Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH presenterar supporterklubbarna: Blue Foxes

alt text

KORTFAKTA

Namn: Blue foxes

Klubb: Tyringe

Grundad: 1997

Antal medlemmar: 236 stycken förra säsongen, hittills är vi 82 medlemskap betalade redan.

Hemsida: Nej


Kan en supporterklubb vara bättre än sin klubb? Ja frågan är om inte så är fallet när vi snackar Blue foxes och Tyringe hockey. Mannen bakom ettans antagligen största supporterklubb, Linus Kristoffersson, är näst på tur i min intervjuserie.

Hur grundades supporterklubben?

Jag var inte med och bildade supporterklubben och var inte varit särskilt aktiv heller trots att jag följt Tyringe slaviskt i många år. Jag har bara missat 11 hemmatcher sedan -88 men inte varit involverad i supporterklubben förrän för 5 år sedan. Fram till dess var så upplevde jag att supporterklubben var på väg ifrån ishockeyn, den hade tappat kontakten med laget och föreningen. Då var vi ett gäng eldsjälar som brann för Tyringe och supporterkulturen som tog över Blue foxes med mig som ordförande och andra eldsjälar på andra poster för att få tillbaka närheten till laget och föreningen i övrigt. Det har slagit väldigt väl ut, det blev en välbehövlig nystart. Det var samma år som vi gick upp i hockeyettan igen att vi kände att det måste bli en supporterklubb för hockeyn igen. De gjorde ett bra jobb även innan men inte på samma vis.

Beskriv er verksamhet!

Vi har en supporterstuga som vi kallar för Grytet eftersom vi heter Blue Foxes, blå rävar. Den ligger i anslutning till Tyrs hov. Där träffas vi innan matcher och fikar och snackar och har det trevligt, vi har ju samma intresse allihop. Det vi har som mål är att stötta Tyringe på alla sätt det innebär. Till stor del är det att dra in pengar genom kontantsponsring, vi har tex betalat en del av ungdomarnas träningströjor och totalt de senaste fyra åren har vi bidragit med 250 000 kr till klubben. Men vi tar också ett stort ansvar mot nya spelare när de kommer, vi brukar hjälpa till med flytten. Både att flytta möbler eller att fixa möbler när det saknas. Vi har plockat ihop möbler till fyra lägenheter de senaste åren. Vi är överens med klubben om att vårat fokus ska ligga på matcherna och inramningen och att vi inte ska behöva hjälpa till så mycket vid sidan om, men visst hjälper vi till ibland.

Arrangerar ni några bussresor?

Ja det händer, men det är dåligt med det. Dels är det många långa avstånd och det är svårt att fara 30 mil tur och retur en onsdagskväll. Så det brukar inte bli mer än 1-2 bussresor per säsong. Sedan brukar det alltid åka några bilar, det är väldigt få matcher det inte är någon på plats.

Vilken var den bästa bussresan?

Dom bästa bussresorna har varit dom sista åren vi var kvar i div 2, playoffserierna. Vi var i Grästorp och i Skara och så, de var dom bästa skulle jag vilja säga. Sedan för två år sedan då vi hade vår antagonist Kristianstad i en match där vi var givna bottenlag och de lika givet topplag och där vi vann efter straffar, det var en trevlig hemresa!

Vad är er inställning till supporterinsamlingar?

Det har funnits lite olika genom åren som klubben och supportrar varit inblandade i, men supporterspelarinsamlingar har vi inte haft sedan vi kom tillbaka till ettan. Från supporterklubbens sida är målet att vi ska bidra så mycket som möjligt om det sedan är rena kontanter eller om vi kan sponsra en gratisbuss för att stötta laget eller så. Jag tror det blir lite mättat med rena insamlingar, då tröttnar folk lite, att det kan bli lite mycket., Men vi siktar på att hålla igång och ha så mycket medlemmar som möjligt. Det är ett gäng som inte är så aktiva och skriker på läktarna och så, men deras ekonomiska bidrag är ju lika viktigt som något annans. Sedan har vi några lokala företagare som sponsrar lite, vi hade till exempel ett arrangemang som skänkte 4000 pantburkar. Det var tråkigt att stå på Ica och panta dom sedan, vi var tre man som hade att göra en hel kväll men det var alldeles för mycket pengar för att avstå. Mycket sådant.

Vad är er inställning till att ha trummor i klacken?

Vi har trumma, det har vi. Egentligen så är jag nog i grund och botten motståndare till trumma, men har också en förståelse att vi klackar i hockeyettan som inte är så befolkade behöver trumma. Sedan är jag också och kollar på Rögle och där skulle aldrig en trumma göra sig i en sådan klack.

Vilken är er bästa ramsa?

Hahaha, vi har inga bra ramsor, det låter för dumt för att det ska låta vettigt! Nej men den som man får bäst drag i är den enkla:

”Tyringe hockey är dom bästa

Heja, heja, heja di blåe”

Där man delat upp det så ena halvan säger det första och den andra svarar.

Anordnar ni något tifo?

Ja vi har en tifogrupp, det är fyra yngre pågar som håller i det som tycker det är roligt. De har en bössa stående i Grytet där det hamnar lite pengar och så stöttar vi med lite pengar också, så vi försöker ha ett par gånger om året. Sedan hade vi lite flyt, det var en kille som spelade här för två år sedan som hade en pappa med tryckeri som hjälpte oss med snygga flaggor så de blev blev proffsigt gjorda.

Har ni något forum där Blue foxes diskuterar hockey?

Det är vår facebooksida där det diskuteras vitt och brett om det mesta. Mest Tyringe men också mycket annat.

Hur funkar samarbetet med föreningen?

Det funkar jättebra, framför allt så har det gjort det sen vi tog över då vi tryckt mycket på just ett fungerande samarbete. Sedan två månader tillbaka så är jag också styrelsemedlem i Tyringe hockey, så då blir det ju också ett naturligt samarbete. Vi har ett bra samarbete där också klubben är imponerad av summan vi bidrar med.

Har ni någon blogg eller gör ni något annan media?

Nej vi gör inte det, inte från Blue foxes sida. Däremot har vi ett par medlemmar som gjort spelar- och tränarintervjuer med poddar och livesändningar. Det är lite mindre nu, men vi har en del på gång som vi hoppas kan komma igång i samband med när de kommer på is. Men det kanske blir mer i klubbens regi snarare än supporterklubbens.

Vad har ni för problem med att bedriva en bra verksamhet?

Det svåraste är att få mycket folk att hjälpa till, det är ofta en lite kärna som gör väldigt mycket, men så är det väl överallt. Det är det största problemet.

Som utifrån betraktare så känns det som att supporterklubben är större än klubben, förstår du hur jag menar då?

Det är en uppfattning man fått rätt mycket när man läser Skoglund och Mjörnberg och deras krönikor, det är en vanlig uppfattning att vi som supporterklubb krigar i toppen. Och visst vill vi gå till allettan och sikta mot allsvenskan som många andra klubbar gör. Vi känner att vi har en fantastisk anläggning som en bra grund och att vi har ett bra intresse i byn, så visst känns det tungt ibland. Men vi har också en stolthet att vi varit i sitsen med dålig ekonomi som innebar tvångsnedflyttning, men att vi lärt oss av det och vi numer väljer att inte äventyra ekonomin och bara använder pengar vi har. Sedan finns det ju alltid mycket åsikter som ”Att när vi har mer publik än dom varför har vi inte bättre lag och varför satsar inte vi lika mycket?”, men samtidigt så får man se till att hela föreningen ska må bra. Så jag är i alla fall stolt över att vi inte äventyrar ekonomin.

Med tanke på antalet medlemmar i supporterklubben antar jag att intresset är stort på orten?!

Ja det tycker jag absolut. Sedan om man kikar på White Angels så har de färre medlemmar men de har bättre drag på sina matcher, de har en bra läktarkultur. Den kan jag känna att vi har tappat lite. Det har blivit glesare i klacken, mindre drag. Det är också mindre folk på matcherna, när vi låg i tvåan så hade vi 900-1000 personer på matcherna, hade man fört in vårt snitt hade vi varit 4-5:a i hockeyettan trots att vi spelade i tvåan. Men då var det toppstrid varje säsong med roliga toppspelare som Kim Runermark, André Schultz och Andreas Silverberg-Ahlberg, det var mycket mål och drag. Sedan gick vi upp i ettan och gjorde en bra första säsong och missade allettan med en poäng och sedan dess har det varit bottenstrid, och turbulens med tränare och så där och det har gjort att det finns ett par hundra personer som sitter och väntar på att det ska bli bättre.

Hur är intresset i serien?

Det har känts som att det svalnar lite för vår sida säsongen som kommer. Vi blir enda Skånelaget, Kristianstad gick upp och Helsingborg går i konkurs. Jag tror att intresset för Tyringe har hjälpt Kristianstad, deras supportrar har varit väldigt intresserade av vår rivalitet också, så det känns lite svalare i år. Men det pratas mycket om andra lag. Vi har tappat mycket spelare som gått till Vimmerby, Nybro, Kristianstad och så vidare och då har det funnits intresse för dom lagen hos våra supportrar. Vi tycker det är roligt om vi får fram spelare som går till allsvenskan och SHL och en viss förståelse för att Kim Runermark och Joel Persson som har en så starkt uttalad målsättning att gå upp i allsvenskan lämnar för toppklubbar, men vi ska inte vara mindre attraktiva än Nybro och Vimmerby till exempel, så när spelare lämnar för dom så svider det. Steget som Måns Karlsson som gick till Mora skulle han kunna ta direkt från oss istället för att han tar det via Vimmerby. Tex Williamsson som gick till Pantern i allsvenskan och nu är i Oskarhamn fick en nytändning av att vara hos oss, det gav honom en jäkla boost.

Vad är ditt bästa minne från säsongen?

Vad ska jag säga där…? Det gick ju jäkligt trögt men vi fick in två kanadensare och en dansk vid jul och det gav oss lite extra spets. Visst kostade det lite men det var det absolut värt. Det var spelare som drog med sig hela gruppen, det vare en viktig del förra säsongen, det blev en vändning i och med det.

Om du kikar historiskt, vilket är ditt bästa minne då?

Nu kommer jag inte ihåg allt i detalj, men säsongen 89-90 när vi slog Rögle med 7-4 inför 3500 åskådare på Tyrs Hov med spelare som Glenn Johansson och Peter Elander är ju ett stort minne. Det var då mitt intresse för Tyringe hockey föddes. Sedan matcherna mot Malmö kommer man också komma ihåg, i slutet av 80-talet när Percy drog igång sin satsning med Pekka Lindmark och alla andra storspelare där vi nästan var 4000 på läktaren och gav Malmö fullt upp, de vann med 3-2.

Vad har ni för legendarer?

Vi har haft två fantastiska målvakter, Håkan Algotsson och Magnus Svärd. Håkan fick åka hem från Lillehammer för att bli pappa och då blev Salo OS-hjälte. Magnus Svärd som spelade i SHL med Modo och Rögle men också i tyska högstaligan.

Om man sedan får nämna spelare som inte har Tyringe som moderklubb så är det två som båda hade tröja nummer 22. Den ena är Skeeter Moore och den andre är Glenn Johansson, det är dom två bästa spelare som spelat i Tyringe hockey. Glenn vann väl poängligan två gånger och assistligan 5-6 gånger i SHL. Och Skeeter Moore spelade ju VM med USA, så det är dom två största i klubbens historia.

Om vi tittar på egna produkter så har vi ju Mattias Sjöberg som spelat i Rögle, Andreas Thuresson som spelat i MIF, Brynäs och HV och 30 NHL-matcher ungefär. Han hann göra ett par matcher i Tyringe som 16-åring. En som sedan lämnade för Växjö är Andre Brännheden, han var lagkapten i Rögle sista säsongen han spelade. Han var den ende div 1-spelare som spelade i juniorkronorna. Sedan måste man nämna en kulturbärare, trots alla soppor som varit så måste man nämna André Schultz. Det är få spelare om någon som varit så populär som han var. Han hade alltid tid för alla, han var ofta i supporterstugan och hade en bra relation med alla. Han ställde upp på bilder och de som var handikappade tog han alltid sig tid med att skriva autografer till. Trots att han blev kickad pga att han åkte på en champions league-match istället för att spela så ställde han upp när det behövdes efter två år. Och han har varit betalande medlem sedan dess och hör av sig och kommer på ganska många matcher, så han har varit den mest populära spelaren. Han kom med en matchtröja en gång och sa att den ska ni sälja, ta 50 kr lotten! Jag tyckte det var dyrt men han stod på sig. Jag sålde slut på två lottringar så vi fick ihop 10000 på den matchtröjan! Han är tränare i Malmös U16 nu, han är en kille som jag både tror och hoppas kommer få en roll i Tyringe framöver, om det är som tränare eller i en marknadsgrupp eller vad vet jag inte, men det hade varit bra för föreningen.

Vilken är din favoritspelare i laget?

Måste jag svara på den?! Den rollen jag har i Tyringes styrelse är att vara behjälplig med lägenheter och att vara länken från spelarna till styrelsen. Hmm, det hade varit lätt att säga Matte Eriksson men han har ju lämnat... Nu säger jag Kevin Eriksson, jag gillar han och vi snackar en del, han gillar jag.

Vad tror du om laget i år?

Det känns som att det kan vara ganska likvärdigt som det varit de senaste säsongerna. Däremot tror jag på Jocke Andersson som tränare, han kan få ut max av de osäkrare korten och får han det så tycker jag inte vi ska behöva kriga i den absoluta botten. Snackar vi i dagsläget med många nya som jag inte har riktigt koll på så är det ändå kanske inte realistiskt med allettan, men kollar jag på motståndet så tycker jag det är 3-4 lag vi ska ha bakom oss. Sedan har vi inte satt truppen än, det ska in en spetscenter och en spetsback som vi hoppas blir bra. Om man får in en spelare som gör 10 poäng eller 40 gör stor skillnad eller en back som gör +5 ist för -25 spelar stor roll, det kan göra 10-15 poäng i skillnad i tabellen så vi får se.

Södra ettan har varit känd som den kanske jämnaste serien, men till i år är känslan att den kommer att bli mer tudelad med några lag som verkligen storsatsar medan andra lever under betydligt knappare förhållanden. Vad tror du?

Jag tror inte det blir någon större skillnad, jag tror det kommer att vara strid länge om allettanplatserna. Vi hade ju sju lag ifjol som hade realistisk ambition att nå allettan men där Kalmar och Nybro missade. Men att det kommer vara 3-4 lag som tidigt sticker iväg tror jag, men de sista 1-2 platserna kommer det nog att vara strid om en bra bit in i omgång 18-19-20, det tror jag definitivt. Jag hoppas det också givetvis, även om vi inte är där realistiskt så är det bra för intresset för serien. Jag tror inte det kommer vara för topplagen att bara ställa ut skridskorna, se på oss förra säsongen. Vi hade inte plockat en seger efter ordinarie tid i 6:e omgången, medan Dalen vunnit allt i stort sett och hade 14-15 poäng, men vi vann med 7-1. Det var säkert mycket inställningsfråga.

Vilka ser du som topplag?

Kalmar ser intressanta ut, Troja är alltid bra trots att de tappat tungt, men de har också fått in tungt. Vimmerby och Nybro är alltid bra, visst har de tappat men också fått in, de kommer vara med där uppe. Ska jag säga något lag så känns Kalmar jäkligt spännande.

Vem i ditt lag får sitt genombrott?

Bálint Horváth, det är en ung spännande kille från Rögles J20 som jag träffat och pratat med och hjälpt honom med boende och så där. Han verkar väldigt seriös och målmedveten, han tror jag mycket på.

Vem är stjärnan i laget?

Vi har väl inga stjärnor så, men ska man säga en så är det Oliver Celec. Han vann ju poängligan i fortsättningsserien förra säsongen före kopplet av Kalmarspelare. Det var en överraskning ifjol, då han var väldigt blek säsongen innan i Grästorp som han kom ifrån. Så ska man säga någon så får man säga honom, men vi har inga stjärnor.

Då tackar jag för en väldigt trevlig pratstund!

Absolut, tack så mycket, det var väldigt trevligt!

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm