Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Silly season: Kalmar

KALMAR HC

Kalmar

Vid tidigare analyser så har jag jämfört säsongens lag med föregående säsongs för att ha på så sätt kunna dra slutsatser om huruvida laget är förstärkt eller försvagat och därigenom få en ungefärlig bild utav lagets slagstyrka. Detta är inte tillämpligt i Kalmars fall då man är nykomlingar, så en jämförelse skulle inte bli relevant. Istället så analyserar jag lagdel för lagdel och ger min syn på dess klass.

Målvakter:

Robert Hestmann 18/19 – NY från Storhamar

Andreas Henriksson 18/19

Kommentar: Kommer ha en given förstemålvakt i vinter i Robert Hestmann som ansluter från Storhamar i den norska elitserien. Hestmann har ett par säsonger i svensk hockey sedan tidigare: Först gjorde han en succéfylld säsong i Huddinge för att sedan göra en inte lika bra men ändå ok insats i Visbytröjan. Kan Hestmann upprepa Huddingesäsongen så kommer han att vara en av ettans bästa målvakter säsongen som kommer, frågetecknet är väl den begränsade speltiden han fått som andremålvakt de senaste säsongerna. Andreas Henriksson kommer antagligen endast att få stå om Hestmann blir sjuk eller åker på en lättare skada. Vid längre skadeperiod kommer man säkert värva in en ersättare.

Backar:

Niklas Dahlberg 18/19 – NY från Tranås AIF

Jens Andersson 18/19 – NY från Östersunds IK

Ludvig Martinsson 18/19 – NY från HC Vita Hästen

Jonas Karlsson 18/19

Oliver Styf 18/19

Anton Kellman 18/19

Kevin Andersson 18/19

Gustaf Jäderberg 18/19

Kommentar:

För att vara nykomlingar har laget en backsida med stor erfarenhet från hockeyettan och högre, hela sex stycken har sådan erfarenhet. De tre nyförvärven inför säsongen håller alla bra klass: Niklas Dahlberg och Jens Andersson var tongivande backar i Tranås respektive Östersund och Ludvig Martinsson har varit en stabil defensiv pjäs i allsvenska Vita Hästen i tre säsonger. Därutöver har man rutinerade och mycket spelskicklige Jonas Karlsson som var riktigt bra under sina säsonger i Karlskrona. Med ålderns rätt kan man anta att rollen blivit lite mer defensiv, men det är ändå en back att luta sig emot. Spelande backen Oliver Styf gjorde stor succé i Lindlöven där han fick mycket förtroende i powerplay och hann också med ett par säsonger i Frankrike innan han hittade hem till Sverige och Kalmar. Kommer antagligen få mycket istid i vinter. Anton Kellman gjorde en knapp säsong i Boiströjan men gjorde väl inget större avtryck och får antagligen kampas med Kevin Andersson och Gustaf Jäderberg om den sjätte backplatsen. Sammantaget känns backsidan solid och bra. Det finns rutin och lite olika rollspelare, såväl offensiva som defensiva pjäser. Det skulle dock inte förvåna mig om det kommer in en back till av bra klass, och då framför allt skulle det behövas en lite tyngre pjäs. I nuläget så är backsidan lite lätt och det kan bli en akkilleshäl för laget.

Forwards:

Jimmie Svensson 18/19

Jarkko Oikarinen 19/20

Victor Cruz Rydberg 18/19

Kim Runermark 18/19 – NY från Nybro IF

Adam Persson 18/19

Jesper Sellin 18/19 NY från Skövde IK

Oskar Olsson – NY från Skövde IK

Robert Bergdahl – NY från IFK Arboga

Felix Carlsson – Try out

Fredrik Wink – Lån från Sollentuna under hösten

Daniel Rosenqvist 18/19

Linus Dahlstedt 18/19

Robin Dahlstedt 18/19

Jani Nurkkala 18/19 – NY från Jukurit U20

Daniel Rosenqvist 18/19

David Algulin 18/19

Mikael Friberg 18/19

Kommentar:

Också på forwardssidan så finns det en hel del rutin att luta sig emot. Den som sticker ut allra mest är naturligtvis ikonen Jimmie Svensson. Jimmie var oerhört populär i Karlskrona och när han sparkades av klubben så väckte det mycket ilskna känslor i Karlskronaleden. Det är en spelare som man älskar att ha i sitt eget lag men avskyr som motståndare. Ingen större skridskoåkare eller hockeyspelare men jobbar oerhört hårt och tar till alla medel, också otillåtna, för att vinna. Ett mycket klokt val av Kalmar att plocka upp honom, för som pådrivare måste han vara optimal. Under de tre säsonger han varit i Kalmar har dock antalet matcher varit begränsat, som mest 16 matcher har det blivit under grundserierna, frågan är om det går att räkna med honom till varje match i ettan? Kommer inte Jimmie till spel så har man en annan ikon att luta sig emot. Den småväxta men otroligt spelskickliga Jarkko Oikkarinen var omåttligt populär under sina säsonger i Asplöven där han snittade en bra bit över en poäng per match. Han kommer att bli en attraktion också i vinter, var så säkra! Jag kan tänka mig att målfarliga Kim Runermark kommer att få kampera tillsammans med honom, hans skott känns som ett bra komplement till den spelskicklige finnen. En annan spelare som sticker ut på forwardssidan är Viktor Crus-Rydberg. Det forna superlöftet, som rankades i samma klass som Jacob de la Rose och som spelade AHL-hockey säsongen 13/14, kom till Kalmar antagligen ditlockad av sin pappa som tränade laget säsongen som gick. Innan dess hade han dock ett par tämligen misslyckade säsonger i hockeyettan, får han en nystart på karriären nu? Adam Persson har också rutin från spel högre upp, han har gjort två säsonger i allsvenskan med Tingsryd. Han hade då en roll som defensiv center i de lägre kedjorna och kommer säkert få axla en liknande roll som tredjecenter säsongen som kommer. I Jesper Sellin har laget fått in en spelare jag gärna sett i Boiströjan. En hårt jobbande och skridskostark spelare som kommer att bli väldigt nyttig för Kalmar. Han anlände från Skövde och därifrån hämtar man också Oskar Olsson, en helt ok center men kommer säkert inte tillhöra topplinorna. Bröderna Dahlstedt gjorde det bra säsongen som gick och hade fina poängskördar. Av den erfarenhet jag har så skiljer det dock en hel del i klass mellan tvåan och ettan och jag tror att de får vara väldigt nöjda med halverad produktion säsongen som kommer. Även om Kalmar säkert hoppas en del på dom så kommer de säkert att få nöja sig med en roll lägre ner i hierarkierna och detsamma gäller nog också övriga forwards i laget. För det finns en bra bredd bland forwards med framför allt en stark centersida med Oikkarainen, Crus-Rydberg, Persson och Oskar Olsson. Yttrarna är kanske inte lika vassa utan att för den sakens skull vara dåliga.

Sammanfattning:

Kalmar är en mycket intressant nykomling som säkert kommer att kunna utmana de etablerade söderettanlagen med en gång. Föreningen har som mål för säsongen att gå till allettan och det håller jag inte alls för otroligt att man också lyckas med. Laget har en bra förstamålvakt, en backsida som har allt utom tyngd och en centersida som få andra hockeyettanlag kan matcha. Också forwardssidan känns tillräckligt vass för att kunna utmana om topplaceringarna. Spelarna kommer dessutom att bo på plats vilket gör att lagsammanhållningen blir bättre. En av få farhågor jag skulle ha som Kalmarsupporter är att flera av nyckelspelarna är lite till åren komna, orkar de med att ladda för en säsong till? Är svaret ja på den frågan så kommer första målsättningen på fyraårsplanen, att gå till allettan, antagligen att nås. Slutmålet för fyraårsplanen? Allsvenskan givetvis!

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm