Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Ettans starkaste trupp del 4

Nu har vi kommit till den lagdel som innehåller flest spelare, ytterforwards. Det är också den lagdel som jag tycker är svårast att betygsätta, men jag har generellt försökt vara rätt restriktiv med bedömningen.

Bois

Erik Olsson 4+

Oskar Norlöv 4

Filip Thörnqvist 3+

Filip Engqvist 3+

Jesper Lindén 3+

Lucas Jidenius 3+

Lucas Larsson 3

Simon Eriksson 2

Tim Olsson 2

Erik Olsson är en skridskostark och fysisk forward som alltid driver på kassen, dessutom utrustad med ett bra skott. Skottet har han gemensamt med Oskar Norlöv, fast Norlövs stora styrka är spelsinnet. Hade han haft bättre skridskoåkning hade han varit given i allsvenskan. Bois kapten Filip Thörnqvist hade en skadedrabbad säsong senast och därav det svagare betyget, för det är en ytterst kompetent spelare annars. Tung forward med bra spelsinne och enorm vinnarskalle och kämparglöd. Samma vinnarskalle och kämparglöd har Filip Engqvist, omöjlig att ta pucken från i sargdueller. Jesper Lindén gjorde en kanonsäsong säsongen som gick där han var säsongens stora offensiva utropstecken. Bra teknik, skott och går alltid mot kassen kombinerat med stark vilja. Lucas Jidenius är nyförvärv med stor potential. Den skridskostarke forwarden var inte långt ifrån ett SHL-kontrakt. Lucas Larsson är stark framför motståndarkassen och har med det en viktig roll i powerplay. Hans stora styrkor annars är i defensiven där han täcker otroligt mycket skott, och hans vinnarskalle som gör att han aldrig ger mindre än 100%. Dock så kommer Lukas inte spela förrän i november efter operation av korsband. Simon Eriksson är tänkt som powerforward med mycket fart och tyngd medan Tim mer är en lirare och playmaker.

Huddinge

Victor Andersson 5

Måns Krüger 5

Oscar Bergqvist 4

Björn Jonasson 4

Anton Kalte 3+

Rasmus Dahlberg Karlsson 3+

Fredrik Renström 2+

Christoffer Odjung 2

Hemvändande Victor Andersson är en riktigt spelskicklig ytter som nu kommer tillbaka efter ett par säsonger i allsvenskan. Han kommer bidra med en hel del poäng i vinter! Måns Krüger är ju egentligen för bra för hockeyettan, men den spelskicklige 27-åringen har haft för bra jobb och kanske för låga ambitioner för att satsa i allsvenskan. Styrkan ligger i offensiven, defensivt är det inte lika spetsigt… Björn Jonasson är också han en riktig poängspelare med offensiven som prioritering. Oskar Bergqvist har också fastnat i ettan även om han säkert skulle kunna få plats i allsvenskan. En viljestark ytter med näsa för poäng. Anton Kalte är mer en tvåvägsspelare som både kan spela ytter och center, även Rasmus Dahlberg är viktig med sin snabbhet och intensitet. Frågan är hur mycket istid Renström och Odjung kommer få i vinter med denna tuffa konkurrens?

Kalmar

Kim Runermark 4

Jesper Sellin 4-

Julius Selle Larsson 3+

Linus Dahlstedt 3-

Robin Dahlstedt 2+

Mikael Friberg 2

Kim Runermark var Kalmars poängstarkaste spelare säsongen som gick i överlägsen stil och måste ha varit prioriterad att få behålla för ”poplaget”. På tredje plats kom Jesper Sellin, men Jesper har inte bara offensiva skills utan är dessutom väldigt snabb och han jobbar väldigt hårt i båda riktningarna. Julius Selle Larsson är också en tvåvägsspelare med offensiva kvaliteter. Bröderna Dahlstedt har varit med på hela resan som klubben tagit och är därmed viktiga symbolspelare och dom visar också på stort hjärta under matcherna.

Tranås

Eric Gustafsson 4+

Pontus Eklöf 4

Tobias Sjökvist 3+

André Astley 3+

Ivar Arnesson 3

Sean McGovern 3

Max Rapp 2+

Rasmus Koskinen 2+

Han är inte världens längsta spelare, bara 1,70 lång, men han är ändå en stor spelare. Eric Gustafsson är snabb och utrustad med bra spelsinne och teknik och är tillsammans med Filip Petersson otroligt viktiga för Tranås. Speciellt som det är en egen produkt med 292 a-lagsmatcher i klubben. Tranås har en stor koloni med spelare från Linköpings superelitlag, en av dom är Pontus Eklöf som gjorde en väldigt bra första seniorsäsong med ett poängsnitt på i stort sett en poäng per match. Kreativitet och fart är hans främsta styrkor. Spelar han med brorsan i vinter? Tobias Sjökvist är framför allt en skicklig offensiv spelare och när han mest fick spela i någon av de lägre kedjorna i Borlänge så försvann han lite i jämförelse med Köping som han spelat i tidigare. Nu byter han klubb igen till Tranås och där kommer hans speed säkert till användning. Ivar Arnesson är egentligen en rätt begränsad spelare men säsongen som gick gjorde han stor succé med mycket mål. Annars är hans huvudsakliga uppgift i laget att jobba hårt, spela boxplay och offra sig för laget. Mycket mål hoppas Tranås på att få ut av Sean McGovern. Det känns dock som en liten chansning, det finns många poängkungar i tvåan som får det tuffare i ettan sedan. Dock ska jag erkänna att jag har dålig koll på honom. Max Rapp och Rasmus Koskinen må inte vara några poängspelare, men står för enormt hårt och uppoffrande jobb.

Troja

Mattias Elfström 5-

Victor Romfors 4+

Carl Johan Sjögren 4-

Emil Eriksson 4-

Tobias Thörnqvist 3+

Hampus Olsson 3

Eric Henriksson 2

Hanhals gjorde en riktig kanonsäsong och en stor del i detta hade Mattias Elfström. 22-åringen har bra storlek och näsa för poäng och kommer säkert snitta runt en poäng per match i Troja. Där någonstans kommer nog också Victor Romfors ligga. Victor som kanske kommer paras ihop med brorsan William är kreativ och då båda har bra spelsinne så blir de säkert ett hot för motståndarna i vinter. Bra spelsinne har också Carl-Johan Sjögren, men han är mer som ett multiverktyg som kan göra alla roller på isen: Offensivt, defensivt, center eller ytter. Tung och svårstoppad när han kommer in med pucken i zon och en nyttig spelare att ha i laget. Emil Eriksson är också en tvåvägsspelare men kvickare än den något långsamme Sjögren och kommer med det bli viktig för att få upp farten i laget. I Tobias Thörnqvist och Hampus Olsson har man två liknande spelartyper: Hårt jobbande forwards som gör det jobbigt för motståndarna. Eric Henriksson är ett litet oskrivet kort, egen junior som gjorde ett gäng matcher förra säsongen utan större avtryck.

Så här skulle jag vilja ranka forwardssidan bland dessa lag:

  1. Huddinge: En riktigt stark ytteruppsättning med både spets och bredd. Massor med rutin!

  2. Troja: Även Trojas uppställning har spets och bredd, men Huddinges spets ändå något vassare.

  3. Tranås: Många speediga forwards, kanske inte den där riktiga spetsen men många bra spelare.

  4. Bois: Bra mix av rutin och ungt och många bra forwards, dock inte samma spets.

  5. Kalmar: Inte samma spets och bredd som övriga lag, även om man har fler bra forwards.

Imorgon så är det tränarna som ska skärskådas. Dessutom sammanfattar jag min ranking och korar ettans starkaste trupp.

Publicerad av Krister Holm