Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH presenterar supporterklubbarna: Oxarna

alt text

KORTFAKTA

Namn: Oxarna

Klubb: Mariestad Bois

Grundad: 2006

Antal medlemmar: Drygt 120

Hemsida: oxarna.se


Min egen supporterklubb, Oxarna, vars hemsida ni nu läser på, är en aktiv supporterklubb och västra ettans största. Då det inte går så bra att intervjua sig själv så sker snacket istället med Oxarnas kassör, Gustaf Bobeck.

Hur grundades supporterklubben?

Det var säsongen när vi kvalificerade oss till allsvenskan som du och Henrik drog igång det, men själv var jag inte involverad utan då skrev jag på Bois hemsida bara. Det var på så sätt jag lärde känna dig du också skrev där. Sedan skrev jag i två år, men jag var som sagt var inget involverad i supporterklubben förrän för tre år sedan då du frågade mig om jag ville engagera mig.

Beskriv er verksamhet!

Vår verksamhet går ut på att stödja Bois ekonomiskt till viss del men också att stödja på bortaresor och ha en klack. Det stora jobbet är bortaresorna. Vi har också en skills competition som är väldigt uppskattad innan första träningsmatchen för att få folk att tänka på hockey igen. Första året siktade vi på max 100, men då kom det 500 så då var det körigt att bjuda på kaffe! Sedan hjälper vi Bois om de vill ha hjälp med något, det kan vara lite olika uppdrag, vi hade bland annat hand om supportershopen under många år. Under fem år drev vi också en minigolfbana som vi la ner mellan 1200 och 1500 ideella timmar per säsong på, men det blev lite brist på folk så vi fick avveckla den. Ekonomiskt stöttar vi Bois genom att vara matchvärd någon match och vi är också med på enkronan och vi har också haft insamlingar.

Arrangerar ni några bussresor?

Ja det gör vi, det brukar bli kanske 4-5 per säsong.

Vilken var den bästa bussresan?

Förra säsongen var det bussresan till Grums som vi hade två fullbokade bussar till. Det var en riktigt rolig resa men der var också lite extra krydda att Viasat gjorde ett reportage om Daniel Wessner som sadlat om från hockeyspelare till att bli domare under samma match. (För länk till reportaget se längst ner). Det var kanske första matchen som vi vunnit sedan jag blev bussansvarig för tre år sedan, det är märkligt egentligen. Men trots alla förlusterna så har vi alltid väldigt roligt på bortaresorna, visst kan det vara något hängande huvud första minuterna, men efter en kvart är stämningen på topp igen. Det är alltid positiva resor och aldrig något bråk, därför är det väldigt roligt att arrangera resor också.

Vad är er inställning till supporterinsamlingar?

Vi har som jag sa haft insamlingar, inte förra säsongen men för två och tre år sedan hade vi. För två säsonger sedan drog vi in 55000 kronor till att få hem Douglas Lögdahl vilket gjorde att han kom tillbaka, den var lyckad. Min inställning till supporterinsamlingar är dock att man inte ska ha en varje säsong, då det finns folk som stör sig på att man tigger pengar. Det blir roligare om man gör det kanske var tredje säsong eller något så man slipper gnäll och det blir mer en kul grej.

Vad är er inställning till att ha trummor i klacken?

Dom gånger man inte har trummor blir det tråkigt. På hockeyettannnivå så är det inte tillräckligt stora klackar för att inte ha det. Tranås hade imponerande bortafölje när de var hos oss men de behövde ändå två trummor för att det ska bli riktigt bra.

Vad är er bästa ramsa?

Jag står faktiskt inte i klacken utan sköter mer det runt om, men den bästa är ju

”Mariestad,

Ja vi är bäst i Skaraborg,

Vi ska krossa er,

på läktarn och is,

För vi är Skaraborgs stolthet!”

Den blir det bra tryck på.

Anordnar ni något tifo?

De senaste åren har vi inte haft så mycket mer än vid något enstaka tillfälle, som när Filip Thörnqvist firade 400 matcher, men till kommande säsong ska det bli ändring på det då vi tillsatt en speciell tifogrupp som ska se till att det händer lite.

Har ni något forum där ni diskuterar hockey?

Vi har en hemsida som heter oxarna.se, ett traditionell forum där alla kan skriva via facebokinloggning. Men vi har också två facebookgrupper, en för alla Boisare och en stängd för Oxarnas styrelsemedlemmar.

Hur funkar samarbetet med föreningen?

Det har blivit bättre och vi ser fram emot kommande säsong.

Har ni någon blogg eller gör ni något annan media?

Vi har Krister Holm! Du gör så himla mycket! Problemet är nästan att du gör för mycket så folk inte förstår att de måste hjälpa till också. Men du driver ju en blogg på oxarna.se och en podd som heter Holmgång.

Vad har ni för problem med att bedriva en bra verksamhet?

Det är folk, att vi är en klick som får göra allt arbete och då kan man inte genomföra allt vi vill göra. Vi har pengar och idéer men saknar att fler hjälper till för att genomföra allt vi vill göra.

Hur är intresset i orten kring laget?

Jag skulle säga väldigt stort, nu kan jag inte snittet men det har ökat under många år, och var man än är så finns det alltid någon man kan tjata hockey med.

Hur är intresset i serien?

I min värld är vi i en ganska tråkig serie. Vi har blivit av med Vimmerby och Tranås de senaste åren och det är några lite halvtråkiga lag. Det är inte superkul att åka till Surahammar till exempel. Det är ju mycket enklare att ordna supporterresor till lag med lite drag runt, som Ljungby till exempel. Det var roligt när Västerås var nere en säsong och det ska bli kul att åka och se Nyköping som har kommit till västra i år.

Vilket är ditt bästa minne från säsongen?

Det måste vara Visbyresan, trots förlusten så var det en himla kul resa. Gött tjat med alla Boisare som var på plats för att stötta laget och även om vi var besvikna efter förlusten så kom vi över det med lite bowling och trevligt umgänge, det går inte att sura i så trevligt umgänge.

Om du kikar historiskt, vilket är ditt bästa minne då?

Det är ju när Bois gick upp i allsvenskan. Tyvärr missade jag nästan alla bortaresor då jag precis träffat min nuvarande fru, men jag såg hemmamatcherna trots att jag bodde 11 mil bort i Jönköping och matchen när vi gick upp var magisk. Stämningen var totalt obeskrivlig! Även första bortamatchen i allsvenskan i Troja när Zettergren gjorde 2-2 på ett höstlöv med 10 sekunder kvar, sedan avgjorde Wallin i sudden är ett starkt minne. Han blev intervjuad i tidningen efteråt och sa att han var så trött att han bara blundade och sköt. Det var en väldigt rolig resa.

Vad har ni för legendarer?

I min värld så är det Ronny Johansson som står högst. Han var en komplett spelare, som gjorde allt på isen. Jobbade stenhårt, kunde göra magiska genomåkningar och göra mål samtidigt som han kunde servera medspelarna pucken på guldfat. Han hade lätt kunnat spela högre upp om han inte haft så stort klubbhjärta. Sedan kommer man ihåg Tommy Fritz som jag intervjuade efter vi gått upp i allsvenskan. Jag fick göra den på HV:s kansli och alla som såg mig där måste ha förstått vilket fan jag var med stora ögon och öppen mun.
Men det är ju mina egna legendarer, om man tittar vilka som är Boislegendare utåt så är det kanske Tommy Samuelsson, Harald Lückner eller Peter Ottosson. Blivande legendarer kanske Adam Werner, Eddie Larsson eller Viktor Andrén blir.

Vad tror du om laget i år?

Jag tror att det kan bli väldigt väldigt bra, Anledningen till det är Appelgren. Han kommer att få ihop det till ett lag, det har han lyckats med var han än varit och det felades förra säsongen. Sedan tror jag killarna tycker det är roligare att spela hockey under en så kompetent tränare som Andreas är.

Tittar man på det lagmässigt så har vi ett ganska liknande lag som förra säsongen, det är väl några backar som bytts ut bara. Själv hade jag gärna behållit Anderberg, men det ser komplett ut ändå. Sedan är det en center- eller forwardsspets som ska in och får vi inte det så ser det otroligt intressant ut.

Vilka är era rivaler?

Skövde IK, det går ju inte svara annat, haha! Sedan var det kul att få mäta sig med Västerås när de var nere också. När man möter Skövde ska man vinna, så är det bara. Fast det gör vi ju också, jag tror vi vunnit 10 av de senaste 13 matcherna. Det finns inget annat i år heller, sedan har Skövde ett intressantare lag i år, för första gången på flera år har de några bra centrar. Men att Bois vinner är solklart, det tror jag inte ens Skövdesupportrarna kan snacka bort. Sedan vill jag passa på att be Perka (Per-Erik Odh, Skövdesupporter) om ursäkt för hur jag behandlade honom i en dröm jag hade häromdagen. Derbyt sändes på storbild i min dröm och jag var väldigt odräglig mot honom, och jag skäms även om det var en dröm, så jag får som sagt be om ursäkt! Perka är en sköning man alltid kan snacka med.

Vilka ser du som era största konkurrenter om placeringarna?

Grundserien ska vi ju vinna egentligen men vi har lyckats schabbla bort det de senaste åren. För några år sedan hade jag spelat på Bois som seriesegrare men åkte upp i sista matchen mot Borlänge och ställde upp med b-laget och förlorade matchen och seriesegern, då var man inte glad! Ska jag tippa serien så säger jag därför 5:a Lindlöven, 4:a Borlänge, 3:a Skövde, vi tvåa och Nyköping som vinnare.

Men vi vill gå längre och där har problemet varit att vi presterat för dåligt i allettan. Så egentligen är alla allettanlagen konkurrenter, för vi behöver vara med i toppen där för att nå så långt som vi siktar på i år. Ska jag välja en konkurrent så är det nog Troja ändå, de brukar vara med i toppen och är sköna att vinna mot.

Vilken är din favoritspelare i laget?

Den är svår egentligen då man gillar så många och jag vill inte säga Filip Thörnqvist för det säger ju alla. Jag säger Erik Olsson, den kämparandan som han visar upp finns inte egentligen. Jag kommer ihåg första sejouren han var här då han gjorde några magiska insatser, bland annat mot Hästen vilket kanske gjorde att han fick kontrakt med dom sedan. Hans förmåga att alltid komma med fart och kraft och bryta in mot mål och sedan avsluta är enorm. En jätteviktig spelare.

Vem får sitt genombrott?

Jag säger Jesper Lindén. Han var förstaårssenior säsongen som gick och gjorde det bra, men jag tror han gör det ännu bättre i år.

Vem är stjärnan i laget?

Det är Filip Thörnqvist. Vi har mer namnkunniga spelare som gör mer poäng som Eddie Davidsson och Douglas Lögdahl men Filip ger allt i alla lägen och har burit laget en massa år nu med sin inställning och med sitt sätt att vara. Sedan är han en profil som gillar att synas och snacka också vilket gör honom till en stjärna.

Då tackar jag för en väldigt trevlig pratstund!

Alltid trevligt!

För att se reportaget med Wessner där också Oxarna syns klicka på denna länk!

Publicerad av Krister Holm