Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH kartlägger lagen i västra del 2

Grums

Grums överraskade stort förra säsongen när man gick till allettan och där gjorde man inte heller bort sig även om man hamnade sist till slut. Nackdelen med sådana framgångar för mindre bemedlade lag brukar dock vara att skyltfönstret gör att man tappar många tongivande spelare men Grums har varit förvånansvärt framgångsrika i sina ambitioner att få behålla tongivande spelare. Talangen Jesper Norbäck återvände från sin lånesejour i Mariestad Bois, spelskicklige Pelle Hedlund blir också kvar liksom rutinerade och duktige målvakten Martin Svedberg. Andreas ”Sälen” Svensson såg också länge ut att bli kvar som tränare för laget men bröt märkligt nog ett skrivet kontrakt och står nu istället att finna som assisterande i Forshaga. Backsidan är genomgående skridskostark och man har ett bra spel bakifrån, det går undan när Grums ställer om. I nyförvärvet Jesper Appel har man gjort ett riktigt klipp. Backsidan kanske dock väger lite lätt när tunga men ändå skridskostarka forwards kommer ångande. Offensivt är det än så länge väldigt ungt och orutinerat, men också piggt, hungrigt och utvecklingsbart. Det ska bli väldigt spännande att se om Jesper Norbäck och Pelle Hedlund kan ta ytterligare kliv i vinter, då lär de spela allsvenskt nästa säsong. Med rätt utveckling så på den talangfulla truppen så kommer Grums utmana om allettanplatsen också i år.

Bra spelare in:

Här sticker Jesper Appel ut. Visserligen tappade laget Johan Erkgärds men i mina ögon kompenserar Jesper det mer än väl. Otroligt puckskicklig, bra skridskoåkning och bra blick och han gillar dessutom att smälla på. Jag är också nyfiken på vad Filip Karlsson kan få ut i sitt nya lag.

Tunga tapp:

Lukas Söderlund är en riktigt sniper som gjorde mycket viktiga mål för laget och kommer naturligtvis att saknas. Man tappar också en annan viktig målskytt i Robert Thellberg som går till Forshaga. Johan Erkgärds med sin rutin och spelskicklighet är också ett tapp men det tror jag att Appel kan ersätta.

Det skulle laget behöva få in:

Att man kommer göra sitt yttersta för att få Henrik ”Messy” Messfeldt att förlänga tar jag för givet, för det är just en sådan spelare som skulle stå först på min önskelista som sportchef i Grums. En rutinerad och spelskicklig forward som kan leda de offensiva styrkorna. Men som tvåa på min lista skulle det stå en riktig målskytt som kan ersätta iaf några av Söderlunds alla mål.

Nyköping

Nyköping hockey gick i konkurs 2014 men nybildades och är sedan två år tillbaka i hockeyettan. Till den här säsongen så blir det ännu en nystart för laget då man dels har bytt från den östra ettan till den västra, dels bytt namn från Nyköping Gripen hockey till Nyköpings sportklubb. Ett kontroversiellt beslut då Södertälje sportklubb är värsta rivalerna. Nystarten verkar dock firas med en rejäl satsning, föreningen verkar ha bestämt sig för att den undanskymda tillvaron i östra ska bytas mot en betydligt mer framskjuten i västra. Man började med att värva in meriterade tränaren Fredrik Mälberg som inte fick förlängt med Huddinge trots väldigt bra facit i klubben. Och sedan dess har det ena vassa nyförvärvet efter det andra presenterats (många från just Huddinge) och man har dessutom förlängt med de flesta av sina starkaste kort från säsongen innan. Om vi börjar bakifrån så har man lyckats locka till sig Huddinges förstemålvakt de senaste åren, Daniel Fahlström. Trots att han endast är 23 år och har massor med utvecklingspotential är Daniel redan en riktigt bra målvakt med mycket rutin i bagaget. På backsidan är det tunnare, hittills har man endast tre spelare kontrakterade. Två av dom får dock betraktas som bra hockeyettanbackar: Ludvig Martinsson har en allsvensk säsong i ryggen och är framför allt stabil defensivt och den defensiva stabiliteten delar han med Markus Magnusson som är ny från Boden. Markus är dessutom inte oäven offensivt. Om det än så länge är tunt med spelare bakåt så är det mer välbeställt framåt där man har 11 spelare på plats. Där känns framför allt centersidan bra med Lindblom, Ivarsson Hamberg, Rodling och Axelsson. De två förstnämnda har båda fått prova på några matcher i allsvenskan och även om de inte färgade där så är det ändå spelare som är på gränsen till att ta steget uppåt. Axelsson såg jag i Kumla där han var en hårt jobbande center med bra fart. Vad gäller forwards så bygger man laget mycket på små och snabba yttrar. Det kommer gå undan när killar som Mörnsjö, Hadzinikolic och Maier sätter fart och det är dessutom killar som kan leverera. Tyngden får publikfavoriten Adam Thim och Alexander Karlsson stå för. Sammantaget en trupp för toppen av västra ettan!

Bra spelare in:

Daniel Fahlström måste nämnas först och främst. En matchvinnarmålvakt som kommer tillföra stabilitet defensivt, något laget saknat tidigare år. Han kommer få bra hjälp av Markus Magnusson som var en av Bodens bättre backar i slutet av förra säsongen. Oliver Hadzinikolic kommer säkert blomma under Mälbergs ledning. Oliver har bra fart och ett bra skott men kan se lite vilsen ut på isen, men Mälberg är expert på att ge spelarna ramar att hålla sig till och det kommer gynna nyförvärvet.

Tunga tapp:

Två tunga tapp kan rapporteras in på backsidan. Allra tyngst är givetvis tappet av rutinerade klassbacken Robin Axbom. En back som både kan leverera poäng och spela resolut i egen zon är naturligtvis värd att få spela i allsvenskan. Men också tappet av Alexander Molldén måste kännas, spelskickliga rightbackar växer inte på träd.

Det skulle laget behöva få in:

Backar är det korta svaret. Någon defensiv back med tyngd skulle behövas och dessutom saknas ett par mer rörliga och spelskickliga offensiva backar fortfarande. En förlängning med Pontus Broeng och Emil Karlsson är säkert på önskelistan hos sportklubben.

Publicerad av Krister Holm