Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH tippar västra ettan: Plats 3

Jag kommer under tiden fram till seriestart att försöka mig på den svåra uppgiften att sia hur den västra ettan kommer att sluta. Det blir såväl betygsättning av lagdelar som intervju med någon från klubben, helst sportchefen. Håller ni med i det jag tycker eller är jag ute och cyklar? Lämna gärna en kommentar så får vi upp tempen kring den hockeyettan! Trevlig läsning!

alt text

LINDLÖVEN

Målvaktsbetyg: 5

Har näst efter Troja ettans bästa målvaktsuppsättning. En enligt uppgift helt frisk Sammy Gustafsson är en av ettans bästa målvakter och som backup har man superelits bästa målvakt säsongen som gick. Den målvaktsduon kommer vinna många poäng åt sitt lag säsongen som kommer.

Backbetyg: 3

Daniel Nilsson är stark defensivt medan Filip Bergmark har potential offensivt. Sam Perstedt är också ett etablerat namn på hockeyettannivå. Man har också ett par spännande talanger i Jesper Broeng och André Dahlqvist. Men den där riktiga spetsen saknas och det vill till att talangerna också får ut sin potential för att laget ska kunna hoppas på en lång vår.

Forwardsbetyg: 4

Forwardssidan innehåller ett par rutinerade spelare med spetsegenskaper i Niklas Lihagen och Max Lalander men utöver det är det nästan uteslutande lovande talanger. För talang vimlar det av i Lindlöven: Anrén, Wiberg, Björkman, Wiberg och Broman har alla potential att nå uppåt 30 poäng under säsongen. Frågetecknet är väl just mängden ungdomar, de brukar ha svårt att hålla en konstant nivå och stommen med rutinerade spelare som ska vara något att luta sig emot kanske är lite tunn. Jag tycker dock det ser riktigt intressant ut, även om fyran är svag.

Totalt: 12 Summering:

Ett väldigt talangfullt lag med stor potential spetsat med några riktiga toppspelare. Lagbygget känns riktigt intressant men håller man tillräckligt jämn kapacitet under hela säsongen eller blir dipparna för djupa? Kommer lagets många unga spelare att kunna anpassa sig till den tuffare och smartare seniorhockeyn? Jag tror man räcker långt men inte hela vägen upp.

Intervjun

Thomas Östlund, sportchef Lindlöven

Hur tycker du att truppen ser ut?

Truppen ser bra ut, vi har fått in mycket skickliga spelare. Det gäller att vi får ordning på kollektivet bara då vi har många nya i år, det blir en liten nystart.

Är den färdigbyggd eller blir det bli några förändringar?

Du vet hur det är, det beror på hur det startar. Men vi letar fortfarande efter en back som passar in i gruppen. Det är det som är primärt, men vi har 14 forwards så får se hur det blir men vi har inte tänkte ta i något mer på forwardssidan nu.

Vad har ni för ambitioner?

Vi har satt som första ambition att spela allettan efter jul, det är något vi känner att vi ska klara. Sedan får vi prata med gruppen och tränarna och se vad vi tar för ny målsättning. Jag vet inte om det är blygsamt men det är klart vi vill gå långt, vi får ta ett steg i taget och det är att spela allettan efter jul som är det första steget.

Vilka blir era nyckelspelare?

Hur många vill du ha?! Det är klart att på backsidan har vi tre backar kvar från förra året, Daniel Nilsson som är väldigt fysiskt spelande back, Bergmark hoppas vi få ut mycket offensivt av. Sedan har vi Niklas Lihagen som kommer att bli väldigt viktig med sin erfarenhet och sin nivå. Sedan måste Max (Lalander) göra mål, det är därför han är här. Jakob Olsson tror jag mycket på, han gjorde en bra säsong ifjol och har tränat på jättebra så jag tror att han kommer att bli väldigt bra i år.

Är det han som du tror blir årets genombrottsman?

Jag vet inte, vi har så mycket skickliga unga spelare, det går upp och ner. Men de har många verktyg så det kan bli många men jag ska inte lägga den pressen på någon. Men Jakob gjorde som sagt var en otroligt bra förra säsong och tar kliv. Sedan har vi Björkman som gjorde 40+ i superelit förra säsongen, Anrén och Broman som sett otroligt bra ut, Broeng på backen, André Dahlkvist… Det är svårt att säga, det är många jag hoppas och tror tar ett kliv.

Vilket lag vinner ni helst över i serien?

Jag vill vinna alla matcher! Men det finns två lag som det är viktiga att spänna musklerna mot, det ena är ditt Mariestad det andra är Borlänge. Dom håller alltid hög klass så det är extra roligt att vinna mot dom. I västra serien är det dom två lagen som håller hög klass så ska man vara bra ska man ta dom. Sedan har vi Arboga och Kumla som ligger nära, så Arboga är det stor rivalitet med så det kittlar lite extra. Men det är mot Mariestad och Borlänge man visar att man är med.

Hur bra koll har du på de andra lagen i västra ettan?

Jag känner jag har ganska bra koll, dom jag har minst koll på är de nya, Tranås och Malung. Men Tranås tror många på och de har värvat bra spelare, men de andra lagen har jag bättre koll på. Jag vet vad dom ligger på för nivå, man vet att gör man bra matcher mot Mariestad ligger man med. Det är också viktigt att veta vilket vapen dom har för att kunna hindra dom för att få ut det dom kan.

Vilka lag tycker du ser intressanta ut i den västra ettan?

Det är Borlänge och Mariestad. Borlänge har tappat mycket men fått in mycket bra också, så det känns som de har status quo och Mariestad har ju en bra ryggrad med Dogge med flera. Så även om Thörnqvist är skadad så har de en bra stomme i laget, och så fick de dit Anderberg också, en riktigt bra back.

Vilka går till allettan?

Vill du att jag ska säga det? Jag förväntar mig att Mariestad och Borlänge går dit och vi ska dit också. Sedan vet jag inte så mycket om Tranås mer än att de är uppskrivna och fått bra spelare men går kanske också dit. Skövde har traditioner, sedan sägs det att de ska vara svagare i år men jag är inte säker på det. Jag lägger tipset på Skövde också, det finns tradition även om laget inte är lika slagkraftigt. Men det finns fler lag, Köping gjorde det riktigt bra ifjol och Arboga fått in lite bra spelare, så det finns många som tampas om det.

Vilken förändring skulle du vilja se av hockeyettan?

Dom ringde från MT idag och frågade samma sak, jag vet inte vad jag ska svara. Jag har ju sett förslaget från hockeyettan och det ser intressant ut, men allsvenskan är nog för starkt varumärke för att det ska gå igenom. Men vi är väldigt nöjda med att spela i den västra ettan, klarar man sig bra här kan man gå långt i trappan efteråt. Sedan finns det många alternativ på serieupplägg som att dela upp i norra och södra men då kommer det ekonomi in i det också och det tror jag hade blivit problem för oss.

Då kommer vi passande nog till den tuffa frågan: Ni nådde inte upp till de ekonomiska krav som hockeyettan satt upp och spelar därför på dispens. Har ni inte ett väldigt meriterat och därmed dyrt lag för att leva under hotet om degradering?

Det var en bra fråga, men om jag säger så har vi har inte ett så dyrt lag. Dom spelare vi tar hit är yngre spelare som vill framåt, de lockas av vår träningsplattform och av hur dom ska bli bättre. Visst har vi dispens men det finns en plan från styrelsen hur vi ska göra för att klara målet och spela ettan nästa år också. Det finns betydligt dyrare lag i hockeyettan västra kan jag säga.

Snälla frågan: Ni har verkligen imponerat under höstserien de senaste säsongerna, visst har ni spelarna för att bli ett lag att räkna med också efter jul i år?

Jo men vi känner det! Vi är bredare på forwardssidan, det är fler som kan göra poäng och mål. Vi har varit beroende av att vi har en fungerande första- och andrafemma, men nu är det krig om att spela vilket gör att jag är förväntansfull inför att se vart det kan bära. Det gäller att få det att funka och att de utvecklas, men mixen ser väldigt trevlig ut med Niklas (Lihagen) som är 35 men ändå inte färdig med hockeyn. Det snackade vi om att han måste brinna för det och det gör han verkligen. Sedan har vi lite andra spelare med rutin som Bergman, Perstedt, Max och Linus, det känns jäklig roligt. Sedan ska vi se att det funkar när vi sätter skeppet i vattnet också bara. Sedan har vi två riktigt bra målvakter också i Sammy (Gustavsson) Isak (Mantler). De har stått varannan match och varit riktigt bra båda två, det blir krig om målvaktspositionen, de har varit för bra båda två. Det känns skönt när man har det bra beställt bakåt, även om inte spelet kuggar i så kan man vinna ändå genom att de spikar igen, samtidigt som det är skönt att det inte ramlar in något skitmål. Isak var ju bästa målvakt i superelit förra säsongen och Sammy är rutinerad och helt fit for fight så det lär bli full kubbning!

Min tabell

 1. ?
 2. ?
 3. Lindlöven
 4. ?
 5. ?
 6. ?
 7. Skövde
 8. Kumla
 9. Arboga
 10. Grums
 11. Malung
 12. Surahammar

Publicerad av Krister Holm