Aktuellt i klubben

Bästa spelarna kvar på marknaden

Vilka är de bästa hockeyettanspelarna som fortfarande finns kvar på marknaden? KH listar.

Ettans fem bästa tränare

Hockeyettans fem bästa spelare i vardera position är redan utsedda, men vilka är ettans fem bästa tränare?

Ettans fem bästa forwards

Vilka är de bästa spelarna i hockeyettan på respektive position? Det är ingen lätt uppgift att ta sig an, men jag tänkte i alla fall göra ett försök. Idag är turen kommen till forwards.

Sportcheferna om lagbyggena: Nybro

Viktigaste pjäsen för att nå framgång är inte en bra målis eller tränare, det är sportcheferna. I en serie intervjuer presenterar jag några av hockeyettans främsta lagbyggare. Idag Nybro.

Holmgång möter bröderna Engqvist

KH möter bröderna Engqvist i en öppenhjärtig intervju om livet och hockeyn.

Visa äldre artiklar

Holmbloggen: Det bästa för svensk hockey!

Till att börja med så vill jag slå fast att det är väldigt bra för svensk hockey med det nya lukrativa TV-avtalet med CMore. Det ger en möjlighet att utveckla svensk hockey på ett sätt som vi aldrig haft möjlighet till tidigare. Problemet ligger alltså inte i själva TV-avtalet, problemet är hur dessa pengar sedan ska fördelas för att verkligen utveckla svensk hockey. Är SHL det samma som svensk hockey? Utvecklas svensk hockey bäst genom att SHL-klubbarna har råd att plocka in ännu fler nordamerikaner eller spelare från andra länder? Svaret på båda dessa frågor är naturligtvis ett rungande nej! Svensk hockey är alla klubbar i detta avlånga land och alla svenska barn och vuxna som är med och deltar på olika nivåer. Hur utvecklar man då svensk hockey på bästa sätt? Här kommer mitt förslag på hur man skulle kunna utnyttja detta unika tillfälle med pengar att fördela så att hela hockeysverige utvecklas och kan frodas.

• Hälften av pengarna går till SHL-klubbarna. Det är inte mer än rätt att en stor del av pengarna också behålls av ligan som säljer sina rättigheter.

Den andra halvan fördelas enligt följande:

• Alla seniorföreningar (även damhockeyföreningar) som spelar seriehockey får resebidrag med 50 kr milen för resor till seriematcher. Detta ger en utjämningseffekt så att också lag med långa avstånd (läs Norrlandslag) får möjlighet att bedriva en sund verksamhet.

• Varje elev som börjar NIU ger 50000kr till föreningen den fostrats i. På det viset får föreningarna som fostrat spelaren i alla fall lite ersättning för att de blir berövade sina mest lovande spelare.

• Resten av pengarna läggs i en pott som ges proportionellt till den svenska moderklubben hos SHL och SDHL-spelare. Varje match som spelas generar då en summa till den förening som fostrat spelaren. För visst kan man anse att det är SHL som förhandlat till sig pengarna, men de hade ju inte haft den attraktiva liga de har om inte de brandskattat föreningar längre ner i systemet på spelare. Med detta system får dessa föreningar ersättning för det bidrag de gett. Dessutom så får SDHL-klubbar också chansen att ta del av pengarna. Eventuellt så kan man fördela ersättningen på de år som spelaren spelat i klubben, har en spelare spelat 7 år i en klubb och 3 år i en annan så får den första klubben 70% och den andra 30%.

Med detta system så får berikas HELA hockeySverige, inte bara SHL-klubbarna. Föreningar längre ner i systemet som får kämpa för sitt liv för att få det att gå runt kommer att få ersättning för det jobb de lägger ner på att utveckla spelare. Detta system ger signaler att det är fostrande av nya spelare som är det viktigaste för svensk hockey. Och i slutändan så tjänar faktiskt också SHL-klubbarna på detta, då säkras nämligen återväxten i svensk hockey och då finns det spelare att plocka upp i SHL också framöver. Som det är nu så håller nämligen SHL på att såga av grenen man sitter på.

En annan sida av samma mynt är hur lag flyttas upp och ner eller om SHL ska stängas. Men den sidan tar jag inte upp här.

Publicerad av Krister Holm