Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH kartlägger lagen i västra Del 5

Borlänge

I Borlänge så åkte ikonen och alltiallon Mats ”Horndal” Johansson ut med huvudet före och i följderna av att Gabriel Karlsson istället tog över sportchefsjobbet så har det skett en storstädning i dalaklubben. En stor del av lagets starka stomme som tagit laget till fem seriesegrar och två kvalserier till allsvenskan sedan säsongen 15-16 fick nu kalla handen eller lämnade friviligt. Hela elva spelare har hittills gjort klart med ny klubb! Det finns dock ett gäng spelare kvar och kombinerat med de etablerade nyförvärv som laget gjort så blir man absolut att räkna med också denna säsong.

På målvaktssidan har man blivit av med sitt förstaval Henrik Edström men man har kvar unge talangen Viktor Eriksson som gjorde väldigt bra ifrån sig de få matcher han ändå fick stå. Vem som blir komplement till honom återstår att se.

På backsidan sticker Jonas Halvarsson ut av de som stannar, en skicklig tvåvägsback som varit viktig för laget under flera år. Man har också fått in flera bra värvningar, bland annat en av Huddinges bästa backar, Markus Björk, samt en av Hudiksvalls, Lucas Byhlin. Även Viktor Bemström från Nyköping är en bra värvning.

Offensivt så är det ett namn som sticker ut ordentligt: Markus ”Pajen” Persson. Hela hockeyettans målkung har skaffat hus i trakterna och lär bli kvar resten av sin karriär i dalarna, det är ju också därifrån han kommer. Philip Norberg är också en vettig förlängning. Men resten av spetsen har lämnat och ersättarna är så här långt inte alls av samma klass utan känns mest som breddspelare. Här har ”Gabbe” ett stort jobb att göra för att laget ska kunna göra en toppsatsning mot kvalserien också i år.

Bra spelare in:

De båda backarna Markus Björk och Lucas Byhlin är två riktigt bra värvningar. Båda behärskar spelet i båda ändar av isen och hade jag varit allsvensk sportchef så hade de varit mycket intressanta.

Tunga tapp:

Det är många! Enormt duktige målvakten Henrik Edström skaffade tjej i Umeå och försvann. Tre av de allra bästa backarna har också lämnat: lagkaptenen Jim Jakobs (Mariestad), defensivstarke Filip Halvordsen (Tranås) och storvuxne Markus Lundberg (Kalmar). Och på forwardssidan har hela toppen i interna poängligan lämnat utöver nämnde Markus Persson. Allra mest kännbara av forwardstappen är antagligen viktige centern Christoffer Jansson som lämnar för Timrå.

Det skulle laget behöva få in:

Det finns flera hål att täppa igen fortfarande. På målvaktssidan är jag säker på att de letar en rätt etablerad målvakt att komplettera upp med. Viktor är en stor talang men han är ung och oprövad över tid. Backsidan känns trygg men det skulle kunna finnas plats för en förlängning med Christoffer Björklund även om risken är stor att han lägger av, rykten säger att han mest såg trött ut det sista. Men de största hålen finns på forwardssidan och där är säkert en förlängning med Henrik Olsén på önskelistan. En annan som lär stå högt på önskelistan är att få hem centern Patrik Elfsberg från Hudiksvall. Patrik har precis fått barn och då lär en flytt hem till släkten ligga nära till hands. Men det lär också bli ytterligare nya (och vassa) namn in innan Borlänge stänger truppen.

Malung

Malung var nykomlingar säsongen som gick och gjorde det riktigt bra som sådana. Nu väntar den tuffa andra säsongen i en ny serie och det ska bli intressant att se hur de tacklar den utmaningen. Så här långt så har de en väldigt tunn trupp, endast en målvakt, tre backar och sex forwards står under kontrakt så det är egentligen svårt att komma med något riktigt utlåtande om truppen.

Men om vi kikar på det som ändå är klart så finns en sista utpost i form utav Isac Olsson från Örebro J20. Isac har väl inte superimponerande statistik därifrån och jag antar att tanken är att han ska agera backup.

På backsidan hade man föregående säsong rätt små men rörliga pjäser och den beskrivningen stämmer väl in på Filip Myrman och Oscar Olsson som är två av tre pjäser som är klara för en fortsättning. Den tredje, Viktor Wåhleman, är lite mer välvuxen. Alla tre hade mycket speltid säsongen som gick och utgör ändå en het ok stomme att bygga på.

På forwardssidan så har topp tre i interna poängligan ännu inte skrivit på, men fyran Daniel Söderlund och femman, tillika lagkaptenen, Emil Knuts är glädjande nog kvar. Man har också fått in Elias Jakobs som gjorde en bra säsong i Lejon säsongen som gick. Resterande forwards är unga och oetablerade nyförvärv.

Än så länge är truppen alldeles för tunn för att kunna uttala sig om vilka förväntningar man ska ha på laget, utan vi får konstatera att sportchefen Erik Eriksson har en hel del jobb kvar att göra för att forma en slagkraftig trupp.

Bra spelare in:

Med Malungmått mätt är värvningen av Elias Jakobs riktigt bra. Han vann Lejons interna poängliga och jag antar att de gärna ville ha honom, men han ville hem till Dalarna. En annan spännande värvning är Anton Krigsman med ett snitt på nästan två poäng per match i Karlskogas J20 elit-lag. Han har än så länge bara ett try out-kontrakt, men kommer det inte in en hel radda med klasspelare lär han få fortsätta.

Tunga tapp:

Ett tungt tapp för Malung är Oskar Olsson som fått ett try out-kontrakt med Mora. Oskar var duktig absolut, men jag är ändå lite förvånad över han fick chansen att ta plats i allsvenskan. Jag ser det inte som omöjligt att han snart är tillbaka i Malungströjan.

Robin Christoffersson gjorde en väldigt bra säsong i Malungskassen säsongen som gick, så Östersund ska skatta sig lyckliga över att de lyckades knyta till sig honom.

Emil Ax är ett tredje kännbart tapp. Den pålitlige poängmaskinen återvänder nu till Marseille.

Det skulle laget behöva få in:

Då truppen inte ens är halvbesatt så saknas det mesta. Till att börja med så söker man säkert en stabil förstamålvakt som kan vinna lite matcher på egen hand. På backsidan hoppas man säkert förlänga med killar som Erik Björlin, Markus Melin och David Thögersen, men man skulle också behöva ha in någon mer producerande back. På forwardssidan så är den stora uppgiften att förlänga med klasspelaren Jonas Kapla. Han och radarpartnern Patrick Eriksson (som man också säkert vill ha kvar) stod för en stor del av lagets poäng säsongen som gick. Även Emil Ax har säkert ett kontrakt som ligger och väntar på hans underskrift. Lyckas man få dessa tre att skriva under så är resten bonus, och kan man landa några ytterligare vassa kort så kommer laget rentav ha en vässad offensivkraft säsongen som kommer.

Publicerad av Krister Holm