Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Silly season: Skövde IK

Skövde IK spelade förra året allettan norra och kvalificerade sig för playoff 1. Där åkte man dock ut mot ärkerivalerna Mariestad Bois. Efter säsongen aviserade ordförande Alexander Fornsjö att nu skulle det bli en nystart. Mångåriga klubbchefen Hasse Ljunggren fick lämna liksom meriterade tränaren Tomas Kempe. Men också många av toppspelarna lämnar och ersättarna är än så länge oprövade kort.

Skövde IK

TRUPPEN

Målvakter:

Adam Schoultz 19/20 – NY från Grästorps IK

Viktor Andersson 19/20 – NY från IFK Munkfors

Backar:

Axel Abrahamsson 18/19

Oskar Ahokas 19/20 – NY från HC Lidköping

Albin Andersson 18/19

Libelin Bäckström Valliant 18/19

Tom Lundgren 18/19

Oscar Niklasson 18/19

Johan Viklund 18/19

Alexander Björklund 18/19 – NY från IK Oskarshamn J20

Forwards:

Oskar Back 19/20

Hugo Borg 18/19

Erik Dahné 18/19 – NY från Skara IK

Jesper Erlandsson 19/20 – NY från Skellefteå AIK J20

Oscar Forsmark 19/20

William Frödelius 19/20

Alexander Henriksson 18/19

Johan Planeby 18/19

Henrik Thegel 18/19

Rasmus Gustafsson 19/20 – NY från HV71 J20

KOMMENTARER

Målvakter

Lämnar:

Tim Hultstrand – IK Pantern

David Persson-Thorsell – lägger av

NYA

Adam Schoultz 19/20 – NY från Grästorps IK

Viktor Andersson 19/20 – NY från IFK Munkfors

Tim Hultstrand gjorde juniorlandskamper under säsongen men lämnar nu för allsvenska Pantern, och David Persson-Thorsell var i stort sett lika bra med en hel del rutin från spel i hockeyettan. Det är med andra ord stora skridskor att fylla ut för Skövdes nya målvaktspar. Lite väl stora kanske om man tittar på meriterna de kommer in i säsongen med. Adam Schoultz hade iofs en helt ok räddningsprocent (90,3) men lyckades inte rädda kvar sitt lag (Grästorp) i ettan. Viktor Andersson kommer från spel i division två där han noterades för en räddningsprocent på 90,9. Det är med andra ord en mindre meriterad målvaktssida som Skövde ställer på benen denna säsong, frågan är om den är svagare. Känslan är att den är det…

Backar

Lämnar

Albin Lindgren – Stjernen Hockey

NYA

Oskar Ahokas 19/20 – NY från HC Lidköping

Alexander Björklund 18/19 – NY från IK Oskarshamn J20

Skövde har i och med signaturen av Alexander Björklund åtta backar på kontrakt och det är det normala antalet backar i ett lag. Fast frågan är om Skövde är nöjda med det antalet, för som det ser ut nu så är backsidan rent ut sagt svag. Visserligen är Oscar Niklasson en bra hockeyettanback, men han har varit oerhört skadeförföljd och kommer nu tillbaka i spel efter en lång skadefrånvaro. Och i övrigt så är det ingen som sticker ut i positiv bemärkelse. Spetsen man hade förra året var storskytten Albin Lindgren men han lämnar för Norge och där tappade man en otroligt viktig spelare. Som ersättare har man tagit in 20-årige Oskar Ahokas som visserligen gjort en hel del poäng, men då i division tre och Alexander Björklund från J20 elit. Att hoppas att de ska kunna ta över efter Albin är att hoppas på för mycket. Nej backsidan känns väldigt svag och kommer det inte in någon riktig spets så är Skövde inte ett lag för toppen av ettan.

Forwards

LÄMNAR

Anton Blomberg – Tranås AIF

NYA

Erik Dahné 18/19 – NY från Skara IK

Jesper Erlandsson 19/20 – NY från Skellefteå AIK J20

Rasmus Gustafsson 19/20 – NY från HV71 J20

Officiellt är det bara klart att Anton Blomberg lämnar Skövde men också Carl-Johan Sjögren har tackat för sig på sitt instagram så risken är stor att laget blir av med två av sina viktigaste forwards. Laget hade redan under förra säsongen problem med målskyttet så därför hoppas Skövdesupportrarna säkert på att ersättarna kan avhjälpa det problemet. Men tittar man på vad man plockat in så finns det inga givna poängspelare. Erik Dahné kommer tillbaka från en säsong i division tre där han visserligen snittade nästan två poäng per match, men säsongen innan i ettan snittade han 0,21. Och Jesper Erlandsson och Rasmus Gustafsson kommer från spel i superelit där de var mer slitvargar än poängspelare (de mäktade med 9 respektive 12 poäng). Laget har 10 forwards under kontrakt varav Henrik Thegel är den enda som kan kallas spets. Det borde innebära att ytterligare tre spelare ska in och ska Skövdes forwardssida vara med och utmana i toppen av västra ettan så behöver det vara absolut toppklass på alla tre. Jag betvivlar att man lyckas med det.

SAMMANFATTNING

Skövde verkar ha slagit på handbromsen ordentligt vad gäller spelarbudgeten i år. Nya tränaren Johan Hellström får ett väldigt ungt och oprövat manskap att jobba med sedan flera av de största stjärnorna lämnat, och målsättningen för laget bör sättas därefter. Med oprövad målvaktssida, svag backsida och vad som verkar bli en klar nedgradering på forwardssidan så bör målsättningen sänkas rejält och istället för att ha som mål att spela alletta och playoff så är en realistisk målsättning snarare att hänga kvar i ettan.

Av Krister Holm

Publicerad av Krister Holm