Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Spelaromdömen efter halva serien, del 2

Då var det dags för del 2, forwards, i min genomgång av spelarnas insatser under grundseriens första halva. Jag tycker till hur de skött sig samt siar hur fortsättningen av serien kommer att se ut.

Nr 9 Oliver Ödman Hadzinikolic

Matcher: 11

Poäng: 5+1=6

Plus/minus: 6-4=+2

”Hadzi” inledde säsongen rent ut sagt svagt. Han kom helt fel i positionerna och åkte mest runt och såg vilsen ut. Men så gjorde han något mål, fick spela i samma omgivning några matcher och sedan matchen mot Köping har han varit riktigt bra. Fem mål på elva matcher är inte illa av en förstaårssenior! Visar dessutom upp intensiv checking med sin fina skridskoåkning.

Spåkulan: Hadzi tar kliv undan för undan och jag tror inte att den trenden kommer att ändras. Frågetecknet är väl om den lilla kvicka liraren kommer att stå emot fysiskt när det blir tyngre och starkare backar i allettan. Då blir det ännu viktigare att han har fart på rören.

Nr 10 Filip Engqvist

Matcher: 0

Poäng: 0

Plus/minus 0-0=0

Filip körde igång sin säsong först i veckan och har ännu inte spelat någon match och därför går det inte ge något omdöme om honom ännu.

Spåkulan: Kan Filip komma upp i samma kvalitet som förra säsongen så kommer han bli grymt viktig för laget. Sliter som ett djur och otroligt stark längs med sargerna, vilket är viktiga egenskaper i ett tätt slutspel.

Nr 18 Jesper Lindén

Matcher: 11

Poäng: 2+2=4

Plus/minus: 4-3=+1

Det tog säkert 4-5 matcher innan Jesper ens kom till målchanser. Han kom för sent eller för tidigt in i lägena och han hade svårt att hitta rätt roll i sin formation. Men så placerades han med Oskar Olsson och ”Hadzi” och de fick spela ihop några matcher och ju mer de spelade tillsammans desto mer kom han rätt i timingen och fick då också lägena och nu på slutet börjar också poängen trilla in. Det hårda jobbet och det kompromisslösa fysiska spelet har han bidragit med hela tiden, det gillar jag!

Spåkulan: Det var när Jesper fick chansen att spela i samma omgivning flera matcher i rad som det också lossnade för honom. Jag hoppas att formationen får fortsatt förtroende, eller i alla fall att Jesper får chansen att spela ihop sig med en kedja över tid, då kommer säkert den positiva utvecklingen att fortsätta. För det finns ännu mer att ta ut av honom.

Nr 19 Oskar Norlöv

Matcher: 10

Poäng: 6+6=12

Plus/minus: 11-7=+4

Norlöv är den forward som hållit högst kapacitet av forwards så här långt. Har presterat både poäng och bra hockey i stort sett rakt igenom, med undantag av när vi mött bottenlagen Malung och Surahammar. Men då var å andra sidan inga bra. Istället har Oskar varit som bäst när vi mött det bästa motståndet, Borlänge (assist till Boismålet) och Tranås (1+1).

Spåkulan: När Oskar kom till Bois gjorde han mycket poäng mot lag som var lite sämre, men numer taggar han till mer och blir bättre när vi möter tuffare motstånd. Jag hoppas och tror att det kommer att fortsätta på det spåret och att han då kommer att fortsätta vara en viktig poäng- och målgörare också efter jul.

Nr 21 Filip Thörnqvist

Matcher: 7

Poäng: 0+2=2

Plus/minus: 4-4=0

Filip har ett otacksamt läge där han inte fått någon försäsongsträning överhuvudtaget utan han får kliva rätt in i matcherna. Med tanke på det har han gjort det grymt bra, men inte är det samma Filip som innan den jobbiga och långvariga skadan. Han är lite tyngre och har inte samma tryck i skridskoåkningen. Viljan är det inget fel på, spelsinnet är grymt, men det saknas lite bett i skridskoåkningen och lite ork för att han ska kunna vara den absoluta spetsspelaren vi vet att han är egentligen.

Spåkulan: Hade jag varit tränare hade jag faktiskt vilat Filip från matcher ett tag och satt honom i hård uppbyggnadsträning. Gett honom chansen att träna upp sig i toppform igen. Visst kommer han i viss mån att kunna matcha sig i form, men rätt upplagd träning är effektivare och tar han ett uppehåll nu så har han chansen att komma tillbaka i grym form till allettan (även om han ska ha några matcher också i grundserien). Får han inte det så kommer han fortfarande att vara bra, men inte den där spetsen som kan vara avgörande.

Nr 24 Albin Sethsson

Matcher: 2

Poäng: 0+2=2

Plus/minus: 3+1=+2

Albin har bara hunnit med två matcher i Boiströjan och har kanske inte lämnat några större intryck på mig än, vare sig i positiv eller negativ bemärkelse. Gör ett bra defensivt jobb, speciellt i boxplay, men offensivt så har han inte utmärkt sig. I och för sig är ett snitt på en poäng per match och plus ett i plus/minus per match bra statistik, men det känns som att han saknar lite självförtroende i den offensiva delen av banan så här långt.

Spåkulan: Jag tycker det är svårt att sia när jag sett honom spela så lite. Men ska jag försöka så tror jag att det kan gå åt två håll: Antingen så blir han bänkad i den tuffa konkurrensen och kommer då att föra en tynande tillvaro innan try-outen inte förlängs efter grundserien. Eller så kommer han få fortsatt förtroende och kan då förhoppningsvis få lite självförtroende av det och sedan bygga vidare på det. För ska han få förlängt så krävs det att han steppar upp en del.

Nr 24 (fram till Sethsson anlände) Karl Sillanpää

Matcher: 5

Poäng: 0+1=1

Plus/minus: 1-0=+1

Karl kom in med en härlig attityd och åkte hur mycket skridskor som helst från det han klev på isen till dess att han klev av i bytena. Duktig framför allt offensivt där han skapade en hel del, lite jobbigare i egen zon utan att för den sakens skull vara dålig på något vis.

Spåkulan: ”Sillen” kommer fortsätta säsongen i J20 där han är en riktig poängspruta. Och behövs en spelare med klipp i skridskoåkningen till i a-laget så behöver man inte leta långt bort!

Nr 25 Gustav Persson

Matcher: 4

Poäng: 0+0=0

Plus/minus: 0-2=-2

Gustav har liksom övriga juniorer som fått chansen visat att han klarar av steget det är mellan J20 elit och seniorspel. Ovanligt mogen i sitt spel.

Spåkulan: Kommer också han att få fortsätta spela i J20 där han kommer att bli en viktig pjäs i ett lag som siktar på att få kvala upp mot superelit. Med så många duktiga killar i laget är det ingen omöjlighet att man lyckas med målsättningen!

Nr 26 Tim Olsson

Matcher: 8

Poäng: 0+1=1

Plus/minus: 4-3=+1

Tim gjorde ett par a-lagsmatcher redan förra säsongen utan att göra bort sig men med det stora skadefrånfället som varit så har Tim tagit en fast plats fram till sista matchen. Och han har verkligen tagit chansen när han fått den. Respektlöst spel, bra blick och teknik och det märks inte att killen bara är 18 år när han är ute på isen.

Spåkulan: Med 14 seniorforwards i truppen så kommer Tim få det tufft att ta en plats när alla är friska, men Tim kommer att få (och har redan tagit) en stor roll i ett talangfullt J20-lag. Och saknas det ett par spelare så kommer han vara redo

Nr 46 Douglas Lögdahl

Matcher: 11

Poäng: 5+4=9

Plus/minus: 10-8=+2

Han ligger tvåa i den interna poängligan men jag måste ändå säga att ”Dogges” säsong så här långt är lite av en besvikelse. Har stundtals sett loj ut, speciellt mot svagare motstånd. Den där riktiga glöden och glädjen som man sett förut saknas. Jag vet att det finns betydligt mer att ta ut av ”Dogge”!

Spåkulan: Jag tror att Lögdahl kommer att komma mer och mer ju längre in på säsongen vi kommer och ju mer matcherna gäller. Lider kanske lite av att Thörnqvist inte heller riktigt är 100, kan det vara läge att hitta något nytt komplement till kedjan? Måste prestera för att laget ska kunna gå långt!

Nr 60 Johan Dahlbom

Matcher: 8

Poäng: 1+6=7

Plus/minus: 7-4=+3

Jag tycker Johan inledde säsongen lite segt, det var inte alls samma driv och fysik från honom som vi är vana att se. Men efter en sjukdom/skada så kom han tillbaka och då verkade han helt plötsligt piggare igen. Och att ha ett poängsnitt på nästan ett poäng per match är verkligen inte dåligt!

Spåkulan: Tyvärr har Johan en tendens att gå skadad under stora delar av säsongen. Kan han slippa skadeeländet så är han en riktigt bra spelare med sin tyngd, en riktig powerforward som är otroligt jobbig att möta. Men fortsätter han gå skadad så blir det jobbigt i längden att inte ha en spelare man kan räkna med.

Nr 64 Lukas Larsson

Matcher: 11

Poäng: 3+0=3

Plus/minus: 4-10=-6

När jag läser Lukas Larssons plus/minusstatistik blir jag väldigt förvånad. Jag tycker han är en spelare som (som vanligt numer) gjort det riktigt bra med en vass offensiv kombinerat med ett uppoffrande defensivt spel. Jobbar stenhårt och täcker klart mest skott i laget samtidigt som han är bra offensivt. Men jag tror han lider av att han fått flytta runt i laget. Han har fått byta position och omgivning väldigt ofta och då kan det inte vara lätt!

Spåkulan: Nu när alla spelare är tillbaka så hoppas jag att Lukas kan få en roll där han kan få spela in sig så han slipper flytta runt. Då tror jag att han kommer att lyfta inte bara i plus/minuskategorin utan också spelmässigt. Det finns massor av potential i honom då han i mina ögon behärskar alla delar av spelet.

Nr 66 Erik Olsson

Matcher: 9

Poäng: 2+2=4

Plus/minus: 9-5=+4

Erik hade en skadedrabbad sommar och inledning av säsongen vilket gjorde att han inte var helt i toppform när han väl kom till spel ett par matcher in i serien. Det har också tagit några matcher för honom att komma igång, men nu senast mot Tranås så var han fullkomligt lysande. En stor och stark spelare med bra skridskoåkning som hela tiden bryter in mot kassen.

Spåkulan: Jag tror att nu kommer Erik bara att bli bättre och bättre. Han kommer mer och mer i form och självförtroendet kommer också att lyftas om han får fortsätta i den briljanta kedjan med Linus Engqvist och Eddie Davidsson där han verkligen får göra sin grej fullt ut.

Nr 73 Oskar Olsson

Matcher: 11

Poäng: 0+8=8

Plus/minus: 8-3=+5

Oskars inledning på säsongen var han nog inte nöjd med. Det sägs att han gått upp mycket i muskelmassa under sommaren och var det så så tog det tid att anpassa sig till den nya vikten kändes det som. För han var hela tiden 1/10-del för sen in i situationerna. Det betydde att han kom för sent in på kassen, han förlorade 50/50-duellerna, han hann inte med att slå de öppnande passningarna innan passningsvägen var stängd. Men också Oskar har kommit mer och mer ju längre säsongen har gått och han har hittat rätt som center mellan ”Hadzi” och Lindén. Nu är också timingen bättre, skridskoåkningen upplevs som rappare och han har bättre självförtroende.

Spåkulan: Oskar är beroende av självförtroende och det borde han ha fått mer och mer av nu. Åtta poäng på 11 matcher är ett bra facit och de nyanskaffade musklerna kommer att komma bra till pass när motståndet blir tuffare. Kommer att få agera 3:e- 4:e center i vinter och kommer göra det på ett bra sätt.

Nr 80 Eddie Davidsson

Matcher: 6

Poäng 5+3=8

Plus/minus: 4-1=+3

Under sommaren hörde jag illasinnade rykten om att Eddie Davidsson försoffat sig och inte alls var i bra form. Det har han verkligen bevisat att det inte stämmer under de matcher han varit med. Har bara varit med sex matcher (sedan han täckte skott med foten och missade 5) och det är ingen slump att det kanske är dom sex matcherna som Bois spelat bäst i. Jag upplever honom som rörligare och smidigare denna säsong och den nykomponerade kedjan med han, Linus och Erik får det att vattnas i munnen på en Boisare.

Spåkulan: Eddie var bra förra säsongen men han är bättre i år och kommer att fortsätta vara det. Är alltid som bäst när det gäller som mest och kan lyfta sin omgivning. Kan han formtoppa till playoffspelet är mycket vunnet!

Nr 84 Anton Rask

Matcher: 10

Poäng: 1+2=3

Plus/minus: 8-5=+3

Inledde säsongen ruggigt bra och var en av de ledande spelarna under de första matcherna i serien. Men på slutet har han försvunnit ur matcherna, delvis kanske beroende på matchningen. Anton har fått flytta runt mycket och på slutet fått en helt ovan roll som center vilket beskrivs som en betydligt svårare anpassning att göra än att gå från center till ytter.

Spåkulan: Anton behöver få spela på sin invanda position som ytter. Det passar hans spelstil med mycket skridskoåkning och fysiska spel bäst. Får han det kommer han fortsätta vara en spelare som tillför energi till egna laget och suger ut energi ur motståndarna.

Nr 91 Linus Engqvist

Matcher: 6

Poäng: 2+4=6

Plus/minus: 8-3=+5

Har bara spelat drygt hälften av matcherna och visst märks det skillnad på när Linus är med och när han inte är det. Bidrar i båda zonerna med sin fina skridskoåkning och blick. Fortsätter på inslagen väg från föregående säsong med att inte bara vara skicklig defensivt utan också riktigt stark offensivt hot. Ettans kanske bästa boxplayspelare.

Spåkulan: Kommer kedjan med Linus, Eddie och Erik bli ettans hetaste lina i allettan? Jag håller det inte för otroligt!

Publicerad av Krister Holm