Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH listar norra ettans bästa värvningar

I norra ettan är det Boden som värvat tyngst och fått två deltagare i min femma match målvakt, men det är ett mindre namnkunnigt lag som faktiskt har lyckats få in tre. Kiruna IF har vänt blickarna österut och hittat tre, som jag tror, guldkorn.

Målvakt

Henrik Edström (Vännäs)

Det stod mellan Vännäs nyförvärv Henrik Edström och Piteås John Vestermark, men valet föll på den förstnämnde till slut. Edström läser spelet väldigt bra och agerar väldigt lugnt i kassen vilket ingjuter trygghet i backarna. Var väldigt viktig för Borlänges fina försvarsspel innan jul förra säsongen och hade imponerande 95,5 i räddningsprocent under hösten, bäst av alla. Är dessutom väldigt skicklig med klubban och blir nästan som en extra back i och med att han kan sköta uppspelen. Den där flickvännen som lockade honom till Vännäs var nog utskickad av Vännäs klubbchef Erik Åström! ;-)

Backar

Per Savilahti-Nagander (Boden)Valtteri Lemmetty (Kiruna IF)

Bodens Per Savilahti-Nagander är det mest meriterade backförvärvet i hockeyettan denna säsong. Den 195 cm långe och 103 kg tunge backbjässen har över 200 matcher i SHL och över 100 allsvenska matcher under bältet. Dessutom långt över 300 Liiga-matcher, så man förstår att 34-åringen har en hel del rutin att falla tillbaka på. Den defensivstarke 34-åringen kommer att bli ett monster att ta sig förbi och kommer naturligtvis att matchas flitigt i avgörande defensiva lägen.

Vid sin sida så får han ett inte lika rutinerat och meriterat kort men Kiruna IF:s Valtteri Lemmetty känns yngre och kanske mer spännande och saknar inte helt meriter. Drygt 100 Mestis-matcher har 24-åringen hunnit med och han har också hunnit med att ta en silvermedalj i Mestis. Och som jag skrivit i tidigare blogginlägg (läs om östra ettans värvningar) så är Mestis en bra liga och har man lyckats där så håller man bra klass.På finska hockeyettannivån (Suomi-sarja) så har han dessutom varit tämligen produktiv, så han kan säkert peta in en och annan kasse också i gruvstaden. Beskrivs som en allroundback som är bra på rören och gillar att smälla på, såna är välkomna i alla lag!

Forwards

Kevin Loppatto (Boden)Olli-Aleksi Pietälä (Kiruna IF)Jussi-Pelto Arvo (Kiruna IF)

Kevin Loppatto gjorde stor succé säsongen som gick och vann hela norra ettans målliga med sina 16 mål. Det öppnade allsvenska storkklubben Björklövens ögon som gav honom chansen under hockeyettanuppehållet. Där fortsatte succén och han satte den avgörande 3-2-kassen mot AIK i sin första allsvenska match. När ettan drog igång igen så var han dock tillbaka i Vännäs igen och då verkade han tappat sugen rejält för den tidigare målkungen noterades inte för enda kasse efter jul och endast sju assists. Det är dock inget snack om att potentialen finns där.

Som center placerar jag Kiruna IF:s Olli-Aleksi Pietälä som också gjort det väldigt bra den finska allsvenskan (Mestis) under flera år, trots att han är relativt ung (25 år). De senaste tre säsongerna har han snittat över en halv poäng per match och fått stort förtroende av tränaren i alla spelformer. Med bra spelsinne och direktskott så kommer han att tillföra spets och jag skulle inte vara förvånad om han vinner den interna poängliga i Kiruna IF.

Det blir faktiskt också en tredje Kiruna IF-spelare som tar plats bland de bästa nyförvärven i den norra ettan. Jag tycker att de hittat spännande spelare i Mestis. Jussi-Pelto Arvo har dessutom spelat i samma kedja som Olli-Aleksi Pietälä i RoKi och då hade de väldigt bra poängproduktion tillsammans. Om Olli-Aleksi är framspelaren så är Jussi-Pelto målskytten. Han har bra skridskoåkning och skott men kan också ta en defensiv roll. Med de två finnarna som stomme så kan det bli en riktigt stark förstakedja i IF.

Publicerad av Krister Holm