Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Ekonomiska läget för topplagen i ettan

Att publikintresset är betydligt större i den södra och västra serien är väldigt tydligt om man tittar på siffrorna från senaste säsongen. De sex lagen med mest publik kommer från den södra eller västra ettan. Många lag beklagar sig över att de får för lite publik på sina matcher, men många har inte förstått det här med att man måste odla sin publik. Ingen publik växer sig stor och stark utan att få näring. Och information är en av de viktigaste näringarna en klubb kan ge sin publik. Därför är det kanske föga förvånande att det är lagen med lite publik (de från den östra respektive norra serien) som är sämst på att delge information till nuvarande och potentiellt framtida fans. Det märks när jag nu gjort en kartläggning om hur hockeyettanlagen redovisar sin ekonomi efter årsmötena. Samtliga toppklubbar i den södra och västra serien som haft årsmöten har i alla fall i någon mån redovisat det ekonomiska läget, medan endast ett av topplagen i den östra eller norra serien gjort det! Så redovisningen över lagens ekonomi som följer här skulle behöva kompletteras. Är det någon som sitter inne med information som saknas och som ni skulle kunna tänka er att hjälpa till med maila mig på hkrister@msn.com. Tack på förhand!

TEXTEN KOMMER ATT UPPDATERAS NÄR NYA UPPGIFTER KOMMER IN!

SÖDRA ETTAN

Troja Ljungby

Omsättning: 18 miljoner i allsvenskan som beräknas bli 13 miljoner i hockeyettan.

Resultat: +/- 0

Eget kapital: 664 000 kr

Källa: http://www.div1hockey.com/trojas-arsmote-nord-tar-over-klubban/

Kommentar: Lyckades tack vare en kraftansträngning få ett nollresultat till slut. Siktar nu på att stärka finanserna genom en insamling med en miljon. Det går sådär så här långt, 97000 kr är insamlade på en knapp månad.

Nybro Vikings

Resultat: 1 816 000 kr!

Eget kapital: 187 000 kr

Källa: http://nybrovikings.com/arsmote-2018-sammanfattning/

Kommentar: Gjorde en helt sanslös vinst på närmare 2 miljoner kronor under säsongen. Har dålig koll på hur det var möjligt, men med den jättevinsten har man nu gått från ett bekymmersamt läge till att till och med ha pengar på banken. Enligt uppgift så har man sålt arenanamnet för 300 000 kr/år i fem år, totalt 1½ miljon. Men man har utöver det också gjort en vinst på 316 000 kr.

Krif hockey

Resultat: 245 000 kr

Eget kapital: Under 100 000 kr då man hamnade i kontrollår.

Källa: http://www.krifhockey.se/nyheter/toppnyheter/ny-styrelse

Kommentar: Krif gick med en rätt bra slant i vinst men ryktas fortfarande ha rätt stora skulder. För att uppnå 200 000 kr i eget kapital till nästa säsong kommer det krävas storverk.

Vimmerby HC

Resultat: 32000 kr

Eget kapital: ?

Källa: http://www.vimmerbyhockey.se/sv/nyheter/e/731/plusresultat-pa-vimmerby-hockeys-arsmote-/

Kommentar: Gick med ett litet överskott men redovisar inte det ekonomiska läget i stort.

Kristianstad

Resultat: - 721 000 kr

Eget kapital: - 1 400 000 kr.

Källa: http://www.kristianstadik.se/sammanfattning-av-arsmotet/

Kommentar: Har ett rejält minus att jobba bort säsongen som kommer även om man kommer få in 725 000 kr för Joel Persson som skrivit NHL-kontrakt. Men för att nå målet att gå plus 1 700 000 kr så behöver man utöver dessa pengar också göra ett resultat som är 1 696 000 kr bättre än säsongen som gick. Aviserar att man ska skära ner på en tidigare frikostig lönebudget, det är kanske därför inte så konstigt att flera av de tongivande spelarna nu lämnar. Man kan tycka det är märkligt att laget fått elitlicens trots att man haft ett så stort underskott, betydligt större än Haninge som kickades ur. Det spär ytterligare på den kritik som riktats mot licensnämnden för att vara feg som inte vågar sätta ner foten mot de mer populära lagen.

VÄSTRA ETTAN

Mariestad Bois

Omsättning: 11,1 miljoner

Resultat: 507 000 kr

Eget kapital: 1 100 000 kr

http://www.mariestadbois.se/nyhet-positivt-arsmote-6966

Kommentar: Bois har gått rejält med plus flera år i rad nu och har nu det väldigt gott ställt.

Skövde IK

Resultat: 33 000 kr

Eget kapital: -152 000 kr

Källa: https://www.skovdenyheter.se/article/elitlicensen-kan-vara-i-fara-for-sik-men-ligapampen-positiv/

Kommentar: Det finns många lag i hockeyettan med negativt eget kapital, men Skövde är enda laget som öppet redovisar det och det ska de ha cred för. Verkar skära ordentligt i spelarbudgeten för att komma på rätt sida elitlicenskraven (+200 000 kr) till nästa säsong.

Borlänge HF

Resultat: -112 000 kr

Kapital: Över 100 000 kr.

Källa: https://www.borlange-hockey.se/borlangehockey/nyheter/1171833/arsmotet-ar-avhandlat

Kommentar: Borlänge gjorde ett minusresultat säsongen som gick trots att man hade stor framgång sportsligt. Man undrar vad som hänt om laget gått dåligt? Men man har i alla fall plus på kontot, hur mycket berättar man dock inte, dåligt kan jag tycka.

Tranås AIF

Resultat: 521 000 kr

Kapital: 600 000 kr

Källa: http://www.taif.se/rapport-fran-arsmotet-ater-igen-positivt-resultat/ samt facebookinlägg

Kommentar: Tranås har verkligen fått fart på sin ekonomi och gjorde för andra säsongen i rad ett ordentligt plus.

Lindlöven

Ingen rapport från årsmötet.

ÖSTRA ETTAN

Hudiksvall:

Omsättning: 12,7 miljoner

Resultat: 66 000 kr

Kapital: Under 100 000 kr då man hamnade i kontrollår.

Källa: http://idrottonline.se/HudiksvallsHC- Ishockey/Nyheter/Egnanyheter/arsmotetpositivtekonomisktresultatfor5earetirad

Kommentar: Tack vare styrelsemedlemmen och storsponsorn Morgan Persson så kan Hudik för femte året i rad redovisa vinst. Så länge han pumpar in mångmiljonbelopp varje säsong så klarar sig Hudik ekonomiskt.

Huddinge

Resultat: ?

Eget kapital: Mellan 100 000 och 200 000 kr.

Källa: Huddinges facebook

Kommentar: Huddinge deklarerar stolt att man har ett eget kapital som nästan klarar nästa års krav på 200 000 kr. Det är med andra ord ingen ko på isen för 08-laget även om det är skumt varför man inte redovisar säsongens resultat. Det indikerar att man gjorde en förlust och det kanske också kan vara en delförklaring till att man släppt så många spelare. NYTT: Nya uppgifter berättar att Huddinge halverat sin spelarbudget till säsongen som kommer. Min analys stämde alltså!

NORRA ETTAN

Boden

Omsättning: 8,5 miljoner

Resultat: 130 000 kr

Eget kapital: Runt 2 miljoner kronor

Källa: Facebook

Kommentar: Ettans antagligen rikaste klubb byggde upp ett bra kapital under sin tid i tvåan och har nu så pass god ekonomi att man siktar på ett allsvenskt avancemang.

Piteå

Omsättning: 8,4 miljoner

Resultat: "Liten vinst"

Eget kapital: Mer än 100 000 kr

Källa: https://www.hockeyettan.se/2018/07/04/rapport-fran-arsmotet/

Kommentar: Lite luddig rapport då man inte skriver några siffror, men man har i alla fall elitlicensen säkrad. Någon större satsning finns det dock inte resurser till.

Kiruna IF

Omsättning: 6 miljoner

Resultat: 830 000 kr

Eget kapital: Runt 330 000 kr

Kommentar: Kiruna gjorde ett riktigt starkt resultat säsongen som gick och har nu ett positivt eget kapital och klarar elitlicensen. Lär inte bli sämre resultat säsongen som kommer nu när det vankas derby i gruvstaden igen.

Publicerad av Krister Holm