Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH presenterar supporterklubbarna: Viking support

alt text

KORTFAKTA

Namn: Viking support

Klubb: Nybro

Grundad: 2005

Antal medlemmar: Ungefär 100

Hemsida: vikingsupport.se


Laget med hockeyettans näst högsta publiksnitt har naturligtvis en engagerad supporterklubb, Viking support. Ordförande i den är Jonas Johansson.

Hur grundades supporterklubben?

Jag har inte varit med hela tiden, utan jag kom med för åtta år sedan. Det fanns en annan supporterklubb på 90-talet men den försvann av någon anledning och sedan var det ett gäng som tyckte att det behövdes en så de startade upp Viking support.

Beskriv er verksamhet!

Vårt största syfte är att vara på plats på alla matcher, både hemma och borta. Vi anordnar bussresor till alla matcher, ibland blir det storbuss, ibland, minibuss, ibland bil. Största målet är att alltid vara på plats. Men vi hjälper också till på lite fester och tar hand om baren. Sedan säljer vi lotter emellanåt och bidrar till enkronasmatcherna. Det kan också vara annat om klubben behöver hjälp med och då rycker vi in om vi kan.

Vilken var den bästa bussresan?

Jag skulle vilja säga för 3 säsonger sedan när vi mötte Kalix i playoff då vi var 8 stycken som körde de 120 milen till Kalix. Vi körde upp till matchen och sedan körde vi hem direkt igen. Vi mötte dom nämligen en torsdag så vi åkte onsdag kväll och sedan var vi hemma fredag eftermiddag för sedan var det hemmamatch på lördag. När vi sedan skulle möta Boden nästa säsong så var vi inte så sugna på att göra om resan, det var rätt segt att inte få sova, så då åkte vi tåg istället.

Vad är er inställning till supporterinsamlingar?

Vi försöker ha en insamling i princip varje säsong, så också i år. Årets spelare är Robin Johansson, målvakten.

Vad är er inställning till att ha trummor i klacken?

Min personliga är egentligen att det hade varit kul att klara sig utan trumma, men vi har trumma i klacken. Det är mest för att vi inte är 100 stycken i klacken och då är det ett bra hjälpmedel för att hålla takten och få igång folk. De blir svårt annars när man inte är så många. Men är man på Djurgården så blir det ett enormt tryck utan trumma, så helst skulle jag vilja vara utan.

Vad är er bästa ramsa?

Där kan jag inte välja någon sådär. Vi har många som det blir bra tryck i, men det är svårt att välja en specifik.

Anordnar ni något tifo?

Ja det försöker vi göra. Föra säsongen hade vi tre stycken. Alla flaggor och banderoller målas alltid för hand, vi trycker inget. Vi tycker det blir mer stolthet i det när man gjort det själv, inte så plastigt.

Har ni något forum där ni diskuterar hockey?

Nej det har vi inte. Men vi är aktiva på facebook och twitter. Vi hade ett men det las ner för 7-8 år sedan.

Hur funkar samarbetet med föreningen?

Det tycker jag funkar jättebra, vi hjälps åt så gott vi kan.

Har ni någon blogg eller gör ni något annan media?

Nej, det är dåligt med det.

Vad har ni för problem med att bedriva en bra verksamhet?

I det stora hela rullar det på och det vi vill ha gjort får vi gjort, men som i alla klubbar så blir det mycket jobb på få personer.

Trots att laget gick sämre i år än tidigare säsonger ökade ni publikt väldigt mycket, vad betyder rivaliteten med Kalmar för det ökade intresset tror du?

Jag tror inte att det betyder så himla mycket, vi har haft en bra kärna med publik. Trots tunga säsonger har vi legat runt 1000 personer. Sedan är det klart att när vi mötte Kalmar hemma i premiären hade vi 2500 personer det hade vi inte haft om vi mött något annat lag, men vi har alltid haft en bra kärna.

Hur skulle du beskriva rivaliteten med Kalmar?

Det är klart det blir lite mer speciella matcher än mot Tyringe, men det är mer bland dom som gick på hockeyn på 90-talet, då var det mycket fighter, men Nybro vann oftast. Jag har inte mycket minne av dom, de har ju varit längre ner under många år. Men det är kul att de är uppe, det skapar intresse. Jag känner ingen oro, vi kommer ha dom bakom oss som vanligt.

Vad ser du för problem för hockeyettan som serie?

Jag tror att man borde dra ner på antalet lag. Som det är nu blir det matcher som inte blir så heta, så man slipper strykgängen. Kan man få ner det till en norra och en södra etta så vore det grymt, men det är väl inte realistiskt tyvärr. Men några lag färre tycker jag i alla fall så man slipper risken att det blir för många tråkiga matcher.

Vilket är ditt bästa minne från säsongen?

Det finns inte så många från förra, haha, det gick rätt kasst. Bommade allettan och bommade playoff… Men en vinst som var rolig var när vi vann första matchen mot Kalmar borta. Hemmapremiären mot dom var rolig med då det var så mycket folk, men då torskade vi. Nej det fanns inte så många ljusglimtar.

Om du kikar historiskt, vilket är ditt bästa minne då?

Mitt första stora minne var när vi gick upp i allsvenskan. Jag var 11-12 år, och vi mötte Västerås borta. Jag var för liten för att vara på plats, men när de kom hem så åkte laget med brandkåren före mitt i natten med massor med folk på plats. Men resorna till Kalix och Boden var också speciella. Man har också roliga minnen från matcherna mot Tingsryd och Oskarshamn.

Vad har ni för legendarer?

I taket hänger Björn ”Böna” Johansson som spelade i landslaget, Fredrik Olausson som gjorde många år i NHL och Åke ”Älgen” Elgström som gjorde över 500 matcher i Nybro. Sedan tiden jag varit med så är det Jonny Ågren som blir min legendar.

Vad tror du om laget i år?

Jag tycker det ser bra ut, det säger man väl varje år, men i år menar jag det. Det ser mer ut som ett lag i år. Möjligen saknas det kanske en riktig sniper men vi har många forwards som kan göra mål och poäng och det kanske är bra att det kan spridas ut lite. På backsidan har vi behållit många, det känns tryggt. Vi har också fått in en bra målis i Robin Johansson som kan bomma igen, det saknade vi förra säsongen kanske. Sedan har vi fått in Micke Tisell också, en tränare som varit med ett tag och skaffat rutin. Vi ska absolut till allettan!

Vilka ser du som era största konkurrenter om placeringarna?

Det finns några: Troja, Vimmerby, Tranås kanske, Krif, Kalmar också. Så det finns några som sagt.

Vilken är din favoritspelare i laget?

Då säger jag Alex Ek, han är alltid överallt på banan och har även näsa för målet och kan göra assist. Rivig och sliter alltid, ger aldrig upp.

Vem får sitt genombrott?

Jag tror på Fredrik Strömgren. Han hade en kurva som pekade uppåt och tror han kan ta ännu större kliv i år. Även egna junioren Hugo Arvidsson som kom in mitt under säsongen och gjorde det bra, han kan också ta stora kliv.

Vem är stjärnan i laget?

Jag tror nog det blir Alex Ek.

Då tackar jag för en väldigt trevlig pratstund!

Tack själv!

Detta var sista supporterklubben som anmält intresse att vara med i min presentation av hockeyettans supporterklubbar. Antagligen har jag med det täckt in de stora, men är det någon mer som vill vara med är de välkomna att kontakta mig på hkrister@msn.com

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm