Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH tippar västra ettan: Plats 5

  Jag kommer under tiden fram till seriestart att försöka mig på den svåra uppgiften att sia hur den västra ettan kommer att sluta. Det blir såväl betygsättning av lagdelar som intervju med någon från klubben, helst sportchefen. Håller ni med i det jag tycker eller är jag ute och cyklar? Lämna gärna en kommentar så får vi upp tempen kring den hockeyettan! Trevlig läsning!

alt text

FORSHAGA

Målvaktsbetyg: 3

Är en av få klubbar i hockeyettan som medvetet jobbar med delat ansvar mellan målvakterna. Jonas Westerlund och David Söderlund är kompisar sedan barnsben och har inget emot att dela på målvaktspositionen och dom gör det bra. Åtskilliga är dom matcher där Bois fått vika hem med svansen mellan benen sedan någon av Forshagamålvakterna spikat igen. Men de levererar inte riktigt varje match och därför stannar betyget på en stark trea.

Backbetyg: 4

En ruggigt stark lagdel för Värmlandslaget. Karl Pearsson, Henrik Thång, Niclas Edman och Jesper Nordin är backar som skulle tillhöra toppbackarna i alla lag i den västra ettan. Dessa rutinerade herrar kompletteras med flera talangfulla spelare där jag är speciellt nyfiken på Jesper Skärberg. Det finns också både tyngd och rörlighet i de bakre leden och fyran är stark.

Forwardsbetyg: 2

Forshagas svagaste lagdel och är det något som ska fälla dom i jakten på allettanplatsen så är det forwardssidan. Kimmy Skogland är en spelare med poänggaranti och Stefan Kask är en tuff och oöm spelare som inte är någon oäven poänggörare heller. Även välväxte Andreas Norrman lär bli viktig för värmlänningarna, men i övrigt känns det lite tunt offensivt.

**Totalt: 9

Summering:**

Forshaga har varit ett lag som underpresterat under några år nu, men i år tror jag det händer: Laget når allettan! Man gör det främst för sin defensivsida, med bra målvakter och en stark backsida så bygger man ett lag som når långt. Men för att man ska nå en alletta så krävs det också att några kliver fram offensivt, för inte kan backarna behöva sköta det också?!

Intervjun

Andreas Karlsson, sportchef

Hur tycker du att truppen ser ut?

Den ser intressant ut. Sedan vi gick upp 2013 så har vi tagit kliv varje år och har nu den starkaste uppställningen hittills. Det börjar bli mer attraktivt att spela hos oss för värmlänningarna så det är en långsiktig plan som börjar sätta sig. Vi har små resurser men gör det proffsigt och bra.

Är den färdigbyggd eller blir det bli några förändringar?

Vi skulle behöva ha in en forward, vi letar inte jätteaktivt men vi har ögonen öppna kan man säga. Vi tappade en forward när vi gick på is så…

Vad har ni för ambitioner?

Ambitionerna är att ta platser hela tiden. Mariestad. Lindlöven, Borlänge och Tranås är topp 4 men vi ska försöka ta den femte allettanplatsen, det är målet, tar vi den så är vi glada. Vi sätter gärna lite press på oss själva.

Vilka blir era nyckelspelare?

Niklas Edman Karl Pearsson, Henrik Thång, Jesper Nordin och Kimmy Skogland. Kimmy hade en fantastisk fjolårssäsong.

Vem blir årets genombrottsman?

Jag tror Robin Johannesson, en ung och rivig spelare med härlig speed och fantasi, orädd, Han kommer Färjestads J20 och honom höjer jag ett varningens finger för. Han har en bra attityd dessutom.

Vilket lag vinner ni helst över i serien?

Grums är alltid skön att vinna mot, ett derby är ett derby och det är viktigt att vara bästa hockeyettanlag i Värmland. Men det är också roliga matcher mot Mariestad och jag har spelat hockeygym där så det ligger mig varmt om hjärtat. Ronny ”Rocktsar” är den stora idolen än idag för mig, jag har hans tröja i garaget. Det är alltid roligt komma till Mariehus arena och dänga till dom. Vi har alltid haft flow mot dom och vunnit emellanåt, sedan är det alltid riktigt bra inramning också vilket gör det ännu roligare.

Hur bra koll har du på de andra lagen i västra ettan?

Jag har helt ok koll tycker jag. Jag tror det blir en öppen serie, jämnare än på många år. Det känns väldigt öppet om femteplatsen även om det är fyra lag som sticker ut.

Vilka lag tycker du ser intressanta ut i den västra ettan?

Jag tycker Mariestad och Borlänge ser väldigt stabila ut, dom har en hög lägstanivå. Sedan har vi mött Lindlöven under försäsongen och de hade ett väldigt bra lag, speciellt med Lihagen, det gick väldigt fort. Dom spelar en rolig hockey och dom blir nog bättre än förra året.

Vilka går till allettan?

Det är dom fyra jag nämnde och så ser jag gärna att vi tar den femte.

Vilken förändring skulle du vilja se av hockeyettan?

Jag är lite nyfiken på hur tre serier skulle funka, med norr, mellan och syd. Antalet lag skulle man också kanske kunna banta ner lite, till tre 14-lagserier kanske, det beror ju på hur det ser ut uppåt också. Jag tycker det vore roligt att få åka till Stockholm och spela match också, det är ju nästan lättare att åka dit än till Borlänge. Men jag har inget emot upplägget som det är nu heller, men det vore spännande att se vad tre serier kan uträtta.

Tuffa frågan: Ni har haft bra lag på papperet tidigare säsonger också, men har då underpresterat i mina ögon. Vad beror det på?

Det kan jag hålla med om faktiskt. Jag tror det beror på mycket men kanske framför allt att vi inte har orkat en hel säsong. Vi har gett järnet en match och gjort det bra men sedan inte orkat komma upp nästa. Till i år har vi också snäppat upp fysträningen och nu under försäsongen har vi under några matcher fått gå på tre kedjor då vi haft skadebekymmer, men vi har ändå gått bra. Mot Skövde så hade de fyra kedjor och vi tre och ändå var det vi som orkade mest. Så vi känns mer förberedda på en längre säsong. Sedan har vi lite mer träningsvilliga spelare i år också, med en bra mix mellan yngre och äldre som driver på varandra mer.

Snälla frågan: Ni värvar mycket Värmlandsspelare, är det medveten strategi och är det en av orsakerna till att ni fått in så många starka backar framför allt?

Vi har insett att vi inte kan ta in spelare utifrån, då ska det vara att de kommer hit och ska läsa eller kan fixa jobb själva, det kanske inte är lathet att inte värva utifrån men vi måste plocka spelare som kommer härifrån för att vi ska få behålla dom. Det har också gjort att vi blir attraktivare för varje år, vill man som värmlänning komma hem så kan man komma till oss. För några år sedan fanns ju inga Värmlandslag i ettan.

Min tabell

 1. Borlänge
 2. ?
 3. Lindlöven
 4. Tranås
 5. Forshaga
 6. Köping
 7. Skövde
 8. Kumla
 9. Arboga
 10. Grums
 11. Malung
 12. Surahammar

Publicerad av Krister Holm