Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Sportcheferna om lagbygget: Kalmar

Kalmar HC har stigit upp som en riktig komet i hockeysverige. 2016 spelade laget i division 3 men förra säsongen så gjorde man sin första hockeyettansäsong och gick hela vägen till playoffspel. Mannen bakom och ansiktet utåt för klubben är klubbchefen Tobias Johansson som också ingår i sportgruppen.

Man ska alltid börja med att presentera sig, det har min mamma lärt mig: Så vem är Tobias Johansson?

Kalmarbördig, 37 år, har en dotter som är 12 och spelar innebandy så det är en sportslig koppling. Spelade själv hockey i Kalmar HC men gick till Tingsryd och spelade där i fyra år innan jag avslutade med ett år i moderklubben Kalmar. Under den säsongen gick vi från division 3 till division 2. Sedan dess har jag verkat i föreningen som tränare, sportchef, styrelsemedlem, klubbchef ja lite allt möjligt. På fritiden tränar jag en hel del, spelar en del innebandy. Annars så är det mycket runt idrotten, tränar dotterns lag bland annat. Så tiden går åt till hockey, innebandy och egenträning.

Du är nästan mer känd än hockeyklubben, hur viktig har du varit för Kalmar?

Jag skulle säga att jag varit väldigt viktig. Sedan jag kom in som ordförande 2015 och vi gjorde en omstart så var en viktig del marknadsförningen att marknadsföra det vi står för, och kan jag bidra till det så är det bra, vi är många som ska bidra. Marknadsföringen vart vi är på väg och vart vi ska är viktigt. I dagens samhälle med alla sociala medier så har det också varit en viktig del för att sprida varumärket.

Igår pratade jag med Torbjörn Karlsson om bland annat KHK:s enorma resa. Är Kalmar nästa KHK?

Vi har fått den frågan ganska många gånger om vi är som KHK och Växjö lakers. Jag kan förstå den då likheterna är många men vi har försökt skapa en egen identitet. Men visst är det en liknande resa med att gå från division 3 till att utmana hockeysverige på allvar och nästa steg är allsvenskan, så likheterna är många. Vi är gärna nästa KHK!

Vad är målet, vad siktar ni på?

Vi gjorde tidigt en tydlig plan om vart vi vill och målet är gå upp i allsvenskan 21/22 och det är inte ändrat utan det är målet. Så första säsongen i allsvenskan är säsongen 22/23 om man tittar krasst bara på a-laget. Sedan måste resten hänga med också: organisation, juniorlag, damlag. Men tittar man isolerat på a-laget så är det målet.

Det är lika bra att ta frågan direkt eftersom det är den stora snackisen: Hur ser egentligen samarbetet ut med Kambua international? Som jag förstått det så pytsar de in sjusiffriga belopp i verksamheten…

Det spekuleras mycket och ryktas, men Kambua är en huvudpartner och en viktig del då det är en stor sponsor, liksom flera andra. Sedan spekuleras det mycket, men det är en stor sponsor, absolut.

Ni är som sagt var inne på en riktigt spännande resa: Förra säsongen var er första i hockeyettan och ni tog er till playoffspel direkt genom att komma före Nybro i vårserien. Vad var viktigast, att nå playoffspel eller att vara före Nybro?

Hahaha, det var en intressant fråga! Vi har primärt fokuserat på vår verksamhet, de fokuserar nog mer på vårt skulle jag tro. Men vi hade ett offensivt mål att nå allettan och det nådde vi inte, så då fick vi sätta nytt med att vinna vårserien och det lyckades vi med. Sedan blev playoffspelet en bonus. Att vi också vann 4 av 5 matcher mot Nybro och är på frammarsch är grädde på moset.

För det är en hel del rivalitet mellan klubbarna väl?

Det är en stor rivalitet, framför allt för oss som växte upp på 90-talet så är det lite extra. Men det är triggande och alla mår bra av det. Sedan kan det bli lite hätskt, men intressemässigt är det bara ett stort plus.

Hur märks rivaliteten?

Det är nog fokuset när man pratar. Man pratar gärna om matcherna mot Nybro och det är ofta fullt hus när vi möts, biljetterna går åt fort. Sedan är det känsligt när man pratar med partners som finns på båda ställena och sponsrar båda, det blir lite känsligt. Men av naturliga själ så är hockeyn större i Nybro så hatet kanske är större därifrån. Det blir så naturligt med historian de har där, det väger tyngre. Vi är underdogs och har allt att vinna, medan för dom är det mer känsligt. Så är det nog mellan fans också, det är tyngre för Nybro att förlora mot oss än det är för oss att förlora mot dom. Men med tanke på hur det gick förra säsongen måste vi vara favoriter i år, så det kanske blir annorlunda i år.

Känslan är att ni kapprustat lite inför denna säsong, håller du med?

Ja men vi har haft en uttalad ambition att vi ska förstärka laget utifrån vår analys och målet är att nå en alletta och sedan playoff. Vi har gjort en analys av vad vi saknade och vad vi behöver bli bättre på och byggt efter det, så på papperet är vi klart bättre tycker jag. Deras satsning och tydlighet i vart dom vill i sin tur kommer från pressen av oss. De behöver satsa för att inte tappa mark och så hade jag nog också resonerat om jag var i deras sits. Fast hela söderettan är en kapprustning upplever jag, det är inte bara vi två utan det kommer att bli ett riktigt getingbo med många klubbar som triggar varandra att satsa hårdare. Kanske lite extra nu med nya seriesystemet som lurar framöver och att det ska bantas så många lag kan vara en faktor.

Apropå Nybro, ni har landat ett riktigt tungt nyförvärv därifrån i Johan Järlefelt. Vad kan du säga om honom?

Det var väl egentligen den spelare tillsammans med ett par andra i Nybro som stack ut. För Nybros del gjorde han skillnad och att han vill komma till oss är positivt. Han kommer passa bra in i vårt lagbygge då vi söker mer speed, det kommer han bidra med. Han har en bra ålder och har visat att han är en poängspelare och kan hans utvecklingskurva fortsätta så ser vi ljust på hans framtid. Han kommer bidra till vår utveckling.

Kan du berätta lite om era andra nyförvärv?

Alexander Nilsson, kom in förra året och var då väldigt oprövad, det var ju hans första seniormatcher. Men han visade under vårettan och playoff att han har mycket målvakt i sig. Han är ung, ambitiös och bra tränad. En viktig egenskap som målvakt att ha är en bra skalle och det har han. Kyla och oberörd av om det är viktiga matcher, det är en bra egenskap. Han kommer få växa in i det, men han har en bra framtid.

Marcus Lundberg är en defensivt skicklig back. Bra storlek men ändå bra på skridskorna. Referenserna från Dalen och Borlänge är att han var en av de bästa backarna där. Har en bra ålder och i Markus tar vi in en bra defensiv back med bra storlek.

Kristjan Cepon är en oerhört intressant spelare från en okänd nation. Välscoutad, vi har gjort ett gediget jobb för att förvissa oss om att han är den vi söker. Lenny (Eriksson, tränare) har tränat i ligan och har bra kontakter och Jarko Oikkarinen har också kontakter från tiden han spelade där och vi har bara fått positiva omdömen. En välvuxen, skridskoskicklig back med både bra offensiv och defensiv. Bra skott, bra pass och kan spela fysiskt om det behövs. Jag tror mycket på Kristjan som en av våra toppbackar, det är en riktig spännande spelare.

Erik Backman är en spelare vi såg mycket förra året mär vi mötte Kallinge. Han var en av de bästa i våra möten. Han har tidigare varit mest offensiv men har förbättrat defensiven och är numer en tvåvägsback. Skicklig på skridskorna, duktig en mot en. Inte så stor men kan spela fysiskt. Gedigen back som kan växa.

Libellin Valiant har också det vi genomgående sökt: skridskoskicklig, ambitiös, vältränad som vill framåt. Mest en defensiv back, men det finns potential offensivt också, han har ett bra skott. Överlag så har vi fått in gedigna skridskoåkare med bra fysisk status på backsidan.

Julius Selle Larsson är en väldigt etablerad hockeyettanspelare som visat att han producerar överallt. Rightare med ett bra skott och en bra skridskoåkare. En bra kille vid sidan av som kommer komma in bra i laget. Lite äldre, det är bra med erfarenhet i laget också. Har varit med och kvalat uppåt med Kristianstad, varit med i avgörande matcher. En viktig pusselbit i laget som dessutom är rightare, det är den enda yttern som är det.

Linus Ageborg är en energispelare men ändå med skills. Kan spela både ytter och center vilket är bra att ha. Kan spela ett poängspel men också göra ett fysiskt jobb. Bra ledaregenskaper, har varit kapten eller assisterande i flera av lagen han spelat i. Stor utvecklingspotential, duktig på skridskorna som alla nyförvärv och en bra fysisk status.

Albin Storm, kärnkraftsverket. En riktig powerforward som gjorde SHL-debut tidigt och spåddes en ljus karriär, men skador har satt lite käppar i hjulet. Spelar fysiskt, är jobbig att möta. Det finns mer poäng att hämta än det han haft det senaste, men primärt är han en stark skridskoåkare som är jobbig att möta. Kommer passa bra in i laget och kan bana väg för lagkamraterna.

Är butiken stängd nu eller ska ni ha in något mer?

Truppen är alltid ett levande dokument, men vi kommer nog inte ta in något mer innan vi går på is. Vi vill vara klara tidigt för att ha en trupp att bygga ihop. Sedan vet man inte vad som händer med skador och så vidare, men just nu är vi trygga med truppen och tycker att vi fått ihop en komplett trupp med en bra mix av spelare, det är viktigt.

Det har också försvunnit en del spelare. Är det någon av dom som ni ville behålla?

Alla lag vill ha en Jimmy Svenson men där har vi inte lyckats hitta en lösning för att det ska fungera med en fortsättning, han utgår ju från Karlskrona. Jimmy är en fantastisk spelare och ledare som alla lag drömmer om att ha. Men i övrigt är det ingen som är oersättlig.

Jag tänkte att vi ska gå igenom lagdel för lagdel och höra vad du att säga om dom era… Målvakter?

Vi har två lite yngre killar som båda är fostrade i Oskarshamn, en har dom som moderklubb och en har varit där som junior. Vi har medvetet satsat på två unga som vill framåt och känner oss trygga med dom. Nilsson visar att han gör det bra och Henriksson tror vi också på.

Backar?

Vi ville ha skridskoskickliga backar och det har vi också fått. Men vi ville också ha mer vikt och fysik, liksom en bättre bredd och det tycker jag vi lyckats hitta. Vi har en bra en mix mellan defensiva, offensiva och tvåvägsbackar. Det är en bra konkurrenssituation för att få speltid med våra åtta backar. Lenny brukar spela på sex så det ska bli intressant att se konkurrensen, men det triggar alla, det är bara positivt.

Forwards?

Först och främst har vi seriens bästa centeruppställning och flera alternativ så där är vi otroligt nöjda. Framåt kände vi att vi ville ha in speed och det har vi fått in tycker jag, men också mycket tyngd också. Vi har en hel del poängspelare men också lite jobbigare spelare som Ageborg och Storm. Speed, tyngd och större bredd. Och framför allt är hela lagbygget mer gediget utan att någon behöver sticka ut. Sammantaget har vi killar med tydliga ambitioner med hockeyn och vad de vill. De kommer tävla varje kväll, en bra mix.

Ni har en rutinerad tränare i Lenny Eriksson, vad kan du säga om honom?

Han är en av de mest erfarna tränarna på hockeyettannivå. Varit med i olika klubbar på olika nivåer. Han har vunnit mästerskapet i Norge och tagit klubbar långt på både allsvensk nivå och hockeyettannivå. För en ung klubb på väg uppåt passar Lenny in bra. Sedan får vi se vem eller vilka som hamnar bredvid honom, men Lenny är lugn av sig så vi kanske vill ha in en assisterande med lite energi. Men vi är trygga med Lenny och glada över att han basar ett år till.

Många tyckare siar att ni är laget att slå i vinter. Är ni seriefavoriter i dina ögon?

Nej det tycker jag inte, men vi ska vara med där uppe och vara så bra att vi kan störa alla lag varje kväll. Vi är en ung förening, andra året i ettan bara, men vi ska vara med och tävla och slåss där uppe.

Vilka ser du som favoriter då?

Troja ser väldigt bra ut. Dom är inte klara med lagbygget än men är en etablerad förening med erfarenhet innanför väggarna. Sedan har dom ett bra målvaktspar och ser ut som favoriter i mina ögon. Bakom dom är ett koppel lag som slåss om det, däribland vi.

Vilka är det som slåss?

Tranås är jag säker på är med där uppe. De byggde något bra förra året och ser bra ut trots några tapp. Nybro kommer vara med där uppe och Krif sitter det i väggarna att de ska vara med, de har en intressant mix med ungt och äldre. Vimmerby ser inte lika starka ut i år, men de ska ha in lite till. Sedan är det alltid något lag som skräller, se på Hanhals förra säsongen. Jag har en känsla av att Tyringe kommer överraska. De har en bra tränare i Jocke Andersson och fått in en del intressanta spelare, så en känsla är att de går bättre i år. Kanske inte så bra att de går till allettan men det är laget som skräller mest.

Men ni blir i alla fall storebror i år?

Vi går in som storebror, det måste vi ju säga, Vi placerade oss bäst och vann 4 av 5 matcher så vi går in som storebror denna säsong. Sedan håller kanske en del tyckare Nybro före oss, men vi får bevisa att vi är bättre igen.

Om du kikar längre fram, vilka andra lag tror du kan utmana?

En bra fråga, men Huddinge ser väldigt bra ut, de har fått tillbaka alla bra de tappat. Sedan tror jag Boden är med igen. De känns genuint starka och har mer starka spelare på väg in har jag hört. Sedan tror jag starkt på att Troja går långt. Vi får säga att det är fyra lag från ettan som går till kvalserien: Kalmar, Troja, Huddinge och Boden. Från allsvenskan Tingsryd och Vita Hästen. Dom har inte gjort några spektakulära förändringar så dom får det nog tufft. Det hade varit en rolig kvalserie! Men en sak i taget, först är det att nå en alletta som gäller.

När jag pratade med Torbjörn Karlsson så berättade han om vilka förutsättningar deras spelare får med halvtidsjobb och lägenhet med närhet till gym och jobb. Hur är förutsättningarna för era spelare?

Vi tycker vi skapat bra förutsättningar. Det andra har som vi inte har är att de tränar dagtid. Det skulle vi vilja också, som Troja gör. Men vi har en ambition att de ska kunna fokusera på att spela ishockey och bortsett från träningstider har de det bra.

Imorgon (läs idag) gör du din sista arbetsdag som klubbchef. Varför?

Jag gick in i detta som ordförande för fyra säsonger sedan och kombinerade det med ett heltidsjobb. Nu sedan ett år har jag jobbat med detta som klubbchef, men nu är det soppatorsk. Det har tagit väldigt mycket energi och jag har bestämt mig för att fokusera på mig och min hälsa. Att få mer tid för min dotter och mina aktiviteter. Jag behöver investera tid för att ta hand om mig själv helt enkelt. Sedan har jag öppnat upp för att hjälpa till, kanske med arenabygget som är på gång eller på annat sätt. Men numer är fokus på mig själv. Sedan är det väldigt vemodigt, det finns ingen som kan ifrågasätta vad Kalmar HC betyder för mig, men vi ses säkert igen.

Påverkas samarbetet med Kambua på något sätt av att du slutar?

Det tror och hoppas jag inte, det hänger inte på mig utan är ett avtal mellan Kambua och Kalmar, inte mellan mig och Kambua.

Då tackar jag för pratstunden!

Tack, det var trevligt!

Publicerad av Krister Holm