Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH tippar västra ettan: Plats 2

Jag kommer under tiden fram till seriestart att försöka mig på den svåra uppgiften att sia hur den västra ettan kommer att sluta. Det blir såväl betygsättning av lagdelar som intervju med någon från klubben, helst sportchefen. Håller ni med i det jag tycker eller är jag ute och cyklar? Lämna gärna en kommentar så får vi upp tempen kring den hockeyettan! Trevlig läsning!

alt text

MARIESTAD

Målvaktsbetyg: 4

Tobias Sandberg var riktigt bra under playoffspelet säsongen som gick och han verkar ha vässat den formen ytterligare till den här säsongen då han inlett ruggigt starkt. Det är lite Arvid Ljung-vibbar på Tobias just nu. Som komplement har laget värvat in Isak Andersson. Isak har inga större meriter men har under försäsongen imponerat stort med sitt lugn och sin placeringssäkerhet. Men nu är träningsmatcher en sak, tävlingsmatcher en annan, och innan Isak bevisat sig också när det är spel om poäng så får betyget bli en fyra.

Backbetyg: 5

Bois backsida förra säsongen var riktigt bra men i och med ankomsten av Alexander Anderberg så känns det som den blev komplett. Man saknade en back med ett bra direktskott och man saknade lite fysik och det är precis vad man fått in med värmlänningen. När sedan Mikael Alba har startat säsongen som i gamla fornstora dagar och därmed gett ytterligare spets och junioren Gustaf Malmkvist klivit fram under träningsmatcherna och gett backsidan mer bredd så tvekar jag inte att ge toppbetyg till backsidan. En av ettans bästa.

Forwardsbetyg: 4

Man har två centrar som är toppklass i ettan i Eddie Davidsson och Douglas Lögdahl, men också en väldigt skicklig Linus Engqvist som hade sin genombrottssäsong förra säsongen 26 år gammal. Yttersidan är också stark men har drabbats av ett par avbräck i Erik Olsson och Filip Thörnqvist, med dom tillbaka så blir man klart starkare. Det finns dock klass ändå, Oskar Norlöv är en stark poängspelare med bra blick, Lukas Larsson (som också kan spela center) är en målskytt av rang och Jesper Lindén och Oliver Hadzonikolic är talanger som kan få sitt genombrott i år. Minustecknet är dock bredden, 12 forwards varav två skadade innebär att juniorer måste kliva fram.

Totalt: 13

Summering:

Bois har ett solitt lag med alla egenskaper som behövs för att få ett framgångsrikt lag. Truppen, och då framför allt forwardssidan, är dock lite tunn för att knipa förstaplatsen i serien, därtill är Borlänge för bra.

Intervjun

Ronny Johansson, sportchef.

Hur tycker du att truppen ser ut?

Jag tycker vi har en trupp med alla ingredienser som behövs för att lycka, så jag tycker den ser jättestark ut.

Är den färdigbyggd eller blir det bli några förändringar?

Det är klart att vi inte är jättebreda och det kommer kanske hända saker men vi är inte på jakt efter något för tillfället.

Vad har ni för ambitioner?

Vi är inte främmande för att kliva uppåt i seriesystemet, vi ska i alla fall nå kvalserien, det är vår strävan.

Vilka blir era nyckelspelare?

Målvaktsparet är alltid viktigt, för att vinna matcher så måsta du ha ett fungerande målvaktspar. Sedan har vi ett helt koppel med spelare som är väldigt bra, men som är viktiga i olika lägen. Några ska göra mål, andra ska vara jobbiga och så vidare, det är det vi har: den bra mixen.

Vem blir årets genombrottsman?

Jag hoppas och tror att några av våra juniorer blir det. Alla har gjort det bra men vågar inte säga vilken för det svänger fort. Ta som Gustaf Malmkvist som fick chansen och kliver in och gör det fantastiskt bra, ju mer chanser de får desto bättre gör de det. Så jag hoppas på någon av dom.

Vilket lag vinner ni helst över i serien?

Det är klart att vi vill vinna mot alla, men det värmer alltid lite extra att vinna derbyna. Det har alltid varit så, dom är riktigt heta med mycket folk och mycket snack inför och då blir det alltid lite skönare när man vinner.

Hur bra koll har du på de andra lagen i västra ettan?

Jag har ok koll, några lag har jag jättedålig koll på, andra bättre. Jag följer vilka som kommer in och ser träningsresultat och så.

Vilka lag tycker du ser intressanta ut i den västra ettan?

Borlänge har fått byta en del men ser på papperet starka ut. Sedan ska vi vara med och kriga också. Lindlöven har en skön mix med mycket unga spelare kryddat med några mer rutinerade. De har jobbat upp sig och blivit ett etablerat topplag de senaste åren. Sedan är Tranås nya och dom är garanterat med och slåss om en allettanplats. Köping var med ifjol, Arboga har fått några etablerade forwardsnamn, det kommer bli en strid om de fem plasterna...

Vilka går till allettan?

Vi, Borlänge, Lindlöven, Tranås och Köping som tar den femte, jag tror de fortsätter ta kliv och går till allettan i år.

Vilken förändring skulle du vilja se av hockeyettan?

Förslaget som kom där man skippar allsvenskan är intressant, även om det antagligen inte blir så. Men allsvenskan ska göra rätt för sig först och främst tycker jag, de har en hel del de är skyldiga hockeyettan. Sedan kanske det hade varit lite för stort steg att ha fyra serier ett snäpp under SHL, men hockyettan skulle bli mycket mer spännande och vass. Det finns ju en invändning dock och det är ju hur slutspelet skulle se ut, det vet jag inte. Det finns kanske något lag som gör en Väsby och går upp och det skulle kanske inte gynna laget i långa loppet. Känslan är att det kanske skulle bli för stort steg mellan SHL och hockeyettan, så det kan bli förödande.

En annan sak jag inte kan förstå är varför man får med sig i alla fall placeringspoäng från grundserierna till allettan. Då skulle det bli krig hela vägen, nu finns det lag som skiter i det på slutet och det kan missgynna andra lag som är med och slåss om platserna.

Tuffa frågan: Ni pratar om att ni vill nå minst till kvalserien. Har ni inte för tunt trupp för att nå den, det är en lång väg?

Det som är intressant för den frågeställningen är väl är hur truppen ser ut när det närmar sig slutspel. Truppen är som jag ser det öppen, det kan bli juniorer som tar klivet upp och breddar laget eller det kan bli nyförvärv, det visar sig. Som jag ser det har vi 15 forwards redan nu när vi räknar in juniorerna.

Snälla frågan: När jag tittar på lagbygget känns det otroligt homogent och komplett utan egentliga svaga sidor mer än kanske bredden då. Hur ser du på det?

Jag tycker vi har mer komplett lag i år än tidigare på det viset att vi har alla ingredienser i laget i år. Förra året hade vi fler spelare men lite för många med samma egenskaper. Nu har vi fått in mer olika egenskaper att komplettera med, en med speed, en sniper, en med tyngd. Förra året hade vi otroligt många bra spelare men inte alla verktyg på samma sätt som vi har nu.

Min tabell

 1. Borlänge
 2. Mariestad
 3. Lindlöven
 4. Tranås
 5. Forshaga
 6. Köping
 7. Skövde
 8. Kumla
 9. Arboga
 10. Grums
 11. Malung
 12. Surahammar

Publicerad av Krister Holm