Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH siar om västras poängligavinnare

Idag tänkte jag göra en paus från min presentation av supporterklubbarna och skriva om något helt annat, nämligen vilka som jag tror blir klubbarna i västra ettans skyttekungar. I vissa fall känns de självklara, men i andra fall är det betydligt klurigare. Tycker ni att jag är fel ute så skriv gärna era egna förslag som kommentar på oxarna.se eller på facebook!

Mariestad

Douglas Lögdahl

Otroligt spelskicklige Douglas Lögdahl vann hela ettans poängliga säsongen 16/17 innan han fick kontrakt med Vita Hästen i allsvenskan. Där fortsatte han producera trots begränsat med istid och en roll som bestod av att slå ut motståndarnas topplina, 15 poäng på 35 matcher är bra stats med den rollen. Men han mådde inte bra psykiskt (vilket ytterligare understryker prestationen) och valde att återvända till Mariestad i slutet av säsongen och dominerade stort i playoffspelet och överglänste spelare som Fredrik Johansson i Västerås. Därför var förväntningarna stora inför säsongen som var men "Dogge" led av dålig tränare och underpresterande omgivning och kom aldrig upp i nivå. Nu verkar han dock otroligt revanschsugen och ser mer fit ut än någonsin och under Appelgrens ledning så kommer han kliva fram igen, det är jag övertygad om.

Borlänge

Markus Persson

Markus vann hela ettans skytteliga i överlägsen stil säsongen som gick då han gjorde hela 11 mål mer än tvåan (36 mot tvåan Carl Beckers 25)! Han var dessutom tvåa i ettans poängliga. Med sin fart och kraft så är Markus otroligt svårstoppad, en riktig bulldozer som på egen hand kan både göra mål och avgöra matcher och är kanske ettans bästa offensiva spelare. Han kommer bli otroligt viktig för Borlänge säsongen som kommer.

Skövde

Henrik Thegel

I ett underpresterande Skövde utan profiler så tog Henrik Thegel ett stort ansvar säsongen som gick. Henrik är i och för sig inte bara en målskytt utan besitter också ett riktigt bra spelsinne, men han har i alla tider varit en ytter som haft spelet i anfallszon som sitt signum. Säsongen som gick fick han dock en mer defensiv centerroll då laget saknade centrar och ändå så levererade han poäng på löpande band. Med sina 42 poäng på 39 matcher så var han den enskilt viktigaste orsaken till att Skövde kunde undvika negativt kvalspel. Till säsongen som kommer så har dock Skövde vässat framför allt centersidan och jag förväntar mig att Henrik kommer att få spela på sin favoritposition som ytter och då kommer han antagligen leverera ännu bättre.

Lindlöven

Anton Björkman

Jag ska erkänna att detta är en position som egentligen inte är spikad, för väljer Max Lalander att förlänga så är det han som ska inneha denna position. Men i väntan på den underskriften så väljer jag att lyfta fram Anton Björkman som gjorde en riktigt bra första seniorsäsong säsongen som gick. När resten av laget underpresterade så klev Anton fram och tog ansvar och snittade nästan en poäng per match. Dessutom var en stor del av poängen mål och just målskyttet och det fina spelsinnet är hans största styrkor. I vinter kommer han att få ta ett stort ansvar och få massor med speltid och bland annat spela mycket powerplay i ett lag som tappat en del spets.

Köping

Markus Viitanen

Förra säsongen så gick snacket om Anton Svenssons stora succé som slutade med att han lämnade Köping mitt under säsongen. Men regissören bakom genombrottsmannen har inte fått några stora rubriker. Den ruskigt snabbe och spelskicklige Markus Viitanen låg bakom många av Antons mål och när han skadade axeln i slutet av grundserien var det ett stort tapp för laget. Den lille liraren missade i stort sett hela allettan och med det så tappade laget en hel del i slagstyrka. Nu gick man visserligen till playoffspel ändå, men med Markus i laget så är jag övertygad om att poängskörden varit ännu vassare. Nu är han skadefri och kommer få nya radarkollegor som kan få nöjet att få leverera på hans smörpass. Om han nu inte med sin vassa skridskoåkning spelvänder själv och kör sina patenterade höga avslut.

Malung

Anton Krigsman

I väntan på att spelgeniet Jonas Kapla skriver på så väljer jag att lyfta fram en liten skräll genom att tro på förstaårssenioren Anton Krigsman. Jag ska erkänna att jag inte känner till Anton speciellt väl själv, men han har en del rutin från seniorspel redan och gjorde redan som 18-åring bra med poäng i tvåan. Nu kommer han från en säsong där han formligen öst in poäng i J20 elit och han lär få chansen att få en hel del speltid i ett, i alla fall än så länge, tunt Malung.

Forshaga

Robert Tellberg

Här stod jag länge i valet och kvalet om jag skulle välja förra säsongens inhopparsuccé William Johannesson som kom från division två (Hammarö) till Forshaga i januari .Han var en starkt bidragande orsak till den succéavslutning på säsongen som värmlänningarna hade där de åkte ut först i playoff 2 efter en stenhård dust med Östersund. Men till slut väljer jag ändå att lyfta fram ett mer etablerat namn. Robert Tellberg är en kille man kan förvänta sig en poäng per match i snitt och det är det inte säkert att William fixar över en hel säsong. Robert är inte så speciellt stor men han älskar att spela fysiskt och är inte rädd för att ta sig in framför kassen. Lär få en hel del speltid i powerplay vilket kommer att bidra till poängskörden.

Grums

Jesper Norbäck

Det finns massor med talang i Grums och den kanske störste av dom alla är Jesper Norbäck. Var radarkompis med supertalangen Lukas Söderlund som försvann till Växjö lakers under föregående säsong och var den som låg bakom många av Lukas otaliga mål. Bra på rören, bra blick för passningar och en fin teknik gör att han är ett ständigt hot mot motståndarförsvaren. Visst har han kanske lite svagheter defensivt, men offensivt kommer han leverera! Speciellt som han numer räknas in bland de etablerade i laget och därmed lär då massor med speltid.

Kumla

Martin Eberhardsson

Sedan de två sensationerna Viktor Wänghult och Oliver Arle Östergren försvunnit till allsvenskan (Västervik) respektive avvaktar med signatur är det den välvuxne Martin Eberhardsson som jag ställer högst förväntningar på. Lagkaptenen och pådrivaren har bara levererat bättre och bättre säsong för säsong och tar stadiga kliv mot att bli en riktigt bra hockeyettanforward. Är framför allt en bra målskytt och har i sitt skytte en fördel av att vara rightare, Hur "Ebbe" lyckas kommer att vara avgörande för Kumlas framfart i vinter.

Surahammar

Charlie Hellström

Att jag väljer Charlie Hellström som poängkung i Surahammar förvånar säkert ingen. Han gjorde nästan dubbelt så många mål som den som gjorde näst flest i Surahammar under grundserierna och var också med i toppen i interna assistligan. Surahammar lyfte sig faktiskt ett snäpp under säsongen som gick och hängde också kvar i ettan utan att behöva värva in en hoper spetsspelare utifrån som man varit tvungna att göra tidigare, och Charlie var med sitt hårda jobb och sin fina teknik en starkt bidragande orsak till detta. Kommer tillsammans med radarkompisen Jakob Forslund få spela så mycket han bara vill. Frågan är om det kanske finns ännu mer att ta ut av honom?

Linden

Johan Cederberg

Man ska erkänna sina brister och i fallet Linden hockey så ska jag erkänna att jag inte har så bra koll på deras trupp. Visst känner jag väl till en del spelare, som kompetente backen Christoffer Udd och centern Mattias Arnmark, båda med historia i Surahammar, men jag tror ingen av dom blir poängkung i Linden. Istället väljer jag att lyfta fram Johan Cederberg, en 23-årig rightare som snittat en bra bit över en poäng per match i tvåan. Speciellt i kvalserien klev han fram och ledde laget. Då man mer eller mindre valt att behålla sin division två-trupp så lär han fortsatt få stort förtroende.

Nyköping

Marcus Lindblom

Marcus har trots att han bara är 24 år levererat i hockeyettan under flera år nu. Så pass bra att han också fått chansen i allsvenskan med Västervik. Den spelskicklige centern vann inte bara den interna poängligan säsongen som gick, han gjorde dessutom så stor succé att supporterklubben Gryphons valde att ha honom som supporterspelare kommande säsong. Det innebar att den eftertraktade #91 avböjde alla andra attraktiva anbud som han säkert fick och istället valde att stanna kvar, till stor glädje för alla Nyköpingsbor. Och trots att kampen om speltiden kommer att öka i och med att flera vassa kort anslutit till laget, så kommer Markus ha en given roll i de offensiva situationerna.


Och avslutningsvis: Vilka tror jag då blir toppar poängligan i västra totalt? Så här ser min topp 3 ut!

  1. Markus Persson (Borlänge)
  2. Douglas Lögdahl (Mariestad)
  3. Marcus Lindblom (Nyköping)

Publicerad av Krister Holm