Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH tippar västra ettan: Plats 4

Jag kommer under tiden fram till seriestart att försöka mig på den svåra uppgiften att sia hur den västra ettan kommer att sluta. Det blir såväl betygsättning av lagdelar som intervju med någon från klubben, helst sportchefen. Håller ni med i det jag tycker eller är jag ute och cyklar? Lämna gärna en kommentar så får vi upp tempen kring den hockeyettan! Trevlig läsning!

alt text

TRANÅS

Målvaktsbetyg: 4

Tranås har två bra målvakter utan att de för den sakens skull är den där toppklassen i ettan. Jag tror Victor Jonsson är den som kommer att få börja med förstaspaden, han är en riktigt rutinerad målvakt med en hög lägstanivå. Men får han en dipp kommer Fredrik Bergvik kunna täcka upp på ett bra sätt. Målvaktssidan känns trygg för Tranås.

Backbetyg: 3

Sportchef Fransson hade säkert gärna sett Daniel Josefsson i Tranåströjan men verkar ha gett upp det hoppet och istället lånat in en Timråback i Algot Landin. Han kommer säkert bli en tillgång, men seniorrutinen är begränsad och det brukar ta ett tag att komma in i det. Spetsbacken blir istället Fredrik Lindström, en stor och stark back med riktigt bra spelsinne. I övrigt finns det några stabila pjäser och Olbing kan bli ett utropstecken, men den där riktiga spetsen saknas.

Forwardsbetyg: 4

Tranås har en bra centersida med Petersson, Skoog, och Astley-Rydberg i spetsen. På forwardssidan är Erik Gustafsson alltid bra och supportrarna är säkert väldigt glada över att potenta åldermannen Schelin verkar ha bestämt sig för att stanna i Tranås till slut efter att ha hattat fram och tillbaka under några år. I övrigt hoppas man mycket på Anton Blomberg som också hade höga förväntningar på sig förra säsongen när han anslöt till Skövde men där gjorde han en mycket slät figur. Men med bättre omgivning kanske han får bitarna att falla på plats. Bra bredd men saknar kanske yppersta spetsen.

Totalt: 11 Summering:

Tranås är ett potent lag med många bra spelare. Men man saknar den där riktiga spetsen för att kunna utmana den absoluta toppen. Med Daniel Josefsson hade det kunnat se annorlunda ut, men nu får de nöja sig med en fjärdeplats.

Intervjun

Stefan Fransson, sportchef

Hur tycker du att truppen ser ut?

Jag är nöjd med det jag har, jag har fått till det bra tycker jag. Vi har föryngrat laget lite och det känns spännande och vi har också haft en bra försäsong. Vi har haft lite skador men ändå haft folk och gjort bra resultat. En mindre bra match blev det men vi har avslutat bra och fått många svar. Det finns hopp om’et!

Är den färdigbyggd eller blir det bli några förändringar?

Det kan alltid bli förändringar, men just nu har vi 15 forwards på kontrakt och juniorer dessutom. Vi har också nio backar, varav ett lån nyligen från Timrå, så det känns ganska bra för tillfället. Vi har haft lite skador så det blev rätt bra, det skapar en bra konkurrenssituation och ger angenäma bekymmer för Helmer att ta ut laget.

Vad har ni för ambitioner?

Ambitionerna är att vi satte upp ett mål på tre att nå allsvenskan, det är vår vision vi satt upp både för a-laget och organisationen och den ambitionen och visionen är att först ta oss till ellettanm, det innebär topp 5 men vi ska vara topp 3 iaf, Borlänge och Mariestad är ra och sedna sk vi vara med dom. Efter allettan ska vi gå till playoff och sedan siktar vi på kvalserien, men jag tycker ändå vi gjort en bra säsong om vi åker ut i playoff mot ett bra lag där. Det finns många bra lag i ettan, det är ofta dagsform som avgör. Vi var i playoff 2 förra säsongen, vi missade allettan men gjorde det bra på slutet. Vi har en vision som gör att det blir lättare att knyta till sig folk, som Karl Helmersson, så det känns bra.

Vilka blir era nyckelspelare?

Jag tycker att egentligen är det hela laget, men jag har två jäkligt bra målvakter längst bak som jag är väldigt nöjd med (Fredrik Bergvik och Victor Jonsson), klart dom blir nyckelpjäser. På backsidan har vi Lindström som blir viktig men det finns fler. Center är svårt att peka ut men klart Filip betyder mycket som kapten med sin vilja, även Skoog och dom nya. Framåt, dom ska göra målen är väl Anton Blomberg och Rasmus Schelin, men jag tror ändå på helheten och kan varje spelare leverera något mer mål så går man längre. Vi kommer att vara ett lag i år, det är det som ska leda oss framåt.

Vem blir årets genombrottsman?

Jag tror det är en back folk inte har koll på, Jakob Olbing. Han utbildades i Frölundas organisation men har spelat i Nordamerika senaste säsongen, han har varit otroligt duktig under försäsongen. Sedan finns det säkert någon forward också. Sedan är alla olika, alla ska inte göra mål, men jag känner ändå att jag har en bättre mix med olika rollspelare i olika moment i år, det känns som att vi kommer att vara ett lag.

Vilket lag vinner ni helst över i serien?

Jag vill vinna mot alla lag! Men det har alltid varit roliga matcher mot Borlänge och Mariestad, Borlänge varit i kvalserien så det vore roligt att möta dom borta i hockeyettan-tv-matchen och vinna där, det vore jättekul.

Hur bra koll har du på de andra lagen i västra ettan?

Man försöker ha lite koll. Som jag sa innan så är Borlänge ett jättebra lag. Mariestad har successivt blivit bättre och bättre, Skövde vet man inte var man har riktigt just nu, men klart dom blir giftiga. Lindlöven har en positiv trend som de säkert vill bygga vidare på, klart dom kommer vara tuffa. Köping hade en bra säsong förra säsongen. Malung har jag inte lika bra koll på, men som nykomling har man det kanske lättare i början men tuffare sedan kanske. Sura och Arboga kvalade förra säsongen men jag antar de siktar på att undvika kval. Arboga har lite mer namnkunniga spelare i år med Strömberg och Kovalonok, dom blir säkert att räkna med. Vad har jag kvar? Grums och Forshaga är inte lätt att åka dit och vinna heller. Det finns inga lätta matcher, kanske om man har rätt inställning så kan man åka och vinna någon match men inte annars. Så lite koll har jag. Sedan har man mer koll efter att man mött dom en match och sett lite inspelat, så det är klart det blir bättre till andra mötet. Men det ska bli spännande att möta nya lag. Södra varit upphaussade men ser man till kvalserien var det två västra lag och inget från södra så västra har kommit ifatt lite grann. Jag ser det som positivt med nya möjligheter och nya lag. Det blir visserligen lite längre resor men är man med i leken får man leken tåla. Det känns inspirerande!

Vilka lag tycker du ser intressanta ut i den västra ettan?

Som sagt var, Borlänge och Mariestad är självklart dom som sticker ut, tillsammans med oss då hoppas man givetvis.

Vilka går till allettan?

Det blir vi, Mariestad, Borlänge, Lindlöven och sedan är det svårt om sista platsen men skulle jag gissa så säger jag Forshaga. Jag tror att Forshaga haft lite spelare som varit med ett tag och dom har bra målvakter och en back som vi gärna velat behålla, Nordin. Köping gick bra förra säsongen och har kanske lite förväntningar på sig själva… Vilken förändring skulle du vilja se av hockeyettan? Jag har suttit med lite i gruppen inför starten där vi snackade och pratade om förändringar, men just nu tycker jag det är rätt bra. Sedan blir det lite andra förändringar som spela 3 mot 3 i sudden, det tycker jag är bra, men inget annat på rak arm.

Tuffa frågan: Ni har två säsonger i rad haft lag med höga förväntningar på sig men ändå missat allettan. Har ni svårt att prestera?!

Jag har analyserat och tror vi rättat till felen, det finns inget annat än att vi ska dit i år. Vi gjorde de fem första matcherna i serien dåligt, sedan sex bra. Men sedan inledde vi andra halvan med fem ännu sämre matcher följt av och sex ännu bättre. Vi förlorade några på papperet enkla poäng tyvärr, men det ska vi inte göra i år. Vi ska vara med från början, man får inte tappa mark. Vi ska vara med hela vägen.

Snälla frågan: Ni är ett av få lag som fixat ekonomin på ett bra sätt då ni för några år sedan hade stora skulder men nu har ni har ett bra eget kapital i dagsläget. Vad gör ni rätt?

Det är små grejor vi följt. Vi har inte svävat ut med spelarkostnader och material. Vi drog in på bussar också för ungdomslagen. Men vi har också tittat på nya möjligheter att få in pengar. Sedan fick vi också lite hjälpt hjälp på vägen då en som gick bort testamenterade pengar till klubben. Men att vi har bra ekonomi är också en anledning till att vi kan sätta höga mål, men det är klart vi kan utveckla det ännu mer, vi fortsätter jobba på. Det har Mariestad också gjort, dom har ju gjort det väldigt bra med sin ekonomi.

Min tabell

 1. ?
 2. ?
 3. Lindlöven
 4. Tranås
 5. ?
 6. ?
 7. Skövde
 8. Kumla
 9. Arboga
 10. Grums
 11. Malung
 12. Surahammar

Publicerad av Krister Holm