Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH presenterar supporterklubbarna: Rebellerna

alt text

KORTFAKTA

Namn: Rebellerna

Klubb: Skövde IK

Grundad: 2004

Antal medlemmar: 88

Hemsida: rebellerna.com

Är det någon som undrar var de verkligen eldsjälarna finns är det bara att titta in i supporterklubbarna. Som i Skövdes supporterklubb Rebellerna till exempel. Dess ordförande Kristoffer Bennemyr pendlar 20 mil från sitt hem i Lysekil för att gå på hemmamatcherna i Billingehov.

Kan du berätta för oss hur grundades Rebellerna grundades?

Jag var med och bildade klubben 2004. Vi var några på läktarna som tyckte att det inte fanns någon organiserad klack, visst fanns det några som gapade men inget organiserat. Så vi bestämde oss för att starta en supporterklubb och efter några månaders planeringar så startade vi klubben 16 december 2004.

Beskriv er verksamhet!

Som alla supporterklubbar så stöttar vi laget i med- och motgång. Vi har hand om supportershopen och vi hjälper till vid introt. Vi har chokladhjul vid bilbingon i Igelstorp där inkomsterna går till bussresor och för att främja supporterkulturen. Sedan anordnar vi bussresor så gott det går, det har varit svalt intresse bland medlemmar senaste åren så det har mest varit minibussar som gått iväg. Sedan är det några som alltid åker så det är ju alltid folk på plats. Förra sommaren var vi också med på Törebodafestivalen och drog in lite pengar.

Vilken var den bästa bussresan?

2006 när vi åkte till Borås med 176 personer. Då var det bra tryck och laget vände 3-0-underläge till 3-3 dessutom. Sedan under kvalserien (säsongen 03/04) till allsvenskan hade vi 5 fantastiska bussresor, men det var innan rebellerna bildades.

Hur stöttar ni klubben, ekonomiskt och/eller med arbete?

Vi är alltid med på enkronan till exempel och sedan köper vi en spelarvepa varje säsong. Sedan om det kommer något "tiggeri" brukar vi vara villiga att skänka en summa. Klacktrappan startade vi också förra säsongen och det drog in en slant till klubben. Sedan är inte budgeten satt än så vi får se, men vi gav dom ett generöst bidrag i år på 30000 kronor som räddade licensen för föreningen. Det var ett enkelt val, annars hade vi fått spela tvåan.

Du nämnde något om en klacktrappa, vad är det?

Vi ville få mer folk till klacken och då sa vi att för varje extra person som ställde sig i klacken så skulle Skövde få x antal kronor, ju fler matcher de stod desto mer pengar. Men det gav väl inget jättestort genomslag. Men vi kör i år igen och hoppas på bättre genomslag, i år så är vi också ute i juniorlagen och presenterar idén. Vi har en stor klacksektion som vi hoppas få välfylld, och därmed mer tryck i klacken givetvis.

Vad är er inställning till supporterinsamlingar?

Om det är genomtänkt och genomarbetat så är vi positiva till att ha supporterspelarinsamling. Men då vill man gärna veta vem dom lägger pengar på, men det får man inte alltid veta. Sedan är en supporterspelare alltid en chansning, utom Thegel då som var ett säkert kort. Men vi är ganska positiva till det.

Vad är er inställning till att ha trummor i klacken?

Positiv så länge den sköts rätt, med andra ord en trumslagare som kan trumma i takt och få igång klacken. Den ska inte ta över men det gör den ibland tyvärr, men det beror på trummisen. Men generellt är vi mycket positiva till trumma.

Vilken är er bästa ramsa?

Vi har för många att välja på… Men jag säger:

”Heja di röe

å inte di dära

Nu ska vi ta å trampa di på tära

S-I-K”

… klapp, klapp klapp.

Det är en riktig klassiker!

Anordnar ni något tifo?

Vi har haft en tifogrupp med tifoansvariga men de har försvunnit tyvärr. Men vi försöker anordna något varje säsong med nya flaggor och någon OH-flagga.

Har ni något forum där ni diskuterar hockey?

Rebellerna.com/forum. Sedan har vi också en facebookgrupp för rebellerna och en chattgrupp för styrelsen.

Hur funkar samarbetet med föreningen?

Oerhört bra, mycket bättre än på länge. Det var inte alltid smärtfritt tidigare men nu funkar det hur bra som helst. Rak kommunikation och lätta att prata, så det är mycket bättre.

Har ni någon blogg eller gör ni något annan media?

Inte rebellerna, men Richard Dahl och Emil Ljungberg gör en podd i Skövde IK:s regi.

Vad har ni för problem med att bedriva en bra verksamhet?

Det är som många supporterklubbar att det är svårt att få folk att engagera sig, det är en klick som gör allt, arrangerar resor och vad det nu är. Sedan har vi haft en klubblokal som tyvärr fått utrymmas pga av en brand i januari.

Hur är intresset i Skövde kring laget?

När det går bra för laget pratas det mycket om det. När det går dåligt så pratas det inte lika mycket och det syns på publiksnittet också, Vi har alltid varit ett publiklag men inte i vinter. Det var också sämsta säsongen resultatmässigt sedan vi trillade ur allsvenskan -05.

Hur är intresset i serien?

Det är ändå på väg uppåt känns det som. De första åren i västra så var det bara några enstaka lag som det fanns intresse kring men nu har till exempel Nyköping kommit till, det ska bli spännande. Jag ser gärna en klackmatch i varje match, det är tråkigt när det inte är något tryck i hallen.

Vilka är era rivaler?

Det är svårt att säga något annat än Mariestad. Dom matcherna är dom viktigaste på hela säsongen, ska man vinna två matcher så är det mot Mariestad. För mig spelar det ingen roll om vi förlorar resten bara vi vinner mot Mariestad. Det finns Skövde och så dom som vi inte tycker bort 3 mil bort, lillebror. Vi kör inte hatramsor längre, det är positivt för läktarkulturen, men sedan är jag inte främmande för att säga vad man tycker om klubben. Det är antagonisten man bara ska slå, det betyder så mycket. Man är så nervös när det är derby, det känns som man ska spy. Men det finns inget bättre än när man lämnar hallen med tre poäng efter en derbyseger, det finns verkligen INGET som slår det! Jag kommer aldrig att glömma när vi vann i Katrinhallen med 8-1! Bois vann skotten med 48-18 men vi vann med 8-1. Höstlövsskott, allt gick in, allt!

Tror du det är lika viktigt för spelarna?

Det hoppas jag. Nu har vi fått behålla ett gäng spelare som varit här länge och dom här killarna hoppas man fått in ett SIK-hjärta och att de visar det på matcherna. Forsmark, Henriksson och Frödelius är alltid maxtända, Frödelius kanske övertänd till och med. Det är dom bästa matcherna på säsongen också för spelarna.

Tror du det är positivt för klubbarna också?

Jag tror det är väldigt positivt. Utan Mariestad så hade inte Skövde IK varit lika heta och läktarkulturen i hela hockeyettan hade inte varit lika heta, det måste vara ettans hetaste derby. Det gynnar intresset och det sporrar klubbarna att hela tiden bli bättre än den andra, konkurrens är bra och utvecklande och dessutom ger det ju pengar till klubben.

Vilket är ditt bästa minne från säsongen?

Det var en dålig säsong, men segern mot Tranås hemma var otroligt skön. Det var bra stämning i klacken och så vann vi med 5-4 efter straffar efter att ha kvitterat med knappt 4 minuter kvar.

Om du kikar historiskt, vilket är ditt bästa minne då?

1-8 mot Mariestad, hehe! Nej men påskafton 10 april 2004 när vi gick upp i allsvenskan. Vi mötte Troja och det var 1-1 på isen och båda lagen gick upp, den matchen var underbar. Sista 30 minuterna så var det knappt någon som gick över halva plan, det var bara åka upp till röd, dumpa och åka hem igen. Det var ingen vacker hockey kanske, speciellt inte om man höll på Örebro som gått upp om något lag vann, men för mig var det väldigt vackert. Det var champagne överallt, på hela isen. Jag har fortfarande ståpäls när jag tänker på det.

Vad har ni för legendarer?

Lars Trygg, Peder Åstemo och Jan-Allan Klangs tröjor hänger i taket. Men sedan måste man säga Jarno Honkkonen som har poängrekordet för en säsong. Sedan gillade jag personligen Erik Örnberg, han var otroligt snabb på skridskorna. Jonas Björkman var också en mycket bra spelare, trots att han kom från Mariestad. Niklas Dyrén och Peter Andersson var två väldigt bra målvakter. Dyrén stod på huvudet och räddade allt säsongen vi gick upp i allsvenskan.

Vad tror du om laget i år?

Jag tror och hoppas att det är bättre än förra säsongen, vilket inte är svårt i och för sig. Vi har bytt ut majoriteten av backarna, det var vår akkilleshäl förra säsongen och har varit så i flera år. Sedan har vi också en bättre centersida, vi har fått in Jonathan Ström också. Vi vill gå till allettan och playoff, det är ambitionen.

Vilka ser du som era största konkurrenter om allettanplatserna?

Jag tror inte vi har några, vi vinner serien, haha! Nej man jag tror Bois och Nyköping är med i toppen, Forshaga gjorde det bra förra säsongen, frågan är om de kan bli bättre i år. De har säkert som mål att gå dit. Lindlöven vill säkert ha revansch och Köping kanske kan blanda sig i. Borlänge tror jag inte på och Sura blir sist som vanligt. Det känns som att det är en väldigt öppen serie även om Mariestad får gälla som storfavorit, dom måste väl ha som mål att gå till kvalserien minst.

Vilken är din favoritspelare i laget?

Då är det Alexander Henriksson, för mig utstrålar han hjärta. Han, Oskar Forsmark och William Frödelius är mina favoriter samtidigt som dom är de tre köttigaste spelarna. Det märks vad jag går igång på, haha. Jag gillar spelare som spelar med hjärta.

Vem får sitt genombrott i år?

Jag hoppas ju att det blir Rasmus Gustafsson, han gjorde kanske inte sin bästa säsong i karriären men det var hans första seniorsäsong också. Sedan tror jag att Anton Brandhammar kan bli ett utropstecken också. Sedan vore det roligt om även någon av juniorerna, som Erik Möller född -02 kan få ett genombrott, det vore häftigt.

Vem är stjärnan i laget?

Det får bli Thegel, han är den enda. När han får spela vinge så hittar han målet väldigt frekvent. En utpräglad målskytt. Fick spela center förra säsongen, det var ingen som förstod varför egentligen.

Då tackar jag för en väldigt trevlig pratstund!

Tack detsamma, det är alltid trevligt att snacka med dig trots att du håller på fel lag, haha!

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm