Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH listar västra ettans bästa värvningar

Min serie om ettans bästa värvningar går vidare. Denna gång är det den västra ettans tur att få nyförvärven satta under lupp. En femma med målvakt är det som tas ut, en femma som jag tror skulle matcha toppfemmorna i vilken ettanserie som helst.

Målvakt

Daniel Fahlström (Nyköping)

Nyköping har verkligen varit offensiva i sitt rekryteringsarbete och har radat upp meriterade nyförvärv. Vassaste värvningen av dom alla måste dock värvningen av Huddinges Daniel Fahlström vara. Den stabile burväktaren har tillhört ettans kanske tio bästa målvakter under flera år trots att han endast hunnit fylla 24. Har också skaffat rutin från två kvalserier. Har en väldigt hög högstanivå framför allt, men kan vara lite ojämn. Är väldigt tät lågt men lite svagare på höga skott.

Backar

Tobias Björklund (Mariestad)Marcus Björk (Borlänge)

För två säsonger sedan kom han tvåa i hela ettans poängliga för backar, en poäng efter Joel Persson vars säsong bar honom direkt till SHL och numer NHL. Tobias värvades av allsvenska Västervik men fick inte ens visa vad han kunde och bytte till Kristianstad där han gick helt ok. Men han trivdes aldrig och valde då att flytta hem till Filipstad där han säsongen som gick och snittade där som back 1,28 poäng per match. Nu är han tillbaka i staden och laget han trivts allra bäst i och den före detta vinnaren av såväl J18:s som J20 superelits poängliga för backar kommer säkert göra avtryck i poängligatoppen också denna säsong. Har ett riktigt bra spelsinne och en teknik som gör att han kan transportera puck som få andra. Har dessutom en förmåga att alltid få igenom skotten, en kombination som gör att han är riktigt vass i powerplay.

Marcus Björk hade en riktigt bra säsong i Huddinge säsongen som gick och fick mycket istid. Noterades också för finfina +15 i plus/minus under seriespelet. Storleken och styrkan använder han på ett bra sätt i egen zon, men han är inte heller oäven offensivt då han både har bra skridskoåkning och bra blick.

Forwards

Andreas Maier (Nyköping) - Alexander Kovalonok (Lindlöven)Lucas Jidenius (Mariestad)

Andreas Maier är ganska kvick och teknisk, men framför allt en riktig mönsterbrytare. Var redan från unga år en stor talang som snittade över en poäng per match redan som 18-åring. Förra säsongen gjorde han det riktigt bra i Huddinge och därför var det inte förvånande att Fredrik Mälberg väljer att plocka med sig honom när tränaren nu fortsätter sin gärning i Nyköping. Källan jag pratade med skulle väldigt gärna se honom tillsammans med miniliraren Mörnsjö, ”Det skulle bli en riktigt spännande kombination.”

Den rutinerade (33 år) centern Alexander Kovalonok har på 397 hockeyettanmatcher noterats för imponerande 398 poäng! När han förra säsongen noterades för 51 poäng och kom sexa i hela ettans poängliga så var det ändå bara hans tredje bästa säsong poängmässigt. Då ska man dessutom ha i åtanke att han hela sin karriär i stort sett spelat i bottenlag. Han är inte heller bara en framspelare som jagar andraassists, tvärtom, över 44% av hans poäng är mål. Lägger man dessutom till att han inte bara har ett bra spelsinne utan är en väldigt duktig tekare och står sig bra defensivt så får man bild av en tämligen komplett center som kan lyfta ett lag. Lindlöven ska skatta sig lyckliga över att Alexander har ett jobb som han inte vill sluta vilket gjort att han inte nappat på alla anbud som lär ha haglat runt honom från både större ettanklubbar som allsvenskan. Nu har de en spelare att bygga kring, vilket är viktigt för laget som dragit i handbromsen till spelarbudgeten ordentligt.

Jag hade enormt svårt att bestämma mig för den sista positionen, men bestämde mig till slut för att ge Lucas Jidenius den. Lucas är en otroligt snabb och teknisk spelare som hela tiden går raka vägen på kassen. Detta har gjort att han alltid gjort mycket poäng i junioråldern, senaste säsongen gjorde han över en poäng per match och var med i toppen av superelits poängliga. Var ytterst nära att få a-lagskontrakt med Luleå men föll på målsnöret och siktar nu in sig på att göra en bra första seniorsäsong i Mariestad istället. Det ska bli spännande att se vad Andreas Appelgren kan få ut av talangen.

Publicerad av Krister Holm