Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH kartlägger lagen i västra del 4

Köping

Köping är som en humla tycker jag, de borde inte kunna flyga men gör det ändå. Man har inte någon stor spelarbudget, man har hård konkurrens om Västeråsspelarna man vill åt och man har ingen högskola eller universitet att locka spelare med. Trots det så är man sedan flera säsonger med och kampas om att nå en allettanplats. Förra säsongen lyckades man också nå allettan och även om man tappade lite på slutet sedan poängkungen Anton Svensson försvann så gav man ändå Hudik en rejäl fight i playoff 1. Framgångsreceptet verkar vara att man spelar som ett lag. Man har inga flashiga namn utan mer hårt arbetande spelare som alla gör sitt jobb till 100%. Framför allt gillar jag powerforwarden Johan Eek som alltid ger 100% men också kan lira. En annan favorit är lille liraren Markus Viitanen som har en riktigt bra blick från sin centerposition. Han missade allettan pga en axelskada men ska nu vara tillbaka i fullgott slag. I övrigt forwardsmässigt så är det hårt jobbande spelare där ingen sticker ut direkt. Målvakter har Köping alltid haft bra och även om man på ett märkligt sätt tappar Hanning så är Eneroth kvar, en talangfull hockeyettanmålis med bra stats föregående säsong. Han kompletteras med Elias Olofsson från Västerås J20, det ser bra ut. På backsidan blir man av med ett par bra killar i David Lennartsson och Ludvig Karlsson där framför allt tappet av Ludvig Karlsson svider. Men man har ännu kvar Emil Forsberg, Mr Köping, som trots sina blott 28 år redan hunnit med att göra 14 säsonger i a-laget! Den spelskicklige och stabila backen har säkert haft ett helt gäng med anbud från klubbar både högre upp och från konkurrerande hockeyettanklubbar med fetare plånbok men har ändå valt att stanna. Sådana trotjänare gillar undertecknad! Kvar är också fysiske defbacken Martin Jörgensen och viktige Lars Jinghage. Trots att Köping tappat en del och endast värvat från J20 i stort sett så har man ändå bra rutin i laget och en stabilitet att bygga på som gör att man säkert kommer vara med och utmana på allvar också i år.

Bra spelare in:

Hercules Olander Horn var en stor talang som Västerås gärna sett i sitt hockeyettanlag men Hudiksvall signade honom för en månadslön på enligt obekräftade uppgifter 20000 kr! Och även om han gjorde det rätt bra i Hudik verkar det dock ha tagit på hockeysuget för efter det tog han ett sabbatsår. Men nu är det uppenbarligen tillbaka igen och Köping har därmed fått ett intressant backförvärv.

Tunga tapp:

Som jag redan varit inne på är tappen av stabile Ludvig Karlsson (Mariestad) och David Lennartsson (Forshaga) kännbara. Också Jonathan Ström (Skövde) hade man säkert gärna fått behålla. Offensivt är det tyngsta tappet (utöver Antons Svensson som lämnade redan innan förra säsongen var färdigspelad) Emil Eriksson (Troja). Poängen han gjorde kommer saknas.

Det skulle laget behöva få in:

Sportgruppen i Köping har säkert spotlighten på poänggörare och då framför allt en riktig målskytt. Det känns lite för uddlöst framåt med tanke på tappen man gjort.

Kumla

Också Kumla har i alla fall historiskt varit ett lag som överpresterar. Dom har ingen publik, en iskall hall och dålig ekonomi, men de får ändå spelare att stanna i laget och dessutom prestera för att dom verkar ha jäkligt roligt ihop. Eller är det kanske för den goda och billiga korvbrickan i kafeterian? De senaste tre åren har man dock inte nått allettan och det kanske är den ekonomiska realiteten som kommit ifatt dom. Till kommande säsong ser det också tommare ut på bra spelare i rostern än på väldigt, väldigt länge. Fast de flesta har ännu inte signerat med någon ny klubb så det kanske kommer. Tre tongivande spelare har dock redan kritat på för en förlängning och det är dels Henrik Warman, en offensivt riktigt skicklig back som kanske är lite svagare i egen zon, dels forwarden Martin Eberhardsson som bidrar med både hårt jobb och en hel del poäng. Det tredje namnet är Daniel Lindberg som fick mycket förtroende säsongen som gick och svarade bra på det. Men sedan är det slut på etablerade namn. På målvaktssidan har man visserligen Jonatan Frykholm som gjorde en helt ok första seniorsäsong säsongen som gick och det finns ett par ok backar i Rasmus Sandgren och Viktor Sandin. Offensivt kan storvuxne Oscar Svanborg också bli något att luta sig emot. Men generellt är laget alldeles för tunt på både spets och bredd för att kunna göra några toppattacker. I år får målet för Kumla att hänga kvar om det inte blir väldigt mycket spets som kommer in det sista, eller de behöver åtminstone få förlängningar på nyckelspelarna från förra säsongen.

Bra spelare in:

Oscar Haglund får i brist på mer framträdande spelare bli namnet att lyfta fram. 20-åringen har några bra säsonger i J20 elit i benen och har dessutom fått göra tre matcher i BIK Karlskoga senaste säsongen. Han fick också en del viktig seniorrutin säsongen innan dess när han på 18 matcher i Falun i tvåan gjorde 21 poäng, det är bra siffror av en 18-åring.

Tunga tapp:

De tunga tappen gjorde man redan i slutet av säsongen då det stora utropstecknet Viktor Wänghult lämnade. I övrigt så är det inga stora tapp, det är bara det att de inte fått signaturer på plats med spelarna från tidigare säsong.

Det skulle laget behöva få in:

Kontraktsförlängningar! Viktiga spelare som Martin Modigs, Oliver Arle Östergren och Edvin Ekström har ännu inte gjort klart med hur de ska göra säsongen som kommer. Laget skulle behöva samtliga dessa tre samt gärna ytterligare någon offensiv spets som kan sätta dit puckarna för att slippa dras ner i bottenträsket säsongen som kommer.

Publicerad av Krister Holm