Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Sportcheferna om lagbyggena: Visby

alt text

Säsongen 07/08 gick Visby upp i hockeyettan. Tränare för laget då var André Lundholm, och nu när vi skriver 2019 så är André fortfarande kvar, men numer som sport- och marknadschef.Och det är en minst sagt framgångsrik period klubben haft under hans ledning.

Jag brukar alltid börja med en presentation och varför bryta det konceptet? Vem är André Lundholm?

En 44-åring från Skellefteå som har varit verksam på olika nivåer från tv-puck till assisterande i allsvenskan och superelit. Har varit i Visby i 12 år och är sport- och marknadschef nu, titeln är väl som klubbchef.

När jag pratar med folk i hockeysverige och det blir snack om Visby så kommer ett och samma omdöme upp: Dom spelar grisigt! Gör ni det?

Nej det tycker jag inte, vi kan spela hårt och fysiskt men inte grisigt skulle jag säga. Sedan när lag åker ut mot oss så är det lätt att ta till det epitetet. Jag kollade statistiken och vi är inte mest utvisade enligt den. Men visst, delvis kan jag köpa det och vi har inget emot det heller.

Ni gillar att krypa under skinnet på motståndarna?

Ja så är det. Sedan är väl bilden lite enkelspårig, vi har varit i playoff 3 fem gånger och gått till playoff 7 av de senaste 10 åren så vi har en hel del duktiga spelare också. Men vi har som sagt var inga problem med att få den stämpeln.

Ni har ju lite speciella förhållanden i och med att ni är på en ö. Vad ser du för fördelar och nackdelar med det?

Fördelarna är att det blir extremt bra sammanhållning när det blir mycket resor. Man får mycket tid tillsammans vilket gör att sammanhållningen blir bra. Nackdelen är att det är dyrt att bedriva verksamheten med resor och övernattningar, men det är bara att gilla läget.

Hur löser ni resorna?

Vi försöker att värna om våra och motståndarnas resekostnader, så det brukar gå bra att lösa. Oftast spelar vi fredagar hemma, vilket betyder att motståndarna bara behöver vara bort en dag. Och så får vi söndagar till bortamatcher och kan åka bort över dagen. Om det inte är någon långresa då kan vi få åka redan på lördagen. Sedan beror det på om vi spelar i norra eller södra allettan. Det är förbundet som bestämmer så försöker vi lösa det så det blir så bra som möjligt för alla parter.

Hur funkar det ekonomiskt, sponsrar Gotlandstrafiken er på något vis?

Både vi och lagen som ska hit har idrottsrabatt vilket gör att det blir billigare att resa, det har alla idrottslag som reser till och från Gotland så det är ingen skillnad för oss. Men vi betalar lunch och middag och vi har mellan 15 och 20 hotellnätter och X antal flygresor varje säsong. Men det får vi ta av den vanliga budgeten.

Ni har under många år fått behålla en stark stomme av spelare med Mikael Adamsson i spetsen. Vad är det som gör att ni får behålla spelarna?

Spelarna som kommer trivs bra på och utanför isen och vi har en hel knippe med spelare med Adamsson och Lundberg som exempel, som varit hos oss länge och blir kvar också efter karriären. Visby är en trevlig stad och sedan försöker vi göra allt vi kan för att de ska trivas och det har funkat bra.

Är det en medveten strategi?

Så är det, vi försöker bygga på kontinuitet. Vi kommer aldrig ha mest budget att erbjuda så då får man hitta annat att konkurrera med och att killarna har det bra vid sidan av kan vara en sak. Sedan har vi en linje hur vi vill spela och behålla en trupp efter det. Vi gillar också att ha kontinuitet på tränarsidan, jag var tränare i fem år, Mike (Beharrell) i fyra till exempel.

Om man tittar på ert lagbygge så har ni en låg spelaromsättning som vanligt, ni brukar släppa runt 4 spelare varje säsong. Är det ett mål att omsättningen ska ligga där?

Precis så är det. Gräset är inte grönare på andra sidan, gör vi ett bra jobb med scouting så behöver man inte byta ut spelare. Vi byter spelare för att dom lämnar och inte så ofta för att vi inte förlänger, funkar det så förlänger vi. I år tappade vi två spelare till allsvenskan, Hägg och Lundström, en egen produkt.

Är det något av tappen som är tyngre än de andra?

Njae, inte som är tyngre tycker jag. Alla är på sitt sätt. Lundberg var en nyttig center i många år så det är ju tungt. Han har varit ledande offensivt för oss. Hägg hade en bättre andra halva och honom ville vi ha kvar. Granström gick skadad innan jul men gjorde ett starkt playoff, det är roligt han får ta steget till allsvenskan. Brandhammar fick inget förslag innan han gjorde klart med ny klubb. Visst hade han potential, men vi ville ha in något nytt.

Ni har också värvat en del, dels fyra från J20, men också några riktigt vassa kort. Jag tänkte du ska få säga något om dom!

Filip Lindblad är en som ska komplettera Marmenlind. Ung, lovande med mycket talang. Inte flitigast på att träna men har jobbat på det nu.

Lucas Hedlund är en av de absolut intressantaste värvningarna. En duktig tvåvägsback. En av Bodens bästa backar ifjol. Placeringssäker, bra passningar. Har mycket hockey i sig och han ska bli spännande att se.

Tomislav Lovric är en Modokille som säcken kan sedan tiden där. En duktig back som spelat i en tuff miljö och vann JSM. Har inte riktigt fått blomma ut i den tuffa konkurrensen, men har 6 matcher i a-laget. Mogen och har varit kapten i Modos juniorlag, intressant spelare.

Teemu Huttu är tänkt som en spetsvärvning som ska ersätta Oscar Lundberg som förstacenter. Har spelat i Mestis och levererat 30-35 poäng i ett lag som spelat Mestisfinal, han känns spännande. Väldigt spelintelligent spelare.

Ryker Lee är en spelare som spelat i högsta universitetsligan i Alaska. Skridskoskicklig och bra avslutare, kan göra en hel del poäng. Sedan spelade han i en bra liga så man ska inte luras av poängproduktionen där. Vi räknar med en hel del poäng från hans sida.

Mikael Hedlund är också spännande, honom har jag kollat noga. Gjorde mest poäng i Västervik på försäsongen och är extremt skicklig. Sedan hade han det tyngre under säsongen och fick spela i en tillbakadragen roll, men drabbades av sjukdom och fick spela J20. Men en extremt skicklig spelare med bra spelsinne, duktig med klubban, bra skott. Offensivt skicklig.

David Lundmark spelade med oss redan i slutet av förr säsongen på låna av Leksand. Bra kille med hög arbetskapacitet. Allround, inte bara en poängspelare. Gör ett gott jobb både offensivt och defensivt, ska bli kul att se hur han utvecklas. Han tog steg hela tiden förra säsongen så honom ville vi behålla.

Ni har just nu 2 målvakter, 7 backar och 13 forwards. Är ni nöjda med det?

Det kommer komma in en forward till och en back som spelat med oss också, båda egna produkter.

Hans Särkijärvi med bland annat 13 SHL-säsonger i ryggsäcken blir ny tränare inför den här säsongen. Vad tillför han?

Såklart en enorm rutin och erfarenhet. Han har fostrat många spelare till NHL och så vidare så han kan tillföra mycket. Både individuellt för spelarna men också för klubben och visa på vad vi kan förbättra. Han har en hög kravbild på spelarna, så vi är supernöjda. Han köpte hus här och var med redan ifjol så han känner redan klubben och spelarna väl. Så vi visste vad vi fick när han skrev på för tre år.

Med tanke på hans meriter och år inom hockeyn, är han verkligen så taggad för att träna ett hockeyettanlag?

Ja det är han. Det stämmer på ett sätt, han vill inte till SHL igen, han har inga ambitioner. Men drivet och engagemanget är lika stort. Förra säsongen åkte in och såg alla träningar när han var här, trots att han har 3-4 mil hit, så det har kliat i fingrarna på honom och han behövde inte lång betänketid. Det är väldigt viktigt med driv och motivation, men det finns.

När ni ska värva, hur säljer ni in Visby/Roma?

Det bästa säljargumentet är egentligen eliteprospects. Där kan man peka på hur länge spelarna blir kvar. Kommer det hit fem spelare är fyra av dom kvar år 2, 3 och 4 och så vidare, det är för att man trivs. Det är inte aktuellt att byta klubb i sidled uppåt är så klart en annan sak. Det är det som är våra ambitioner. Sedan är Visby en fantastisk stad, vi har också ett bra track record även om vi inte är nöjda med hur vi spelat i allettan senaste två åren.

Ni har haft stor framgång med både kvalseriespel och fem playoff 3-spel senaste 10 åren bland annat. När är det Visbys tur att ta steget upp, finns det någon vision?

Vår vision är att ta steget upp i allsvenskan, men vi har en anläggning som inte håller för det. Vi jobbar med det och det arbetet har precis som det brukar göra gått fram och tillbaka. Men det är först och främst det vi måste få på plats. Det skulle bli en utmaning med allsvenskan på Gotland, men funkar det i Leksand så… Vi har inget uttalat mål om allsvenskan, men vi vill dit så får vi se om det blir om 3 eller 5 år.

Ni spelar i den östra ettan, är ni nöjda med det?

Ja det är vi. Geografiskt är det enda alternativet, det funkar bra och serien har blivit bättre. Rent egoistiskt kanske man önskat att Almtuna blivit kvar i ettan, men det är kul att de får vara där de hör hemma.

Hur tycker du topplagen i östra ser ut?

Dom ser ut som vanligt. Huddinge är ett jättestarkt lag i år igen. De var lite svagare förra säsongen men gjorde det jättebra ändå. Hudiksvall är bra, jag tror de har lite fler klara än de gått ut med. Det kommer bli bra. Väsby hade en tyngre avslutning men har etablerat sig som ett stabilt lag och blir bra. Enköping har jag lite dålig koll på. Många säger att östra är en dålig serie, det håller jag inte med om. Visst vi har inte samma bredd som södra, men topplagen med oss, Huddinge, Hudiksvall och Väsby hävdar sig bra i playoff.

Vilka lag från ettan tror du går till kvalserien?

Tranås ser jätteintressanta ut, de bygger vidare på det dom hade. Hudiksvall tror jag har chansen att ta steget i år. Sedan måste jag tro på oss. Som sista lag säger jag Troja. De har rutin och erfarenhet. Men det finns säkert 10-12 lag som kan vara aktuella.

Publicerad av Krister Holm