Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

KH tippar västra ettan: Plats 12

Jag kommer under tiden fram till seriestart att försöka mig på den svåra uppgiften att sia hur den västra ettan kommer att sluta. Det blir såväl betygsättning av lagdelar som intervju med någon från klubben, helst sportchefen. Håller ni med i det jag tycker eller är jag ute och cyklar? Lämna gärna en kommentar så får vi upp tempen kring den hockeyettan! Trevlig läsning!

alt text

SURAHAMMAR

Målvaktsbetyg: 2

Jag ska erkänna att jag inte har stenkoll på Surahammars nya och (troligen) tilltänkta förstamålvakt Rasmus Fahlander, men han har helt ok statistik från förra säsongen i Sollefteå och kommer säkert betyda ett lyft för klubben från bruksorten. Anders Olsson är kvar från föregående säsong men hade liksom laget en tuff säsong.

Backbetyg: 1

Niklas Larsson må vara hur trevlig som helst och ha ett hur stort klubbhjärta som helst men han blir inte yngre. Klassbacken omges av idel ungtuppar där Henrik Nordström är den enda back som gjort mer än en seniorsäsong. Ingen har heller glänst under tidigare juniortiden, så detta är ungt, det är oprövat och det håller inte.

Forwardsbetyg: 1

Visst finns det några spelare som håller bra i hockeyettan. Bland annat så gillar det jag sett av OIiver Nordmark och Charlie Hellström under deras tid i Arboga och Jakob Forslund är en spelare med klar potential. Men forwardssidan känns alldeles för tunn för att laget ska kunna utmana något av de andra lagen och laget får hoppas på att rutinerade Jens Eriksson som ansluter från ett gäng säsonger i den franska ligan blir en riktig vinstlott.

Totalt betyg: 4

Summering:

Surahammar fick som vanligt kvala sig kvar i ettan säsongen som gick och det ser inte ut som att laget kan höja sina ambitioner i år. Visst har man fått in ett par bra namn från Arboga och Jens Eriksson har producerat förut . Men man har också tappat sin spets från förra året i Kronstrand och Udd och det gör att laget är alldeles för tunt. Given bottenkandidat!

Intervjun

Mattias Karlsson, sportchef:

Hur tycker du att truppen ser ut?

Jag vet inte exakt hur många vi värvat in i år, men det är 14-15 spelare som är nya. Det är ett ungt lag, vi snittar 22 år eller något sådant. Vi har spelat några träningsmatcher och det har varit lite upp och ner. Det kommer ta tid, vi har många 98:or som vi värvat och det tar tid innan de växer in i det. Jag tror det kommer att gå och upp ner när de är så pass unga. Men vi är mycket folk så vi måste börja banta de närmaste dagarna. Det är positivt att vi fått in så pass mycket, känslan i gruppen är också positiv, de kör som 17 på träningarna.

Är den färdigbyggd eller blir det bli några förändringar?

Alla är på plats och krigar, men måste som sagt var banta ner truppen de närmaste dagarna.

Vad har ni för ambitioner?

Laget har inte satt något mål än, men från styrelsens sida är det att slippa negativt kval. Vi har kvalat fyra år i rad nu, så målet är att slippa det, det är min åsikt. Målet för tränarna och laget har som sagt var inte satts än.

Vilka spelare blir era nyckelspelare i vinter?

Det är några stycken. Niklas Larsson, vår 38-årige back blir viktig. Jens Eriksson, 34, blir det också. Sedan lyckade vi värva in Henrik Nordström i förrgår, han spelade match igår redan och hade bara fem ispass i bene men såg bra ut. Sedan värvade vi in en målvakt, Rasmus Fahlander, som jag tror mycket på.

Vem blir årets genombrottman?

Jag tror på William Sandsten. Han är en snabb rightare, väldigt avig och med ett bra skott.

Vilket lag vinner ni helst över i serien?

Det här med derbyn är inte lika hett idag som när en annan spelade. Vi slog Mariestad förra året på bortaplan och det är alltid kul att slå ett topplag på bortaplan. Men inget lag speciellt så.

Hur bra koll har du på de andra lagen i västra ettan?

Jag har inte så mycket koll, jag har hållit på med mitt lag så inte haft tid. Att fixa jobb och boenden till så många nya tar tid.

Vilka lag tycker du ser intressanta ut i den västra ettan?

Mariestad och Borlänge är alltid i toppen, de spelar fin hockey och dom är dom bästa lagen i mina ögon. Inget tuta och köra, de spelar fin hockey.

Vilka går till allettan?

Jag tror Borlänge, Mariestad, Lindlöven och Tranås kvalificerar sig. Köping har tappat några och vi lyckades slå dom på straffar så det är rätt öppet om femteplatsen. Men måste jag säga ett lag så säger jag ändå Köping.

Vilken förändring skulle du vilja se av hockeyettan?

Jag skulle vilja att serien skulle börja lite senare och sedan inte ha något uppehåll utan att man kör fram till jul. Jag tycker det är för tidigt att sluta spela i februari, jag vill hålla på till mars i alla fall.

Tuffa frågan: Nu har ni kvalat er kvar fyra år i rad, vore det inte bättre att gå ner i tvåan och få vinna lite matcher igen?

På den frågan svarar jag att skulle vi gå ner till tvåan så tror jag inte vi kommer upp igen. Då dör det ut. Dels är det svårt att få etablerade hockeyettanspelare, det har varit ett jäkla jobb att få hit spelare i och med att vi kvalat i så många år så då blir det inte så lockande. Sedan är det juniorer också, de vill gå till ettan, det lockar mer än om vi spelade i tvåan. Men visst har vi haft tankarna under sommaren, men vi fick in en bra tränare och sedan var det inget att snacka om.

Snälla frågan: I Surahammar har ni väldigt många spelare som blir kvar. Vad beror det på?

Nu är det några som slutat men annars brukar vi få ihop gruppen så de trivs. Det är hockeykultur i Sura, vi har fostrat många bra spelare. Sedan har det alltid varit en bra grupp i Sura, man trivs.

Min tabell

 1. ?
 2. ?
 3. ?
 4. ?
 5. ?
 6. ?
 7. ?
 8. ?
 9. ?
 10. ?
 11. ?
 12. Surahammar

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm