Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH presenterar supporterklubbarna: Bamsingarna

alt text

KORTFAKTA

Namn: Bamsingarna

Klubb: Hammarby

Grundad: 2002

Antal medlemmar: Mellan 140 och 150

Hemsida: bamsingarna.se


Nu har jag pratat med min andra supporterklubbsordförande och det är påfallande redan nu hur trevliga dom är. Henrik Wauge pratade länge och varmt om sitt engagemang i Bamsingarna, Hammarby hockeys supporterförening.

Hur grundades supporterklubben?

Jag var inte med, men jag tror helt enkelt att det handlade om att det skulle finnas en supporterförening till Hammarby. Hammarby hockey kallade sig Bamsingarna när de var som bäst på 40-talet, därav namnet.

Beskriv er verksamhet!

Vi försöker aktivera folk och få dom att förstå är Hammarby är större än fotboll. Vi hade 20 stycken alliansföreningar, nu är det några färre, men vi vill aktivera folk att gå på annat än fotboll och då främst hockey naturligtvis. Vi har bland annat social söndag off-season då vi spelar minigolf och kubb och något som liknar curling fast inte på is. Vi kallas KFIB, Klubben För Inbördes Beundran och försöker få den klubben att bli större och större, som ett brödraskap fast inte riktigt. Det är allt från 16-åringar till 70-åringar som är med i kärnan i Bamsingarna och som åker på allt och är med på allt. Sedan arrangerar vi saker för föreningen, vi har har en innebandyturnering i maj, med dam- herr- och juniorlag samt supportrar och i augusti en årlig kubbturnering som kallas Stanley kubb. Där bjuder vi in spelare och medlemmar, det brukar bli en 50-60 personer och så kör man en turnering. Ena året så vann en tjej och andra kom hon sist, så det är blandat. Sedan åker vi naturligtvis på alla matcher, vi tillhör ju den så kallade tunnelbaneserien så det blir inte så långa resor.

Jag inbillar mig att det kanske kan vara svårt att få till bortaresor när resorna är för korta. Får ni till några?

Vi har några bortaresor, som Visby. Det är bara 7 mil till Nynäshamn och sedan en båtresa men det brukar vara ett ganska stor gäng som åker. Sedan har vi ju Hudiksvall och dit försöker vi ha bussresa, ibland får vi ihop till en buss, ibland blir det minibuss. Men vi är alltid 10 pers som åker.

Vilken var den bästa bussresan?

Det var en bortaresa till Hudiksvall med två minibussar. Det var så mycket humor hela vägen och alla var nyktra! Vi har flera nykterister i gänget. Men vi gjorde om låtar och hade allmänt kaos, det var riktigt roligt. Vi gjorde bland annat om den där låten ”Det går åt helvete i alla fall!” så det blev en slutkläm som gick: "Drömmer man om SHL, hamnar man en fredagkväll, likt förbannat i Hudiksvall". När vi körde den på matchen sedan så hade publiken jätteroligt. På samma resa så kom en gammal gubbe fram och sa att det var jättebra att vi sjöng, men han undrade om vi kunde sjunga tystare för han hörde inte speakern! Hudiksvall lägger ofta matcherna mot oss på fredag- och lördagskvällar så vi kan komma upp. Sedan hade vi gjort det ändå, men vi är ju bara glada att de lägger dom då!

Hur stöttar ni klubben, ekonomiskt och/eller med arbete?

Föreningen har likt alla föreningar spelartavlor och det köper vi en varje år. Meningen med en supporterförening är ju att pengarna ska gå till föreningen. Sedan hjälper vi till med manskap när det behövs och säljer souvenirer och så, då ställer mina Bamsingar, som jag kallar dom, upp.

Vad är er inställning till supporterinsamlingar?

Jag är ju egentligen dum om jag sa att jag inte gillar det för det händer ganska ofta i Hammarby. Men jag personligen tycker man ska kunna stå på egna ben, sedan om det händer något oförutsett visst, men inte för ofta. Säg att samla ihop till en spelare till exempel, det tycker jag inte är så jättebra. Jag föredrar att man kommer på något som drar in pengar istället i så fall. Som Hammarby bandy som har lottat ut en klubba till exempel. Det är bättre än att gå ut och vädja om att rädda elitlicensen.

Vad är er inställning till att ha trummor i klacken?

Vi har trumma, inte i hockeyn men det handlar mest om att vi inte är folk nog. Det är bra, men den ska hjälpa, inte ta över. Jag hör i vissa SHL-matcher där man bara hör trumman, man trummar för trummans skull, det gillar jag inte. Den kan hjälpa till att hålla takten.

Vad är er bästa ramsa?

Hahaha den är inte rumsren! Nej men vi har många och det är nya hela tiden. Den bästa förra säsongen gick:

"Inga pengar,

ingen hall,

3 poäng i alla fall."

Den sjöng vi när vi vann.

Anordnar ni något tifo?

Nej vi är för lite folk, men vi hade tifo när Bamsingarna firade 15 år 2017. Vi frågade om vi fick tända tomtebloss men då var de rädda för att brandlarmet skulle lösa ut och de vågade inte stänga av det. Det är konstigt, i stora Johanneshov kan de göra det men inte i vår lilla skithall! Så vi fick köra stroboskop på våra telefoner och konfettibomber.

Har ni något forum där Bamsingarna diskuterar hockey?

Nej inte direkt. Vi har en grupp på Facebook med 1500 medlemmar, men det är bara vi i styrelsen som skriver och uppmanar folk att dyka upp egentligen. Ibland kan innebandyns ordförande göra ett inlägg och fråga om någon vill spela innebandy.

Hur funkar samarbetet med föreningen?

Det går jättebra, vi känner alla och är ödmjuka mot varandra. Vi vet vilket jättejobb de gör och de tackar oss för det lilla de får tillbaka.

Har ni någon blogg eller gör ni något annat media? Visst gör ni någon podd...?

Stefan Ståhl lånar vår hemsida och driver en blogg som heter ”Ingen ko på isen”, men han är knappt medlem utan vi har ett samarbete bara, han lånar vårt namn. Sedan körde vi Bamsingradio tidigare, men det var innan webbsändningarna kom till, då hade vi med mixer med oss och sände från matcherna, det var uppskattat. Men det har försvunnit nu när alla sänder, men det kan hända att vi sänder någon match från damerna. Vi stöttar alla lag så mycket vi kan.

Vad har ni för problem med att bedriva en bra verksamhet?

Där får vi falla tillbaka till hallbristen. Fanns det ytor till att spela på en professionell nivå så skulle publikintresset öka och då skulle också intresset för oss också öka. Men vi är nöjda, vi är vår lilla förening och åker runt och hittar på ramsor och har kul. Det är en enda gång under alla år som det varit lite tjafs då två stod och skrek på varandra. Men det räckte att jag satte mig emellan så tystnade dom. Det är skillnad mot fotbollen, där kan det vara väldigt mycket internt bråk.

Ja ni har ju en stor supporterkultur inom fotbollen och också en Bajendag där många av dom kommer. Varför är det så svårt att få dom att följa laget mer regelbundet?

Hade jag svar på den frågan… Den har drivit oss till vansinne de senaste 10 åren, men den går inte att svara på. Men generellt så är Stockholmare inte intresserade av hockey, förutom Djurgården då. Även AIK har dåligt intresse med tanke på vad dom är värda, dom spelar fin hockey faktiskt. Men inom Hammarby så gillar du inte hockey, man gillar bara fotboll. Jag pratade med en sån där ultras och frågade vad det berodde på och då sa han att på vintrarna sover vi och på somrarna lever vi livet. Men utan supporterkultur så skulle fotbollen dö, det skulle inte finnas publik och ingen möjlighet att driva ett lag i allsvenskan.

Så då är intresset kring laget inte så stort?

Dom som verkligen brinner för det, dom 152 personerna eller vad vi nu är, dom brinner något fruktansvärt och vi känner alla spelare mer eller mindre. När vi har skadade spelare, vilket händer ofta av någon konstig anledning, så står de i klacken med oss. Det var Bajen fans slogan när de startade verksamheten, ”Av supportrar, för supportrar”. Det var dom som spelade och var i styrelsen ja överallt i föreningen. Då kämpar man lite extra.

Hur är intresset i serien?

Hahaha, vi har jättedåliga publiksiffror men ligger ändå trea, det är bara Hudik och Visby som har fler och det säger väl det mesta. Men hade jag inte varit hockeyintresserad så hade jag inte satt mig i Vallentuna och kollat jag heller.

Vad ser du som det största problemet för hockeyettan?

Jag ser inga problem, jag ser bara möjligheter. Glysing och Tjernström gör ett jättebra arbete för att öka statusen på hockeyettan. Men någonstans måste gränsen gå för var det ska gå. Jag tror gränsen går vid hockeyettan för där slutar man vara en elitförening, det funkar inte i tvåan, så någonstans måste gränsen dras.

Jag var otydlig i min frågeställning där känner jag, jag menade vad är problemet för hockeyettan som serie…

Jag tycker det är en serie för mycket. Det blir monotont när man möter samma lag hela tiden. Bajare tycker inte det är skitkul att möta samma lag hela tiden. Det ger mindre intresse, men nu har de gudskelov ändrat så man bara möter dom två gånger i alla fall, det var tre tidigare. Det skulle öka statusen lite grann, men då försvinner lag och vilka lag ska försvinna?

Är det för många lag i Stockholm?

Det tycker jag inte. Det snackas i alla sporter, är det för många lag i dam-VM i fotboll? Har du inga lag som är ”utvecklingslag” så blir det dom som ligger precis över som är det och då blir det färre och färre lag till slut. Du behöver ha slagpåsarna som åker upp och ner hela tiden.

Vad är ditt bästa minne från säsongen?

Det var ingen bra säsong, varken på herr-, dam- eller juniorsidan så oj… Vi gjorda inga jättematcher utan vi brukar vara precis så bra som vi behöver vara, det var jämna och bra matcher. Vi fick inte tokstryk med 9-1 mot Huddinge som det brukar vara, det tar jag med mig att det inte var några genomklappningar. Sedan hade vi en J20-kedja på slutet som verkligen slog sig in och gjorde bra ifrån sig och de har nu fått chansen i a-laget, det är en ljusglimt.

Om du kikar historiskt, vilket är ditt bästa minne då?

Jag har inte varit med så länge, men när vi gick upp i ettan med Bajenfans så var det det största minnet. Speciellt som Hammarby vann bandy-SM samma dag, 17 mars-13, St Patricks day. Så vi var jättemånga som var sugna på att tatuera in 17 mars men som tur var blev det inte så, haha.

Vad har ni för legendarer?

Vi har egentligen jättemånga. Gabriel Landeskog, Mariusz Cserkawski som var utlånad till oss från Djurgården men ändå en legendar för oss. Pelle Lindberg… Kolla på Djurgårdens trupp från 2000 talet så kommer hälften från Bajen, de fostras här och går dit. Roffe Riderwall, hans son Kalle Ridderwall, Christian Due Boje med mera. Men ska man lyfta fram de främsta så är det Gabriel Landeskog eller Johnny Oduya.

Och dom hoppas ni kommer tillbaka till klubben och avslutar sina karriärer?!

Haha, nej det kommer dom inte göra! Men vi är glada över att dom kommer härifrån och att dom kommer ihåg det.

Vilken är din favoritspelare i laget?

Jag måste säga vår kapten Markus Karlsson. Han är inte bäst, långt därifrån, men han har ett jäkla hjärta.

Vad tror du om laget i år?

Vi har i stort sett samma trupp som förra året och det är positivt. Problemet är att vi inte har några löner, det vi kan erbjuda är ingenting mer än en rolig resa och bra utbildning och att de kan gå när de vill under säsongen på villkor att de går till en bättre förening. Vi har haft flera spelare som gått till Vimmerby, Huddinge och Visby. Sedan har vi ett problem och det är bostadsbristen. Vi kan inte värva spelare till Stockholm om dom inte redan har bostad här på något sätt. Men alla heder till sportgruppen som lyckas få ihop slagkraftiga lag säsong efter säsong. Men det har med det stora hjärtat att göra, precis som vi snackade om att de kommer och ställer sig i klacken.

Vem får sitt genombrott?

August Lindberg, nu är det dags! Han tog bort gallret för två år sedan så nu är det dags. En Zibanejad hoppas vi på han blir. En Bajare rakt igen som spelat hela stegen med oss.

Vem är stjärnan i laget?

Sebastian Andersson. Han har två år i rad varit utlånad till en australiensisk klubb, och i vintras blev han utlånad till en amerikansk klubb som spelade snäppet under AHL. Och han har lovat mig personligen att han ska spela med Hammarby hockey i allsvenskan så han kommer aldrig lämna oss.

Då tackar jag för en väldigt trevlig pratstund!

Detsamma!

Publicerad av Krister Holm