Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Sportcheferna om lagbyggena: Krif

alt text

Torbjörn Karlsson är starkt förknippad med Karlskronas framgångar, men nu återvänder han till moderklubben och är den som ska forma förra säsongens vinnare i södra allettan, KRIF.

Du är ju ny sportchef i KRIF från den här säsongen efter Mikael Johansson, men du är ju långt ifrån en nybörjare i branschen. Kan du inte berätta lite om din bakgrund?

Bakgrunden är att Krif hockey är min moderförening och jag spelade där fram till jag var 18 år. Sedan gick jag till Tingsryd i fem år under den gamla div 1-tiden innan jag återvände och spelade de sista åren i Krif. Sedan gjorde jag 14 år i Karlskrona. Jag kom dit 2004 när de låg i division 3 och har haft alla befattningar i klubben. Jag var sportchef i 10 år samtidigt som jag var tränare och de sista åren var jag enbart tränare, bland annat i allsvenskan och SHL. Men jag hade också parallellt huvudansvar för elitnivå på 16,18 och 20-åringar. Men vi hade en riktig framgångssaga, att ha fått stå i båset från division 3 till SHL, det är jag rätt stolt över, det är få förunnat att ha en sådan resa.

Hur stor har du spelat i den framgångssagan?

Det vill jag inte bedöma själv, men jag har fått min tröja upphängd i taket som enda i Karlskrona, det är jag stolt över. Men jag fick med mig många på resan och vi gjorde det tillsammans.

Vad var hemligheten?

När jag blev värvad till Karlskrona hade jag varit anställd av Krif i tre säsonger innan och såg med en gång vilken potential det fanns. När vi spelade i trean hade vi ett publiksnitt på 1300 personer, så det fanns ett gediget intresse. Det fanns från den tiden Hålan Loob spelade i klubben början av sin karriär. Jag kom rätt in i att vi byggde en ny hall och det ökade intresset ännu mer. En framgångsfaktor tror jag var att jag hela tiden tänkte att vi skulle vara som att vi låg ett steg högre. När vi låg i trean skulle vi tänka som att vi låg i tvåan, i tvåan tänkte jag ettan. När vi låg i ettan skulle vi tänka som att vi låg i allsvenskan och när vi var där skulle vi tänka SHL. Men jag hade också enormt mycket hjälp från människor, Miro Zalar fick jag in och vi fick bra fysträningar, det var också en framgångsfaktor. Det är svårt att prata om sig själv, men även om vi var många som hjälptes åt var det jag som drog upp riktlinjerna. Men utan alla människor som ställde upp på allt så hade det aldrig gått, jag har vänner för livet där.

Vad tar du med dig från tiden i Karlskrona till Krif?

För det första så får jag säga att Krif har gjort det jättebra under många år. Jag vill försöka få det att bli lite mer långsiktigt, även om det inte är så enkelt i en liten stad där det inte finns så mycket sponsormöjligheter. Men skulle vilja komma ifrån 8-månaderskontrakt, det gör att det blir svårt att bygga lag. Ettan är den särklassigt svåraste nivån, mycket svårare än allsvenskan och SHL. När 8 månader gått är kontrakten slut, jag skulle vilja sett att man kan behålla dom 4 månader till så man kan knyta längre kontrakt över flera år. Det är ett problem för alla föreningar i ettan att man tappar mycket spelare. Fixar vi det hade vi närmat oss allsvenskan ännu mer. Men jag har inget färdigt recept på hur man ska lösa det, men det är något som vore önskvärt. Jag tar också med mig erfarenheten. Jag har jobbat på alla nivåer, inte bara som tränare och sportchef utan brett i hela klubben, jag tror jag är en föreningsmänniska. Och att man måste jobba tillsammans, det funkar inte annars. Det får inte vara prestige, det är enormt viktigt.

Vad tror du blir annorlunda med dig som sportchef, eller kommer du bara att spinna vidare på det Mikael skapade?

Själva tänket blir nog inte speciellt annorlunda, han har gjort det bra med att utveckla spelare, men vi vill ju behålla dom också. Den största skillnaden blir att jag blir en mer närvarande sportchef, och det beror på att han haft civilt jobb vid sidan om och inte har kunnat lägga samma tid som jag kan. Men i det stora hela har han gjort ett fantastiskt bra jobb under många år. Jag har kanske föryngrat laget lite mer, det är väl skillnaden.

Krif har varit rätt illa ute ekonomiskt och var under kontrollår men lyckades ändå fixa elitlicensen i år. Vad har det inneburit för satsningen på a-laget?

Det finns inget överflöd på pengar, utan det viktigaste har varit att vi ska lösa jobb till alla och det har vi lyckats med vilket är väldigt glädjande. Tack vare en sponsor som ställt upp mycket, Call4U har ställt upp verkligen. Vi har 11 spelare som kommer jobba hos dom mellan 8 och 12 och det är fantastiskt.

Det innebär att ni kommer fortsätta med eftermiddagsträningar?

Ja och det betyder mycket för hela föreningen. Hade vi varit tvungna att träna på kvällarna hade vi tagit istid från ungdomarna och det är aldrig bra. Spelarna har ett litet kontrakt med lön från föreningen plus halvtidsjobb. Det har varit ett stort jobb som jag fått hjälp med av Linda Agehed. Hon är lagmamma och oumbärlig i mina ögon.

Säsongen som gick så gick laget enormt bra efter jul och vann allettan södra i överlägsen stil. Men sedan åkte ni snöpligt ut mot Tranås i två raka matcher i playoff 3. Vad hände?

Jag kanske inte är rätt man men i och med att jag var involverad i en annan förenings så såg jag bara matchen mot Tranås hemma, Jag vet att dom förberedde sig på bästa sätt och gjorde träningarna matchlika, men man kan ändå inte få till det på samma sätt som om man fått en riktig match innan. De ledde ändå första perioden i Tranås med 2-0, men sedan tappade de det och det avgjorde. Sedan hemma är det klart det blir lite nerver, men det är svårt att veta vad de föll på. Det var mycket utvisningar så blev ingen bra rytm heller. Jag led med grabbarna. Jag vet att ”Notan” (Andreas Nordfeldt), ”Basse” (Sebastian Magnusson) och ”Ekan” (Martin Ekström) tar illa vid sig än idag när det kommer på tal. Man gjorde en fantastisk säsong annars.

Var det kanske Tranås som gjorde det bra också?

De var otroligt disciplinerade och gav inte bort någonting, den saken var klar. Inget gratis gav dom bort.

Förra säsongen hade ni väldigt rutinerade Charles Franzén som tränare, denna säsong satsar ni på ett mer oskrivet kort, Emil Ivansson. Vad kan du berätta om honom?

Att han andas hockey varje dag. Han har ett stort engagemang, påläst och har en klar linje hur han vill spela. Det är roligt att släppa fram en yngre förmåga. Jag var med om att ta honom till Karlskrona också, jag tror mycket på honom.

Men han är ju inte ensam om att stå i båset, tanken är att du ska ta plats bredvid honom. Ska det bli kul att få kliva ner i båset och känna matchpulsen igen?

Jag stod faktiskt i båset förra säsongen med, i division 2 i Sölvesborg där jag hjälpte dom lite. Det var då jag fick suget tillbaka, annars var tanken att jag skulle sluta. Så för mig var det inga konstigheter att komma tillbaka igen.

Med en väldigt rutinerad tränare i båset och en helt färsk på seniornivå, vem har sista ordet egentligen?

Nu kommer vi in i det som är viktigt, prestigen! Har man en utsedd förstatränare så är det givetvis han som bestämmer och för mig är det inga konstigheter. Jag har jobbat med detta i många år och inte haft några problem. Han måste ha sista ordet, sedan kan jag komma med input och men är det så att han säger något så rättar jag mig efter det. Sportchefsjobbet är annat, där får han rätta sig efter mig. Det är klart att det är ingen lätt situation, men vi gör det för att få det lite billigare, det finns många i ettan som dubbeljobbar. Sedan jobbar jag på att få in en tränare till, men det är osagt än så länge.

Det är inte bara i båset det blir nytt, det blir också en hel del nytt på spelarfronten. Vilka nyförvärv skulle du vilja lyfta fram?

Egentligen inget av nyförvärven utan det viktiga är alla som är kvar, att få behålla dom spelare som varit här tidigare. Som Isak Edman, han var uppe i Modo och trivdes inte, men är en bra målvakt, väldigt ödmjuk. Jag måste också lyfta fram Martin Ekström, en stabil back med ledaregenskaper. Samma med ”Basse” och ”Notan”, lite äldre spelare som kan lotsa dom yngre, dom blir viktiga. Ska jag nämna en outsider så är det Alexander Heiver, där finns en potential som är dags att plocka fram, det handlar om förtroende, men då får han också visa att han vill ha det. Sedan vill jag också nämna Markus Jörgensen, Oskar Lindgren och Erik Brissle som bli kvar. Dom tillhör stommen, de egna spelarna om stannar, de är lika viktiga. Ska man prata om nyförvärven så har jag stora förhoppningar om alla. Alla är unga och kan ta nästa kliv. Det kittlar i min mage över att det är så många som kan ta nästa kliv. Oliver Olsson är en återvändare, en spännande kille och bra skridskoåkare. Då har vi ändå inte nämnt två hemvändare till Krif, Viktor Laz och Robin Vernström Palmkvist som är väldigt roliga att få hem. Nu har vi i aalla fall två Krifare i truppen.

Kan du berätta lite om ert koncept ni använder för att locka till er spelare?

Det är samma som vi haft nu några år, vi har inga monsterlöner men alla ska få ett halvtidjobb och jobba mellan 8 och 12, det har vi lyckats med och sedan att man kan träna på eftermiddagarna så man kan köra gym eller något på kvällen, de har ju gympass. Det är helheten vi försöker visa.

Stämmer det att ni har ett gemensamt boende för spelarna?

Ja det har vi, nu bor inte alla där. De som bott här några år har hunnit skaffat egna bostäder, men vi har i alla fall 11 boende som har en egen etta med kök. Huset ligger 500 meter från jobbet och 500 meter från gymmet.

Ni har tappat en hel del spelare: Karl Olovsson, Markus Karlström, Niclas Lehmann, Daniel Andersson med flera. Tycker du att ni lyckats ersätta dom?

Det är svårt att pratat i det, man får se lagbygget lite annorlunda. Det var killar som tog mycket istid, som de förtjänade också, men nu har vi ett jämnare lag, det är där skillnaden ligger. Sedan är det roligt att Daniel får ett allsvenskt kontrakt för det är han värd. Jag kom in lite sent om jag ska vara ärlig så Lehman, Karl Olovsson, Söder och Norman som gick till Huddinge hade redan bestämt sig när jag kom. Norman hade jag gärna behållit annars. Även Karl Olovsson hade jag gärna behållit.

Är det någon förlust som är mer kännbar?

Jag skulle nog om jag ska säga någon utifrån de 5-6 matcher jag sett så var Ssöder riktigt bra i powerplay, men i helheten är det Daniel Andersson utan tvekan. Sedan tappade vi Albin Storm med som gick till Kalmar. Han hade jag gärna behållit, men vägarna kan korsas igen, vem vet?

Kommer dessa förluster innebära att ni ändrar ert spel på något sätt?

Nej jag kan inte säga exakt vilket system vi spelar efter mer än att vi vill vara ett spelande lag. Inte dumpa puck utan våga spela puck från egen zon, genom mittzonen och inte dumpa så fort vi passerat mittlinjen utan spela hela vägen. Sedan tror jag vi har farten kvar, den är viktig och vi har spelare som är skridskostarka.

Om du går igenom lagdel för lagdel vad du tycker om dom?

Målvaktssidan ser bra ut. Isak är en stabil hockeyettanmålvakt och Nivalainen kommer från Karlskronas J20, där jag såg hans match i kvartsfinalen där han tog 11 av 11 straffar och efter det så bestämde jag mig för att honom ska vi ha.

Backsidan har vi sju backar på, vi har en plats öppen. Men det känns väldigt stabilt. Storväxta men ändå bra på rören. ”Ekan”, Oskar lindgren och Markus Jörgensen är stabila. Den känns bra.

Forwardssidan känns spännande. Vi har många unga killar: Ringsby, Björk, Hallberg och Wernström är alla 99:or men kommer från miljöer där de varit tongivande. Hallberg har gjort 3-4 matcher i SHL. Wernström 20 matcher i allsvenskan, i och för sig en del på bänken, men ändå. Ringsby var kapten i Färjestads J20 och gjorde i alla fall 5 matcher med a-laget. Björk har spelat i Kanada i juniorligorna och gjort det bra där. Han var tongivande i Luleå J20 innan han åkte över, så det är fyra unga och lovande killar. Sedan har vi några 98:or som Wistén och Marshall Olsson som gjort matcher i Frölunda och varit tongivande i deras superelitlag och också gjort bra med poäng i Lindlöven som ändå var ett bottenlag.

Vilka blir nycklarna för att ni ska nå långt i vinter?

En bra start! Det är alltid viktig, och även om det skulle hacka så tror jag det är viktigt att man tror på det man gör. Man måste fortsätta med det man tror på.

Vad tycker du en realistisk målsättning kan vara?

Det är klart att allettan ska vara ett mål, sedan om det blir som etta eller femma spelar ingen roll, men kan inte lägga målet lägre.

Vilka blir era tuffaste konkurrenter om platserna till alletten södra?

Jag tror Troja, Nybro, Kalmar och Tranås spontant. Troja tror jag nog mest på, traditionen betyder en del. Sedan har dom bra träninsgtider och mat och så efter träningar, de lever kvar i den allsvenska miljön att de har det bra där vilket är viktigt. Jag tror mycket på dom. Sedan ska vi vara där med. Dalen hade lite ont om backar, men det kommer fram i augusti.

Om ni går till allettan, finns det några andra som du tror kan utmana om kvalserieplatserna?

Det är dom gamla vanliga. Titta på hur det var i år, blir ungefär detsamma nästa säsong.

Till sist: Går något ettanlag upp i allsvenskan i år, och vilket i så fall?

Jadu… Det finns en del allsvenska lag som inte kan steppa upp i år. Utan att peka ut vilket tror jag ett lag går upp.

Tack för pratstunden!

Tack själv, alltid roligt snacka hockey!

Publicerad av Krister Holm