Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Silly season: Hudiksvall

Hudiksvalls HC

alt text

TRUPPEN

Målvakter:

Magnus Åkerlund 18/19

Andreas Bosson 18/19 – Uppflyttad från J20-laget

Backar:

William Mann 18/19 – NY från Östersunds IK

Albin Runesson 18/19 – NY från Vimmerby HC

Lucas Bylin 18/19 – NY från Södertälje SK J20

Tommy Stenqvist 18/19

Henric Nordin 18/19

Simon Löf 18/19

Gustav Fredriksson 18/19

Axel Svensson 18/19

Forwards:

Sebastian Fakt 18/19 – NY från Östersunds IK

Sebastian Manberg 18/19 – NY från Vimmerby HC

Isak Stenlund Ädelgran 18/19 – NY från IF Björklöven

Anton Hammargård 18/19

Linus Karlsson 18/19

Jonas Lindström 18/19

Simon Lövgren 18/19

Alexander Pettersson 18/19

Adam Seydlitz 18/19

Patrik Elfsberg 18/19

Martin Naenfeldt 18/19

Henrik Marklund 18/19

Markus Kinisjärvi 18/19 – Ny från Visby

Lämnar

Måns Swärdh – Söderhamn/Ljusne

Hercules Ölander Horn – Enköpings SK

Markus Västilä – Klubb ej klar

Niklas Lindmark – Klubb ej klar

Joonas Koskinen – Klubb ej klar

Christoffer Persson – Klubb ej klar

Oscar Bergqvist – Huddinge IK

Mats Hjort – Borlänge HF

KOMMENTARER

Målvakter

LÄMNAR

Måns Swärdh – Söderhamn/Ljusne

NY

Andreas Bosson 18/19 – Uppflyttad från J20-laget

Kommentar:

I Hudiksvall finns det en spelare tränare Lars ”Lillis” Lövblom skriver upp allra först i sin laguppställning: Magnus Åkerlund. Den före detta SHL-keepern är i kamp med Kristianstads Joel Gistedt den mest meriterade och kompetenta målvakten i ettan. Trots att han kanske inte hade sin bästa säsong säsongen som gick (rykten går om problem med knän) så vann han ändå den östra ettans målvaktsliga. En klassmålvakt med en oerhört hög lägstanivå och en enorm matchvinnare. Om det då är Måns Svärd eller Andreas Bosson som är backup spelar ingen roll, så länge Magnus står så har man en av ettans starkaste målvaktssidor. Och Bosson, som är en storväxt målvakt, har gjort det riktigt bra i ett J20 som haft problem i övrigt så han fixar säkert att stå någon match om Magnus blir sjuk.

Backar

LÄMNAR

Hercules Ölander Horn – Enköpings SK

Markus Västilä – Klubb ej klar

Niklas Lindmark – Klubb ej klar

NYA

William Mann 18/19 – NY från Östersunds IK

Albin Runesson 18/19 – NY från Vimmerby HC

Lucas Bylin 18/19 – NY från Södertälje SK J20

Kommentar:

Den stentuffa och på gränsen till vårdslöst spelande backen Niklas Lindmark och den mer spelande Hercules Ölander Horn får ursäkta, det stora tappet på backsidan inför säsongen är otroligt spelskicklige backen Markus Västilä. Visserligen var säsongen som gick inte lika framgångsrik som den innan, men han hade ändå näst bästa plus/minus i laget (+18) och var en bärande back. En spelare som är för bra för ettan egentligen, och det skulle inte förvåna om han får kontrakt i allsvenskan eller motsvarigheten i finland, mestis. Att ersätta honom har man inte alls lyckats med så här långt. Lindmarks roll kan säkert Albin Runesson fylla och William Mann (fd Hudiktränaren Micke Manns son) kan mer än väl ersätta Ölander Horn. Men att förstaårssenioren Lucas Byhlin ska fylla ut så stora skridskor som Västiläs finns inte. Visst har den lilla men spelskickliga leftaren bra statistik ifrån juniorspel, men det är en helt annan sak att spela mot tuffa seniorer. Nej jag skulle tro att Hudiks sportgrupp just nu scannar av spelarmarknaden med ljus och lykta för att få in en ny offensiv förstaback. Defensivt har man redan en stabil klippa i Simon Löf som trots närmare 200 SHL-matcher och över 100 allsvenska endast hunnit bli 27 år. En klassback på nivån att luta sig emot som kan svälja massor med istid. Även Henric Nordin, en late bloomer som spelat mycket utomlands är stabil och kan Tommy Stenqvist få en hel säsong så har man en offensiv klassback. 23-åringen har varit grymt skadeförföljd och har missat två hela säsonger och gjorde endast 15 matcher förra säsongen. Att han är hel känns i nuläget som ett måste, för sjunde och åttonde back Gustav Fredriksson och Axel Svensson känns inte som något att luta sig emot. Det är också något som talar för att laget fortfarande är på jakt efter ytterligare en eller två förstärkningar.

Forwards

LÄMNAR

Joonas Koskinen – Klubb ej klar

Christoffer Persson – Klubb ej klar

Oscar Bergqvist – Huddinge IK

Mats Hjort – Borlänge HF

NYA

Sebastian Fakt 18/19 – NY från Östersunds IK

Sebastian Manberg 18/19 – NY från Vimmerby HC

Isak Stenlund Ädelgran 18/19 – NY från IF Björklöven

Markus Kinisjärvi 18/19 – Ny från Visby

Kommentar:

Spelskicklige finländaren Joonas Koskinen gjorde en lysande säsong 16/17 då han tillsammans med landsmannen Joonas Sammalmaa dyrkade upp motståndarförsvaren som om de var gjorda av smör. Men när Sammalmaa försvann inför säsongen som gick så sjönk Koskinens poängskörd radikalt. Ryktet säger att den blyge finländaren, som pratar rätt dålig svenska, fick problem med trivseln. Är det så är det kanske inte så förvånande att den mycket meriterade finnen inte blir kvar. Inte heller hans kedjekamrat Oscar Bergkvist stannar, han styr istället kosan till Huddinge och man blir också av med allsvenskt meriterade Mats Hjort och Christoffer Persson. Det är på papperet rätt tunga tapp men de fick kanske inte ut så mycket på isen som deras meriter indikerar att de borde få. Som ersättare för dessa så har man värvat bra spelare även om det inte är lika meriterat som de som lämnade. En av mina favoriter, Markus Kinisjärvi, kommer säkert inte göra dom besvikna bara han får rätt omgivning. Den spelskicklige centern kommer saknas i Visby. Han kanske får Sebastian Fakt bredvid sig, Sebastian fick ett målmässigt stort genombrott säsongen som gick med finfina 21 kassar. Ett annat intressant nyförvärv är hämtat från Björklöven, Isak Stenlund Ädelgran. Isak drabbades tyvärr av ett par skador under säsongen som var annars är det inte omöjligt att han fortsatt fått chansen till spel i allsvenskan, den potentialen har han. När Sundsvall konkade inför förra säsongen så profiterade Hudiksvall rätt friskt på deras spelare. Nu tar man in ytterligare en, även om han säsongen som gick spelade i Vimmerby, nämligen Sebastian Manberg. Manberg har bra säsonger i ryggen och blir säkert en tillgång. Den första man riktar blickarna mot när man pratar om spelare som är kvar så är det givetvis klubbikonen Jonas Lindström (32). Den tekniske och snabbe centern (en av ettans 10 bästa centrar?) har spelat 10 säsonger i klubben med ett poängsnitt på över en poäng per match och har ett givet C på bröstet. Hade inte han funnits så hade antagligen Patrik Elfsberg burit kaptensmärket. Den hårt jobbande centern fick sitt poängmässiga genombrott säsongen som gick och vann den interna poängligan klart. Två andra spelare som är värda att uppmärksamma är Henrik Marklund (en riktigt bra målskytt) och Simon Lövgren. Simon fick mycket istid i powerplay i Sundsvall och gjorde det bra då, i Hudik har det blivit mindre och då sjönk också poängskörden. Sammantaget så känns forwardssidan uppgraderad. Man har kanske inte fått in Koskinens spets men han fick ju inte ut så mycket senaste säsongen…

Sammanfattning

Med en av ettans bästa målvakter i kombination med en riktigt bra centersida (Lindström, Kinisjärvi, Elfsberg, Fakt/Lövgren, så har man en riktigt bra grund att stå på. Backsidan har spets i Löf och en förhoppningsvis frisk Stenqvist, men känns tunn och behöver vässas om man ska kunna hoppas på spel långt fram på vårkanten. Yttrarna är av toppklass i östra ettan, men det finns vassare uppställningar i några andra hockeyettanlag. Laget kommer definitivt att gå till playoff men i nuläget så tippar jag dom inte till kvalserien.

Publicerad av Krister Holm