Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH kartlägger lagen i västra del 6

Skövde

Skövde står sedan två år under kontrollår och hade därför kniven mot strupen inför föregående säsong för att få en elitlicens och tvingades därmed dra ner på spelarbudgeten ordentligt. Att det skulle ge SÅ stor inverkan på resultatet som det gjorde var dock lite förvånande, laget gjorde sin sämsta säsong sedan de gick upp i hockeyettan 1999. Det positiva var att man ändå hängde kvar både sportsligt och ekonomiskt och nu tar man nya tag inför den kommande säsongen. Man har också fått ihop ett intressantare lag än säsongen som gick.

På målvaktssidan har man ett klart kompetent målvaktspar sedan man lyckats behålla Viktor Andersson och under säsongen anländande Hugo Fagerblom. Viktor hade en riktigt bra säsong fram tills han skadade sig och det var under hans frånvaro som tappet inleddes, fram tills dess gick man oväntat bra. Han kommer att ge den mer etablerade Hugo en hård fight om förstaspaden.

Backsidan var en stor akkilleshäl säsongen som gick, man hade alldeles för dålig spelförståelse och rörelse hos backarna, det var egentligen bara Adam Thilander som stod ut i positiv bemärkelse. Därför är säkert alla Skövdefans glada över att han blir kvar också kommande säsong. Utöver Adam är det bara Alexander Björklund och något begränsade Axel Abrahamsson som fått förnyat förtroende, resten är utbytta mot till synes bättre pjäser. I Anton Brandhammar (framför allt) och Tom Olsson (till viss del) får tränare Hellström det han efterlyst: backar med bra spelsinne och förstapass. Det tror jag kommer lyfta laget rejält då man kan få lite bättre fart i spelvändningarna. Johan Bok och Max Kardevall är mer defensiva kort med bra skridskoåkning, något som också kommer att bli ett lyft för lagets defensiv.

Spelaren som är Skövdes stora stjärna och i särklass viktigaste spelare, Henrik Thegel, kommer också ikläda sig den röda dressen säsongen som kommer. Thegel var delaktig med poäng på över 40% av Skövdes mål och vann den interna poängligan med hela 13 poäng, så man förstår att den signaturen satt fint. Överlag så har man faktiskt fått behålla det man ville behålla på forwardssidan, möjligen med undantag av Oskar Back som lägger av. Å andra sidan har man inte heller fått in så många forwards, en enda står att finna på nyförvärvsfronten. Samtidigt är det en rätt skarp värvning, nämligen Jonatan Ström (Köping). Jonathan hade en riktigt bra säsong som gick och kommer att ge den tidigare tunna centersidan hos Skövde ett bra lyft. Förra säsongen tvingades man ha snipern Thegel som center stora delar av säsongen när förstecentern Johan Planeby var skadedrabbad. I och för sig gjorde Thegel det bra men han är klart bättre som ytter vilket ytterligare understryker hans prestation att vinna interna poängligan så överlägset. Men laget består ju inte bara av centrar och Thegel, det finns också några yttrar jag vill lyfta fram. Alexander Henriksson är en riktig attitydspelare som älskar att tjafsa och munhuggas, smälla på och ta till alla knep, tillåtna och otillåtna, för att nå framgång. Dessutom en helt ok hockeyspelare. Jonas Nyman har bra fart och spelsinne och dessutom en bra kemi med Henrik Thegel. Med tanke på åldern (21) så finns det bra utvecklingspotential. En annan talang som hade en kanonbra första seniorsäsong var Rasmus Gustafsson, det ska bli spännande att se om han kan ta ett steg till.

Som ni säkert kan utläsa av mina omdömen så är det ett klart förstärkt Skövde vi kan se kommande säsong och de kommer med stor sannolikhet utmana om allettanplatserna på allvar. En sak är säker, derbyna kommer att bli intensivare och jämnare än de varit de senare åren.

Bra spelare in:

Anton Brandhammar gjorde misstaget att efter en ruggigt stark avslutande juniorsäsong gå till ett stenhårt satsande Västerås där han inte fick någon istid alls egentligen. Det fick han däremot säsongen som gick när han prövade lyckan i Visby, men han gjorde väl ingen supersuccé. Men potentialen finns där, och i Skövde så kommer han troligen få en ledande roll med spel i powerplay bland annat och då finns det möjligheter för honom att växa och få ut det han har inom sig.

En annan bra värvning är Jonatan Nyblom. Med sitt fina spelsinne kommer han att bidra med välbehövlig bredd och spets på centersidan.

Tunga tapp:

Inte ett enda mer än möjligen Oskar Back då. Han gjorde å andra sidan sin sämsta säsong den som gick och kanske inte ens erbjudits förlängning.

Det skulle laget behöva få in:

Har redan en full trupp med två målvakter, åtta backar och 14 forwards. Klubbchefen Anders Lundström har dock lämnat en dörr öppen för ytterligare något namn och då surras det intensivt om Oskar Olsson, den spelskicklige centern som inte fick förlängt i Mariestad. Han skulle ytterligare bredda och spetsa den viktiga centersidan.

Mariestad

Mariestad hade en riktigt bra trupp säsongen som gick men gjorde ett katastrofalt tränarval vilket gjorde att hela säsongen blev ett enda stort fiasko. Men det har man nu dragit lärdom av och satsar nu istället på en riktig klasstränare i form utav Andreas Appelgren. Andreas har både spelat i och tränat Mariestad tidigare innan han gav sig av och tränade lag på högsta nivå men återvänder alltså nu. Med honom så får Bois en tränare som både vet vad Bois står för samtidigt som han kan tillföra nya influenser från tiden i klubbar på elitnivå.

Sportgruppen har också sett till att han har en ytterst kompetent trupp att förfoga över. På målvaktssidan återfinner man Tobias Sandberg med södra allettans bästa räddningsprocent säsongen som gick. Och med tanke på hur laget presterade plus att han spelade med sviterna av körtelfeber ett gäng matcher så var det en enorm bedrift. Han stod stundtals på huvudet och hade egentligen ingen svacka på hela säsongen. När Sandberg var borta pga sin körtelfeber så vikarierade Isak Andersson som är andrekeeper också i år. Isak inledde starkt men var sedan lite ojämn.

Om målvaktssidan var intakt så har det hänt desto mer på backsidan. Två försvann till allsvenskan, en la av och två fick inte förlängt. Det gav stora hål men ersättarna ser väldigt spännande ut: Tobias Björklund snittade över en poäng per match för två år sedan när han senast var i klubben. Tobias Aronsson har trots sina ringa 20 år redan 30 allsvenska matcher med Mora och ses som en jättetalang med ett fint spelsinne. Jim Jakobs var lagkapten i Borlänge och är ytterst skicklig i positionsspelet och är dessutom inte rädd för att smälla på. Ludvig Karlsson var Köpings kanske bäste back, stabil i egen zon och med ett mäktigt skott. Två backar är också kvar i laget: Johan Frick, en tvåvägsback som var den klart bäste backen i laget, samt Ludvig Collberg, väldigt spelskicklig med ett bra skott men som spelar med lite små marginaler ibland. Dessutom flyttas två egna juniorer upp från J20.

Offensivt har man valt att behålla spetsen men man byter ut några av spelarna längre ner i hierarkin. Det innebär att centersidan har i alla fall tre riktigt starka pjäser: Eddie Davidsson som i flera år styrde topplaget Västerås allsvenska powerplay, * Douglas Lögdal* som noterades för flest poäng i hela ettan innan han gick till allsvenskan -17, samt Linus Engqvist, en av ettans starkaste defensiva centrar. Den fjärde centerplatsen är ännu inte helt spikad, men den innehas just nu av Gustaf Persson, egen junior. Han fick prova på det redan säsongen som gick och gjorde inte bort sig.

Bland yttrarna finns det flera vassa kort, till exempel Oskar Norlöv, som med sin spelskicklighet och vassa skott brukar leverera bra med poäng. Erik Olsson spelade ett par år i allsvenskan men valde att komma tillbaka till Bois och är en kraftfull spelare med bra fart på rören. Filip Thörnqvist har lidit av en skada ett par år och är först till denna säsong fulltränad och fit igen. Normalt är han en både skicklig och kraftfull spelare som älskar att trashtalka och vara jobbig för motståndarna. Jesper Lindén var förstaårssenior säsongen som gick och var det stora utropstecknet: Slitvarg och målskytt i ett som alltid driver mot kassen. Jag blir inte förvånad om han har ett poängsnitt på runt ett poäng per match kommande säsong. Slutligen vill jag bland de dom är kvar lyfta fram den största vinnarskallen av dem alla, Lucas Larsson. Ingen täcker så mycket skott, tacklas så mycket och tar så mycket fighter som Lucas. Han inleder dock säsongen skadad då han har opererat korsbandet. Någon gång i oktober beräknas han vara redo för spel. Två nyförvärv kan också noteras: Skridskostarke Lukas Jidenius (från Luleås J20) som var långt framme i J20 superelits poängliga och också fick testa på SHL-spel, samt Simon Eriksson, en hårt jobbande powerforward från Växjös J20.

Summerar man så känns det som att Ronny och Calle Johansson i Bois sportgrupp fått ihop en väldigt stark trupp med en bra mix av olika rollspelare, och med Andreas Appelgren som tränare så borde målet vara att i alla fall nå kvalserien, så pass starkt ser lagbygget ut.

Bra spelare in:

Tobias Björklund innebär poänggaranti. Otroligt spelsinne och skicklig med pucken och får alltid igenom skotten i powerplay. I Boiströjan för två år sedan ledde han länge poängligan för backar men en skada på slutet innebar fyra missade matcher och gjorde att en viss Joel Persson passerade med en poäng. Det var säsongen som förde upp Joel till Växjö och numer NHL.

Tobias Aronsson: Ytterligare en bra powerplayback med passningar som kan öppna en box. När han skrev på för Växjö så var det osäkert om det var för a-lagsspel eller J20-spel, men det blev J20 sedan Växjötränaren Sam Hallam valt att köra på sex backar.

Jim Jakobs: Lite begränsad i spelet med puck men väldigt stabil i spelet utan. Läser spelet bra och är väldigt fysisk. Kommer få ta ett stort ansvar i boxplay och defensiva situationer.

Tunga tapp:

Alexander Anderberg kanske inte fick ut max av sin potential i Boiströjan säsongen som gick, men det var det inte många som fick. Kommer säkert färga i allsvenskan om han kommer rätt in i det.

Fysiken hos backen Albin Hernod som gick till allsvenska Karlskona kommer absolut att saknas i Bois bakre regioner.

Jens Högbom defensivspel kommer också att saknas. Läste spelet bra och hade följsam skridskoåkning.

Det behöver laget få in:

Egentligen har man en full trupp med två målvakter, åtta backar och 13 forwards och det är dessutom en stark trupp. Men sportgruppen har aviserat att det ska in en spelare till, en spets. Det ryktas om att Patrik Elfsberg kan vara namnet som är på tapeten, och skulle man lyckas få in honom så kommer centersidan vara kanske ettans starkaste.

Publicerad av Krister Holm