Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH presenterar supporterklubbarna: Flying cranes

alt text

KORTFAKTA

Namn: Flying cranes

Klubb: Tranås AIF

Grundad: 1999, så vi firar 20 år under säsongen.

Antal medlemmar: 512

Hemsida: taif.se har vi en undersida på, ingen egen.


När jag skrev om Tyringes supporterklubb, Blue foxes, så skrev jag att de antagligen var ettans största supporterklubb. Men idag när jag intervjuade Tranås supporterklubb Flying cranes ordförande, Patrik Månsson, så fick jag lära mig annat. Med massiva 512 medlemmar är de överlägset störst i min intervjuserie så här långt.

Hur grundades supporterklubben?

Det var ett gäng, kommer inte ihåg namnen nu, som tyckte det var dags att dra igång en supporterklubb igen efter att den legat nere några år. Det gick ganska bra för klubben, vi spelade i superallsvenskan mot Timrå med Henrik Zetterberg i laget bland annat. Torgny Bendelin som var tränare i TAIF då tyckte publiken var tystlåten, så då var det ett gäng som drog igång supporterklubben. Dom flesta som drog igång klubben finns fortfarande kvar, men det är bara en som sitter i styrelsen.

Beskriv er verksamhet!

Framför allt försöker vi arrangera bortaresor och det lyckas vi väldigt bra med tycker jag. Vi hade en höjdpunkt med fem stora fulla bussar till Vimmerby. Vi är bra på att mobilisera oss till rätt matcher. Det var mycket folk också till Norrköping, fast då var det mest bilar och bara en buss. Det finns ett stort intresse och det är ju kul, det är ju därför man håller på. Sedan har vi också en supporterinsamling och stöttar klubben ekonomiskt. Vi hade utsett en supporterspelare första året, men nu väljer vi ingen specifik utan har en allmän insamling till spelarbudgeten där en del är ett V75-tips. Sedan hjälper vi till allmänt, det finns ju en del som ska fixas i en förening. Flera av oss sitter också i TAIF:s styrelse. Så vi är delaktiga där också, brinner man för något så vill man vara med och hjälpa till. Sedan försöker vi hålla fart på hemmamatcherna också. Vi har även ansvar för TAIF-rummet i hallen där vi har ölservering och ser till att den funkar med bemanning med mera. Det är en trevlig del att vara där och träffas, är det justa bortasupportrar så brukar vi skicka inbjudan till dom med.

Ni har väldigt bra drag på bortamatcherna, men sämre på hemmamatcherna, hur kommer det sig?

Så är det. När man åker på bortamatcher så är alla inställda på att heja, men det blir inte samma hemma. Så visst önskar man att vi var fler, men det är så det är. Sedan är det så att en del som åker på bortamatcher inte ens går på hemmamatcherna. Det är omtalat att det är en liten happening att åka på bortamatcherna med bra stämning och så, men det är inte samma grej hemma. Vi har riktigt bra stämning på bussresorna, dom som åker med brukar bli positivt överraskade.

Jag antar att bästa bussresan var den till Vimmerby, eller är det någon annan du vill lyfta fram?

Det var resan till Vimmerby. Det var rekordet, vi har haft tre och fyra bussar tidigare men aldrig fem. Vimmerby är speciellt, då mobiliserar vi som bäst.

Det är Vimmerby som är den stora rivalen?

Jo det får man säga, det har varit många härliga matcher mot dom. Intresset blir extra stort och det märks ju på bussresorna, spelarna taggar också till lite extra. Känslan är att vi har bra statistik mot dom, sedan vet jag inte om det stämmer, man kanske glömt sina förluster, men vi vinner oftast även om de är tuffa att möta. Förra säsongen förlorade vi på försäsongen med 5-0 men det lärde vi oss av för sedan vann vi mot dom i allettan.

Vad är er inställning till supporterinsamlingar?

Det är positivt, vi har ju en själva så det måste jag ju säga. Sedan tycker vi att man kanske inte ska lägga den på en specifik spelare utan mer stötta a-laget allmänt. I TAIF jobbar vi mycket med kollektivet och inte fixstjärnor. Det funkar bra, se på Finland i VM, de klarade sig ganska bra utan stjärnor.

Vad är er inställning till att ha trummor i klacken?

Jag sticker ut näsan och påstår att vi har dom bästa trumslagarna, vi har en stor och en liten trumma. Är inte dom med så märks det direkt, det blir inte alls samma tryck. De drar igång alla ramsor. Sedan ska det inte bara vara trummor, men det är ett bra stöd till klacken. Det finns bra och dåliga exempel, det ska låta bra också.

Vad är er bästa ramsa?

Jadu, hehehe. Det ska du fråga Anton Breidner som är ansvarig om. Jag har ingen favorit så…

Anordnar ni något tifo?

Nej det kan jag inte säga. Det är inte vår specialitet.

Har ni något forum där ni diskuterar hockey?

Vi har en facebookgrupp, Tranås AIF hockey, den är ju allmän för alla som håller på med Tranås. Den funkar bra. När man måste använda sina riktiga namn så blir det en bättre nivå tycker jag.

Du har varit inne på att ni är flera som sitter både i Tranås styrelse och supporterklubbens, så jag antar att samarbetet funkar bra…

Det funkar ju jättebra i och med att som du säger så har vi flera som sitter i båda styrelserna. Det är väl jättebra att de som brinner mest sitter i styrelserna, jag är ju själv ordförande i supporterklubben och vice i styrelsen för TAIF.

Har ni någon blogg eller gör ni något annan media?

Nej inte supporterklubben.

Vad har ni för problem med att bedriva en bra verksamhet?

Det tycker jag inte vi har några, det rullar på bra.

Hur är intresset i orten kring laget?

Det tycker jag, det finns ett stort intresse. Framgångar föder ju också intresse och i år har vi ökat publiksnittet ordentligt. Jobbar man rätt så kommer publiken förr eller senare. Det tar ofta lite tid men det kommer. Vi ser en positiv trend, men ju mer framgång ju större intresse. En del hävdar att har man många egna produkter ökar intresset men det har inte vi sett, utan det är de sportsliga framgångarna som är nyckeln. Sedan är det ju bra om man kan göra det med egna produkter naturligtvis, men det är nog viktigare med att bygga en kontinuitet i truppen så folk känner igen spelarna. Hur är intresset i serien, ni har ju flyttats från den västra till den södra ettan? Man har högre förväntningar i södra, det brukar vara fler folk på matcherna. De brukar också synas i publiksiffror och i sändningarna.

Vilket är ditt bästa minne från säsongen?

Det blev lite av ett hatmöte mot Visby då dom spelade ganska tuff hockey, lite över gränsen kan jag tycka. Därför var det riktigt gott att slå dom i tredje matchen i playoff 2, då exploderade hallen när Alasaari avgjorde. Det byggdes upp en minst sagt hätsk stämning under matchen och då var det gött att trycka in sista pucken. Sedan slog vi storfavoriterna Kallinge Ronneby i två raka matcher. Det är alltid kul att slå ur underläge, och TAIF är alltid underskattade märkligt nog.

Ja känslan är att ni ses lite över axeln, hur är det?

Ja det kvittar vilka sportsliga resultat vi uppnår, vi är alltid nederlagstippade. Jag tror att man tittar på laget på papperet och tycker att det inte ser så vasst ut. Men jag tror det är viktigare att jobba som grupp. Vi klarade oss ju riktigt bra under kvalserien, trots att vi saknade vår bästa poängback, Fredrik Lindström, och vår bästa poänggörare, Anton Blomberg. Det visade att vi är ett bra kollektiv. Vi vet själva vad vi har för kapacitet, men det ger extra tändvätska när folk inte tror på en, då vill man motbevisa dom. Sedan är det alltid roligare att överraska positivt än negativt, så det är inte negativt att vara nederlagstippade, det kan man spinna på.

Om du kikar historiskt, vilket är ditt bästa minne då?

Det är nog -94 när vi gick upp från div 2, som det hette då, till div 1. Vi låg länge och kämpade för att gå upp i ettan. Sedan var det små marginaler också, under en hemmatch så tog Olofström ut målvakten när TAIF ledde stort och vi gjorde mål, ett mål som sedan kom att bli avgörande. När vi sedan vunnit matchen efter, som var den sista, satt alla och väntade på resultaten i de andra matcherna för att få reda på hur det gått. På den tiden fanns ju inte mobiltelefoner på samma sätt utan man fick vänta tills någon fick kontakt med någon i hallen det gällde. Idag har alla stenkoll, då var det djungeltrumman, och då var det riktigt härligt när man fick reda på att det gått vägen. Det finns ju en annan klubb som också kallar sig TAIF, nämligen Tingsryds AIF. Vilket är det riktiga TAIF? Vi grundades ju innan Tingsryd så det är ju vi som gäller. Det var riktigt heta möten med dom innan de gick upp i allsvenskan. Det var synd att vi inte fick möta dom i kvalserien, dom klarade sig ifrån den med något mål bara. Det hade ju varit roligare att möta dom, speciellt som vi fick storstryk mot Almtuna, som hamnade där istället, i båda matcherna.

Vad har ni för legendarer?

Jonas Holmström är en, hans grabb blev draftad i förstarundan i år, Simon Holmström. Jonas tröja är den enda som hänger i taket. Av de som gått längre så är det ju landslagsbacken Magnus Svensson och Jonas Fransson, en duktig målvakt i SHL och allsvenskan, som jag tänker på. Det finns fler som är legendarer, som Håkan Andersson har gjort en väldig massa matcher i Taif-dressen. Det är dom jag kommer på nu.

Vad tror du om laget i år?

Det vi är glada över är att vi fått behålla så många. Sedan får vi se hur de nya presterar men magkänslan är att vi är minst lika bra, sedan vet man inte med nya spelare. Målet är ju att göra en lika bra säsong som förra och nå en kvalserie, sedan får man se vad som hände där. Det är dumt att sänka ribban. Men det kommer bli tufft redan i södra ettan, men det är roligt, det ska vara tufft. Det blir bättre matcher när det är strid på kniven. Vilka ser du som era största konkurrenter om allettan? Kalmar, Nybro, Kallinge och Troja är väl dom som ser tuffast ut.

Du tror inte på Vimmerby?

Jo herregud den tändvätskan ska vi inte ge dom att vi inte räknar med dom! Dom har tappat sin tränare och många av sina bästa spelare och har inte byggt klart än, men de blir säkert att räkna med. Sedan får vi se hur de hanterar sin nya större is, om de tappar sin hemmaplansfördel med det. Det är en fördel dom haft, speciellt mot nya lag, att det saknats många kvadratmeter.

Vilken är din favoritspelare i laget?

Det har nog ändrats lite, när man var yngre gillade man mycket enskilda spelare, när man blir äldre ser man mer till laget. Men visst gläds man när en spelare som Albin Torstensson, en egen produkt som nästan aldrig syns i poängprotokollet, får göra avgörande målet mot Vita Hästen. Men Fredrik Lindström är nog en av favoriterna i alla fall. Han visar god pondus på isen och tar för sig. Det är dom som tar för sig i situationerna som man gillar bäst, även Filip Petersson gör ju det. Det är ju en kampsport, det är då det händer.

Vem får sitt genombrott?

Ska det vara bland de som är kvar?

Det behöver det inte vara, det som är kriteriet är väl att de inte låtit tala om sig tidigare…

Vi brukar värva dom man kan fila till, inga färdiga stjärnor. Men med tanke på det genombrott Pontus Eklöv fick under säsongen, sedan han kom till oss från J20 superelit och verkligen blommade ut så hoppas man ju att hans bror Petter kommer hit och har samma utveckling. Det är roligt med unga spelare som slår igenom. Sedan hoppas man på att Lukas Isaksson får ett genombrott också. Hans pappa, Hans Isaksson, har också spelat många år i TAIF. Lukas kommer tillbaka från ett bra år i HV:s juniorlag.

Vem är stjärnan i laget?

Finns det någon? Vem tycker du?

Fredrik Lindström är väl ett exempel.

Jo men det kan jag hålla med om, så honom säger vi.

Då tackar jag för en väldigt trevlig pratstund!

Detsamma!

Publicerad av Krister Holm