Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH synar de nya reglerna

Svenska hockeyförbundet har idag lanserat de nya reglerna för kommande säsong. Flera av reglerna gynnar anfallande lag och görs för att få fler mål och det är bra. Men det finns också ett par regeländringar jag inte tycker lika mycket om. Här är de nya reglerna med mina kommentarer (skrivna med kursiv stil).

Regel 1 – Banan

Det är numera tillåtet att ha reklam i mittcirkeln, även om mittlinjen döljs.

Det kommer bli svårare för domarna att bedöma icing, men pengarna styr.


Regel 2 – Målburar

Nya fästpluggar är framtagna. Det finns två varianter. En för ungdom och en för senior/junior. De gamla fästpluggarna får användas ett år till.

Antar det är för att öka säkerheten och för att målburarna ska sitta bättre, så en bra regel.


Regel 12 – Övriga utrustningsregler

Det är inte längre utvisning för den som inte bär sitt halsskydd. Istället ska domaren rapportera händelsen i efterhand.

Vem kommer bry sig om regeln nu när den inte får några påföljder? Förstår inte varför den ändras överhuvudtaget, den har det väl inte varit några problem med?


Regel 44 – Checking to the head

Checking to the head-regeln ändras på så sätt att den endast ska användas vid kroppstacklingar som träffar i huvudet. I övriga fall ska andra regler tillämpas t.ex. elbowing, cross-checking, high-sticking etc.

Formalia…


Regel 56 – Interference & Late hit

Den som tacklar en spelare som precis har spelat pucken ifrån sig ska ådömas utvisning för Late hit.

Också formalia, spelar väl ingen roll om det kallas late hit eller interference. Det viktigaste är hur hårt regeln tillämpas. Innebär detta att det ska bli tuffare bedömning så är det bra tycker jag.


Regel 71 – Leaving the bench

Lagstraff ska utdömas om ett lag låter en spelare lämna spelarbåset eller utvisningsbåset vid ett periodslut om det pågår ett bråk.

Jag kan ju tycka att lite bråk är roligt, men förstår ändå den nya regeln då den är ett sätt att undvika större bråk.


Regel 72 – Refusing to the play the puck

Ett lag som efter varning förhalar spelet genom att ta för långt burskydd, eller som utan att vara ansatta under press spelar in pucken i egen zon, ska ådömas ett lagstraff.

Första delen förstår jag, men den andra?! Ska man få utvisning om man vänder hem efter ett misslyckat anfall???


Regel 77 – Nedsläpp

Om ett lag felar vid ett nedsläpp ska centern inte längre bytas ut. Istället ska centern varnas och får därefter en ny chans. Vid ett andra fel av samma lag i samma nedsläppsförfarande ska lagstraff utdömas.

Bra regel, då slipper man dödtiden det tar när lagen ska byta tekare.


Regel 79 - Mål

Målområdet får ökad betydelse vid målskott. Om en målvakt störs av tillfällig kontakt inne i målområdet i samband med ett målskott ska målet underkännas. Utanför målområdet kan däremot mål endast underkännas om målvakten utsätts för en förseelse som renderar i utvisning.

Den enligt mig största och viktigaste regeländringen som antagligen kom till efter tjafset i SM-slutspelet där det visade sig att inga tydliga regler fanns. En bra ändring som kommer leda till att det lönar sig bättre att gå in på kassen och i förlängningen ge fler mål.


Regel 80 – Icing

Om det är så jämnt att linjedomaren inte kan avgöra vem som är i bäst position att nå pucken i en icingsituation, ska icingen slås av.

Var det 50/50 om en puck tidigare så blev det icing, så detta ger en fördel till attackerande lag och det gillar jag. Det ger färre avblåsningar och mer böljande spel.


Regel 85 – Puck ur spel

Om pucken spelas ur spel i anfallszonen av en anfallande spelare ska nedsläppen ändå ske i anfallszonen.

Första tanken var att detta är skitbra, det gynnar anfallande lag som får behålla anfallsspelet. Men tänker man ett steg till så kanske det kommer att innebära att man inte lägger pucken på mål för att få tekning i anfallszon utan att man skickar upp den över sargen istället, och det är ju inte bra.


Regel 87 Timeout

Timeout får ej begäras av ett lag som spelat pucken till icing.

Också positivt, det ska löna sig att ligga på och trötta ut motståndaren. Problemet är väl att det kommer bli ett antal målvaktsbyten istället, men det får man väl ta….

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm