Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Sportcheferna om lagbyggena: Tranås

alt text

Förra säsongen var en riktigt succé för Tranås som gick ifrån en lite undanskymd roll till att bli näst bästa hockeyettanlag. Trots framgångarna så har man fått behålla ett i stort sett intakt lag, och det i kombination med några riktigt spännande nyförvärv gör att Tranås säkert blir att räkna med också i år. Mannen bakom Tranås lagbygge är sport- och klubbchef Stefan Fransson.

Du kan väl börja med att presentera dig: Vad har du för bakgrund och hur länge har du varit sportchef i Tranås?

Jag har varit sportchef i 6 år nu, numer är jag kombinerad klubb- och sportchef, det rullar på. Jag har spelat i Tranås och vi gick upp i ettan -94 och spelade två år där. Sedan gick jag till Nässjö och blev sedan spelande assisterande där och sedan har jag haft olika tränarroller i Nässjö, Eksjö och Tranås innan jag blev sportchef.

Vad för typ av ishockey vill Tranås spela, vad är ert DNA?

Vi vill spela med hög fart och hög press över hela banan och vara jobbiga både hemma och borta. Spela och våga vara kreativa med finess även om vissa riktlinjer givetvis finns i de olika momenten. Vi vill ha mycket fart och vända spelet snabbt. Vi vill inte heller göra någon skillnad om vi spelar hemma eller borta utan hålla oss till vårt spel hela tiden så gott vi kan. Sedan kanske man inte alltid lyckas och ibland måste man anpassa sig beroende på motstånd, men så långt vi kan ska vi hålla oss till vårt spel.

När ni plockar in en ny tränare: Värvar ni tränare efter typen av ishockey ni vill spela eller får tränaren anpassa sig efter er hockey eller bestämmer tränaren efter eget huvud?

Man måste ha någon ståndpunkt som förening tycker jag, sedan får man rekrytera tränare som passar in i det. Sedan får tränaren sätta detaljer, men grunden är föreningens, klubben måste stå för något. Tränare kommer och går men klubben måste som sagt var stå för något. Så vi kollar tränare som fixar det.

Efter att ha fört en hyfsat anonym tillvaro, där ni inte gått längre än till playoff 2 sedan ni ramlade ur allsvenskan 2003, så tog ni ett gigantiskt kliv framåt säsongen som gick och gick hela vägen till kvalserien. Vad var förklaringen till framgången som du ser det?

Jag tycker det var många saker. Inför säsongen satte vi en vision och byggde lite annan struktur med olika roller i laget och dessutom hade vi en stor konkurrenssituation. Alla ville vara på träningen och det svetsade samman gruppen på ett bättre sätt. Vi tullade inte på fysdelen, utan vi körde hela vägen. Det var också många som fick en utveckling, och vi ser att det finns ännu mer att ta ut av spelarna vi har kvar. Det var många små faktorer som gjorde det och det var givetvis en stor framgång. Vi tror vi hittat rätt och kan vi bygga vidare med fler detaljer i spelet så ser det bra ut.

Vad betydde tränaren Karl Helmersson?

Det är klart att han hade en stor del, våra tankar föll samman hur vi tänker kring spelet. Det var många som kände förtroende för honom, det vare en viktig del givetvis så det kändes jättebra.

Trots framgången säsongen som gick och trots framgångarna under silly season så upplever jag att Tranås ses lite över axeln av tyckare i framför allt den södra ettan. Vad beror det på tror du?

Jag vet inte riktigt och för oss spelar det ingen roll. Vi ville ha kvar många och fick också behålla det vi ville utöver någon. Men det känns också rätt med dom nya. Vi var under radarn under hela förra säsongen egentligen men vi känner att vi är med. Så de får gärna haussa upp de andra lagen, men vi vet vår kapacitet och att vi har mer att ge. Så vi går gärna under radarn, det spelar inte oss någon roll.

Har framgångarna inneburit att du fått en större budget att röra dig med?

Allt handlar inte bara om pengar, men framgången har en baksida och det är att alla spelare tycker att dom är värda mer och det kanske med all rätt. Så visst blir det lite mer för att få ihop det. Sedan gäller det att de ska trivas och få ett jobb också, vi är ju inte heltidsproffs utan jobbar och sedan samlas man på kvällen. Det är vår modell och spelarna har verkligen accepterat det och det funkar även om vissa perioder är tyngre givetvis. Men visst, lite mer pengar var vi i behov av.

En framgång innebär ofta att man blir av med halva laget, men ni har fått behålla i stort sett hela truppen utöver Anton Blomberg, Fredrik Bergvik, Roman Semjonovs och Marcus Schelin. Hur har ni burit er åt?

För det första tror jag att spelarna kände att de var med och gjorde något bra, att man inte var långt ifrån allsvenskan och då vill de vara med ett år till och se om de kan gå hela vägen. Sedan var det viktigt med Filip Peterssons och Eric Gustafssons signaturer där i maj, det banade väg lite för dom andra, för sedan gick det snabbt. 2-3 veckor senare så var hela laget klart. Men att de två skrev på visade vägen, att de ville vara kvar gjorde att de andra också hängde på. Så arbetet flöt på bra, jag ska ha in någon back till sedan är det klart.

Jag tänkte fråga om vilka förlängningar som var viktigast, men du har redan nämnt Eric Gustafsson och Filip Petersson, så det är väl dom?!

Ja, du pratar om vikten av egna spelare… Det är två trotjänare som är väldigt viktiga för oss och som banade väg, men alla är viktiga även om de betydde mest.

Vilken av era förluster väger tyngst tycker du?

Jag vet inte, Blomberg hade jag gärna haft kvar. Samtidigt gläds jag åt att han får chansen i allsvenskan, han skadade ju sig och spelade inte de sista två månaderna. Han kunde göra skillnad och avgöra matcherna. Jag hoppas att Sjökvist eller kanadensaren kan ersätta honom. Schelin har jag också gillat, men man kommer någonstans till där helheten bestämmer. Jag är glad att han fortsätter spela hockey i Mjölby och vi har inga dörrar stängda.

Man tappar alltid några och får in några nya, så jag är inte bedrövad över något tapp egentligen. Vi ville behålla många, men måste också förändra lite. Det gjorde vi också under säsongen, vi förstärkte backsidan till allettan och sedan kom Semjonovs in i februari, det var små förändringar som inte stör gruppen och de kan också vara bra.

Känslan är dock att ni mer än väl väger upp tappen med era nyförvärv, håller du med?

Det tycker jag absolut, jag är jättenöjd med det jag har. Vi ser också stor potential i det vi har kvar. Sjökvist och McGovern finns det stor potential i och vi har också några yngre som jag tror passar bra in i miljön. Så vi är nog starkare idag än när vi slutade förra säsongen.

Kan du berätta lite om era nyförvärv? Isak Ragnevad, Oscar Karlsson, Filip Halvordsson,Petter Eklöf, Sean McGovern, Lukas Isaksson, Tobias Sjökvist och David Ojamäe.

Isak Ragnevad är en ung spännande modern målvakt som jag tror har en bra framtid. Passar in bra med vår rutinerade Viktor Johnsson, det blir en bra kombination.

Oscar Karlsson är en defensivt bra back som tog stort ansvar i Helsingborg. Han har en bra ålder, vill mycket. Främst defensiv men vill utveckla offensiven. Tror mycket på honom.

Filip Halvordsson är en stor back som gör det defensiva i första hand och får stopp på motståndarna. Läser spelet och får stopp och vänder därifrån. Utvecklingspotential offensivt, bra på skridskorna.

Petter Eklöf är en spännande ung kille, en tvåvägscenter. Jag har hans ett år äldre bror (Pontus) i laget redan. Petter har varit här och sett vår miljö när han kollat brorsan så han vet vad han kommer till. En spännande ung spelare som kommer blomma och ta ett bra steg redan första året.

Sean McGovern är en bra skridskoåkare som jobbar hårt över hela banan och har näsa för mål. Tanken är att han ska göra poäng men också jobba hårt och sätta press. Kommer att synas i protokollet.

Lukas Isaksson är en egen produkt som gjorde sista året i HV J20-lag. Spelskicklig med bra split vision, ska bli spännande att se vad han kan göra hos oss.

Tobias Sjökvist är en spännande forward med bra fart och spelsinne som vi förväntar oss kommer synas i målprotokollet. Han kommer passa in perfekt hos oss där han får spela med fart och finess.

David Ojamäe är en skridskostark, hårt jobbande forward som är bra i hörnen och driver på mål. Bra skott också. Gjort många matcher i USA i år.

Vad tillför nyförvärven för kompetenser du tyckte ni saknade förra säsongen?

Jag tror vi spetsat målskytte, spelsinne och det defensiva spelet, det var det vi var ute efter i alla fall. Alla är bra skridskoåkare, har bra spelförståelse och ett bra defensivt spel. Jag tror de nya passar bra in i rollerna så vi blir ett bra lag, vi är ju ett lag först och främst.

Du nämnde att ni ska ha in en back till, vad är ni ute efter för typ av back?

Vi söker alltid bra spelare, men det är för att höja konkurrenssituationen, det är viktigt. En bra back som höjer tillvaron.

Det har ryktats om både Emil Jidskog och Daniel Josefsson, har det legat något i dom ryktena? Är de avskrivna?

Det har det. Jidskog har vi haft en dialog med, men han behöver något mer år till ute. Daniel var mer förra säsongen, vi är inte mogna för varandra riktigt än. Han vill spela professionellt något år till.

Om du kikar på er trupp lagdel för lagdel, hur tycker du att den ser ut?

Målvaktssidan är jag jättenöjd med, det är en bra kombination mellan ungt och gammalt. Bra målvakt i Viktor och en lovande i Isak.

Backsidan är stark och homogen, med bra skridskoåkare. Vi har både defensiva backar och offensiva kreativa backar.

Forwardssidan kommer vi ha fyra hårt jobbande kedjor med fart och kreativitet, en bra mix som passar vårt spel. Vi kanske formerar oss lite annorlunda i år med några mer utpräglade offensiva kedjor och några mer defensiva.

Jag har hört ryktas om att ni har som policy att alla som spelar i Tranås ska bo där, stämmer det?

I år blir det så och jag tycker det är skönt. Det är alltid en fördel när man har dom på orten, Schelin har pendlat tidigare till exempel. Men det är ingen policy så.

Har klubben någon uttalad målsättning om att nå allsvenskan innan ett visst årtal?

Vi satte en vision inför säsongen att vi ska ha som mål att nå allsvenskan senast 2021. Vi gjorde också ett bra första år som gav oss mersmak, det skiljer inte mycket. Det är något att sträva mot.

Finns kompetensen i truppen att nå dit redan säsongen som kommer?

Ja det kan vi ha om vi får till allting att stämma, och med någon förändring under säsongen så är det absolut möjligt.

Finns förutsättningarna i Tranås för att kunna etablera sig på allsvensk nivå?

Man får bygga upp det successivt och det är det vi jobbar på, men klart vi hoppas och tror det.

Vad behöver förbättras i så fall?

Det är både intäkterna och organisation givetvis, sedan är det ju en fördel att blir det framgång, då kommer det på köpet.

Om vi går tillbaka till denna säsong: Vilka konkurrenter ser du om allettanplatserna i södra ettan?

Det är vi, Troja, kanske Nybro, Kallinge och Kalmar. Dom får gärna vara favoriter.

Ser du Kalmar som favoriter?

Nej det gör jag inte. Tycker inte dom har så extremt bra lag och har bara spelat i ettan i ett år, tycker det är lite upphajpat.

Och vad ser du för hot längre fram från andra serier?

Du kommer från Mariestad och det är klart att dom ska kunna utmana, det tycker jag med det laget. Sedan är det Huddinge som ser ganska bra ut. Norrlandslagen är alltid svåra att avgöra... Det brukar också alltid dyka upp någon underdog.

Då tackar jag för pratstunden!

Tack själv, det var trevligt!

Publicerad av Krister Holm