Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Silly season: Lindlöven

LINDLÖVEN

Lindlöven har gjort riktigt bra höstserier under de senaste två säsongerna för att sedan "dö" under allettan. I år har man plockat in flera av de bästa superelitspelarna och har ett intressant bygge på g

Målvakter:

Isak Mantler 18/19 – NY från Örebro HK J20

Sammy Gustafsson 18/19 – NY från Visby/Roma HK

Backar:

Sam Perstedt 18/19

Daniel Nilsson 18/19

Kevin Kallonen 18/19 – NY från HA74

André Dahlqvist 18/19 – NY från Mora IK J20

Jesper Broeng 18/19 – NY från Timrå IK J20

Filip Bergmark 18/19

Forwards:

Jonatan Augustsson 18/19

Anton Lindström 18/19 – NY från SK Lejon

Anton Björkman 18/19 – NY från Timrå IK J20

Jakob Marshall Olsson 18/19

Zebastian Bodini Schmitt 18/19 – NY från Borlänge HF

Christoffer Anrén 18/19 – NY från Huddinge IK

Casper Evertsson 18/19 – NY från Södertälje SK J20

Valter Lederud 18/19 – NY från SK Lejon

Linus Lundberg 18/19

LÄMNAR

Daniel Marmenlind – Visby/Roma HK

Markus Magnusson – Bodens HF

Johan Persson – Slutar med hockeyn

Niklas Rigelius – Enköpings SK

Måns Carlsson – Vimmerby HC

KOMMENTARER

Målvakter

LÄMNAR

Daniel Marmenlind – Visby/Roma HK

NY

Sammy Gustafsson - Visby/Roma HK

Isak Mantler 18/19 – NY från Örebro HK J20

Det blir en rockad med Visby på målvaktssidan för Lindlövens del och som jag ser det är det Lindlöven som tjänar på affären. Visserligen har Sammy Gustafsson varit skadedrabbad, men om/när han blir helt fit for fight så är han en av ettans allra bästa målvakter. Dessutom är han en egen produkt som vänder hem vilket är ett plus. Marmenlind är en bra hockeyettanmålvakt men är inte av samma toppklass. Sedan är han ung och utvecklingsbar så på sikt kan han säkert bli lika bra eller bättre än Sammy, men för kommande säsong så hade jag ändå valt Sammy. Med tanke på Sammys skadeläge kan det dock vara klokt att ha en stabil backup och det tycker jag man har i Isak Mantler. Isak lånades in från Örebro förra säsongen och gjorde det bra när han väl fick chansen, så bra att man nu valt att värva in honom. Med honom i laget så har man en av ettans bästa målvaktsuppsättningar.

Backar

LÄMNAR

Markus Magnusson – Bodens HF

(Ville Virtanen –Kiekko Vantaa)

(David Berg - AIK)

NYA

Kevin Kallonen 18/19 – NY från HA74

André Dahlqvist 18/19 – NY från Mora IK J20

Jesper Broeng 18/19 – NY från Timrå IK J20

Markus Magnusson var ett tungt tapp för Lindlöven, han vann interna poängligan och fick svälja mycket istid sedan David Berg försvunnit under säsongen som gick. Man har istället plockat in André Dahlqvist och Jesper Broeng från superelit där de presterat fina poäng. Man fortsätter därmed på inslagen väg att ha lite mindre men skridskostarka backar. Även mer defensivt inriktade Kevin Kallonen är samma spelartyp, men där har man tappat jämfört med Ville Virtanen som var en stabil defensiv pjäs innan han återvände till Finland med en match kvar av allettan säsongen som gick. Upplägget med små skridskostarka backar har gett stora framgångar under höstserierna det sista då man kommit tvåa och trea, men under allettorna så har laget fått det tuffare när motståndarna blir tyngre och starkare. Laget ska plocka in en eller två backar till, och hade jag varit sportchef i Lindlöven hade jag försökt få in lite tyngd i backlinjen. Och då menar jag inte att man ska förlänga med Dick Ahlström, han gjorde ingen större succé säsongen som gick. Visserligen 19 poäng, men -16 i +/--statistiken gör ingen tränare glad. Undrar vem som hugger på 120 kg Dick? Har dock en rätt bra mix av offensiva och defensiva backar, men en allroundback med rutin och tyngd vore inte fel, är han dessutom rightare så vore det jackpot.

Forwards

LÄMNAR

Johan Persson – Slutar med hockeyn

Niklas Rigelius – Enköpings SK Måns Carlsson – Vimmerby HC

(Markus Fornell – AIK/Vita Hästen)

NYA

Anton Lindström 18/19 – NY från SK Lejon

Anton Björkman 18/19 – NY från Timrå IK J20

Zebastian Bodini Schmitt 18/19 – NY från Borlänge HF

Christoffer Anrén 18/19 – NY från Huddinge IK

Casper Evertsson 18/19 – NY från Södertälje SK J20

Valter Lederud 18/19 – NY från SK Lejon

Här är det stora tappet Johan Persson. ”Böna” var lagkapten och en viktig pådrivare utöver att han var en otroligt skicklig spelare. Han blir inte lätt att ersätta! Men också tappet av Markus Fornell blir kännbart, Markus var kanske ingen större spelare men hade enormt driv i skridskoåkningen och passade på det sättet in i Lindlövens spelsätt. Niklas RIgelius kan man väl både ha och mista medan Måns Carlssons karriär i Lindlöven blev så kort att han inte hann göra några större avtryck. Vad har man då plockat in som ersättare? Anton Lindström, Valter Lederud och Zebastian Bodini Schmitt (som inte fick förlängt i Borlänge) känns mer som en komplementsspelare, men värvningarna av Casper Evertsson var en riktig bomb och en grym värvning. Casper vann hela superelits poängliga och kommer garanterat att kunna leverera också på seniornivå. Dessutom tillför han tyngd och faktum är att lagets forwards är betydligt tyngre än backsidan, ovanligt nog. Även värvningarna av Anton Björkman och Christoffer Anrén känns väldigt spännande. Båda har gjort mycket mål i superelit och kommer med rätt omgivning så kommer dom garanterat att leverera. Forwardssidan känns dock väldigt ung i nuläget (en spelare över 22) och jag tror målet är att få in lite mer rutin på de sista platserna. En förlängning med klasspelarna Max Lalander och Felix Lundqvist är säkert högt upp på prioriteringslistan och stämmer ryktena att Niklas Lihagen kanske ansluter så vore det ju perfekt!

SAMMANFATTNING

Med en av ettans kanske starkaste målvaktssidor så har man en bra grund att stå på. Backsidan känns kanske något svagare, eller i alla fall mer orutinerad. Man kan bli lite beroende offensivt av att förstaårsseniorerna Broeng och Dahlkvist hittar rätt om man inte får in någon med lite mer rutin. Orutinen lyser också igenom på forwardssidan men kan man få förlängt med rätt spelare och något ytterligare nyförvärv (Lihagen?) på det så ser laget riktigt kompetent ut. Kan man få de fem J20-killarna man värvat att blomma ut så kommer man definitivt att kunna vara med och slåss i toppen av den västra ettan. Med en liten reservation: Hur mycket innebär tappet av kompetente tränaren Jussi Salo? Jens Brändström gjorde det bra i Lejon ifjol, han behöver leverera minst lika bra denna säsong för att det ska bli en rolig säsong i Lindesberg.

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm