Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH listar södra ettans bästa värvningar

Igår kom jag i samspråk med Gap Control på twitter när han utsåg Hugo Enock till en topp 3-värvning i den östra ettan. Det gjorde att jag började fundera på vilka som är ettans bästa värvningar och när jag skrev det så uppmanade han mig till att göra en lista. Då jag gärna lyssnar på er som läser bestämde jag mig för att ta tag i saken. Då det finns så himla många bra nyförvärv så bestämde jag mig för att lista de bästa serie för serie och att ta ut en förstafemma med målvakt. Jag börjar med den södra serien.

Uttagningskriterier är att de ska hålla hög klass samt att de tillsammans ska bli en bra fungerande femma.

Målvakt

Robin Johansson (Nybro)

Målvaktsspelet i Nybro var en liten akkilleshäl säsongen som gick och det bestämde sig klubbledningen tidigt för att göra något åt. Man var också snabbt framme när den före detta Trojamålvakten Robin Johansson lämnade allsvenska Karlskrona. Nu ordnade det sig ändå för Troja med målvakter, men det var säkert en liten näsbränna att man inte fick tillbaka sin egenfostrade talang. I Robin så får Nybro en trygg och lugn sista utpost som håller en väldigt hög lägstanivå. Även om sejouren i allsvenskan inte gav någon succé så har han säkert dragit lärdom av tiden och kommer nu tillbaka till ettan som både en bättre målvakt och full av revanschlusta. Det kommer lyfta Nybro i vinter.

Backar

Kristjan Cepon(Kalmar)Kevin Karlsson (Troja)

Jag ska erkänna att uttagningen av Kalmars nyförvärv Kristjan Cepon är en liten chansning då man kanske tjusas lite väl mycket av den slovenska landslagsplatsen och den fina poängskörden i alpligan. Men de få bilder man sett visar på en med tanke på storleken (195 cm, 100 kg) rörlig back med bra blick, så landslagsplatsen och de många poängen har antagligen inte kommit av en slump. Så Kristjan kommer säkert bli en tillgång både offensivt och defensivt.

Jag tänkte först komplettera upp backsidan med en defensiv pjäs och funderade då på spelare som Tranås förvärv Filip Halvordsson eller Kalmars Marcus Lundberg, men då jag bedömer att Cepon är tämligen allround (kolla plus/minus) så väljer jag istället skridskostarke tvåvägsbacken Kevin Karlsson som Troja plockat in. Kevin har gjort några riktigt starka säsonger där han svalt massor med istid i Tyringe och Dalen och framför allt senaste säsongen så spelade han med enormt självförtroende. Han blir ett välkommet tillskott till Trojas tidigare aning tröga backsida.

Forwards

Marcus Paulsson (Mörrum)Pierre Gustavsson (Vimmerby)Mattias Elfström (Troja)

Wow, vilken värvning! Det var min första tanke när lilla Mörrum i slutet av april tillkännagav något som måste vara en av ettans bästa värvningar på många, många år. A-landslagsmeriterade Markus Paulsson! Svenska mästaren! NLA-mästaren! Killen som gjort 88 SHL-mål på 382 matcher och som trots alla meriterna fortfarande inte är avdankad, då han kom trea i allsvenska Karlskronas poängliga med 36 poäng på 50 matcher. ”Pålle” tillkännagav att han ville komma tillbaka till sin moderklubb medan han fortfarande hade något kvar att bidra med och det kan ni vara säkra på att han kommer att göra. Visst, han är 35 år och inte på toppen av sin karriär, men nog kommer han att vara med och slåss i toppen av hela ettans poängliga, och det trots att omgivningen kunde sett bättre ut.

Det finns betydligt flashigare poängcentrar jag skulle kunna ha valt, som Johan Järlefelt (Kalmar), eller Karl Olovsson (Troja). Men jag väljer ändå att ge centerpositionen till den till Vimmerby återflyttande Pierre Gustafsson. Den skridskosnabbe och smarte centern ger alltid allt för laget och har en enorm arbetskapacitet. En perfekt lagspelare som aldrig slarvar i hemjobbet men som samtidigt inte är oäven offensivt. Har nu dessutom skaffat sig allsvensk rutin efter tre säsonger där, och kommer bli otroligt nyttig för ett rätt åderlåtet Vimmerby.

Som komplement till de två rutinerade pjäserna så ville jag ha en yngre, gärna med lite kraft. Då passar 22-årige Mattias Elfström alldeles utmärkt. En stor (192 cm, 88 kg) och kraftfull spelare som ändå är bra med pucken och dessutom med bra blick. Spelade i Hanhals förstakedja och var starkt bidragande orsak till deras lyckade säsong med sitt poängsnitt på exakt en poäng per match under seriespelet. Har dessutom värdefull rutin från en säsong i allsvenskan. Vann för övrigt assistligan i hockeyettan södra säsongen som gick. Ger Troja honom speltid så lär han leverera.

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm