelare som tycker att dom har rätt att prata hela tiden, och det fungerar ju inte. Speciellt när ett lag har spelare som hela tiden vill snacka och det andra laget bara vill spela, då gäller det att vara uppmärksam så man inte pratar med ena laget hela tiden och inget med det andra laget.

Sedan kan det hända att jag känner att ”jag är inte här ikväll”, och att då kunna säga till lagkaptenerna/tränarna att fokusera på liret och inte mig är ju också en del av kontakten.

Så klart att snacket är viktigt, men jag tycker inte det får bli för mycket. Ta exempel ref cams i SHL: Jag förstår att publik utifrån tycker det är skithäftigt och intressant att få ta del av snacket på isen, men ibland kan jag uppleva att det blir ett spel för galleriet. Att man snackar ”skönt” för att framställa sig som en skön snubbe... och det kanske inte en domares främsta uppgift.

Vilka egenskaper behöver man ha för att bli en bra domare?

Känsla för rättvisa är ju en bra grund. Att ha social kompetens och visa ledaregenskaper genom att vara en bra matchledare. Att utstråla lugn och trygghet. Att ha regelkunskap och så klart den fysiska statusen som krävs.

Finns det några lag som är svårare att döma än andra?

Här får du inga svar på speciella lag eller spelare utan mer generella tankar. Rent generellt är det väl lite så att lagen i syd lirar mer ren hockey och det är lite mer fysiskt när man kommer till de andra serierna. Och när två lag med helt olika stilar möts, så blir det ju en utmaning att hitta rätt och leda matchen i hamn. Sedan finns det ju alltid tränare och spelare som lägger för mycket fokus på oss domare, och det underlättar ju inte ens möjligheter att göra ett bra jobb.

Finns det några lag som är lättare att döma?

Som ovan fast tvärtom då: Lag som spelar på och har spelare och tränare som fokuserar på sitt och inte lägger sig i domarens roll är ju alltid lättare att hantera.

Kan man njuta av en välspelad hockeymatch som domare, kan man åka och njuta av spelet?

Absolut, dock så kan det mer vara kombinationer vid vissa anfall eller enstaka fina tacklingar som man kan uppleva direkt och som man kan uppskatta. Samt en match som är tuff och hård, men där spelarna är ärliga och det är ge och ta. Eller en spelare som har närvaro nog att välja att avbryta en tackling när han riskerar att skada motståndaren. Det kan jag tycka är häftigt att uppleva.

Finns det något lag som du tycker spelar fin hockey?

Klart det finns många lag som lirar fin hockey, men känner att det är fel att peka ut dem så här.

Publicerad av Krister Holm