Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH presenterar supporterklubbarna: Gryphons

alt text KORTFAKTA

Supporterklubbens namn: Gryphons

Klubb: Nyköping Sportklubb

Grundad: 2014

Antal medlemmar: 105

Hemsida: http://www.gryphons.nu/


Nyköping har haft flera olika supporterklubbar under årens lopp, men den nuvarande, Gryphons, har fem år på nacken och drygt 100 medlemmar. Vice ordförande i klubben, Mattias "Tarzan" Hellman var med och startade klubben och är en riktig eldsjäl.

Berätta: Hur grundades supporterklubben?

När hockeylaget startade på nytt efter konkursen 2014 så kände vi att vi också skulle starta nytt, så säsongen efter gjorde vi en nystart, det är väl 5 år sedan ungefär nu.

Beskriv er verksamhet!

Vår verksamhet går ut på att samla alla supportrar under ett tak, det ska inte bara vara på matcherna utan också annars. Vi i styrelsen ses då och då i alla fall. Sedan har vi en facebookgrupp som samordnar resandet till bortamatcher så man slipper åka ensam i en bil. Vi jobbar också mycket med läktaraktiviteter. Det var lättare första året när vi var i lilla hallen, då hade publiken en nytändning också. I lilla hallen finns det inte så mycket sittplatser, mest stå. I stora finns det väldigt mycket sittplatser, så senaste gångerna när det är Gripendagen, då det är sponsrad entré, så har vi kört levande sittplats istället. Folk sitter gärna ner när det samma pris. Så att få i ordning på ståplats har varit lite kämpigt. Sådant där går i vågor också. Till den här säsongen har vi också fixat med en supporterspelare, Marcus Lindblom, där vi fixade sponsorer för att han skulle skriva på. Sedan kommer vi ha en supporterdag i början av säsongen, första helghemmamatchen där en viss del av entrépengen kommer att gå till supporterspelaren. Vi kommer ha artister i periodpausen och ansiktsmålning för barnen eller något för familjen är det tänkt. Någon skadad spelare kanske kommer och pratar med supportrarna. Det har vi haft tidigare någon gång att tränaren kommer och pratar inför matchen lite om läget i laget och så, det brukar vara uppskattat. Tanken är att detta ska bli ett återkommande event.

Jag antar att ni arrangerar bussresor, hur gör ni med det?

Förra säsongen blev det bara två, men vi brukar ha som mål att anordna fyra. Vi brukar ha samma pris på alla resor, 100 eller 150 kr och sponsorer som går in och täcker upp om resan går med förlust. Nu när vi ska spela i västra blir det lite längre resor, så det blir svårare att planera och dyrare så vi får se hur det blir.

Vilken var er bästa bussresa?

Det var nog när vi åkte upp till Bajenkvällen med 3500 Hammarbyare på läktarna. Efter första perioden så fick vi meddelande från Sörmland nyheters fotograf som skrev att han var imponerad av oss för vi hördes faktiskt några sekunder. Helgen efter var det Gripendagen och då knäckte vi Hammarbys publiksiffra med 50 pers, det fick Bamsingarna höra ska du veta, de vann matcherna men vi vann publikmatchen! Får jag nämna en till så var det när vi spelade i division 4 när vi åkte buss till Tullinge. Där blev Gripen klara för att gå upp i trean, den var jäkligt rolig! En kall hall men det var roligt just att vi gick upp. Vi hade med pappersgirlanger och jordens fest med laget när de var klara. Så overall var den resan roligast. Framför allt att få göra det på bortaplan med medresta supportrar, det var flest Nyköpingsbor i hallen och vi tog över den. Det är i och för sig inte så svårt i de flesta bortahallar i Stockholm, det räcker med 3 personbilar så är man flest. Det finns för mycket Stockholmslag, publiken går till de bättre lagen istället för att se hockeyettanlagen.

Hur ser ni på trummor i klacken?

Det kör vi med, vi tycker om det! Visst om man är en stor klack där alla klarar av att klappa i takt så kanske man inte behöver det, men det har inte alla. Det är svårt med små klackar att inte ha trumma, det behöver vara väldigt många om man ska klara sig utan. Men jag är ju trummis i band så jag tycker det är kul. Jag eller en annan kille brukade trumma, men i slutet har 08-orna fått vara med och trumma. När ungdomarna kommer och engagerar sig ska det uppmuntras tycker jag, inte bromsas, då kommer de kanske inte till ståplats när de blir större heller.

Hur går er bästa ramsa?

En som är ganska lätt att få att rulla på är en där vi sjunger:

Svarta, vita, röda

Svarta, vita, röda

Svarta vita, röda Nyköping

Svårt att få den att se bra ut utan melodi bara.

Pysslar ni något med tifo?

Det gör vi ibland. Vi köper de flesta flaggorna, vi har hittat ett billigt ställe, men vi har också gjort egna när vi kommer på något spontant att hylla, en spelare eller så. Vi har material att göra tifo av i ett förråd. Till exempel så hade vi en krya på dig-hälsning till en lokal sporthjälte, boxaren Erik Skoglund, som hamnade i koma. Då blev det ett spontant hyllningstifo med flagga under match. Vi uppvaktar gärna andra sporter, innebandyn har vi bra koll på. Den brukar inte krocka så där har vi flera medlemmar som går och kollar. Dom ligger ju högt upp, i allsvenskan. Sedan brukar vi också ta emot och hälsa på alla bortasupportrar som kommer, det har med vett och etikett att göra tycker jag. När Hammarby var här tackade de för det trevligaste bemötandet de fått, så det blev lite av en vänsupporterförening. Det finns inte så många aktiva i östra, det är vi, Hammarby och Huddinge bara. Huddinge har också trevliga supportrar.

Har ni något forum där eller liknande?

Vi använder facebook, det är det som är effektivast. Vi har en öppen facebooksida och sedan messengergrupper för styrelse och tifogrupp. Vi har också en messengergrupp för supporterdagen där vi bjudit in aktiva medlemmar för att samla idéer.

Driver ni någon blogg eller annat medium?

Vi har en hockeypodd som jag och kassören i Gryphons, Niklas Brunelius, driver. Innan Nyköping hockey gick i konkurs hade Niklas också en blogg på hemsidan, men den är nedlagd. I podden försöker vi beta av alla spelare under säsongen, det gick inte förra då jag hade halsfluss, men nu är mandlarna bortopererade så nu borde jag hålla mig frisk.

Vad har ni för inställning till supporterinsamlingar?

Jag tycker att så länge drivkraften kommer från supportrarna själva så är det ok att ha en varje år. Men det är värre när laget tigger, det blir en annan aspekt på det då. Jag är om sanningen ska fram lite tveeggad, men kommer det från supportrar så tycker jag det är ok. Men om föreningen tigger behöver man se över sin ekonomi istället. Visst som en kul grej vart fjärde år eller så, men gör man det varje år är det något knas med ekonomin och då borde man se över den istället.

Hur funkar ert samarbete med föreningen?

Vi har haft ett väldigt bra samarbete. Tidigare har vi haft en mesengerchatt med styrelsen så de snabbt ska kunna fråga oss om de undrar något och om vi vill dom något. Där har vi ett bra samarbete, nästan exemplariskt jämfört med andra supporterklubbar man hört om som har svårare att hitta samarbete. Klubben har insett att det är bra med flera kanaler att komma ut på, även supporterföreningens kanaler, för att få folk att hjälpa till, då kan de sprida via våra medier också. Sedan hjälper vi naturligtvis till så gott vi kan, vi sålde deras matchtröjor vid vårt bord till exempel när de har svårt att få folk att ställa upp. Så vi har ett väldigt bra samarbete.

Har ni något problem som gör att det är svårt att bedriva en bra verksamhet?

Det stora problemet är att få fler medlemmar att aktivera sig. Vi har många medlemmar som stöttar oss för de tycker vi gör ett bra jobb, men det är svårt att hitta fler aktiva än de 7-8 som är kärnan och som driver det. Man vill gärna att det ska hända mycket, men man har inte kraft till allt med så få som jobbar aktivt. Men det är ett genomgående problem har vi märkt på vår nivå. Det gäller också Huddinge och Hammarby, det är några eldsjälar som gör allt. Ett annat problem är att det är svårt att få med folk på bortaresor. När det var Nyköpings hockey kunde resorna bli riktiga fylleslag, men nu är det en ny förening med en ny styrelse, men ryktet sitter kvar så folk passar sig för att åka med. Trots att vi har allt från barn till pensionärer som åker med så sitter ryktet i. Visst, en del dricker öl, men det blir inget bråk. Sedan har vi alltid minst två nyktra supportervärdar som tar kontakt med klubben man besöker, frågar var de vill i ha oss och att de ska säga till oss om det blir problem. Vi tycker det ger ett seriöst intryck och det är det vi vill inge. Sedan är det bra träning också om vi blir tre bussar, då har vi inarbetat system.

Hur är intresset kring laget?

Jag tycker det är ganska bra intresse, eftersom jag är med i supporterföreningen är det många som känner igen mig och ska snacka hockey när man går på stan, det händer i stort sett varje gång. Nyköping är inte så stort men vi har en publik på runt 700. Vissa matcher är det över 1000 så det är bra för att vara liten håla. Gripen har haft det lite motigt efter konkursen, det är många som tappat förtroendet för hockeyn, men dom jobbar på bra.

Hur är intresset i serien tycker du?

Den kontakten man fått så verkar det vara mycket större intresse överlag i västra än i östra, för det finns många som kommit med nyfikna frågor, det är många som varit intresserade av Nyköping. Sedan har vi också märkt att hockeypoddens lyssnarsiffror gått upp, den västra serien verkar vara intresserad av alla lag, inte bara sitt eget.

Vad ser du som det största problemet för hockeyettan?

Svår fråga… Något man funderat kring har varit att så fort en spelare sticker ut och blir bra så klipper allsvenskan dom direkt, då blir det svårt att få kontinuitet då de som är bra försvinner. Hockeyettan fostrar spelare som sedan går till allsvenskan och sedan till SHL och då är pengasystemet där det går massor med pengar till SHL och en del till allsvenskan men inget till ettan galet. Alla klubbar i stort sett kämpar med ekonomin till och från, det kan jag tycka är ett problem.

Skulle du vilja se färre lag i hockeyettan?

Nej det tycker jag faktiskt inte. Nu har vi hyfsat stort intresse för ettan i hela Sverige, med färre lag blir det längre resor vilket skulle slå hårt mot lag med sämre ekonomi. Sedan är det roligt med en alletta med nya lag man inte träffat förut, det är roligt. Så systemet är bra som det är, Sedan är det tråkigt med att bara ett lag kan gå upp men…

Vad är bästa minnet från säsongen?

Det var nog första två perioderna mot Hudik då vi körde över dom totalt, men sedan vände de och vann i sista… Men det var roligt, de var så chockade!

Bästa minne från historian?

Jag har bara bott här i nio år, men det måste ha varit playoff 3 sista året som Nyköping hockey fanns då vi åkte ner till Tingsryd. Den hallen såg ganska raffig ut, men att det fanns så stort hockeyintresse i den lilla staden och sådant drag. 3000 invånare och fullsatt. Förvåningen gjorde det häftigt.

Har du några favoritspelare i laget?

Det har man alltid! Jag gillar Adam Thim och Ivarsson-Hamberg, det är mina två favoriter. Sedan försvann Eddie Jinglöv till Gnesta, det var också en favorit. Jättekort och jättesnabb, han var rolig att titta på.

Vad har ni för legendarer?

Jag tycker Ronny Björlin, en back med dåtidens hårdaste skott. Han höll på länge, numer är han lärare på byggymnasiet. Sedan måste jag nämna Robin Axbom också, en back som är duktig både offensivt och defensivt med suverän skridskoåkning. Han utklassade alla han mötte förra säsongen.

Vad tror du om laget i år?

Jag tycker det känns som ett lagbygge som visar att de vill komma långt. Kollar man på namnen så är det många spelskickliga spelare, det verkar vara samma stuk på alla så tränaren har en tydlig idé hur han vill att laget ska se ut och de verkar ha fått till det dessutom. Mälberg tror jag blir skitbra, de som gillar träna hårt gillar honom. Han brukar kunna ta lagen han tränar långt.

Vem är stjärnan i laget?

De är nog Lindblom eller Ivarsson Hamberg. Man hoppas ju på Lindblom för då har vi hittat rätt supporterspelare, men Hamberg är ju lokal så det vore också skoj.

Vem får sitt genombrott?

Lindblom måste jag säga.

Vilka blir de hårdaste konkurrenterna i serien?

Det känns som en jämnare serie, det var stor skillnad på klassen mellan lagen i östra. Västra är mer komprimerad serie som är svårare att sia utgången i, men det känns som Borlänge och Mariestad är dom som kommer bli svårast.

Då tackar jag för pratstunden och önskar lycka till i vinter!

Tack själv!

Av: Krister Holm

Publicerad av Krister Holm