Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH tippar västra ettan: Plats 1

Jag kommer under tiden fram till seriestart att försöka mig på den svåra uppgiften att sia hur den västra ettan kommer att sluta. Det blir såväl betygsättning av lagdelar som intervju med någon från klubben, helst sportchefen. Håller ni med i det jag tycker eller är jag ute och cyklar? Lämna gärna en kommentar så får vi upp tempen kring den hockeyettan! Trevlig läsning!

alt text

BORLÄNGE

Målvaktsbetyg: 3

Backsidan är det lilla frågetecknet jag kan hitta i Borlänges lag. Inte för att Henrik Edström är dålig på något sätt, han har goda vitsord och lånades också in av Timrå förra säsongen, men det är en sak att leverera i ett sämre lag utan förväntningar och en annan att vara den som ska leverera i ett topplag match efter match. Han kommer säkert göra det bra, men jag ser honom inte som den där toppmålvakten som flera andra lag i serien har. Victor Eriksson lär inte få stå många matcher men kan säkert göra det bra då han får chansen att avlasta, men känns ändå inte som en att luta sig emot.

Backbetyg: 5

En av ettans bästa backsidor om inte den bästa. Trots att man blivit av med spelare som Pantzare, Malmborg och Rundgren så har man fyllt upp backsidan med kanske ännu bättre ersättare. Björklund är av god allsvensk klass och en frisk Halvarsson och Halvordsson skulle alla lag älska att ha i sitt lag. Jim Jakobs är en grym defback och Sebastian Björnstad kan vara nästa allsvenska export. Och det finns ännu mer! Spets och bredd, helt enkelt klass!

Forwardsbetyg: 5

Ok, centersidan kanske inte är den mest stjärnfyllda och tappet av Markus Andersson svider säkert, men Agerborg har en hög potential och centersidan är ändå av hög hockeyettanklass. Yttersidan är dock ännu vassare. Markus Persson håller hög allsvensk klass i sina bästa stunder och Tobias Sjökvist och Petter Mäkitalo är två andra nyförvärv med allsvensk potential. Ludvig Wistén är en spännande talang som kan blomma redan i år och Joel Källström Englund menar sportchef ”Horndal” redan är allsvensk klass. Det finns med andra ord både bredd och spets på forwardssidan.

Totalt: 13 Summering:

Har en bredd på spetsen som imponerar, både på back- och forwardssidan. Då spelar det inte så stor roll att målvaktssidan kanske är en liten akkilleshäl, laget vann hockeyettanfinalen redan förra säsongen och man är inte sämre i år.

Intervjun

Mats ”Horndal” Johansson, sportchef

Hur tycker du att truppen ser ut?

Jag är ganska tillfreds med den just nu, Det som varit är att vi fått lite skador och avhopp när vi drog igång. Mats Hjorth var med ett fyspass sedan hoppade han av och Markus Andersson hoppade av sent då han inte fick ihop livspusslet. Det man var tacksam för är att det kom så pass tidigt ändå och inte i oktober så det fanns tid att ordna upp ersättare. Sedan drog Markus Linderborg korsbandet och vi får se om han spelar något under säsongen och Olsén fick operera om ett ljumskbråck som inte var ordentligt gjort men är med och tränar igen och kanske är med till månadsskiftet. Så det är det som varit lite dumt, men vi har lånat två killar av Timrå, jag har bra kontrakt med Kent Norberg, så jag är hyfsat tillfreds med truppen i alla fall.

Är den färdigbyggd eller blir det bli några förändringar?

Bra fråga! Men får vi behålla dom två killarna vi har på lån från Timrå så händer det nog inget innan jul i alla fall, om vi inte åker på en massa skador då.

Vad har ni för ambitioner?

Styrelsen har satt upp ett mål och laget ett annat och lagets är att ta sig till allettan. Men föreningen har sagt att då vi spelat kvalserien två år av tre nu så vill dom gärna att vi ska få känna på allsvenskan. Vi har en treårsplan att gå upp säsongen 19/20, men nu gick vi till kvalserien förra säsongen och vi vill inte sänka ambitionerna utan vi vill vara med och hugga.

Vilka blir era nyckelspelare?

Svårt att säga. Målvakterna blir alltid nyckelspelare, det är ju ett standardsvar. Sedan har jag ett par som varit med och spelat kvalserie och ytterligare ett par som blir viktiga, Markus Persson och ”Björka” (Christoffer Björklund).

Vem blir årets genombrottsman?

Jag säger Joel Källström Englund, han är redo för allsvensk hockey. Han var kollosalt bra i kvalserien och fortsätter han så är han redo för spel på allsvensk nivå.

Vilket lag vinner ni helst över i serien?

Oj! Hahaha, den var inte lätt. Hade Falun spelat så hade svaret varit lätt, men du blir väl inte arg på mig om jag säger Bois? Jag ser dom som jäkligt bra, de har fått behålla stora delar av laget och dessutom fått in en riktigt bra back i Anderberg och så har Sandberg steppat upp har jag läst. Han är en riktigt bra grabb, det gjorde ont i hjärtat att släppa honom, men vi hade två lika bra och det funkar inte, Hellgren-Smed är ju i allsvenskan nu.

Hur bra koll har du på de andra lagen i västra ettan?

Jag har ganska bra koll.

Vilka lag tycker du ser intressanta ut i den västra ettan?

Jag har redan berömt Bois, men också Tranås och Lindlöven. Lindlöven kan bli fågel eller fisk, de har ett jävulskt intressant lag med många unga spelare, kan de få ihop det och få det att funka över hela säsongen kan de bli väldigt bra. Nu har de ju bytt tränare och spelsystem lite så det kanske kan ta ett tag för dom att få ihop det.

Vilka går till allettan?

Jag har redan räknat upp Bois, Tranås och Lindlöven. Vi bör klara av det också, men femteplatsen finns det jäkligt många kandidater till. Köping gjorde det bra förra säsongen men har tappat några spelare. Sedan har vi Arboga med Strömberg och några andra bra värvningar. Sedan har jag väntat på Forshaga, jag tycker Forshaga har bra backar och rätt bra målvakter, sedan har alltid det svårt mot dom också. Så femteplatsen jäkligt öppen. Kumla brukar vara med där med och Skövde är också med och hugger. Jag tycker de första fyra är klara, men sedan är det väldigt öppet.

Vilken förändring skulle du vilja se av hockeyettan?

Jag tycker förslaget som är lagt är bra. Jag skulle gärna se det förslaget, att slopa allsvenskan och ha fyra divison 1-serier. Allsvenskan är en ruinserie, man kan ju undra varför man vill dit egentligen, haha. Så det förslaget vi har lagt fram till Ola Lundberg är bra.

Tuffa frågan: Ni har tappat flera av era ledande centrar, har ni verkligen ersatt dom?

Just nu spelar Christoffer Björklund center, men får vi tillbaka Olsén så har vi alla centrar på plats och jag tycker vi ersatt dom bra. Ageborg är center, det är dags att ta nästa kliv för honom nu.

Snälla frågan: Ni är inte en så resursstark klubb med stor konkurrens om sponsorer med storlag som Mora och Leksand och inte så mycket publik. Ändå har ni under flera år haft ett topplag nu. Vad beror det på?

Vi har en jäkla bra sportchef, haha, nej jag skojar! Det beror på vad du menar med små resurser, vi har en omsättning på 9½ -10 miljoner och har ett bra eget kapital. Men visst finns det klubbar med större resurser också, men vi gör väl det bra. Vi jobbar på det sätt som vi tror är rätt och det har funkat hyfsat bra i alla fall. Vi har haft bra tränare osv.

Min tabell

 1. Borlänge
 2. ?
 3. Lindlöven
 4. Tranås
 5. ?
 6. ?
 7. Skövde
 8. Kumla
 9. Arboga
 10. Grums
 11. Malung
 12. Surahammar

Publicerad av Krister Holm