Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Sportcheferna om lagbyggena: Troja

alt text

Det finns trotjänare och så finns det trotjänare. En av de större finns definitivt i Troja! Daniel Håkansson tillbringade hela sin karriär i den röda Trojadressen trots att hans poängskörd borde ha lockat större klubbar. Idag är han sportchef i klubben.

Du är en riktig trotjänare i Troja med närmare 700 matcher i Trojatröjan och med en bra bit över 500 poäng. Hur kom det sig att du blev trogen i alla år?

Det är en lång historia egentligen, men när jag kom upp i a-laget när jag var 17-18 år -93 så var Troja ett storlag som kvalade till elitserien och jag hade kontrakt och spelade 7 eller 8 raka kvalserier till elitserien. Så från 93-00 så var Troja ett bra ställe att vara på. Sedan skaffade man jobb och familj och blev äldre och då är man inte så flyttbar längre. Sedan har jag alltid trivts och varit bra omhändertagen.

Du var aldrig sugen på att testa på något annat?

Jo men det blev inget av det. Visst hade man andra planer men tillfälligheter gör att man stannar.

Vad har du gjort sedan du slutade?

Jag har pojkar som spelar så det blev naturligt att jag jobbade som ledare i ungdomsverksamheten och var med i ungdomskommitén och ansvarade för att våra ledare fick rätt utbildning.

Jag gjorde en lista där jag publicerade de mest framgångsrika lagen i dagens hockeyetta de senaste 10 åren och där var Troja helt överlägsna. Vad är hemligheten att en så liten ort kan ha ett så framgångsrikt lag?

Troja är en hockeystad i grunden, så är det. Vi hade 70-årsjuiluem förra säsong. Sedan hade vi storhetstid på 80- och 90-talet. Det har alltid funnits stöd från näringslivet på orten. Vi är en liten stad men vi har många stora företag som sponsrat Troja genom åren. Det är ju nyckeln, att ha företag som stöttar. Vi har också genom åren fostrat många duktiga spelare, vi har bra ungdoms- och juniorverksamhet, det gör att många vill börja spela hockey och att många tar sig vidare.

Hur stor är hockeyn i Ljungby skulle du säga?

Det är sporten i Ljungby som är störst. Det finns fotboll och innebandy också men det är ju betydligt mindre. Vi har mycket folk på våra matcher, vi snittar 1600, så det är många som tittar också. Sedan hoppas vi på att det kan öka lite också, att besvikelsen släppt efter degraderingen förra säsongen.

Jag är också riktigt imponerad av er arena. Är Ljungby arena hockeyettans bästa hockeyarena?

Jo det måste det nog vara. Jag har inte varit överallt, men jag vet att Östersund har en fin. Vi har en väldigt fin arena, sådär lagom stor med plats för 3500 åskådare, det är tillräckligt också för de större matcherna men inte för stort.

Ni har väldigt mycket publik och väldigt stort intresse kring laget, men det skar sig med supporterklubben så klack saknas. Jobbar klubben något med för att få till det?

Den historian har varit lång och utdragen. Styrelsen gjorde ett försök att kontakta supporterklubben för att reda upp problemen men de valde att lägga ner istället och har inte haft något sedan dess. Styrelsen har försökt att starta upp något nytt, men det är svårt när det kommer från föreningen, måste komma från andra som brinner så avvaktar.

Tittar man på förra säsongen så gick ni till playoff två, hur ser ni på säsongen?

Förra säsongen var väldigt ryckig och sönderhackad. Jag kom sent ut för att rekrytera spelare, vi var sent på det. Sedan hade vi ganska mycket skador och sjukdomar under försäsongen och en annan skadeperiod när vi gick in i allettan. Vi hoppades få ihop det till slut ändå, men det tog stopp mot Vimmerby och det hade vi vare sig hoppats på eller räknat med. Men det var ett symboliskt avslut med tanke på hur säsongen såg ut, vi hade inte riktigt flytet med oss.

Vad har ni gjort för att förbättra det till kommande säsong?

Dels så var jag tidigare ut att bygga och scouta, och tidigare på att kontakta spelare och visa att vi var intresserade. Först riktade jag in mig på centersidan och fick in ett par centrar direkt så att den var klar. Det var skönt då jag tyckte det var svårt förra året att fylla centerplatserna.

Hur säljer ni Troja?

Det är att vi är en halvprofessionell förening där vi tränar klockan två på eftermiddagen och alla spelare spelar halvtid, så de får en fin möjlighet att kunna utvecklas. Sedan har vi en fin arena och omklädningsrum med ett gym och en restaurang de kan äta i. Ett bra upplägg helt enkelt. Sedan har vi ambitionen att ta oss till allsvenskan och den delar man förhoppningsvis med spelaren som kommer hit.

Känner ni att ni kan välja och vraka lite mellan toppspelarna i ettan?

Nej det gör vi inte. Upplägget vi erbjuder är som halvtidsproffs. Andra klubbar kanske tränar kvällstid med det betyder att de kan jobba heltid och därför kanske kan få mer pengar totalt än vi kan erbjuda. Det är inte alla spelare som vill jobba halvtid.

Ni har i alla fall fått in flera starka nyförvärv, kan du säga några ord om dom?

Kevin Karlsson är en spelare som jag hade bra koll på i Dalen och i matcherna mot Vimmerby. Spelskicklig och duktig på skridskorna som läser situationer på bra sätt. Har ett bra spelsinne.

Victor Romfors är en spelare jag också hade bra koll på i Dalen och tog in honom innan deadline. En irrationell rightare som bryter mönster och har bra spelsinne.

William Romfors har varit i Tingsryd i två år och är en spelare som hamnat i en roll som center i fjärdekedjan. Han ville komma till en klubb där han får större ansvar. Spelskicklig och gjorde mycket poäng i HV: J20 innan han hamnade i Tingsryd.

Emil Eriksson ät en kille som varit i Timrå som Roger Forsberg har bra koll på. En kille som jobbar hårt och en bra skridskoåkare. Allround som kan användas i flera olika roller.

Karl Olovsson är en rightare och center som jag har haft koll på i Kallinge. Spelskicklig och smart som gör medspelarna bättre och det är en egenskap jag värdesätter högt, speciellt från centrarna. Ska bli intressant att se om han kan ta nästa kliv.

Mattias Elfström är återigen en spelare vi mött, sex gånger mötte vi Hanhals även om inte han var med varje gång. Stor, stark på pucken, en målskytt. Jag hoppas han kan göra lite mål för oss. Det handlar om att sätta honom i en bra omgivning. Roger har haft honom i Västervik och känner honom, det är viktigt för att hitta rätt personlighet.

Men ni har också tappat en del, vilket är ert tyngsta tapp som du ser det?

Jag kan nämna Anton Johansson som varit hos oss i många år, som går till Österrike. Han lämnar ett tomrum efter sig. Micke Roslund gjorde 23 mål förra säsongen, någon ska ersätta det. Men framför allt Johan Lindholm som ska på try out i Timrå, han gjorde en jättefin säsong. Men han är värd chansen.

Om han inte får kontrakt efter try outen, hyser ni förhoppningar om att han ska återvända?

Det är klart man önskar det, men jag kan inte vänta på det utan måste agera som att han inte kommer tillbaka. Men dyker situationen upp så är det klart jag kontaktar honom.

Då har vi snackat nyförvärv och spelarförluster. Kan du inte summera hur truppen ser ut genom att gå igen lagdel för lagdel?

Målvaktssidan är stark. Jag värvade två nya förra året och ville då ha två målvakter som kunde ta oss hela vägen och det visade dom. Då fick jag in Ragnewall tidigt och avvaktade med Anton för att se vilken budget jag fick. Men nu vet jag vad de går för och vilka personligheter de har och att de trivs med varandra, de tävlar och sporrar varandra.

På backsidan är ”Trucken” (Daniel Karlsson), Edström och Nielsen är kvar och sedan har jag fått in Kevin Karlsson och Martin Fransson som jag värvade inför deadline. Fransson är en back som jag tyckte var Mörrums bästa back förra säsongen, jag tänkte värva honom inför denna säsongen egentligen men gillade det jag såg. Linus Andersson är en egen produkt från hockeygym, en stor rightare. Vi får se hur mycket han får spela, det beror på honom. Sedan jobbar jag på en back till, där är jag inte riktigt i hamn än, men jag hoppas på Karl Ernstig. Vi har långt gångna förhandlingar. Sedan har jag en backplats till för en junior att fylla upp. Så vi startar på sju backar. Jag är väldigt nöjd med mixen och det finns både spelskicklighet och fysik, jag hoppas på rätt balans.

Forwardssidan har jag elva på kontrakt och hoppas på att få in Åkesson med. En kulturbärare som jag hoppas förlänger, det handlar om att han är förberedd. Sedan har jag en forward jag plockar in utifrån så tanken är att ha 13 forwards i truppen.

Är det en breddvärvning eller en spetsvärvning?

Framför allt för att bredda laget. Om det är spets eller bredd är svårt att säga, jag hoppas den kan tillföra oss mycket. Det är en som kan spela fysiskt och vara tuff framför mål och gärna göra lite mål också, en joker.

Sammantaget ser forwardssidan lite spetsigare ut om man ska jämföra. Jag kände framför allt att jag ville säkra upp centersidan och göra den stark. När vi får in Karl Olovsson och Romfors och får behålla Oskar Öhmann och C-J Sjögren som fick spela en del center ser det bra ut. Vi har också lyft upp Felix Wermelin född -00 som är center. Erik Henriksson får också chansen så jag har försökt förstärka laget men flyttar också upp 3-4 egna juniorer.

Hur stor revanschlust har ni inför denna säsong?

Den är väldigt stor. Dels så känner vi att det finns säkert bortförklaringar varför en säsong slutar som den gör, men vi är inte nöjda med att åka ut i playoff 2 även om Vimmerby var bra. Men det är tufft med 20 nya spelare som vi hade och hoppas på en bättre säsong i år.

Är målet allsvenskan?

Vår ambition är att vi ska spela allsvenskan. Spelar vi inte där ska vi dit direkt. Vi har en organisation och arena som är allsvensk. Vi vill vara där i allt. Sedan är det en utmaning att ta oss dit, men vi ska dit, är vi inte där ska vi ta oss dit. Sedan ska man göra en riktig satsning så får man bygga ett allsvenskt lag med allsvenska spelare och där är vi inte. Vi får finna oss i vår plats i näringskedjan, när allsvenskan valt så får vi välja. Men vi hoppas nå kvalserien och vara med och fightas om det.

Innebär det att ni går för serieseger innan jul?

Det är klart att vi siktar på att komma så högt upp vi kan i alla tabeller. Men vi måste lära oss hantera förväntningarna som kommer också.

Vilka är hoten i grundserien?

I södra är det Tranås som gjorde det bra förra säsongen och fått behålla mycket. Dom kommer säkert jobba vidare med Helmersson som tränare så dom blir säkert bra. Kalmar också givetvis som laddar på lite grann och höjer svansföringen. Nybro ser också intressant ut med en del gamla Trojaspelare. Krif och Vimmerby gjorde det bra förra säsongen och resultatet blir att man tappar många så de har en liten utmaning framför sig. Men de har visat att de är topplag i ettan så de får säkert ihop ett bra lag. Så jag tror det blir ganska öppet.

Vilka hot ser du för att gå långt från andra serier?

Ditt Mariestad ser ju väldigt intressant ut, med en bra hockeykultur. Huddinge är alltid bra. Boränge, Hudik, Piteå är alltid med och Boden var bra förra säsongen så det finns lag i hela Sverige som vill vara med. Östersund med. Det finns säkert 10 lag som fightas om det.

Går något lag upp i allsvenskan? Vilket i så fall?

Ja det tror jag. Jag tror att det kan bli två nya och vi är ett av dom.

Publicerad av Krister Holm